Πανιά 2.35:1 vs. 16:9, αναμορφικοί φακοί, κτλ

Απάντηση: O JVC DLA-X3 στο ταβανι μου!

Αλλοι λενε και εκθιαζουν τους αναμορφικους φακους και αλλοι τους κατηγορανε.
Τελικά ειναι καλοι η κακοι?

Αλλοι λενε και εκθιαζουν τους αναμορφικους φακους και αλλοι τους κατηγορανε.
Τελικά ειναι καλοι η κακοι?

επειδή θα βγούμε τελείως :offtopic:

υπάρχουν και συν και πλην. Χοντρικά:
Συν:
-δεν "πετάς'" πάνελ αφού χρησιμοποιείς όλη την ανάλυση 1920Χ1080
-λόγω του παραπάνω, "μαζεύεις" όλο το διαθέσιμο φως με αποτέλεσμα έχεις πιό φωτεινή εικόνα

Πλην:
-αν δεν είναι ποιοτικός ο αναμορφικός, μπορεί να έχεις στις άκρες της εικόνας κυρτότητα όπως επίσης να μην είναι νεταρισμένη η εικόνα απ' άκρη σ' άκρη
-bye bye στους υπότιτλους που είναι γραμμένοι έξω από την εικόνα (πάνω στην μάυρη μπάρα) όταν αυτοί παίζονται από desktop player και δεν έχουν την δυνατότητα μετακίνησης.

Τέλος :offtopic:

Στα πλην ειναι και η πτωση της ευκρινειας που ανεφερε και ο Ανδρεας, μιας που χανεται το pixel mapping και γενικα πεφτει το MTF της εικονας με την παρεμβολη δευτερου φακου.

Re: O JVC DLA-X3 στο ταβανι μου!

Η πραγματική ανάλυση μίας ταινίας 2.35:1 είναι περίπου 1920Χ817p. Όταν χρησιμοποιούμε αναμορφικό φακό γίνεται πρώτα ένα ψηφιακό stretching της εικόνας από 817 σε 1080 γραμμές. Όπως και να το δει κανείς, είναι μία επιπλέον επεξεργασία στην εικόνα. Θεωρώ ότι καλύτερη λύση είναι να πάρετε την μεγαλύτερη 16/9 οθόνη που ταιριάζει στον χώρο σας μαζί με ένα καλό σύστημα οριζόντιου masking για τις μαύρες μπάρες. Δυστυχώς ούτε αυτή η λύση είναι ιδιαίτερα οικονομική. Είπαμε, το καλό είναι και ακριβό...

Συμφωνω απολυτα. Το ιδανικο για εμενα ειναι μια οθονη πολλαπλου masking αλλα κοστιζουν τετοιες λυσεις...

+1 και από εμένα…
Σίγουρα ειναι ακριβή λυση αλλα μηπως δεν είναι ακριβή μια οθονη 2:35 και ενας καλος αναμορφικος φακός…
Ε λοιπόν αν είναι να δώσει κάποιος τοσα χρηματα για να πάρει στο τελος αμφιβόλου ποιότητας εικόνα, τοτε καλύτερα να προτιμήσει τη λύση της μεγάλης 16:9 με masking πανω κατω.
Με αυτό τον τροπο μάλιστα η απόσταση θέασης παραμένει ( σύμφωνα με τις φορμες) σταθερή αφου το πλατος της οθόνης δεν μεταβάλλεται όπως σε μια οθονη 2:35 που θα πρεπει να φιλοξενήσει 1:78 η 1:85 καδρο.

Με αυτό τον τροπο μάλιστα η απόσταση θέασης παραμένει ( σύμφωνα με τις φορμες) σταθερή αφου το πλατος της οθόνης δεν μεταβάλλεται όπως σε μια οθονη 2:35 που θα πρεπει να φιλοξενήσει 1:78 η 1:85 καδρο.

Γιατί το λες αυτό, Ανδρέα? Και στις δύο περιπτώσεις δεν χάνουμε ενεργό κάδρο? Απλώς, στην 16:9 οθόνη χάνεις λιγότερες ίντσες όταν προβάλλεται 2,35 υλικό σε σχέση με την 2,35 οθόνη που προβάλλει 16:9 υλικό. Η απόσταση θέασης γιατί παραμένει σταθερή?

Σου φέρνω παράδειγμα αυτό που σκέφτομαι να κάνω.....πανί 2,35 ~147 ιντσών με απόσταση θέασης 5,5-6 μέτρα. Όταν θα παίζει 16:9 θα έχω 120 ίντσες.

Τώρα είμαι με πανί 126 ίντσες και όταν προβάλλω 2,35 χάνω 7 ίντσες, δηλαδή, θα ήθελα να μετακινήσω την πολυθρόνα 1 μέτρο πιο μπροστά...

ΥΓ

Μήπως να μεταφέραμε τη συζήτηση σε κάποιο νέο θέμα αφού όλα αυτά δεν έχουν και πολύ σχέση με τον προβολέα του Τάκη?

Re: Απάντηση: O JVC DLA-X3 στο ταβανι μου!

