Πανεπιστημιακά... τζάκια...

Απάντηση: Re: Πανεπιστημιακά... τζάκια...

komhst το Πολυτεχνειο ειναι ακομα στην 100αδα,νομιζω.


Και για ολα αυτα που γινονται στην παιδεια,φταινε 1)οι Καθηγητες,2)τα κομματα

Οχι ούτε το Πολυτεχνείο είναι πλέον μέσα στην 100άδα... :frown:

Οι καθηγητές φταίνε σίγουρα, το κόμματα φταίνε επίσης.
Οι φοιτητές που γίνονται υποχείρια των κομμάτων δεν φταίνε;
 
Όποιος έχει περάσει από ελληνικό Πανεπιστήμιο (εγώ έχω αποφοιτήσει από το Ε.Μ.Π.) ξέρει πολύ καλά ότι όχι μέσα στα 100 καλύτερα της Ευρώπης δεν είναι τα δικά μας πανεπιστήμια, αλλά ούτε καν μέσα στα 1000...

Το καλύτερο πανεπιστημιο στην Ελλάδα, όσον αφορά τους καθηγητές, διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και πραγματική προσφορά στην επιστήμη είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα και με μεγάλο κύρος στην Ευρώπη.
 
Τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια είναι διάφορες λίστες που γίνονται από διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικά κριτήρια. Τέτοιες λίστες ας πούμε θα τοποθετούσαν ένα κωλοχανίο που βγάζει μηχανικούς στην Αγγλία σε υψηλότερη θέση από το ΕΜΠ, επειδή έχει μεγαλύτερη τραπεζαρία και γήπεδα τέννις...

O μόνος τρόπος να δεις "τι ψάρια πιάνει" ένα πανεπιστήμιο, είναι η παρουσία του σε έρευνες σε διεθνές επίπεδο... Πέρσι είχα την τύχη να συμμετέχω στο 4ο Διεθνές συνέδριο Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής στη Θεσσαλονίκη, και μου έκανε απίστευτα θετική εντύπωση ότι οι 2 από τους 8 keynote speakers (ήτοι ομιλητές που όχι απλά παρουσίαζαν μια εργασία αλλά έκαναν τις κεντρικές ομιλίες, ουσιαστικά σα να λέμε οι "stars" του συνεδρίου) ήταν καθηγητές μου στο ΕΜΠ... Στο συνέδριο υπήρχε συμμετοχή από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο (στον τομέα των Πολιτικών μηχανικών), όπως Βerkeley, MIT, Purdue,Imperial College, UTH κλπ, κι όμως η ελληνική συμμετοχή ήταν τεράστια, και μιλάω για σοβαρές εργασίες, πολλές από τις οποίες έκλεψαν την παράσταση.

Άρα υπάρχουν ακόμη καλά πανεπιστήμια, όπου δεν υπάρχει οικογενειοκρατία, με πρώτο και καλύτερο το ΕΜΠ... Όμως αυτό υποβαθμίζεται καθημερινά από τους ίδιους του τους φοιτητές. Για μένα τη στιγμή αυτή η μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού πανεπιστημίου είναι τα πάσης φύσεως κομματόσκυλα... είτε είναι μπλε και αποπροσανατολίζουν τους φοιτητές από τα υπαρκτά προβλήματα κάνοντας πλάτες στην κυβέρνηση, είτε είναι πρασινοκόκκινα και εφευρίσκουν ανύπαρκτα προβλήματα με σκοπό να χρησιμοποιούν τους φοιτητές σαν πιόνια για να παίξουν το πολιτικό τους παιχνιδάκι.
 
Eάν δεν φύγουν τα κόμματα απο τις σχολές,και δεν ξυπνήσουν τα κάθε λογής ζώα-φοιτητές που τους υποστηρίζουν, προκοπή δεν θα δούμε.
Και όση προκοπή έχει απομείνει, την κατασπαράζουν και αυτή.
Άι σιχτίρ πια......
 
...Άρα υπάρχουν ακόμη καλά πανεπιστήμια, όπου δεν υπάρχει οικογενειοκρατία, με πρώτο και καλύτερο το ΕΜΠ... .

Οχι απαραίτητα 'καλα πανεπιστημια', μαλλον 'αριστες μοναδες' υπαρχουν οπως και σε παρα πολλους τομεις στην Ελλαδα και εκει ειναι το προβλημα. Η χωρα μας 'παραγει' απιστευτες σε δυνατοτητες και καταρτιση μοναδες σε ολους τους τομεις, τους οποιους ομως το συστημα (εδω: πανεπιστημιο) δεν βοηθα να αναπτυχθουν.
 
