Παραδοσιακό ξύρισμα

Νάτα μας... :flipout:

Χτες πήγα Σκαλβενίτη και μάγκωσα πινελάκι Omega 10065 και κρέμα Nivea, 6,5 το πακετάκι.

Για ξεκίνημα είναι μια χαρά. Η Nivea βέβαια έχει σιλικόνη μέσα και καλό είναι να μην τη χρησιμοποιείς σε πινέλο με φυσική τρίχα για πολύ καιρό γιατί θα κλείσει τους πόρους της τρίχας.
Εντάξει, αν θα χρησιμοποιήσεις ένα σωληνάριο στο Omega δεν θα πάθει τίποτα, αλλά μην πάρεις κανένα ακριβό και του βάζεις nivea. :p
Υπάρχουν και άλλες κρέμες ανάλογης τιμής που δεν θα σου χαλάσουν το πινέλο μακροπρόθεσμα.
Επίσης, το συγκεκριμένο Omega θέλει κανένα τέταρτο μούλιασμα για να μη σε τσιμπάει πολύ και μπόλικο στρώσιμο.

Το μαγαζί που βρήκες έχει πολύ καλές τιμές, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πας αλλού.
Το μόνο κακό που βλέπω είναι ότι δεν έχει μεγάλη ποικιλία, αλλά ok.
Πολύ καλή ποικιλία έχει το hairmaker και το wellshaved στην Αθήνα, αλλά λίγο πιο ψηλές τιμές.
Επίσης, ότι έχει σχέση με άρωμα, καλό είναι να το μυρίζεις στο μαγαζί, γιατί άλλο η περιγραφή, άλλο η ίδια η μυρωδιά.

Το να πας με τη μία σε ρυθμιζόμενη είναι λίγο δίκοπο μαχαίρι και κανείς δεν το προτείνει...
Μην βλέπεις τον Ντίνο που βολεύτηκε με τη μία την Merkur Futur.
Αυτή που προτείνουν οι περισσότεροι είναι η Merkur 34C λόγω του βάρους της και της προστασίας που δίνει η κεφαλή της.
Είναι μηχανή "δάσκαλος" που θα σε μάθει την σωστή γωνία και το βάρος.
Και μπορείς να τη χρησιμοποιείς και χωρίς ξυραφάκι για να τη συνηθίσεις.
Εκεί που θα την ακούς να κάνει ήχο σαν να ξυρίζει, έχεις βρει και τη γωνία. :smile:

Άλλοι ορκίζονται στην Feather Popular που κάνει 15 π.χ.

Και τα ξυραφάκια φυσικά είναι άλλο κεφάλαιο.
Ok, υπάρχουν κάποια που αντικειμενικά είναι κακά.
Δεν υπάρχει όμως κανένα που να είναι αντικειμενικά τέλειο.
Αυτό που σε μένα δουλεύει άψογα μπορεί εσένα να σε τραβάει.
Ξέχνα το τράβηγμα που σου κάνει το πλαστικό ξυραφάκι, αν εδώ σου το κάνει κάποιο, σημαίνει ότι είναι κακό.
Με καλό ξυράφι, το μόνο που σε κάνει να καταλαβαίνεις ότι ξυρίζεσαι είναι ο ήχος και όχι η αίσθηση.

Κάποια classic είναι τα Astra, Gillete 7 o'clock τα πράσινα, Polsilver, Personna, Perma Sharp...
Κλασσικά "κακά" είναι τα Bolzano, Derby, τα Bic που πουλάνε στα super market...

Ανοίγεις βέβαια μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή σου που μία ενοχλητική ρουτίνα γίνεται απόλαυση.
 
Απλά δεν με παίρνει να αγοράσω 2 μηχανές.
Για αυτό σκέφτομαι να πάω κατευθείαν σε ρυθμιζόμενη, γιατί με αυτήν και με την εξοικείωση θα μπορέσω να παίξω με τις ρυθμίσεις της για να βρω αυτή που μου ταιριάζει.

