Πανοραμικές φωτογραφίες - Panoramic photo

Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

θα συμφωνησω και εγω,μου αρεσει πιο καλα η πρωτη φωτογραφια. η διαφορα για εμενα στην πρωτη ειναι οτι το χωριο ειναι high contrast area και οδηγει τα ματια πανω του.

Μ'αρέσει η άποψη της Φλώρινας, ωραία συμμετρία Βλάση!!

Το χωριό Μοσιά στο δρόμο προς τη λίμνη Δόξα,(ορεινή Κορινθία): (f13,ISO 200, 10)
attachment.php

:star:

Ευχαριστώ confessoras!από τις πρώτες (Αν όχι η πρώτη προσπάθεια για πανόραμα)

Βλάση, η πρώτη, αν και είναι λίγο σκοτεινή στις άκρες...Οι άλλες (ειδικά η 3η) είναι πολύ φωτεινές για το γούστο μου.

Απάντηση: Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Ούτε το Α βολεύει, το έχω δοκιμάσει σκόπιμα και κατά λάθος! Οι διαφορές φωτεινότητας που προκύπτουν από καρέ σε καρέ, αν και ψιλο-διορθώνονται από τα προγράμματα συρραφής, τελικά φαίνονται στο τελικό αποτέλεσμα δίνοντας συχνά αφύσικη τονική εναλλαγή.

Η βολικότερη λύση (απ' ότι έχω δοκιμάσει) είναι αυτό που έκανε κι ο Βλάσης. Κλείδωμα ίδιας έκθεσης σε όλα τα καρέ, επιλέγοντας προφανώς κάτι στον μέσο όρο αφού πρώτα έχει φωτομετρηθεί όλο το πλάνο. Και μετά ίσως μικροδιορθώσεις φωτεινότητας στο photoshop όπου χρειαστεί.
Eντελως συμπτωματικα γνωρισα ενα φοιτητη φωτογραφιας που σπουδαζει
στην Αγγλια και συζητουσε με καποιον αυτο το θεμα της διαφορας φωτεινοτητας και τις ενωσεις .
Λοιπον ειπε το εξης αφου εμφανισουμε στην παλετα channels το καναλι
κοκκινου χρωματος με ctrl-L ανοιγουμε το level και με το μεσαιο βελακι (μεσαιοι τονοι )
κατω απο το ιστογραμμα ταιριαζουμε τους τονους μεταφεροντας το αναλογα . Το ιδιο εφαρμοζουμε και στα αλλα καναλια .
Αν καποιος που ασχολειτε με πανοραμματα μπορει να το δοκιμασει ας κανει
τον κοπο και να μας πει αν ισχυει η τεχνικη αυτη .

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Eντελως συμπτωματικα γνωρισα ενα φοιτητη φωτογραφιας που σπουδαζει στην Αγγλια και συζητουσε με καποιον αυτο το θεμα της διαφορας φωτεινοτητας και τις ενωσεις.

Μετά από αρκετές παρόμοιες εμπειρίες τείνω να πιστεύω ότι ίσως δεν υπάρχουν συμπτώσεις, αλλά μας οδηγεί μια παράξενη συγχρονικότητα.

Λοιπον ειπε το εξης αφου εμφανισουμε στην παλετα channels το καναλι κοκκινου χρωματος με ctrl-L ανοιγουμε το level και με το μεσαιο βελακι (μεσαιοι τονοι ) κατω απο το ιστογραμμα ταιριαζουμε τους τονους μεταφεροντας το αναλογα . Το ιδιο εφαρμοζουμε και στα αλλα καναλια .
Αν καποιος που ασχολειτε με πανοραμματα μπορει να το δοκιμασει ας κανει
τον κοπο και να μας πει αν ισχυει η τεχνικη αυτη .

Εξαρτάται απ' το μέγεθος και το είδος των διαφορών των καρέ. Σίγουρα βοηθάει πολύ κάτι τέτοιο απ ότι βλέπω δοκιμάζοντας σε δικές μου, αλλά τελικά καταλήγεις να ρυθμίζεις κυρίως με το μάτι.
Αντί αυτού μετρούσα τις τιμές RGB σε κοινά σημεία ανά δύο καρέ και ρύθμιζα και από εκεί κάνοντας κάτι πιο "χοντροκομμένο" απ' ότι πρότεινε ο φοιτητής που ανέφερες, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα ικανοποιητικό. Με τους μέσους τόνους βλέπω ότι πάει καλύτερα, αλλά πάλι κάτι λείπει.

Η τεχνική με τις μάσκες φωτεινότητας που αναλύει ο Μανώλης σε άλλο μήνυμα είναι αρκετά καταλληλότερη για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά είναι προτιμότερο να εφαρμοστεί σε ρυθμίσεις σε τμήματα του κάθε καρέ, όχι σε όλο το καρέ και σπάνια σε όλο το πανόραμα.

