Πανοραμικές φωτογραφίες - Panoramic photo

Απάντηση: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Nope!

Btw, ακόμα μία. Αυτή πάντως είναι μόνο 3 φωτό!

P7051729-2_P7051731-2-3a.jpg

Last edited:
Re: Απάντηση: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

έχεις παιδιά;

άρα Τάσο μου να πόσο εύκολο είναι να βγάλει κάποιος ένα πανόραμα 40 φωτογραφιών από την πετσέτα του. Εμείς δεν μπορούμε (δεν διανοούμαστε) να καθίσουμε στην πετσέτα.

Πάντως φίλε μου πολύ καλές ενώσεις.

Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Πειράματα απ' το μπαλκόνι μου κοιτώντας προς Βάρη / Κορωπί. Είναι φανερό ότι η μηχανή ήθελε κατακόρυφη τοποθέτηση και περισσότερες από 7 φωτογραφίες που είναι εδώ.

Attachments

• 2009-09-12_17-46-40DSC_1408-1414b.jpg
    2009-09-12_17-46-40DSC_1408-1414b.jpg
    38 KB · Views: 44

Κιαλλη μια αλλα οι αρχικες φωτο ηταν στραβες , και ετσι το αποτελεσμα δεν ηταν το καλο οσο η πρωτη.
Monembasia_167_stitcha.jpg

Αρκετά καλή προσπάθεια. να ξέρεις ότι πρέπει να έχει αρκετά μεγαλύτερη κάλυψη από το θέμα που θέλεις να έχεις ως τελικό αποτέλεσμα, θα έλεγα περίπου 25% περισσότερο. Π.χ. σου λείπει στην πρώτη το τείχος κάτω χαμηλά. Επίσης είναι σημαντικό στοιχείο η θέση του ήλιου και η θέση της μηχανής σε σχέση με αυτόν σε όλο το κάδρο. Φυσικά κάνεις φωτομέτρηση πολλές φορές, βγάζεις το μέσο όρο, γυρνάς τη μηχανή στο Μ και βάζει ςταχύτητα και διάφραγμα. Επίσης κάνεις εστίαση στο άπειρο και απενεργοποιείς το AF.

Να κάνω μια ερώτηση?

Θα μπορούσε κάποιος να μου αναφέρει τον ορισμό της πανοραμικής φωτογραφίας?

Ο προβληματισμός αυτός προήλθε από τις 2 ομολογουμένως πολύ αξιοσημείωτες προσπάθειες του gomar πιο πάνω.

Η 2η φωτογραφία μπορώ να πω ότι είναι «πανοραμική» χωρίς να ξέρω ακριβώς τι είναι πανοραμική φωτογραφία.

Η 1η όμως στην ουσία είναι μια φωτογραφία σε κάδρο «κλασσικών» διαστάσεων η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει παρθεί με έναν πολύ καλό ευρυγώνιο.

Τελικά η πανοραμική φωτογραφία ορίζεται από την αναλογία των διαστάσεων του κάδρου ή από τον αριθμό των φωτογραφιών που ενώνεις για να πάρεις το τελικό αποτέλεσμα?

Late afternoon πανόραμα σχεδόν 180 μοιρών του Ελ. Βενιζέλος με φόντο τον Υμηττό, όπως φαίνονται από τον Πράσινο Λόφο Αρτέμιδος. Αποτελείται από 9 λήψεις της D90 με τον 70-300 στα 70mm και έκθεση 8 sec με f/4,5 και ISO400 ενωμένες με το Photomerge του Photoshop CS4 (original διαστάσεις 29029χ3395 pixels).

Βέβαια, είναι out of focus και θέλει και το σχετικό cropping (που σημαίνει ότι θα κοπούν πολλά, όπως όλος σχεδόν ο ουρανός και το "κεφάλι" του ραντάρ ή ο,τι είναι αυτό στα δεξιά τέλος πάντων - αλλά ας πρόσεχα και ας άφηνα περιθώριο πάνω και κάτω).

Είναι εντυπωσιακή η επιτυχία του photomerge στο να φέρει την έκθεση όλων των φωτογραφιών στα ίδια επίπεδα, γιατί δεν την είχα κλειδώσει πριν ξεκινήσω να τραβάω.

Επειδή σίγουρα η απόπειρα θα επαναληφθεί, θα ήθελα να ακούσω οδηγίες και συμβουλές.

attachment.php

Μια εκδοχή cropping, βέβαια, είναι η παρακάτω

attachment.php

Attachments

• el_ven panorama small.jpg
    el_ven panorama small.jpg
    120.3 KB · Views: 111
  • el_ven panorama crop small.jpg
    el_ven panorama crop small.jpg
    134 KB · Views: 113

Πολύ καλό το αποτέλεσμα!
Αν μπορείς οριζοντίωσε καλύτερα το τρίποδο ώστε να μην είναι η κεντρική φωτογραφία πιο ψηλά από αυτές στα άκρα. Άλλα προγράμματα μπορούν να το ρυθμίσουν στην ένωση.
Εντυπωσιακή η θέα από εκεί πάνω πάντως!