Διαβάζοντας αυτές τις ημέρες στο net προσανατολίζομαι:
1) Rockwell 6S
2) Merkur Futur
3) Parker Variant

Θα πήγαινα με κλειστά μάτια στην πρώτη, είναι και από ανοξείδωτο ατσάλι, απλά με "φρενάρει" λίγο ότι είναι Αμερικάνικη και φοβάμαι ότι θα έχω θέματα με το τελωνείο (+ επιπλέον έξοδα).
 
Από ότι διαβάζω, όλοι πίνουν νερό στο όνομα της futur.
Αλλά είναι και γούστα. Σε εμένα μου αρέσει πολύ σαν εμφάνιση, σε άλλους καθόλου.
Είσαι όμως διατεθειμένος να διακινδυνεύσεις κάποιο τυχόν κόψιμο, κάποια nicks ή ερεθισμό για να πάρεις απευθείας μία τέτοια μηχανή;
Ή θα απογοητευτείς και θα τη βάλεις στην άκρη;
Γιατί ένα learning curve θα το έχεις σίγουρα!

Βέβαια, στο 1 - 1.5 είναι αρκετά ευγενική και δεν νομίζω να έχεις κάποιο θέμα, αλλά με μία ρυθμιζόμενη σε παίρνει εύκολα η κατηφόρα.
Πρόσεχε μόνο τα ξυραφάκια που θα της βάλεις. Μη βρεθείς με κανένα feather στη Futur πριν μάθεις να την χρησιμοποιείς γιατί θα σφαχτείς!

Έχει και χώρο να περάσει το φιλέτο από μέσα και να μη στουμπώσει το ξυράφι στη μεγάλη κλίμακα :flipout:

combined.jpg
 
Εγω παντως, εντελως πρωταρης, πηρα την futur (κυριως λογω εμφανισης) και μου εκατσε τελεια.
 
Και εγώ πιστεύω ότι αν πας σε μία Merkur 34C και δώσεις βάρος αργότερα σε preshave, μία καλή κρέμα ξυρίσματος και ένα Yaqi Tuxedo των 15 θα είσαι άρχοντας.

Καλή κρέμα είναι ακόμη και η Proraso, La Toja, Cella (εκτός αν δεν σου αρέσει το πικραμύγδαλο :p ).

Σε ASL φτηνά και καλά είναι τα Floid, Myrsol, αλλά ακόμη και το Cien που έχει στο Lidl.

Σε balm το Speick είναι καταπληκτικό, αλλά και τα Faena, αν και εκεί πρέπει να προσέξεις το άρωμα, γιατί εγώ πήρα ένα Myrtle & Wood και μου βγήκε Vicks.
Balm σίγουρα θα χρειαστείς στην αρχή που δεν θα είναι καλή η τεχνική σου.



Εγω παντως, εντελως πρωταρης, πηρα την futur (κυριως λογω εμφανισης) και μου εκατσε τελεια.


Εσύ είσαι εγκρατής και δεν ανεβαίνεις πάνω από το 1.5. :flipout:
 
Και ανάλογα πως θα μου "κάτσει", σε 2η επιλογή Rockwell 6c ή 6s (όποτε είναι διαθέσιμη).
Αν φυσικά δεν με ικανοποιήσει η parker
 
Και ευχαριστώ τους συμφορουμίτες που μέσω και π.μ. μου έδωσαν επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές.
 
Καλοξύριστη!
Κάτι έχω διαβάσει, για αυτή νομίζω, ότι πρέπει να την "καλιμπράρεις" για να αντιστοιχούν οι αριθμοί σε πραγματικές ρυθμίσεις;
 
Για κάποια είχα διαβάσει και ήταν ο λόγος που δεν την πήρα.
Ή η Variant ήταν ή η Progress, γιατί έβλεπα αυτές τις δύο και την Futur πριν καταλήξω στη Futur.
Δεν θυμάμαι να σου πω την αλήθεια. Μπορεί. :smile:
Βέβαια κατέληξα στη Futur λόγω φάτσας.
Που έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο γραμματείς που η μία ξέρει καλή δακτυλογράφηση, η άλλη πολλές γλώσσες και στο τέλος παίρνεις μια άλλη επειδή έχει μεγάλα βυζιά.