Σιγά τα ωά. Εδώ νηπιαγωγός που έμενε στη Ραφήνα πήρε σε χρόνο dt διδακτορικό στην ιατρική απο τη Θεσσαλονίκη ( ; ) .

Ο σύζυγος της κυρίας ήταν αυτός που θα έσωνε τη χώρα από τη διαφθορά. Όχι πως οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι.

Η αναξιοκρατία και ο νεοποτισμός σε αυτή τη χώρα δεν είναι θέμα πολιτικών παρατάξεων, είναι θέμα υποκρισίας των παρτάκηδων που κομπάζουν πως είναι αγωνιστές, φιλάνθρωποι, ειρηνόφιλοι, πνευματικά και ηθικά ανώτεροι από τους κουτόφραγκους. Μέχρι να έρθει η ώρα να διορίσουν το μπούλη τους. Τότε πείθουν τον εαυτό τους πως "εδώ μπαίνουν αυτοί που δεν αξίζουν, να μη μπει το παιδί μας που αξίζει;" ή "έτσι κι αλλιώς όποιος μπει με βύσμα θα μπει, γιατί να μην είναι ο δικός μας;"

Αυτό που νοσεί είναι η κοινωνία μας (όχι μόνο η δική μας) ολόκληρη. Από άκρη σε άκρη. Απο τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους αστυνομικούς, από τους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι τους δημοσίους υπαλλήλους, από τους γιατρούς μέχρι τους δικηγόρους, από τους εργάτες μέχρι τους εφοπλιστές. Από την εκκλησία μέχρι τη "δικαιοσύνη".

Και φυσικά ο ένας κατηγορεί τον άλλον και όλοι μαζί τα ξένα κέντρα (δηλαδή Νεράιδα, Φαντασία κλπ που έλεγε και ο Χάρυ Κλυνν).Κανένας μα κανένας σε αυτή τη χώρα δεν κατηγορεί τον εαυτό του. πάντα φταίνε οι άλλοι. Για αυτό ακριβώς και πάμε κατά διαόλου. Επειδή κανεις δεν προσπαθεί να φτιάξει αυτό που μπορεί να φτιάξει, δηλαδή τον εαυτό του.

Κάτω ο ιμπεριαλισμός, κάτω ο κουμουνισμός, ζήτω ο Νεοελληνικός νεοποτισμός (του γείτονα, εμείς είμαστε καλοί άνθρωποι και πάνω από όλα δημοκράτες και απόγονοι του Περικλή)

Βέβαια η εκπαίδευτικοί και οι γονείς έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γιατί αυτοί αυτοί έχουν την υποχρέωση να δώσουν τις βάσεις στα παιδιά που αύριο θα μεγαλώσουν. Και από τέτοια πρότυπα σκίζουμε.
 
Η χωρα μας 'παραγει' απιστευτες σε δυνατοτητες και καταρτιση μοναδες σε ολους τους τομεις, τους οποιους ομως το συστημα (εδω: πανεπιστημιο) δεν βοηθα να αναπτυχθουν.

Σ'αυτό θα συμφωνησω... είναι παροιμοιώδες το πως αυτοί οι 2 συγκεκριμένοι καθηγητές που προανέφερα έχουν δεχθεί πολεμική κατά καιρούς γιατί επιλέγουν να αναπληρώνουν σαββατοκύριακα τα μαθήματα που χάνονται από τα διάφορα "δημοκρατικά" κλεισίματα των πανεπιστημίων (μην ξεχνάμε ότι όσα χρόνια είμαι στο πολυτεχνείο έχουμε εβδομάδα 4 ημερών, καθώς πάντα υπάρχει μια πορεία λόγω της οποίας κλείνει η σχολή για να διευκολύνει τους φοιτητες)... Όπως επίσης έχουν δεχθεί κατά καιρούς καταστροφές στα εργαστήρια τους, ως προειδοποίηση γιατί τυγχάνει πχ το Εργαστήριο εδαφομηχανικής, το αντοχής υλικών ή η σεισμική τράπεζα, να κάνουν αναλυσεις για μεγάλα έργα εξαιρετικού επιστημονικού ενδιαφέροντος που γίνονται από την Ταϋλάνδη μέχρι τη Βενεζουέλα... όμως τα κάνουν κακές εταιρίες αυτά τα έργα οπότε απαγορεύεται να συμμετέχει το πολυτεχνείο... κατά κάποιους..
 
