Πανεπιστημιακά... τζάκια...

Τελευταία φορά που είχα διαβάσει ratings πανεπιστημίων (πρίν 7-8 μήνες περίπου) παγκοσμίως, το Ε.Μ.Π. ήταν κοντά στη θέση 300 με πρώτο Ελληνικό το Καποδιστριακό κοντά στη θέση 200.
Και τώρα μιά ερώτηση για όποιον γνωρίζει, αν και προσωπικά την έχω διασταυρώσει με αρκετούς φοιτητές.
Σε πολλά ιδρύματα, οι κομματικές νεολαίες έχουν εκ των προταίρων τα θέματα από τους καθηγητές που πολιτικά πρόσκεινται στο κόμμα τους ναί ή όχι;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πανεπιστημιακά... τζάκια...

Πολλούς, πάρα πολλούς. Κι επιπλέον γίνεται σφαγή για να μπεις σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Εχουν πραγματικά πολλές αιτήσεις κι από το εξωτερικό.

Βλάσση επειδή έχω κρατήσει επαφή με πάρα πολλούς από τους συμφοιτητές μου, επιβεβαιώνω αυτό που λες. Πολλοί από εμάς πλέον βρίσκονται στα european headquarters των εταιρειών αυτών. Και όπως προείπα, μπορεί να μην είμαστε LBS και Insead και ESADE αλλά κάτι Bocconi, Manchester Business School κλπ τα κοιτάμε στα μάτια.

Και τώρα μιά ερώτηση για όποιον γνωρίζει, αν και προσωπικά την έχω διασταυρώσει με αρκετούς φοιτητές.
Σε πολλά ιδρύματα, οι κομματικές νεολαίες έχουν εκ των προταίρων τα θέματα από τους καθηγητές που πολιτικά πρόσκεινται στο κόμμα τους ναί ή όχι;

Aυτό δεν το ξέρω, αλλά σύμφωνα με όσα μου είπε η ξαδελφούλα μου πριν 2 βδομάδες που είναι ενεργό μέλος της ΔΑΠ, από συγκεκριμένους καθηγητές της Παντείου δίνεται bonus +2 βαθμούς στους φοιτητές που υποδεικνύουν οι αρχι-ΔΑΠιτες.

Γι' αυτό και κατά κανόνα, οι κοπελίτσες της ΔΑΠ και δη οι ομορφούλες, παίρνουν πτυχίο για πλάκα.
Έχω ακούσει και για προκάτ διατριβές, πρακτικές μόνο στα χαρτιά κλπ.

Να χαρώ εγώ την αυριανή επιστημονική κοινότητα...

Γι' αυτό και κατά κανόνα, οι κοπελίτσες της ΔΑΠ και δη οι ομορφούλες, παίρνουν πτυχίο για πλάκα..

Mπα δεν έχει να κάνει με κοπελίτσες ή ομορφούλες... Γενικώς τα θέματα τα παίρνει όποιος είναι στο κόμμα, ακόμη κι αν είναι χοντρός ασχημος αντρας -bye--bye--bye-

Επίσης καμία σχέση μόνο με ΔΑΠ, είναι ανάλογα με το ποιό κόμμα έκανε πλάτες για την αναβαθμιση του συγκεκριμένου καθηγητή... Στη σχολή μου έχω δει λαδιές από δαπίτες μέχρι και δικτυάδες (Συν)...

Ευτυχώς όλοι αυτοί δεν επηρρεάζουν το σύνολο, καθώς ακολουθούν στη συνέχεια είτε δημοσιουπαλληλική είτε κομματική καριέρα... οπότε δεν αναλαμβάνουν ποτέ σημαντικές θέσεις με επιστημονικές απαιτήσεις...

Παρεπιπτόντως.... το πιο γελοίο θέμα στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ακριβώς αυτό... το ότι για το ποιος θα γίνει καθηγητής αποφαίνονται τα κομματοσκυλα.

Δεν εννοούσα αυτό βρε.