Ένα απλό σχετικά τρικ που πάντα βοηθάει σε πανοραμικές είναι η χρήση περισσότερων καρέ ώστε το μπλέξιμο μεταξύ τους να γίνεται πιο ομαλά έχοντας ευκολότερη μετάβαση στις όποιες διαφορές. Αντί για 3 καρέ οριζόντια τραβάμε 5 με μεγαλύτερη αλληλοεπικάλυψη.

Κάποια προγράμματα πανοραμικών ενώσεων δημιουργούν layers με κάθε καρέ και μπορούμε να δουλέψουμε περισσότερο σε τέτοιες λεπτομέρειες μεταβάλλοντας κατά βούληση ότι ενοχλεί και φυσικά θέλει αρκετή δουλίτσα με ρυθμίσεις φωτεινότητας, διαφάνειας, τι σβήνουμε και τι κρατάμε απ' το κάθε layer, πως ισορροπεί με το σύνολο, κι ό,τι άλλο προκύψει στην πορεία.

Μετά από αρκετές παρόμοιες εμπειρίες τείνω να πιστεύω ότι ίσως δεν υπάρχουν συμπτώσεις, αλλά μας οδηγεί μια παράξενη συγχρονικότητα.

Εξαρτάται απ' το μέγεθος και το είδος των διαφορών των καρέ. Σίγουρα βοηθάει πολύ κάτι τέτοιο απ ότι βλέπω δοκιμάζοντας σε δικές μου, αλλά τελικά καταλήγεις να ρυθμίζεις κυρίως με το μάτι.
Αντί αυτού μετρούσα τις τιμές RGB σε κοινά σημεία ανά δύο καρέ και ρύθμιζα και από εκεί κάνοντας κάτι πιο "χοντροκομμένο" απ' ότι πρότεινε ο φοιτητής που ανέφερες, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν ήταν πάντα ικανοποιητικό. Με τους μέσους τόνους βλέπω ότι πάει καλύτερα, αλλά πάλι κάτι λείπει.

Η τεχνική με τις μάσκες φωτεινότητας που αναλύει ο Μανώλης σε άλλο μήνυμα είναι αρκετά καταλληλότερη για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά είναι προτιμότερο να εφαρμοστεί σε ρυθμίσεις σε τμήματα του κάθε καρέ, όχι σε όλο το καρέ και σπάνια σε όλο το πανόραμα.

Ένα απλό σχετικά τρικ που πάντα βοηθάει σε πανοραμικές είναι η χρήση περισσότερων καρέ ώστε το μπλέξιμο μεταξύ τους να γίνεται πιο ομαλά έχοντας ευκολότερη μετάβαση στις όποιες διαφορές. Αντί για 3 καρέ οριζόντια τραβάμε 5 με μεγαλύτερη αλληλοεπικάλυψη.

Κάποια προγράμματα πανοραμικών ενώσεων δημιουργούν layers με κάθε καρέ και μπορούμε να δουλέψουμε περισσότερο σε τέτοιες λεπτομέρειες μεταβάλλοντας κατά βούληση ότι ενοχλεί και φυσικά θέλει αρκετή δουλίτσα με ρυθμίσεις φωτεινότητας, διαφάνειας, τι σβήνουμε και τι κρατάμε απ' το κάθε layer, πως ισορροπεί με το σύνολο, κι ό,τι άλλο προκύψει στην πορεία.

Θα παρακαλούσα να ξαναγράψετε, έστω με copy - paste τα παραπάνω στα απλά βήματα ατο Photoshop στο post processing, όπου δεν θα χαθούν τόσο εύκολα.

Θα παρακαλούσα να ξαναγράψετε, έστω με copy - paste τα παραπάνω στα απλά βήματα ατο Photoshop στο post processing, όπου δεν θα χαθούν τόσο εύκολα.

Είχα ανοίξει θέμα για ρυθμίσεις φωτεινότητας εδώ:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=40769

μιας και δεν απαντήθηκε από κάποιον που να ξέρει καλύτερα, θα μεταφέρω σε αυτό τις όποιες λύσεις παλεύω χωρίς να έχω καταλήξει...

Ίσως κάποιος διαχειριστής θα έπρεπε να το μετονομάσει σε "ρυθμίσεις φωτεινότητας πανοραμικών" ή κάτι παρόμοιο...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Είχα ανοίξει θέμα για ρυθμίσεις φωτεινότητας εδώ:
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=40769

μιας και δεν απαντήθηκε από κάποιον που να ξέρει καλύτερα, θα μεταφέρω σε αυτό τις όποιες λύσεις παλεύω χωρίς να έχω καταλήξει...