Re: Απάντηση: Πανεπιστημιακά... τζάκια...

Το καλύτερο πανεπιστημιο στην Ελλάδα, όσον αφορά τους καθηγητές, διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και πραγματική προσφορά στην επιστήμη είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα και με μεγάλο κύρος στην Ευρώπη.

Εξαρτάται βέβαια και το πως ορίζει κανείς το "μεγάλο κύρος".

Έστω δηλαδή ότι ένας Γιαπωνέζος πάει σε ένα συνέδριο στη Σιγκαπούρη και λέει σε ένα Νομπελίστα Αμερικανό ότι σκέφτεται να κάνει διδακτορικό στην Ευρώπη, ίσως στη Βόνη ή στο Παρίσι. Θα του απαντούσε ποτέ ο Νομπελίστας: "Τότε σκέψου και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών!"; :flipout:

(Άσχετο: από εκεί παίρνουν οι κυβερνήσεις μας τα στελέχη τους στα υπουργεία και έχουμε πάντα πληθωρισμό 3% ;;; :flipout:)
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Πανεπιστημιακά... τζάκια...

..Οι φοιτητές που γίνονται υποχείρια των κομμάτων δεν φταίνε;


Μηπως φταινε οι γονεις των φοιτητων?(σε καποιες περιπτωσεις)
 
Πάντα θα υπάρχουν 18αρηδες που θα υπνωτίζονται από την ιδέα πάρτυ και εκδρομών και θα μυούνται στην ΔΑΣΠ, όπως και πάντα θα υπάρχουν 18αρηδες με αίμα που βράζει και γουστάρουν χαβαλέ και πορείες και θα ενσωματώνονται σε ΠΚΣ,ΕΑΑΚ κλπ...

Γι'αυτό ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι απλά αύριο το πρωί ΜΑΧΑΙΡΙ να πάψει το κράτος (και το πανεπιστήμιο) να αναγνωρίζει όλες τις φοιτητικές παρατάξεις.... (και να τροποποιηθεί αν όχι καταργηθεί το άσυλο ώστε να σώσουμε ό,τι απέμεινε από τις εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων.... αλλά αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη κουβέντα...)
 
Re: Απάντηση: Πανεπιστημιακά... τζάκια...

Εξαρτάται βέβαια και το πως ορίζει κανείς το "μεγάλο κύρος".

Έστω δηλαδή ότι ένας Γιαπωνέζος πάει σε ένα συνέδριο στη Σιγκαπούρη και λέει σε ένα Νομπελίστα Αμερικανό ότι σκέφτεται να κάνει διδακτορικό στην Ευρώπη, ίσως στη Βόνη ή στο Παρίσι. Θα του απαντούσε ποτέ ο Νομπελίστας: "Τότε σκέψου και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών!"; :flipout:

(Άσχετο: από εκεί παίρνουν οι κυβερνήσεις μας τα στελέχη τους στα υπουργεία και έχουμε πάντα πληθωρισμό 3% ;;; :flipout:)

Νόμιζα ότι κάναμε σοβαρή συζήτηση....
 
Re: Απάντηση: Πανεπιστημιακά... τζάκια...

Νόμιζα ότι κάναμε σοβαρή συζήτηση....

"Σοβαρή συζήτηση για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο" είναι κατά τη γνώμη μου σχήμα οξύμωρο!
icon9.gif



Πάντως διεθνώς μεγάλο κύρος δεν έχει κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο. Το ελάχιστο απαιτούμενο για κάτι τέτοιο θα ήταν να έχει και ξένους καθηγητές και μεταπτυχιακούς. Επίσης να θεωρείται από κάποιον ξένο, ας πούμε Γάλλο που έκανε διδακτορικό στο Παρίσι, ως εξαιρετικό επόμενο βήμα στην ακαδημαϊκή του καριέρα. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μεγάλου κύρους έχουν καθηγητές και ερευνητές από πολλές χώρες. Από κει και πέρα, τα πραγματικά κορυφαία πανεπιστήμια έχουν και κανένα νομπελίστα στις τάξεις τους.
 