Τα θέματα τα παίρνουν τα κομματόσκυλα, αλλά υπάρχει και το ερώτημα: σε ποιους/ες τα δίνυν ευκολότερα; ;)

Μιας και αναφέρθηκε το ΕΜΠ να πω κι εγώ την εμπειρία μου τι συμβαίνει με τους καθηγηταράδες εκεί μέσα: Μάθημα δεν έκαναν σχεδόν ποτέ οι καθηγηταράδες, πάντα οι λέκτορες και οι βοηθοί. Ασκήσεις και εργαστήρια, καλά δεν το συζητάμε, ΠΟΤΕ οι καθηγηταράδες... Και φυσικά στις εξετάσεις τα γραπτά ποιοί τα διόρθωναν; Σωστά το μαντέψατε! Πάλι οι λέκτορες και οι βοηθοί! Τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Για το χαμαλίκι.

Πήγαινε κάποιος να βρει τον καθηγηταρά στο γραφείο του (σιγά να μην τον έβρισκε ποτέ) η γραμματέας μόνο ήταν εκεί.
-"Πότε μπορώ να δω τον κ. Καθηγητή;"
-"Ο κ. Καθηγητής έρχεται π.χ. τις Πέμπτες" ήταν μια τυπική απάντηση...
Πήγαινε την Πέμπτη λοιπόν να δει τον Καθηγητή.
-"Ξέρετε σήμερα δεν ήρθε" ήταν η απάντηση. Λες και είχε έρθει την προηγούμενη Πέμπτη!!! ;)

Πού είναι ο Καθηγηταράς οέο;

Οταν άρχισα να δουλεύω ως Πολ. Μηχανικός σε μεγάλα δημόσια έργα τότε ανεκάλυψα πού ήταν όλοι αυτοί οι Καθηγηταράδες που δεν έτυχε να τους συναντήσω τόσα χρόνια ως φοιτητής στο ΕΜΠ. Ολοι είχαν τα γραφεία τους έξω, είτε δικά τους (τις περισσότερες φορές) είτε ως σύμβουλοι σε άλλα γραφεία και τεχνικές εταιρίες και "χτύπαγαν" ακριβοπληρωμένες δουλειές εκμεταλλευόμενοι τον τίτλο του Καθηγητού του ΕΜΠ!!!
Να ασχοληθούνε τώρα με τα μαθήματα και με την διδασκαλία των φοιτητών; Να αφήσουν το γάμο να πάνε για πουρνάρια; Αστεία πράγματα! Για αυτές τις χαμαλοδουλειές (την διδασκαλία) έχουν τους βοηθούς και τους λέκτορες.

Πώς να θεωρηθεί λοιπόν καλό ένα Πανεπιστήμιο του οποίου οι Καθηγηταράδες δεν πατάνε ποτέ γιατί είναι απασχολημένοι με τα τεχνικά και τα μελετητικά τους γραφεία έξω;

Και να προχωρήσω και την σκέψη μου λίγο παρακάτω;

Γιατί να προσπαθήσουν αυτοί οι καθηγηταράδες να ανεβάσουν το επίπεδο του Πολυτεχνείου και να βγάζουν άψογα κατηρτισμένους μηχανικούς; Γιατί;
Για να βγαίνουν μετά στην πιάτσα και να τους παίρνουν τις δουλειές;
Οχι βέβαια! καλύτερα να βγαίνουν στουρνάρια από την οδό Στουρνάρη έτσι ώστε όλες οι δουλειές να πηγαίνουν στα γραφεία που διευθύνουν οι μεγάλοι και τρανοί καθηγηταράδες του μεγάλου και ένδοξου ΕΜΠ...

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν δεν τολμάει κανείς να την πει ή να την παραδεχτεί...

