Panasonic TZ 100, η πρώτη travel zoom με αισθητήρα 1"!

Ήρθε η ώρα να κάνω μια παρουσίαση της κάμερας. Να τονίσω πως η αξιολόγηση γίνεται με μικρή - απλού χρήστη - εμπειρία και χωρίς να έχουν περάσει από τα χέρια μου πολλές κάμερες.

Panasonic TZ100 by newlynx, on Flickr

Κριτήρια αγοράς
H δική μου οπτική περιλάμβανε την περιστασιακή χρήση και την ευκολία μεταφοράς. Ο εξοπλισμός μου περιλάμβανε μια Sony A300 (εισαγωγική DSLR του 2008) και μια βιντεοκάμερα Canon HV10 (1080i του 2006). Μετά τον εντυπωσιασμό μου από το 4Κ βίντεο του LG4 (καλό για κινητό) αποφάσισα να κινηθώ προς αντικατάσταση (ουσιαστικά περιθωριοποίηση της Canon) επιλέγοντας την TZ100 που θα εξυπηρετούσε διττό ρόλο (η A300 θα εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται).

Panasonic TZ100 by newlynx, on Flickr

Ας περάσω και σε πιο συγκεκριμένα σημεία.

Θετικά
Καλή ποιότητα φωτογραφιών
Καλή λήψη 4K βίντεο
Ευκολία μεταφοράς (δεν είναι τσέπης αλλά μπαίνει εύκολα σε μπουφάν ή τσαντάκι)
Πολλές ευκολίες στους τρόπους λήψης
Εξαιρετική οθόνη αφής που διευκολύνει σε διάφορες ενέργειες
4Κ burst mode που σου δίνει τη δυνατότητα να εξάγεις φωτογραφίες των 8MP
Καλό zoom για πιο μακρινές λήψεις

Ουδέτερα
Μικρό EVF - θα μπορούσε να είναι καλύτερο
Μεγάλο crop στο 4K βίντεο
Ικανοποιητική android εφαρμογή
Βασικό εγχειρίδιο αλλά κατεβάζεις ηλεκτρονικά το εκτενές των 406 σελίδων (δεν το έχω τελειώσει)

Αρνητικά
Γλιστράει αρκετά, θέλει πολύ προσοχή και σίγουρα το λουράκι για να γλιτώσουμε ατύχημα
Σταθερή οθόνη
Βίντεο 4Κ χωρίς σταθεροποίηση στο βίντεο. Αυτό καθιστά δύσκολη την σταθερή λήψη λόγω του μικρού μεγέθους της κάμερας .Βέβαια και σε μηχανές με σταθεροποίηση δεν είδα (στο youtube) τόση βελτίωση είναι αλλά είναι το μόνο που με έχει ενοχλήσει. Θα δω και βίντεο με την HV10 μου για να δω αν έχω δίκιο ή είμαι υπερβολικός ως προς τη δυσκολία.

Υλικό
Κάποιες φωτογραφίες που ανέβασα για να δείτε δείγματα. Μερικές από αυτές θα τις βάλω και στην ενότητα με τα αεροπλάνα. Βάζω 4 ενδεικτικά και τις υπόλοιπες μπορείτε να τις δείτε στον τελευταίο σύνδεσμο.

Rudge by newlynx, on Flickr

P-51 Mustang by newlynx, on Flickr

T34 by newlynx, on Flickr

Horse Guard by newlynx, on Flickr

Υπόλοιπες
https://www.flickr.com/photos/newlynx/albums/72157668135327006

Γενικά είμαι πολύ ικανοποιημένος από την κάμερα με μόνη επιφύλαξη τη σταθεροποίηση στο 4Κ βίντεο. Αν θέλετε θα ανεβάσω και βίντεο.

ωραίος, με γειά και ευχαριστούμε για την παρουσίαση. φαίνεται να έχει καλό φακό με μια γρήγορη ματιά στις φωτογραφίες. Για να μη γλυστράει θα μπορούσες ίσως να βάλεις το grip της RX100. Λογικά θα μπαίνει, γιατί μπαίνει και στην panasonic GM5, που την κόβω να είναι ίδια "κοψιά"
edit. μάλλον δεν μπαίνει γιατί έχει εσοχή η δικιά σου

Καλοτράβηχτη.
Ωραία τα δείγματα σου και πολύ σωστά όσα έγραψες.
Δυστυχώς πια η έλλειψη σπαστής οθόνης είναι μεγάλο μειονέκτημα.