Βασικά δεν χανει μονο σε φως αλλα και σε ευκρίνεια αφου πλεον το ένα προς ένα pixel mapping παει περίπατο…
Ο συνδυασμός 2:35 οθονης και αναμορφικων φακων χαλαει σε μεγαλο βαθμο την ευκρίνεια της εικόνας μας…
Εφόσον το υλικο μας είναι παντα 1:78 ( 16:9) είναι κρίμα να το μετατρέπουμε …

Ανδρέα, εγώ αναφέρθηκα στην περίπτωση του απλού ζουμ με τον φακό του προβολέα, όπως στο βίντεο με τον 4000 και όχι στην περίπτωση χρήσης αναμορφικού... ;)

Παιδιά κάντε κάτι με το θέμα. Έχω μπει να διαβάσω 100 φορές και τις 99 έφυγα γιατί η κουβέντα δεν έχει να κάνει με τον X3.

Παιδιά κάντε κάτι με το θέμα. Έχω μπει να διαβάσω 100 φορές και τις 99 έφυγα γιατί η κουβέντα δεν έχει να κάνει με τον X3.

Οκ Νεκτάριε...

Φαντάζομαι όταν το δουν ή ο Δημήτρης ή ο Πάνος θα το ρυθμίσουν.

Ρε συ, ενα thread βρηκαμε να συζητησουμε περι βιντεοπροβολης και θα το χαλασουμε; :D

Re: Απάντηση: O JVC DLA-X3 στο ταβανι μου!

Συμφωνω απολυτα. Το ιδανικο για εμενα ειναι μια οθονη πολλαπλου masking αλλα κοστιζουν τετοιες λυσεις...
Και το θεμα ειναι και πως δουλευουν ακριβως κιολας.

Εγω δεν εχω δει καμια φωτο / βίντεο για το πως πρακτικά γίνεται η ''μετατροπή'' 16/9 -> 2,35...

Last edited:
Ανδρέα, εγώ αναφέρθηκα στην περίπτωση του απλού ζουμ με τον φακό του προβολέα, όπως στο βίντεο με τον 4000 και όχι στην περίπτωση χρήσης αναμορφικού... ;)

Και εγω στη πρωτη μου πρόταση σε αυτό αναφέρθηκα…
Το σχόλιο με το αναμορφικο αφορα τις άλλες περιπτώσεις που εχει φυσικα δεν τίθεται θεμα πτώσεως της φωτεινότητας ( το αντίθετο)

Γιατί το λες αυτό, Ανδρέα? Και στις δύο περιπτώσεις δεν χάνουμε ενεργό κάδρο? Απλώς, στην 16:9 οθόνη χάνεις λιγότερες ίντσες όταν προβάλλεται 2,35 υλικό σε σχέση με την 2,35 οθόνη που προβάλλει 16:9 υλικό. Η απόσταση θέασης γιατί παραμένει σταθερή?

Σου φέρνω παράδειγμα αυτό που σκέφτομαι να κάνω.....πανί 2,35 ~147 ιντσών με απόσταση θέασης 5,5-6 μέτρα. Όταν θα παίζει 16:9 θα έχω 120 ίντσες.

Τώρα είμαι με πανί 126 ίντσες και όταν προβάλλω 2,35 χάνω 7 ίντσες, δηλαδή, θα ήθελα να μετακινήσω την πολυθρόνα 1 μέτρο πιο μπροστά...

ΥΓ

Μήπως να μεταφέραμε τη συζήτηση σε κάποιο νέο θέμα αφού όλα αυτά δεν έχουν και πολύ σχέση με τον προβολέα του Τάκη?

Οι φορμες ( όπως πχ THX και SMPTE) υπολογιζουν την απόσταση θέασης με βαση το πλατος της οθόνης και όχι με βαση το υψος.
Στη περίπτωση σου σε μια οθονη 2:40 προβαλοντας υλικο 1:85 η 1:75 θα αναγκαζόσουν να μεταφέρεις τη καρεκλα σου ακομα πιο κοντα
Δυστυχώς εχω χασει τον calculator που εβγαζε τις αποστάσεις και δεν μπορω να σου δωσω ακριβή νουμερα.

Οι φορμες ( όπως πχ THX και SMPTE) υπολογιζουν την απόσταση θέασης με βαση το πλατος της οθόνης και όχι με βαση το υψος.
Στη περίπτωση σου σε μια οθονη 2:40 προβαλοντας υλικο 1:85 η 1:75 θα αναγκαζόσουν να μεταφέρεις τη καρεκλα σου ακομα πιο κοντα
Δυστυχώς εχω χασει τον calculator που εβγαζε τις αποστάσεις και δεν μπορω να σου δωσω ακριβή νουμερα.

Έχεις δίκιο σε αυτό και καθόλου δεν διαφωνώ (το υπογραμμισμένο εννοώ), αλλά αν υπολογίζεται μόνο κατά πλάτος, λες ότι κάθομαι στο ίδιο σημείο όταν βλέπω το Ben Hur και όταν βλέπω την Casablanca, τηρώντας το ίδιο πλάτος στην οθόνη?