Last edited:
Τελειώνοντας την ίδια σχολή, εχω παρατηρήσει ακριβώς το αντίθετο... Οι καθηγηταράδες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κάνουν πραγματικά κάθε βδομάδα μάθημα και με μεγάλη όρεξη, τέτοια που όταν κανονίζονται πορείες και λοιπα γλέντια κάνουν ΟΙ ΙΔΙΟΙ αναπληρώσεις... Μάλιστα πολλοί απ'αυτούς δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όταν ζητήσεις τη γνώμη τους, ή παραπάνω πληροφορίες πάνω σε κάτι, ενώ είναι ενδεικτικό το ότι σε εξυπηρετούν με πολλούς τρόπους, είτε εγγράφοντάς φοιτητές σε συνέδρια ώστε να γλυτώσουν τα κερατιάτικα, είτε βοηθώντας τους να βρουν πρακτικές.
Οι λέκτορες κι οι βοηθοί κάνουν ασκήσεις και βοηθητικά μαθήματα, και ναι σαφώς και διορθώνουν, όμως τις κεντρικές διαλέξεις τις κάνουν πάντα οι καθηγηταράδες, και με μεγάλη τυπικότητα τόσο στην προσέλευση όσο και στην ποιότητα μαθήματος. Είναι ενδεικτικό το ότι λείπουν μόνο σε περίπτωση κάποιου συνεδρίου, και ακόμη και τότα, προγραμματίζουν αναπλήρωση του μαθήματος.

Θα συμφωνήσω φυσικά στο ότι πολύ συχνά πηγαίνοντας στο γραφείο τους δεν τους βρίσκεις, αλλά δε θεωρώ απαραίτητα κακό αυτός που θα σε διδάξει σκυρόδεμα, αντιστηρίξεις κλπ να είναι εκτός απο θεωρητικά καταρτισμένος και χρόνια μέσα στο επάγγελμα...

Φαντάζομαι ότι η αντιδιαμετρική άποψη με τον komhst οφείλεται στο ότι αναφερόμαστε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους? Έχεις πμ!!

Last edited:
Re: Απάντηση: Πανεπιστημιακά... τζάκια...

Τελευταία φορά που είχα διαβάσει ratings πανεπιστημίων (πρίν 7-8 μήνες περίπου) παγκοσμίως, το Ε.Μ.Π. ήταν κοντά στη θέση 300 με πρώτο Ελληνικό το Καποδιστριακό κοντά στη θέση 200.

σε εμάς (στο δυτικής Μακεδονίας) δεν έχει ακουστεί τίποτε... δεν βαζω και το χέρι μου στη φωτιά όμως για κανέναν. Στη φιλοσοφική του ΑΠΘ δεν γίνεται.

Μιας και αναφέρθηκε το ΕΜΠ να πω κι εγώ την εμπειρία μου τι συμβαίνει με τους καθηγηταράδες εκεί μέσα: Μάθημα δεν έκαναν σχεδόν ποτέ οι καθηγηταράδες, πάντα οι λέκτορες και οι βοηθοί. Ασκήσεις και εργαστήρια, καλά δεν το συζητάμε, ΠΟΤΕ οι καθηγηταράδες... Και φυσικά στις εξετάσεις τα γραπτά ποιοί τα διόρθωναν; Σωστά το μαντέψατε! Πάλι οι λέκτορες και οι βοηθοί! Τα παιδιά για όλες τις δουλειές. Για το χαμαλίκι.

Πήγαινε κάποιος να βρει τον καθηγηταρά στο γραφείο του (σιγά να μην τον έβρισκε ποτέ) η γραμματέας μόνο ήταν εκεί.
-"Πότε μπορώ να δω τον κ. Καθηγητή;"
-"Ο κ. Καθηγητής έρχεται π.χ. τις Πέμπτες" ήταν μια τυπική απάντηση...
Πήγαινε την Πέμπτη λοιπόν να δει τον Καθηγητή.
-"Ξέρετε σήμερα δεν ήρθε" ήταν η απάντηση. Λες και είχε έρθει την προηγούμενη Πέμπτη!!! ;)

Πού είναι ο Καθηγηταράς οέο;

Οταν άρχισα να δουλεύω ως Πολ. Μηχανικός σε μεγάλα δημόσια έργα τότε ανεκάλυψα πού ήταν όλοι αυτοί οι Καθηγηταράδες που δεν έτυχε να τους συναντήσω τόσα χρόνια ως φοιτητής στο ΕΜΠ. Ολοι είχαν τα γραφεία τους έξω, είτε δικά τους (τις περισσότερες φορές) είτε ως σύμβουλοι σε άλλα γραφεία και τεχνικές εταιρίες και "χτύπαγαν" ακριβοπληρωμένες δουλειές εκμεταλλευόμενοι τον τίτλο του Καθηγητού του ΕΜΠ!!!
Να ασχοληθούνε τώρα με τα μαθήματα και με την διδασκαλία των φοιτητών; Να αφήσουν το γάμο να πάνε για πουρνάρια; Αστεία πράγματα! Για αυτές τις χαμαλοδουλειές (την διδασκαλία) έχουν τους βοηθούς και τους λέκτορες.