Πάντως, ξαδελφάκι 23 χρονών που φιλοξενώ στο σπίτι για λίγες μέρες, έχει θέμα με το ξύρισμα (σπυράκια, ερεθισμούς κλπ) και αφήνει μούσι για να μην βασανίζεται, μυήθηκε στο παραδοσιακό ξύρισμα και θα γυρίσει εξοπλισμένος σπίτι του.
 
Η Progress είναι, αλλά όταν λέμε ότι χρειάζεται καλιμπράρισμα δε σημαίνει ότι έχουν κάποιο πρόβλημα οι μηχανές. Σημαίνει απλά ότι δεν έχουν όλες το ίδιο σημείο αναφοράς. Τι εννοώ: κανονικά όταν σφίγγεις τέρμα μια ρυθμιζόμενη μηχανή πρέπει να δείχνει στο 1 (την πιο μικρή σκάλα). Ε οι Progress δείχνουν αλλού γι' αλλού. Άλλες σφίγγουν κανονικά στο 1 (δηλαδή είναι σωστά ρυθμισμένες), άλλες πάνε πιο πίσω, στο 5 π.χ. (δηλαδή φτάνουν σε ρύθμιση της προηγούμενης στροφής), άλλες λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω. Όλες όμως σφίγγουν με τον ίδιο ρυθμό, δεν έχει πρόβλημα δηλαδή ο μηχανισμός αλλά μόνο η ένδειξη. Έτσι αν κάποιος σφίγγει στο 1 και άλλος στο 2, η σκάλα 3 του πρώτου (1 + 2) αντιστοιχεί στη σκάλα 4 του δεύτερου (2 + 2). Δηλαδή στην Progress δεν αρκεί να πεις σε ποια σκάλα ξυρίζεσαι, πρέπει να πεις και ποια είναι η ελάχιστη σκάλα στη δική σου μηχανή για να μπορέσεις να συγκρίνεις με κάποιον άλλο. Εντάξει ένα προβληματάκι είναι, αλλά όχι σοβαρό. Απορώ πάντως τόσο καιρό πώς δεν το έχουν φτιάξει, δεν είναι κάτι καινούριο.

Εγώ πάντως όταν είχα πάρει Progress είχα πάει στο Γιώργο (wellshaved) και μου αράδιασε όσες είχε. Ε διάλεξα αυτή που έσφιγγε πιο κοντά στο 1. Όχι ότι θα είχε καμιά διαφορά, αλλά αφού είχα επιλογή... Πάντως αν και δεν πολυσυμπαθώ τις ρυθμιζόμενες, θεωρώ ότι η Progress είναι απ' τις καλύτερες. Πολλούς τους χαλάει το πλαστικό knob που είναι και κίτρινο, αλλά μετά από λίγο καιρό τα ξεπερνάς αυτά. Βέβαια δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ με την παραπάνω... ρύση περί γραμματέως! Η Futur (και δη η Satin) είναι σίγουρα η τύπισα με τις β#ζ@ρες!

PS: Για τις Progress υπάρχει τρόπος να τις ρυθμίσεις και νομίζω σχετικά εύκολος. Είναι κι ένας τύπος που φτιάχνει τις λεγόμενες Mergress, που ουσιαστικά είναι οι Progress με τη διαφορά αφενώς ότι είναι ρυθμισμένες, αφετέρου ότι έχουν αλλαγμένο το knob (αντί για πλαστικό έχει μεταλλικό). Αλλά είναι αρκετά ακριβότερες και κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πας στην Progress που έχει ακριβώς την ίδια λειτουργικότητα. Τώρα βέβαια όλα σχετικά είναι, πόσα και πόσα δεν έχουμε δώσει για εμφάνιση και μόνο...
 
Last edited:
Εμένα αυτό το κίτρινο με χάλασε πολύ.
Πιο πολύ με "κιτρινισμένο" μοιάζει παρά με κίτρινο.