Έχεις δίκιο σε αυτό και καθόλου δεν διαφωνώ (το υπογραμμισμένο εννοώ), αλλά αν υπολογίζεται μόνο κατά πλάτος, λες ότι κάθομαι στο ίδιο σημείο όταν βλέπω το Ben Hur και όταν βλέπω την Casablanca, τηρώντας το ίδιο πλάτος στην οθόνη?

Χε χε παίρνεις τα δυο ακρα…
Αν και δεν νομιζω πως είναι από τις περιπτώσεις που θα τύχουμε συχνά, ακομα και ετσι το αποτέλεσμα είναι το ιδιο..
Εψαξα για calculator ( δυστυχώς αυτος που χρησιμοποιούσα και ηταν πιο απλος τον εχω χασει) που βγαζει τις αποστάσεις που αναφέρω παραπανω…
Παρακατω παρατηρούμε πως ενώ το πλατος της οθόνης παραμένει σταθερο σε ολων των ειδων τα καδρα ( από 4:3 ως το πολύ μακρυ που αναφέρεις) η απόσταση θέασης δεν αλλάζει.

4-3.jpg

185.jpg

240.jpg

270.jpg

Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποίησα ακραίο παράδειγμα, που όμως δεν αλλάζει την ουσία. Εμπειρικά, λοιπόν, και μόνο θα πω, ότι δεν συμφωνώ καθόλου με τα πινακάκια. Το εύρος ζώνης του οπτικού μας πεδίου είναι πολύ μεγαλύτερο στον οριζόντιο άξονα σε σχέση με τον κάθετο. Όμως η εικόνα αποτελείται από δύο διαστάσεις πλάτος και ύψος. Επομένως, ο όποιος υπολογισμός πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπ' όψιν του και το ύψος της οθόνης. Αν κάτσω στο ίδιο σημείο να δω το Ben Hur και στο ίδιο να δω την Casablanca, μία από τις 2 θέσεις είναι λάθος. Άλλωστε, κάθε φορά που βλέπουμε ταινία βλέπουμε σε συγκεκριμένες ίντσες οι οποίες μετρούν διαγώνιο, δηλαδή, βάζουν στο παιχνίδι και το πλάτος και το ύψος. Επομένως, σύμφωνα με τις παραπάνω μετρήσεις στην Καζαμπλάνκα βλέπουμε 119 ίντσες και στο Μπεν Χουρ 99......κάτι δεν κολλάει. Απλώς, την άποψή μου εκφράζω, χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω επιστημονικά..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: O JVC DLA-X3 στο ταβανι μου!

Καλό αλλά μάλλον tooooooo much (από οικονομικής απόψεω εννοώ).

Ωστόσο είναι μάλλον η ιδανική λύση.

Αναφερόμουν σε πιο ''συμβατικά'' πράγματα. Πχ ένα 2ο μαύρο πανί που πέφτει μπροστά από το άλλο κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποίησα ακραίο παράδειγμα, που όμως δεν αλλάζει την ουσία. Εμπειρικά, λοιπόν, και μόνο θα πω, ότι δεν συμφωνώ καθόλου με τα πινακάκια. Το εύρος ζώνης του οπτικού μας πεδίου είναι πολύ μεγαλύτερο στον οριζόντιο άξονα σε σχέση με τον κάθετο. Όμως η εικόνα αποτελείται από δύο διαστάσεις πλάτος και ύψος. Επομένως, ο όποιος υπολογισμός πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπ' όψιν του και το ύψος της οθόνης. Αν κάτσω στο ίδιο σημείο να δω το Ben Hur και στο ίδιο να δω την Casablanca, μία από τις 2 θέσεις είναι λάθος. Άλλωστε, κάθε φορά που βλέπουμε ταινία βλέπουμε σε συγκεκριμένες ίντσες οι οποίες μετρούν διαγώνιο, δηλαδή, βάζουν στο παιχνίδι και το πλάτος και το ύψος. Επομένως, σύμφωνα με τις παραπάνω μετρήσεις στην Καζαμπλάνκα βλέπουμε 119 ίντσες και στο Μπεν Χουρ 99......κάτι δεν κολλάει. Απλώς, την άποψή μου εκφράζω, χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω επιστημονικά..

Δε καταλαβαίνω γιατι σε μπερδευουν οι ιντσες…
Όπως σε μια οθονη 2:40 υπαρχουν διαφορετικές ιντσες για καθε καδρο ομοίως συμβαίνει και για οθονη 16:9
Παντως τα παραπανω που παραθέτω δεν είναι απλως κανονες..
Τουλαχστον σε οσα πειραματα εχω κανει δοκιμαζοντας να δω καδρα και αποστάσεις τα ματια μου συμφωνούσαν με αυτό που υπολογίζει παραπανω ο ποιητής.
Και εν πάση περιπτώσει θελω να πιστευω πως τα παραπάνω βασίζονται σε καποια κριτήρια και δεν τα έβγαλαν στη τύχη.