Πώς να θεωρηθεί λοιπόν καλό ένα Πανεπιστήμιο του οποίου οι Καθηγηταράδες δεν πατάνε ποτέ γιατί είναι απασχολημένοι με τα τεχνικά και τα μελετητικά τους γραφεία έξω;

Και να προχωρήσω και την σκέψη μου λίγο παρακάτω;

Γιατί να προσπαθήσουν αυτοί οι καθηγηταράδες να ανεβάσουν το επίπεδο του Πολυτεχνείου και να βγάζουν άψογα κατηρτισμένους μηχανικούς; Γιατί;
Για να βγαίνουν μετά στην πιάτσα και να τους παίρνουν τις δουλειές;
Οχι βέβαια! καλύτερα να βγαίνουν στουρνάρια από την οδό Στουρνάρη έτσι ώστε όλες οι δουλειές να πηγαίνουν στα γραφεία που διευθύνουν οι μεγάλοι και τρανοί καθηγηταράδες του μεγάλου και ένδοξου ΕΜΠ...

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν δεν τολμάει κανείς να την πει ή να την παραδεχτεί...

Αυτό συνέβαινε με τους καθηγητές μέχρι την αλλαγή του νόμου και το διαχωρισμό σε μερικής και πλήρους και πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Το φαινόμενο είναι υπαρκτό και τώρα στο Πολυτεχνείο (όχι σε όλες τις σχολές), στην Ιατρική και στη Νομική (εκεί δηλ. που υπάρχει το πολύ χρήμα), αλλά δεν επηρεάζει πλέον τις λειτουργίες των σχολών όπως παλιά.

Αλλά να ρωτήσω κάτι.... στα πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν συμβαίνει το ίδιο;;; Δηλ. μπορεί ένας φοιτητής να συναντήσει τον Olivier Blanchard, ή τον Michael Katz για υποθέσεις φοιτητικές; (καθηγητές μακροοικονομικής με 20-40 λέκτορες βοηθούς). Ή μήπως είδε κανείς τον Paul Krugman στη σχολή του;

Αντιθέτως όλες οι σχολές σε όλο τον κόσμο θεωρούν τιμή τους να έχουν στο roster τους (κακός ποδοσφαιρικός όρος) κάποιους καθηγητές φαντάσματα που λαμπρύνουν με την παρουσία τους τον κρατικό ή τον ιδιωτικό τομέα και να εφαρμόζουν στην πράξη αυτά που δίδασκαν κάποτε στο ΑΕΙ.

Μάλλον έχουμε φοιτήσει ή σε διαφορετική σχολή ή σε διαφορετική χρονική περίοδο...

Τελικά όπως αποδείχθηκε φοιτήσαμε στην ίδια σχολή με 20 χρόνια διαφορά, οποτε έχουν βάση τα λεγόμενα και των δύο μας...:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Είναι ελπιδοφόρο πάντως πως αναβαθμίστηκε τόσο πολύ το Πολυτεχνείο... καλό είναι και κάτι να πάει μπροστα σ'αυτή την οπισθοδρομική χώρα...

Αυτό συνέβαινε με τους καθηγητές μέχρι την αλλαγή του νόμου και το διαχωρισμό σε μερικής και πλήρους και πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Το φαινόμενο είναι υπαρκτό και τώρα στο Πολυτεχνείο (όχι σε όλες τις σχολές), στην Ιατρική και στη Νομική (εκεί δηλ. που υπάρχει το πολύ χρήμα), αλλά δεν επηρεάζει πλέον τις λειτουργίες των σχολών όπως παλιά.