Μονο αυτο που συμβαινει με τα σκονακια να υπολογισει κανεις, τοποθετει εκει που τους πρεπει τα ελληνικα πανεπιστημια. Ειχα συμφοιτητρια που πηρε πτυχιο χωρις να διαβασει ουτε ενα λεπτο και χωρις να παρακολουθησει ουτε ενα μαθημα. Φυσικο Αθηνων, εννοω. Κορυφαια "κεφαλια", οπως ο Βαρωτσος, υπεγραφαν πως ο ταδε φοιτητης αξιζει για 7 την ωρα που δεν ειχε παρει καν "μυρωδια" απο το μαθημα. Γιατι να συμβαινει αυτο?
 
Παραθέτω 2 links... για να δείτε τι σημαίνει καθηγητές να προσπαθούν να δουλέψουν... και το λεγόμενο "φοιτητικό κίνημα", των κομματόσκυλων και των επαγγελματιών ιδεολόγων να υποβαθμίζει μόνο του το επίπεδο του πανεπιστημίου:

http://users.civil.ntua.gr/gbouck/announcement/soil-mechanics-ann080109.pdf

http://users.civil.ntua.gr/gbouck/announcement/soil-mechanics-ann140109.pdf
 
Μιας και αναφέρθηκε το Ε.Μ.Π. μπαίνω στον πειρασμό να πω γι αυτό που γνωρίζω από πρώτο χέρι.
Μηχανικός - συνάδελφος και φίλος του γιού μου - πείρε τα μάτια του και έφυγε να εργαστεί στο εξωτερικό αηδιασμένος από την εδώ κατάσταση.
Η τελευταία του απασχόλησή εδώ ήταν η μέσω φροντιστηρίου συγγραφή διπλωματικών εργασιών τις οποίες οι φερέλπιδες μηχανικοί μας ακριβοπλήρωναν για να μη στρώσουν τον απαυτό τους λίγες ώρες στην καρέκλα και να δουλέψουνε.
Μετά μιλάμε ειρωνικά για Βουλγαρίες και Ρουμανίες.
 
Συμβαίνουν κι αυτά, μη φανταστείς όμως ότι είναι γενικό φαινόμενο. Προσωπικά το έχω δει να συμβαίνει σε εργασίες εξαμήνου, όπου διάφορα "φτωχαδάκια" πλήρωναν σε ειδικά γραφεία για να τους φτιάξουν μακέτες, γιατι καταλαβαίνετε, με μπουζούκια το βράδυ και καφέ το πρωί, δεν υπήρχε χρονος... Ωστόσο επειδή η βαθμολόγηση γινόταν σε ανοιχτή παρουσίαση άρα μπροστά σε όλους, ξέρω πως οι συγκεκριμένες μακέτες βαθμολογήθησαν ιδιαιτέρως χαμηλά, και με σαφείς σπόντες των καθηγητων προς τους φοιτητες...


Για διπλωματικές λίγο δύσκολο το κόβω, καθώς συνήθως γίνονται σε συνεργασία με τον καθηγητή, με διενέργεια πειραμάτων και αναλύσεων, δουλειά στο γραφείο κλπ, οπότε δε μπορώ να φανταστώ πως κάποιο φροντιστήριο θα μπορούσε απλά να τις κάνει... Εκτός αν μιλάμε για βιβλιογραφικές διπλωματικές...
 
Απάντηση: Re: Πανεπιστημιακά... τζάκια...

Πάντα θα υπάρχουν 18αρηδες που θα υπνωτίζονται από την ιδέα πάρτυ και εκδρομών και θα μυούνται στην ΔΑΣΠ, όπως και πάντα θα υπάρχουν 18αρηδες με αίμα που βράζει και γουστάρουν χαβαλέ και πορείες και θα ενσωματώνονται σε ΠΚΣ,ΕΑΑΚ κλπ...

Γι'αυτό ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι απλά αύριο το πρωί ΜΑΧΑΙΡΙ να πάψει το κράτος (και το πανεπιστήμιο) να αναγνωρίζει όλες τις φοιτητικές παρατάξεις.... (και να τροποποιηθεί αν όχι καταργηθεί το άσυλο ώστε να σώσουμε ό,τι απέμεινε από τις εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων.... αλλά αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη κουβέντα...)

Aκριβώς.
Δεν είναι δύσκολο να γίνει.Σε γενική κλίμακα ένα copy paste χρειάζεται, των χωρών του εξωτερικού, που σημειώνουν αξιόλογη πορεία στον τομέα της παιδείας.
Απλώς στην Ελλάδα δεν είναι επιθυμητή τέτοια αναβάθμιση.
Και είναι πολύ κρίμα, γιατί έχουμε και αξιόλογους καθηγητές και αξιόλογους φοιτητές.
Ας πάρουν απόφαση οι εκάστοτε κυβερνήσεις να δράσουν συστηματικά, και τα κομματόσκυλα με τους ρέμπελους θα πάρουν το δρόμο που τους αρμόζει.Μέχρι τότε, μαζί με αυτόν που σπούδασε και προσπάθησε, θα βαφτίζεται επιστήμονας ο κάθε λογής ανίκανος αμόρφωτος, που είχε όρεξη για σκονάκι, ρουσφέτι, και κομματικές δραστηριότητες.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πανεπιστημιακά... τζάκια...

