Αλλοι λενε και εκθιαζουν τους αναμορφικους φακους και αλλοι τους κατηγορανε.
Τελικά ειναι καλοι η κακοι?
Με αυτό τον τροπο μάλιστα η απόσταση θέασης παραμένει ( σύμφωνα με τις φορμες) σταθερή αφου το πλατος της οθόνης δεν μεταβάλλεται όπως σε μια οθονη 2:35 που θα πρεπει να φιλοξενήσει 1:78 η 1:85 καδρο.
Βασικά δεν χανει μονο σε φως αλλα και σε ευκρίνεια αφου πλεον το ένα προς ένα pixel mapping παει περίπατο…
Ο συνδυασμός 2:35 οθονης και αναμορφικων φακων χαλαει σε μεγαλο βαθμο την ευκρίνεια της εικόνας μας…
Εφόσον το υλικο μας είναι παντα 1:78 ( 16:9) είναι κρίμα να το μετατρέπουμε …
Παιδιά κάντε κάτι με το θέμα. Έχω μπει να διαβάσω 100 φορές και τις 99 έφυγα γιατί η κουβέντα δεν έχει να κάνει με τον X3.
Παιδιά κάντε κάτι με το θέμα. Έχω μπει να διαβάσω 100 φορές και τις 99 έφυγα γιατί η κουβέντα δεν έχει να κάνει με τον X3.
Και το θεμα ειναι και πως δουλευουν ακριβως κιολας.Συμφωνω απολυτα. Το ιδανικο για εμενα ειναι μια οθονη πολλαπλου masking αλλα κοστιζουν τετοιες λυσεις...
Ανδρέα, εγώ αναφέρθηκα στην περίπτωση του απλού ζουμ με τον φακό του προβολέα, όπως στο βίντεο με τον 4000 και όχι στην περίπτωση χρήσης αναμορφικού...![]()
Και το θεμα ειναι και πως δουλευουν ακριβως κιολας.
Εγω δεν εχω δει καμια φωτο / βίντεο για το πως πρακτικά γίνεται η ''μετατροπή'' 16/9 -> 2,35...
Γιατί το λες αυτό, Ανδρέα? Και στις δύο περιπτώσεις δεν χάνουμε ενεργό κάδρο? Απλώς, στην 16:9 οθόνη χάνεις λιγότερες ίντσες όταν προβάλλεται 2,35 υλικό σε σχέση με την 2,35 οθόνη που προβάλλει 16:9 υλικό. Η απόσταση θέασης γιατί παραμένει σταθερή?
Σου φέρνω παράδειγμα αυτό που σκέφτομαι να κάνω.....πανί 2,35 ~147 ιντσών με απόσταση θέασης 5,5-6 μέτρα. Όταν θα παίζει 16:9 θα έχω 120 ίντσες.
Τώρα είμαι με πανί 126 ίντσες και όταν προβάλλω 2,35 χάνω 7 ίντσες, δηλαδή, θα ήθελα να μετακινήσω την πολυθρόνα 1 μέτρο πιο μπροστά...
ΥΓ
Μήπως να μεταφέραμε τη συζήτηση σε κάποιο νέο θέμα αφού όλα αυτά δεν έχουν και πολύ σχέση με τον προβολέα του Τάκη?
Οι φορμες ( όπως πχ THX και SMPTE) υπολογιζουν την απόσταση θέασης με βαση το πλατος της οθόνης και όχι με βαση το υψος.
Στη περίπτωση σου σε μια οθονη 2:40 προβαλοντας υλικο 1:85 η 1:75 θα αναγκαζόσουν να μεταφέρεις τη καρεκλα σου ακομα πιο κοντα
Δυστυχώς εχω χασει τον calculator που εβγαζε τις αποστάσεις και δεν μπορω να σου δωσω ακριβή νουμερα.
Έχεις δίκιο σε αυτό και καθόλου δεν διαφωνώ (το υπογραμμισμένο εννοώ), αλλά αν υπολογίζεται μόνο κατά πλάτος, λες ότι κάθομαι στο ίδιο σημείο όταν βλέπω το Ben Hur και όταν βλέπω την Casablanca, τηρώντας το ίδιο πλάτος στην οθόνη?
Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποίησα ακραίο παράδειγμα, που όμως δεν αλλάζει την ουσία. Εμπειρικά, λοιπόν, και μόνο θα πω, ότι δεν συμφωνώ καθόλου με τα πινακάκια. Το εύρος ζώνης του οπτικού μας πεδίου είναι πολύ μεγαλύτερο στον οριζόντιο άξονα σε σχέση με τον κάθετο. Όμως η εικόνα αποτελείται από δύο διαστάσεις πλάτος και ύψος. Επομένως, ο όποιος υπολογισμός πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπ' όψιν του και το ύψος της οθόνης. Αν κάτσω στο ίδιο σημείο να δω το Ben Hur και στο ίδιο να δω την Casablanca, μία από τις 2 θέσεις είναι λάθος. Άλλωστε, κάθε φορά που βλέπουμε ταινία βλέπουμε σε συγκεκριμένες ίντσες οι οποίες μετρούν διαγώνιο, δηλαδή, βάζουν στο παιχνίδι και το πλάτος και το ύψος. Επομένως, σύμφωνα με τις παραπάνω μετρήσεις στην Καζαμπλάνκα βλέπουμε 119 ίντσες και στο Μπεν Χουρ 99......κάτι δεν κολλάει. Απλώς, την άποψή μου εκφράζω, χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω επιστημονικά..
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.