Αλλά να ρωτήσω κάτι.... στα πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν συμβαίνει το ίδιο;;; Δηλ. μπορεί ένας φοιτητής να συναντήσει τον Olivier Blanchard, ή τον Michael Katz για υποθέσεις φοιτητικές; (καθηγητές μακροοικονομικής με 20-40 λέκτορες βοηθούς). Ή μήπως είδε κανείς τον Paul Krugman στη σχολή του;

Αντιθέτως όλες οι σχολές σε όλο τον κόσμο θεωρούν τιμή τους να έχουν στο roster τους (κακός ποδοσφαιρικός όρος) κάποιους καθηγητές φαντάσματα που λαμπρύνουν με την παρουσία τους τον κρατικό ή τον ιδιωτικό τομέα και να εφαρμόζουν στην πράξη αυτά που δίδασκαν κάποτε στο ΑΕΙ.

Καλά, εσύ αφού βρήκες κάτι στραβό να πεις για τα νοσοκομεία της Γερμανίας και μάλιστα σε σχέση με ... το ΑΧΕΠΑ (!), και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς τους σε σχέση με ... τα Ελληνικά (!!), επιπλέον θεωρείς και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια "φυσιολογικά" και ότι ο τελευταίος νόμος διόρθωσε ... ... μα τι λέμε τώρα, μιλάμε για την ίδια χώρα;

Δηλαδή σοβαρά υποστηρίζεις ότι στο εξωτερικό υπάρχει σοβαρό πανεπιστήμιο που έχει στο επίσημο πρόγραμμά του ότι ο καθηγητής τάδε διδάσκει το μάθημα δείνα, και αυτός δεν το διδάσκει, ούτε τηρεί τις ώρες συνάντησης με τους φοιτητές που πρέπει να έχει; Που; Πότε;

Άλλο είναι να έχουν κάποιον "στο ρόστερ" (που δεν σημαίνει τίποτα απολύτως γιατί δεν γνωρίζεις τι συμβόλαιο έχει υπογράψει με το πανεπιστήμιο - ναι, στο εξωτερικό μπορείς να υπογράψεις συμβόλαιο με συγκεκριμένες υποχρεώσεις και απαιτήσεις, και δεν παίρνουν όλοι και τα ίδια λεφτά) και άλλο είναι να τον έχουν ότι διδάσκει 2-3 συγκεκριμένα μαθήματα το εξάμηνο αλλά να μην εμφανίζεται σ' αυτά.

Και βάζεις και συγκεκριμένα ονόματα!!! Δηλαδή εσύ ήσουν φοιτητής στο Princeton και δεν ερχόταν ο Krugman στα μαθήματα που έλεγε ο οδηγός μαθημάτων ότι δίδασκε; Κοροϊδεύει το Princeton τους φοιτητές του; Αν έχεις τέτοια παραδείγματα, να τα πεις με στοιχεία να τους κάνουμε μήνυση. Γιατί να είσαι σίγουρος ότι εκεί η μήνυση και θα εκδικαστεί και θα δοθούν και αποζημιώσεις γιατί πρόκειται για προφανή εξαπάτηση. Αν πάλι δεν έχεις στοιχεία, αυτό που λες είναι συκοφαντία. Και αν αυτό που λες δεν είναι το ίδιο με το παράδειγμα του komhst αλλά κάτι άλλο δικό σου, τότε γιατί το λες; Για να δημιουργήσεις εντυπώσεις σε όσους δεν γνωρίζουν; Γιατί για όσους έχουν πάει εκεί (έστω και σαν τουρίστες μια βόλτα) είναι γελοίο να συγκρίνουμε τα Princeton, ΜΙΤ, Harvard των καθηγητών που αναφέρεις με το ΕΜΠ.

Άλλο πράμα είναι να αγαπάμε τη χώρα μας (που πρέπει να την αγαπάμε) και άλλο είναι να λέμε ότι μας έρθει για να μειώσουμε τους άλλους (ξένους) και δήθεν να φανούμε καλύτεροι. Είμαστε στα χάλια που είμαστε και μακάρι να γίνουμε καλύτεροι. Το να γίνουν όμως οι άλλοι χειρότεροι δεν θα μας βελτιώσει. Πολύ περισσότερο όταν πάμε με το ζόρι να τους βγάλουμε στραβούς σε πράγματα που δεν είναι ... τότε κάνουμε τον εαυτό μας "δύο φορές χάλια".

