BENQ W7000 CROSSTALK/GHOSTING FREE.
Μυθος ή πραγματικοτητα. ?
Κατα καιρους διαβαζω για το εν λογω μοντελο πόσο ανυπαρκτο crosstalk εχει, για αυτο και αξιζει αν καποιος επιθυμει τις 3d προβολες, να τον εχει στα υπ'οψιν του.
Ενω τον εχω στην κατοχη μου μερικους μηνες, καθε φορα που παρακολουθουσα μια 3d ταινια (top/bottom, side by side) επιανα τον εαυτο μου να παραπονιεται για ghosting στην εικονα.
Μα καλα, και ολοι αυτοι που λενε οτι δεν υπαρχει καλυτερος προβολεας οσον αφορα το 3d. ?
Ενω λοιπον εως τωρα παρακολουθουσα ταινιες sbs, προσφατως ειδα μια ταινια σε top/bottom.
Oσοι εχουν παρακολουθησει top/bottom, θα ξερουν οτι οι υποτιτλοι (εξωτερικοι srt) φαινονται μονο στο ενα ματι μεσα απο τα γυαλια.
Παρατηρωντας την ταινια λοιπον και ανοιγοκλεινοντας εναλλαξ τα ματια μου, παρατηρησα οτι οι υποτιτλοι φαινοντουσαν και στο αλλο ματι.
Πότε φαινοντουσαν. ? Οταν τα γυαλια, δεν ηταν ακριβως παραλληλα με την οθονη.
Παρατηρουσα λοιπον οτι, οταν το ματι κοιτουσε στις ακρες του τζαμιου των γυαλιων, εβλεπα την εικονα του αλλου ματιου, που δεν θα επρεπε να βλεπω.
Το χειροτερο ειναι, οτι για την ακριβεια Ολο το τζαμι του γυαλιου επετρεπε να περασει η αλλη εικονα, με εξαιρεση ενα πολυ μικρο τμημα, στο κεντρο του.
Δοκιμασα σημερα λοιπον 2 τεστ για crosstalk που βρηκα στο ιντερνετ.
Αυτα τα τεστ, επιβεβαιωσαν τα παραπανω. Υπαρχει crosstalk και μαλιστα αξιοσημειωτο.
Σκεφτηκα για καποια στιγμη, οτι ισως να εχω προβληματικο προβολεα και δεν συγχρονιζει σωστα με τα γυαλια. Επισης σκεφτηκα οτι ισως το προβλημα crosstalk μπορει να εχει να κανει και με τον player. (mpc-hc απο το pc)
Δυστυχως δεν εχω καποιο bluray player για να δοκιμασω και frame packing ωστε να δω και εκει τι γινεται.
Παρακατω, σας βαζω καποιες φωτο για να δειτε και εσεις, ομως να εχετε υπ'οψιν, οτι η καμερα του κινητου, δεν μπορουσε να δει το crosstalk μεσα απο τα σκουρα γυαλια, τοσο εντονα οσο το ειδαν τα ματια μου.
Το πρωτο τεστ, ειναι κατεβασμενο απο εδω
https://www.box.com/shared/lpe35vy1h8
Η εικονα χωρις τα 3d γυαλια ειναι ετσι:
View attachment 85853
Εδω κοιταζει η καμερα του κινητου μεσα απο το δεξι τζαμι των γυαλιων.
Η επανω σειρα, δεν επρεπε να φαινεται.
View attachment 85854
Το επομενο τεστ, ειναι απο εδω:
http://www.stereoscopynews.com/references-links-books/3d-videos/2284-free-3d-screen-quality-test-videos.html
Yπαρχουν καποιες εικονες που εναλλασονται. Στοχος ειναι, π.χ. επανω δεξια το ενα ματι να βλεπει το εγχρωμο γραφημα, ενω το αλλο ενα γκρι παραθυρο.
View attachment 85855
Εδω βλεπουμε, τι βλεπει η καμερα του κινητου (ενα γκρι πλαισιο , οπως θα επρεπε να βλεπουμε δηλαδη) οταν τα γυαλια ειναι
ακριβως παραλληλα στην οθονη και κοιταμε
ακριβως μεσα απο το κεντρο του τζαμιου.
View attachment 85856
Και εδω, δειτε τι συμβαινει οταν μεσα απο το ιδιο τζαμι, κοιταζουμε λιγο λοξα (στην περιφερεια του τζαμιου). Εμφανιζεται το εγχρωμο γραφημα, που επρεπε να φαινεται μονο απο το αλλο ματι/τζαμι γυαλιου.
View attachment 85857
Γνωριζω οτι ο προβολεας κυκλοφορησε με δυο εκδοσεις γυαλιων, που οπως αναφερονται τα δευτερα ειναι ελαφρως καλυτερα. Δεν ξερω αν εχω την πρωτη ή δευτερη version των γυαλιων, παντως ειναι αυτα.
View attachment 85858
Καταλαβαινετε, οτι σε μια οθονη 106" απο αποσταση 3,5μ-4μ περιπου, σε καμια περιπτωση το ματι δεν μπορει να δει ολο το καδρο της εικονας μεσα απο το κεντρο του τζαμιου των γυαλιων.
Τα γυαλια δεν ειναι καθολου κακομεταχειρισμενα, παντα φορτισμενα και στις δοκιμες δοκιμασα και τα δυο ζευγαρια. Να σημειωσω οτι το ενα, εχει ελαφρως χειροτερες επιδοσεις απο το αλλο σε crosstalk.
Επισης, πριν λιγο καιρο ειχα δοκιμασει και το power dvd 12 και εκει υπηρχε το ιδιο crosstalk.
Δεδομενου οτι δεν εχω ασχοληθει σε βαθος με το 3d, δεν ξερω αν:
- Ετσι παιζουν ολοι οι benq w7000.
- Ο συγκεκριμενος, ειναι προβληματικος και χρειαζεται επισκευη.
- Το προβλημα το δημιουργουν τα γυαλια.
- Το προβλημα το δημιουργει το pc. (καρτα γραφικων, mpc-hc κλπ)
Αν καποιος εχει τον ιδιο προβολεα, θα τον παρακαλουσα να κανει ενα crosstalk test, οπως εγω με τα παραπανω. Τουλαχιστον να δουμε αν οφειλεται σε προβληματικο προβολεα, ή ολοι εχουν crosstalk.