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι επειδή είμαι λίγο άσχετος. Πως πετυχαίνω κλείδωμα της έκθεσης σε όλες τις φωτογραφίες μιας πανοραμικής. Πρέπει η φωτογραφική να έχει κάποιο κουμπί, ή είναι κάποια τεχνική; Έχω την fuji finepix s5600. Έχω βγάλει κι εγώ κάποιες αλλά είναι ευδιάκριτη η διαφορά φωτεινότητας από κομμάτι σε κομμάτι της πανοραμικής.

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι επειδή είμαι λίγο άσχετος. Πως πετυχαίνω κλείδωμα της έκθεσης σε όλες τις φωτογραφίες μιας πανοραμικής. Πρέπει η φωτογραφική να έχει κάποιο κουμπί, ή είναι κάποια τεχνική; Έχω την fuji finepix s5600. Έχω βγάλει κι εγώ κάποιες αλλά είναι ευδιάκριτη η διαφορά φωτεινότητας από κομμάτι σε κομμάτι της πανοραμικής.

Φίλε Μακεδόνα η Fuji σου έχει ρυθμίσεις για Programme, Aperture Priority, Shutter Priority και Manual? Αν ναι, τότε στο Α, διάλεξε ένα διάφραγμα και δες τις ταχύτητες που εμφανίζονται σε κάθε μέρος του κάδρου. Π.χ. με διάφραγμα 4.0 έχεις στα αριστερά 1/125 και όπως πηγαίνεις προς τα δεξιά έχεις 1/80, 1/250, 1/400. Ο μέσος όρος είναι 1/250 με διάφραγμα 4.0 Επομένως γυρνάς στο M και βάζεις αυτά τα δεδομένα. Φυσικά έχεις απενεργοποιήσει και το AF. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις όλες τις λήψεις με τις ίδιες συνθήκες, άρα δεν θα εμφανιστεί πρόβλημα στη συρραφή.

Ευχαριστώ πολύ θα το δοκιμάσω Βλάση. Εάν θυμάμαι καλά πήραμε τηλεόραση με το BB που έγινε της LG.

Συγνώμη Βλασίδης

Δεν χρειάζεται η συγνώμη. Βλάσης είνα το μικρό μου όνομα και το προτιμώ. Τελικά LG δεν πήρα, αλλά την PIONEER 5090 με μικρή διαφορά (2400), η οποία όμως ήταν για το σπίτι του πατέρα μου.

Εδώ γελάμε, κι εγώ δεν πήρα Lg πήρα την Samsung 40 756 και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Θα επανέλθω όμως με πανοραμικές φωτογραφίες οι οποίες αρχίζουν να μου κεντρίζουν πολύ το ενδιαφέρον.

Γειά σας κι από μένα.

Νέο μέλος στην παρέα, είδα το θέμα με τις πανοραμικές, και επειδή είναι η αδυναμία μου, είπα να ανεβάσω κι εγώ μερικές...

Παραλία Μύρτος, Κεφαλονιά
Παραλία Άσσου, Κεφαλονιά
Παραλία Αντίσαμου, Κεφαλονιά
Παραλία στο Λιβάδι, Κεφαλονιά
Παραλία Φαναριού το σούρουπο, Κεφαλονιά
Αγία Βαρβάρα, Τέμπη
Ζάκυνθος, απ' το πλοίο
Ζάκυνθος, απ' το πλοίο
Ζάκυνθος, θέα απ' την Μπόχαλη

Όλες φτιαγμένες με το Arcsoft Panorama Maker Pro 4 σε Mac και τραβηγμένες με την Canon EOS 300D με φακό 18-55 (kit).
Φυσικά με μπόλικη επεξεργασία με Photoshop...

Θα ήθελα να ακούσω τα σχόλιά σας!

Σκέφτομαι ν'ανεβάσω καναδυό πρωτόλειες πανοραμικές 360 μοιρών σε quicktime VR.

Είναι αρκετά εντυπωσιακό το να περιστρέφεται η εικόνα, σχεδόν σαν να είσαι εκεί.

Μάλλον όμως θα χρειαστεί να τις ανεβάσω σε κάποιον εξωτερικό σέρβερ (π.χ. imageshack) λόγω μεγέθους, έτσι δεν είναι;

Γειά σας κι από μένα.

Νέο μέλος στην παρέα, είδα το θέμα με τις πανοραμικές, και επειδή είναι η αδυναμία μου, είπα να ανεβάσω κι εγώ μερικές...

Παραλία Μύρτος, Κεφαλονιά
Παραλία Άσσου, Κεφαλονιά
Παραλία Αντίσαμου, Κεφαλονιά
Παραλία στο Λιβάδι, Κεφαλονιά
Παραλία Φαναριού το σούρουπο, Κεφαλονιά
Αγία Βαρβάρα, Τέμπη
Ζάκυνθος, απ' το πλοίο
Ζάκυνθος, απ' το πλοίο
Ζάκυνθος, θέα απ' την Μπόχαλη

Όλες φτιαγμένες με το Arcsoft Panorama Maker Pro 4 σε Mac και τραβηγμένες με την Canon EOS 300D με φακό 18-55 (kit).
Φυσικά με μπόλικη επεξεργασία με Photoshop...

Θα ήθελα να ακούσω τα σχόλιά σας!

θέλεις κριτική για τη σύνθεση;