Ναι, βρήκα να πω κάτι καλό για το ΑΧΕΠΑ, όπως παρατήρησα πώς και η Αυστραλία έχει τα ίδια ακριβώς προβλήματα στην αντιμετώπιση των φωτιών που είχαμε κι εμείς το 2007 στην Πελοπόννησο. Και θα συνεχίσω να το κάνω για όλα τα θέματα, διότι πολύ απλά δεν δέχομαι ότι όταν κάτι γίνεται καλά στην Ελλάδα δεν πρέπει να το αναφέρουμε ή αδιαφορούμε, διότι απλώς γίνεται καλά, ενώ εμείς θέλουμε να τα βλέπουμε μόνο μαύρα... Και φυσικά πολλά πράγματα είναι πολύ μαύρα στην Ελλάδα.

Για το θέμα μας. Ανέφερα συγκεκριμένους καθηγητές μακροοικονομικής, διότι έχω τα στοιχεία από καθηγητές ευρωπαίους, συνεργάτες των συγκεκριμένων αμερικανών καθηγητών, οι οποίοι βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί τους (κατά καιρούς) με τηλεδιάσκεψη. Όχι, δεν´γνωρίζω τους όρους συνεργασίας τους με τα πανεπιστήμια και με τους συνεργάτες τους.

Αποδέχομαι πλήρως την άποψη ότι πρέπει να αγαπούμε τη χώρα μας. Αποδέχομαι πλήρως την άποψη ότι πολλά πράγματα δεν πάνε καλά στη χώρα μας.
Αποδέχομαι πλήρως την άποψη ότι πρέπει να συμβάλλουμε (με προσωπικές θυσίες) στη βελτίωση της χώρας.
Αποδέχομαι πλήρως την άποψη ότι πρέπει να συμβάλλω προσωπικά στη βελτίωση της χώρας άσχετα με τις πράξεις των άλλων ή τις λοιδωρίες προς εμένα για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης άποψης.

ΥΣΤ1. Επιμένεις στην άποψη ότι συκοφαντώ ή ήταν μια παρατραβηγμένη έκφραση;

ΥΣΤ2. Κάθε νόμος έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει ή να χειροτερέψει κάποιες καταστάσεις. Η αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ έγινε επί ΠΑΣΟΚ και τη θεωρώ ότι έγινε προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ (προβλέπει ότι υποχρεωτικά το 30% του εκλεκτορικού σώματος θα είναι εξωτερικοί, δηλ. θα έρχονται από άλλες σχολές και υποχρεωτικά το ένα στα τρία μέλη της εισηγητικής επιτροπής θα είναι επίσης από άλλο ΑΕΙ) είναι επίσης προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλ. την προώθηση των καλών και την καταπολέμηση φαινομένων νεποτισμού και οικογενειοκρατίας στα ΑΕΙ. Η αλλαγή του νόμου που δίνει το δικαίωμα ψήφου για τις πρυτανικές εκλογές σε όλους τους φοιτητές κι όχι μόνο στις φοιτητικές παρατάξεις (με το ίδιο συνολικό ποσοστό) επίσης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή να σπάσουν τα κομματικά μπλοκ στα ΑΕΙ. Διαφωνείς;

ΥΣΤ3. Ο maestro μας δίνει μια πολύ καλή κατάσταση του σημερινού πανεπιστημίου. Προσωπικά τη βλέπω καλύτερη σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σε σχολές που γνωρίζω (Φιλοσοφική ΑΠΘ, Νομική ΑΠΘ, Κτηνιατρική ΑΠΘ και θεσσαλίας, το δυτικής Μακεδονίας, το Βαλκανικών Σπουδών του Μακεδονίας, και το ΔΕΟΠΣ της Παντείου) για διάφορους λόγους. Εσύ μιλάς για μια άλλη κατάσταση. φαντάζομαι ότι έχεις συγκεκριμένα παραδείγματα από συγκεκριμένες σχολές. Μπορείς να μας τις αναφέρεις; Διότι πραγματικά μπορεί να έχουμε ακριβώς την ίδια άποψη γι αυτές. Και μπορεί να είναι η πλειοψηφία, αλλά μπορεί να είναι και εξαιρέσεις.