Ίσως κάποιος διαχειριστής θα έπρεπε να το μετονομάσει σε "ρυθμίσεις φωτεινότητας πανοραμικών" ή κάτι παρόμοιο...
Ηλια επειδη δεν καταλαβα πως ακριβως ειπε ο Βλασσης οτι πρεπει να γινει
μπορεις σε παρακαλω να γραψεις εσυ τα βηματα στο ps .

Επισης γιατι να επηρεαζουμε μονο τους μεσαιους τονους και οχι τους αλλους ?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Ηλια επειδη δεν καταλαβα πως ακριβως ειπε ο Βλασσης οτι πρεπει να γινει
μπορεις σε παρακαλω να γραψεις εσυ τα βηματα στο ps .

Επισης γιατι να επηρεαζουμε μονο τους μεσαιους τονους και οχι τους αλλους ?

Πάμε εδώ που τα έχω μεταφέρει:

καιρό είχαμε να σηκώσουμε καμιά πανοραμική. Να μια πανοραμική από την Ύδρα. & φωτο στη σειρά όρθιες (Portrait) ραμμένες με το autostitch. Στο πρωτότυπο έχει τη μεγάλη διάσταση στις 11.000 πίξελς.

attachment.php

Attachments

• panorama hydra2.jpg
    panorama hydra2.jpg
    191.3 KB · Views: 245

Μια πανοραμική από Ιθάκη

Και μια από Πισoδέρι, Φλώρινα

Από το πάλαι ποτέ και την Canon S1-iS και το PhotoStitch που δινότανε μαζί με τη μηχανή.

Η πισοδερίτικη είναι εξαιρετική. Ίσως να είναι και μοναδική στο είδος της. Μπορείς να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες; Λήψη, πόσες λήψεις, κλπ.

Εάν θυμάμαι καλά (έχει πολύ καιρό) οι λήψεις ήτανε τρείς.

Το καλό με την Canon S1-iS είναι ότι είχε (έχει) ειδική επιλογή on camera για φωτογραφίες panorama. Τραβάς την 1η και στην οθόνη (ή στο οφθαλμοσκόπιο) βλέπεις το «τελείωμά» της μαζί με το κάδρο που ακολουθεί.

Οπότε λίγο πολύ οι φωτογραφίες έχουν αρκετή συνάφεια.

Μετά το Photo Stitch αναλάμβανε να τις ενώσει σχεδόν αυτόματα.

Επειδή αν δεν κάνω λάθος έχεις κάποια επαφή με την περιοχή να αναφέρω ότι η εκκλησία αυτή είναι πίσω από την πανσιόν Μοδέστιος.

Πάντως το χρώμα δεν είναι φυσικό. Κάθε άλλο.

Υ.Γ. Πρέπει να βρώ χρόνο να ψάξω σε κάποιον εξωτερικό...Κάπου πρέπει να τις έχω τις πρωτότυπες...

Έπεσε «δάκτυλος». :vroam:

Last edited:

Την ξέρω πολύ καλά την εκκλησία. Εκεί είχε ταφεί αρχικά το κεφάλι του Παύλου Μελά. Αλλά το χρώμα μου κίνησε την περιέργεια, γι αυτό και ρώτησα.

Very well done πάντως.

Εκεί είχε ταφεί αρχικά το κεφάλι του Παύλου Μελά.

Κοίτα να δείς...Ιδέα δεν είχα.

Να που έμαθα και κάτι καινούργιο σήμερα!!!

Πάντως για την ιστορία η λήψη πανοραμικών φωτογραφιών με την Canon ήτανε πραγματικά διασκέδαση. Με οδηγούσε τόσο εύκολα η μηχανή και το software που έβγαζα πολύ συχνά.

Τώρα πια το ψιλοπαράτησα.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Βλάση!!!

Και μια ακόμη από το κάστρο του Πλαταμώνα.

Χρησιμοποίησα τις 3 παρακάτω λήψεις με την Canon καθώς και το PhotoStitch.

και μια δεύτερη από την άλλη πλευρά του βουνού. Πάλι 7 όρθιες.

attachment.php

Πω πω.... εδώ ίσως να σήκωνε και μία επεξαργασία για να πιάσει καλύτερα το δυναμικό εύρος. Για τέτοιες περιπτώσεις είναι που προορίζεται το (φωτογραφικό) hdr.

Πω πω.... εδώ ίσως να σήκωνε και μία επεξαργασία για να πιάσει καλύτερα το δυναμικό εύρος. Για τέτοιες περιπτώσεις είναι που προορίζεται το (φωτογραφικό) hdr.

ναι, φίλε μου γι αυτό και είπα ότι θα ξεκινήσω κι εγώ το HDR. Από την άλλη μπορούσα να περιμένω ακόμα 45 λεπτά για να ανεβεί ο ήλιος, αλλά με περίμενε η σύζυγος για πρωινό ... οπότε η μισή ώρα καθυστέρηση ήταν ήδη πολύ.