"Σοβαρή συζήτηση για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο" είναι κατά τη γνώμη μου σχήμα οξύμωρο!
icon9.gif



Πάντως διεθνώς μεγάλο κύρος δεν έχει κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο. Το ελάχιστο απαιτούμενο για κάτι τέτοιο θα ήταν να έχει και ξένους καθηγητές και μεταπτυχιακούς. Επίσης να θεωρείται από κάποιον ξένο, ας πούμε Γάλλο που έκανε διδακτορικό στο Παρίσι, ως εξαιρετικό επόμενο βήμα στην ακαδημαϊκή του καριέρα. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μεγάλου κύρους έχουν καθηγητές και ερευνητές από πολλές χώρες. Από κει και πέρα, τα πραγματικά κορυφαία πανεπιστήμια έχουν και κανένα νομπελίστα στις τάξεις τους.

Αγαπητέ το κύρος δεν το αποκτά το πανεπιστήμιο "αμα έχει και κανα νομπελίστα στις τάξεις του". Το πόσο σέβονται ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό φαίνεται πχ από τα admissions των αποφοίτων του στα κορυφαία μεταπτυχιακά προγράμματα του εξωτερικού, MBAs & MSc's. Επίσης φαίνεται από το σε ποιές εταιρείες καταλήγουν οι απόφοιτοί του όταν αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Κρίνεται και από τα διαπιστευτήρια των καθηγητών που διδάσκουν εκεί. Τα κριτήρια είναι πολλά και φυσικά δεν είναι ούτε οι λίστες ούτε "να έχουν και κανα νομπελίστα στις τάξεις τους".
Σαν απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ (ΟΠΑ ειναι η επισημη ονομασια) μπορώ να σου πω ότι τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης. Σίγουρα δεν είναι LBS και INSEAD αλλά τα admission offices εκεί όταν βλέπουν application από δικό μας απόφοιτο χαμογελάνε με σχετική ικανοποιηση. Επίσης μπορείς να ρωτήσεις και τις Morgan Stanley, JP Morgan, P&G, Unilever, Nestle, Coca-Cola, Toyota πόσους αποφοίτους ΑΣΟΕΕ απασχολούν στα κεντρικά τους σε Λονδίνο, Γενεύη κλπ.
 
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πανεπιστημιακά... τζάκια...

Αγαπητέ το κύρος δεν το αποκτά το πανεπιστήμιο "αμα έχει και κανα νομπελίστα στις τάξεις του". Το πόσο σέβονται ένα πανεπιστήμιο στο εξωτερικό φαίνεται πχ από τα admissions των αποφοίτων του στα κορυφαία μεταπτυχιακά προγράμματα του εξωτερικού, MBAs & MSc's. Επίσης φαίνεται από το σε ποιές εταιρείες καταλήγουν οι απόφοιτοί του όταν αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Κρίνεται και από τα διαπιστευτήρια των καθηγητών που διδάσκουν εκεί. Τα κριτήρια είναι πολλά και φυσικά δεν είναι ούτε οι λίστες ούτε "να έχουν και κανα νομπελίστα στις τάξεις τους".
Σαν απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ (ΟΠΑ ειναι η επισημη ονομασια) μπορώ να σου πω ότι τυγχάνει μεγάλης αναγνώρισης. Σίγουρα δεν είναι LBS και INSEAD αλλά τα admission offices εκεί όταν βλέπουν application από δικό μας απόφοιτο χαμογελάνε με σχετική ικανοποιηση. Επίσης μπορείς να ρωτήσεις και τις Morgan Stanley, JP Morgan, P&G, Unilever, Nestle, Coca-Cola, Toyota πόσους αποφοίτους ΑΣΟΕΕ απασχολούν στα κεντρικά τους σε Λονδίνο, Γενεύη κλπ.


Πολλούς, πάρα πολλούς. Κι επιπλέον γίνεται σφαγή για να μπεις σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Εχουν πραγματικά πολλές αιτήσεις κι από το εξωτερικό.