Σχετικά με το θέμα που ανοίχθηκε.

διαβάστε το βιβλίο της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου, Σπάνιες Αλήθειες, Αθήνα, Εστία, 2008. Παρότι το βιβλίο δεν είναι καλό ως μυθιστόρημα (διότι μυθιστόρημα είναι), ωστόσο τα γεγονότα είναι πραγματικά και οι χαρακτήρες περίπου πραγματικοί.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμιά πρόθεση να σε θίξω, ούτε να σε βάλω στη θέση του κατηγορουμένου, ούτε να εκμηδενίσω τις απόψεις σου, ούτε να σε κρίνω με κάποιο τρόπο. Σαν άνθρωπο δεν σε γνωρίζω, αλλά σαφώς έχω πολύ καλή γνώμη για σένα από αυτά που διαβάζω στο site.

Όμως διαφωνώ απόλυτα σε μια λογική που επαναλαμβάνεις συχνά στις συζητήσεις και την οποία θεωρώ ανούσια και αποπροσανατολιστική.

Θα δώσω μια ακραία και χοντροκομμένη αναλογία απλά για να κάνω σαφές τι εννοώ, όχι για να σε θίξω. Λοιπόν έστω ότι γίνεται συζήτηση για την Εθνική οδό Κορίνθου-Πάτρας και το χάλι της. Εσύ θα περίμενα να γράψεις ότι ήσουν την περασμένη βδομάδα στη Γερμανία και έπεσες σε μια λακκούβα. Άρα και στη Γερμανία έχει λακκούβες, δεν είναι οι δρόμοι τέλειοι!

Έστω κι αν αυτό είναι 100% αληθινό, είναι τελείως άσχετο. Κατ' αρχήν βέβαια είναι αστείο να συγκρίνουμε το οδικό δίκτυο της Ελλάδας με της Γερμανίας. Αλλά ακόμη κι αν αύριο οι Γερμανοί τρελαινόντουσαν και κατέστρεφαν όλο το οδικό τους δίκτυο, αυτό σε τίποτα δεν θα βελτίωνε τον άθλιο δρόμο Κορίνθου-Πάτρας. Πάλι χάλια θα ήταν.

Παρόμοιο είναι και το θέμα με το ΕΜΠ. Γράφουν κάποιοι ότι οι πολλοί καθηγητές του ΕΜΠ δεν πατάνε στη Σχολή γιατί έχουν γραφεία έξω και βγάζουν λεφτά. Όμως στις σχολές τους φαίνονται δήθεν να διδάσκουν μαθήματα. Γνώμη μου είναι ότι εφόσον αυτό γίνεται είναι ντροπή και κατακριτέο. Αν επιπλέον κάποιοι παραβαίνουν και το νόμο τότε ακόμη χειρότερα και κακώς που δεν διώκονται.

Εσύ απαντάς με τα ονόματα κάποιων γνωστών επιστημόνων, μερικοί από αυτούς με Νόμπελ, οι οποίοι είναι σε κάποια από τα καλύτερα ΑΕΙ του κόσμου, όπως ο νομπελίστας Krugman (που τον ξέρω σαν όνομα μόνο) στο Princeton (που είναι ένα από τα 5 καλύτερα ΑΕΙ του κόσμου).

Μια τέτοια στάση για μένα είναι τελείως λανθασμένη για χίλιους δυο λόγους. Ας αναφέρω λίγους απ' αυτούς:

1. Δεν ξέρουμε τι συμβόλαιο έχει, ας πούμε, ο Krugman με το Princeton. Πάντως θεωρώ σίγουρο ότι ο Krugman κάνει ότι ακριβώς λέει το συμβόλαιό του, αλλιώς θα έτρωγε πόδι έστω κι αν είναι Νομπελίστας.