Καλοτράβηχτη.
Ωραία τα δείγματα σου και πολύ σωστά όσα έγραψες.
Δυστυχώς πια η έλλειψη σπαστής οθόνης είναι μεγάλο μειονέκτημα.

Ευχαριστώ όλους για τα σχόλια.
Πάντως το αστείο είναι πως πιο πολύ με ενοχλεί το μικρό EFV που έβαλα στα ουδέτερα παρά η μη σπαστή οθόνη που έβαλα στα αρνητικά!

Η μηχανή έχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα.
Δεν έχει σπαστή οθόνη που για εμένα ειδικά στο βίντεο είναι απαραίτητη.

Και στην φωτογραφία είναι πλέον σοβαρό πλεονέκτημα, σε λήψεις πάνω από το πλήθος ή σε χαμηλές λήψεις για έντονη προοπτική. Παρ' όλα αυτά προς το παρόν δεν έχει ανταγωνισμό, γι αυτό και η τιμή έχει μείνει σχετικά ψηλά. Το amazon συχνά-πυκνά ξεμένει...

Last edited:
Αν και συμφωνω οτι η σπαστη οθονη θα ηταν πλεονεκτημα, εν τουτοις η ληψη βιντεο με τοσο μικρη κ ελαφρια μηχανη δεν ειναι και ο,τι το ευκολοτερο και πρακτικοτερο (και προσωπικα δεν με ενδιαφερει σε τετοιου ειδους μηχανη παρα μονο περιστασιακα) κ συνεπως το πλεονεκτημα της σπαστης οθονης που ισχυει κυριως στο βιντεο γινεται πολυ μικροτερης σημασιας. Στα 700 που ειναι τωρα ειναι καλη περιπτωση για οσα προσφερει και στα 600 περιπου θα ειναι κελεπουρι.

Πολύ ωραία η μηχανούλα. Μου τη δάνεισε ένας φίλος για λιγο και μου άρεσε πολύ.
Ο φακός είναι sharp και έχει ομαλό ζουμ στο βίντεο χωρίς να ψαρεύει το af, αν και θα βοηθούσε ενα κλικ πιο αργό. Η ποιότητα του 4k βίντεο είναι πολύ καλή, παρόμοια με fz300.
Η ταχύτητα εστίασης μου φάνηκε πιο αργή από rx100iv & gm5 αλλά όχι σε σημείο που να προβληματίζει.
Σε low light ψαρεύει χωρίς λόγο στο βίντεο ακόμα κι αν έχει λοκάρει σε πρόσωπο, αλλά με το πλήκτρο af lock το σώζεις.
Η σταθεροποίηση στο 4κ είναι πιο καλή απο την rx100iv.
Μου άρεσαν ιδιαίτερα το usb charging και το raw converter που επιτρέπει πολλές ρυθμίσεις (nr,shadows,saturation,exposure,contrast κτλ) εντός της μηχανής
Από αρνητικά, συγκρίνοντας με rx100iv, θα έλεγα την πιο αργή εστίαση, 1 κλικ χειρότερη ποιότητα κατασκευής και πολύ χειροτερο evf. Αλλά μόνο το γεγονός ότι χώρεσαν 10χ φακό σε τόσο μικρό σώμα 1" αξίζει συγχαρητήρια και στα 25mm (37mm στο 4κ) είναι f2.8

πολύ ενδιαφέροντα και τα φίλτρα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο βίντεο.
Ένα τεστ με το impressive art filter. Sorry για το κούνημα, αλλά φύσαγε ΠΑΡΑ πολύ
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Την πηρα με την παραπανω προσφορά. Πρωτες εντυπώσεις θετικοτατες, παρα πολλές δυνατοτητες και ρυθμισεις (ακομα την μαθαινω), εξαιρετικη ποιοτητα φωτογραφιών. Ιδανική λύση στη σχεση ποιοτητα-βαρος- φορητοτητα-ζουμ για φωτογραφιες ταξιδιών.