2. Οπότε, νομίζω ότι κάποιο λάθος κάνεις και οι περιπτώσεις δεν είναι ανάλογες. Όμως έστω κι αν αυτό που λες αληθεύει 100%, τότε στις ΗΠΑ πρόκειται για την εξαίρεση της εξαίρεσης, και είναι σαφέστατα λάθος να παρουσιάζεται σαν κάτι συνηθισμένο. Στις ΗΠΑ οι καθηγητές (και οι μεταπτυχιακοί) είναι στο ΑΕΙ κάθε μέρα 9-5 (άντε ... 10-6) εκτός αν έχουν άδεια ή είναι σε συνέδριο. Αυτός είναι ο κανόνας, στο 99% των περιπτώσεων τηρείται, και οι όποιες εξαιρέσεις έχουν κάποια λογική εξήγηση (όπως πχ. το 1 παραπάνω).

3. Τα κορυφαία ΑΕΙ των ΗΠΑ, σε θέματα λειτουργίας, οργάνωσης, περιβάλλοντος και προσωπικού, δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση με τα Ελληνικά ΑΕΙ. Όμως το να μην μπορείς καν να βρεις τον καθηγητή που διδάσκει ένα μάθημα ... αυτό ούτε στα χειρότερα ΑΕΙ των ΗΠΑ δεν συμβαίνει!

4. Σε τελική ανάλυση δεν έχει καμιά απολύτως σημασία το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Με τα χρόνια χειροτερεύει το ΕΜΠ ή βελτιώνεται; Υπάρχουν καθηγητές εξαφανισμένοι (και "ιπτάμενοι" σε άλλα ΑΕΙ); Αγοράζονται Φεράρι και βίλες με λεφτά για έρευνα; Περνάνε οι κομματικοί φοιτητές τα μαθήματα χωρίς να εμφανιστούν; Παίρνουν κάποιοι διδακτορικά χωρίς να τα αξίζουν; Υπάρχει γενικότερα αξιοκρατία; Αυτά είναι ερωτήματα που μπορούμε να τα συζητήσουμε και χωρίς καμιά αναφορά σε κανένα ξένο.

Όχι, δεν´γνωρίζω τους όρους συνεργασίας τους με τα πανεπιστήμια και με τους συνεργάτες τους.

...............

ΥΣΤ1. Επιμένεις στην άποψη ότι συκοφαντώ ή ήταν μια παρατραβηγμένη έκφραση;

Για να μην κακοκαρδιζόμαστε με παρεξηγήσεις απαντώ σε αυτό ξεχωριστά. Ναι ήταν παρατραβηγμένη η έκφρασή μου. Βέβαια, προήλθε και από την παρατραβηγμένη αναλογία που έκανες ... (διότι τα "συμβόλαια" των ελλήνων καθηγητών είναι όλα ίδια και τα ξέρουμε).

ΥΣΤ2. Κάθε νόμος έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει ή να χειροτερέψει κάποιες καταστάσεις.

Σαφώς!

Δυστυχώς όμως εγώ είμαι απαισιόδοξος. Πολύ φοβάμαι ότι κομματικοί (και "φίλοι") είναι πλέον η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών.

Μακάρι να έχω άδικο, αλλά αν αυτό αληθεύει, τότε ότι και να λέει ο νόμος είναι δύσκολο να αλλάξει η ουσία του προβλήματος, να γίνει δηλαδή το πανεπιστήμιο ανεξάρτητο και αξιοκρατικό.

Βέβαια, ακόμη αν είναι σήμερα τόσο τραγικά τα πράγματα δεν σημαίνει ότι λίγο-λίγο δεν μπορούν να βελτιωθούν...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πανεπιστημιακά... τζάκια...

Τελικά όπως αποδείχθηκε φοιτήσαμε στην ίδια σχολή με 20 χρόνια διαφορά, οποτε έχουν βάση τα λεγόμενα και των δύο μας...:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Είναι ελπιδοφόρο πάντως πως αναβαθμίστηκε τόσο πολύ το Πολυτεχνείο... καλό είναι και κάτι να πάει μπροστα σ'αυτή την οπισθοδρομική χώρα...

Εάν είναι έτσι όπως το λες χαίρομαι ιδιαίτερα που συμβαίνει αυτό!