Παρουσίαση: top 3 compact ανά κατηγορία τιμής

Καλησπέρα. Ψάχνομαι για compact με ταβάνι τα 200 . Οι φωτο που τραβάω είναι σχεδόν αποκλειστικά πορτραίτα (πάνω από 90%). Μέρα και νύχτα. Όπως πολύ σωστά λέτε δεν με ενδιαφέρουν τα πολλά MP, το πολύ στα 8 θα την έχω. Θα ήθελα να τη δουλεύω σε 16:9 μιας και πρόσφατα αγόρασα νέα οθόνη και τηλεόραση wide. Οπτικό ζούμ στην παλιά μου (CASIO QV-R51) δεν χρησιμοποίησα ποτέ (την έχω 6μιση χρόνια) και γι'αυτό δεν με απασχολεί το συγκεκριμένο στοιχείο. Θα ήθελα να τραβάει όσο το δυνατόν καλύτερες φωτο σε low light (όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο). Δεν με νοιάζουν οι πολλές χειροκίνητες ρυθμίσεις. Θα εκτιμούσα το HDMI αν είχε.
Αφού διάβασα όλο το thread θα ήθελα να παρακαλέσω (ειδικά τους cacau και Βλασίδη) να κάνετε κριτική και να παραθέσετε σχόλια σχετικά με τις συγκριτικές δοκιμές του περιοδικού RAM των τελευταίων 3 μηνών, αλλά ειδικότερα για το τελευταίο (Μαϊου) όπου συγκρίνονται 16 compact από 200 - 300 . Από όλα τα συγκριτικά και με βάση αυτά που ψάχνω σε μία compact έχω καταλήξει στην CANON Ixus 110 IS με τιμή στα 170 (http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.562991) (μένω Μυτιλήνη όπου το ΦΠΑ είναι 15%). Πήρε τις Άριστη Αγορά και Κορυφαία Επίδοση διακρίσεις του τεύχους.
Αν δεν έχετε τρόπο να διαβάσετε τα συγκεκριμένα άρθρα, μπορώ να σας τα scanάρω και να τα παραθέσω (τον πίνακα του συγκριτικού τουλάχιστον).
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και κόπο σας μέχρι τώρα και για ότι, πιθανόν, γράψετε για το θέμα μου.
Με τιμή,
Δημήτρης Καμπάνης

Καλησπέρα. Ψάχνομαι για compact με ταβάνι τα 200 . Οι φωτο που τραβάω είναι σχεδόν αποκλειστικά πορτραίτα (πάνω από 90%). Μέρα και νύχτα. Όπως πολύ σωστά λέτε δεν με ενδιαφέρουν τα πολλά MP, το πολύ στα 8 θα την έχω. Θα ήθελα να τη δουλεύω σε 16:9 μιας και πρόσφατα αγόρασα νέα οθόνη και τηλεόραση wide. Οπτικό ζούμ στην παλιά μου (CASIO QV-R51) δεν χρησιμοποίησα ποτέ (την έχω 6μιση χρόνια) και γι'αυτό δεν με απασχολεί το συγκεκριμένο στοιχείο. Θα ήθελα να τραβάει όσο το δυνατόν καλύτερες φωτο σε low light (όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο). Δεν με νοιάζουν οι πολλές χειροκίνητες ρυθμίσεις. Θα εκτιμούσα το HDMI αν είχε.
Δημήτρης Καμπάνης

Φίλε Δημήτρη, δεν έχει αλλάξει κάτι μετά τις τελευταίες αφίξεις compact. Το μόνο νέο είναι η σημαντική ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ, οπότε μπορείς πλέον να βρείς τις δύο "καλύτερες" της μεσαίας κατηγορίας μας , Fuji f200EXR με 190 , και Sony DSC-WX1 με 200 . Η πρώτη εξακολουθεί να είναι από τις καλύτερες low light compact ανεξαρτήτως τιμής, η δεύτερη έχει το πλεονέκτημα του video 720p. Σχετικά links εδώ:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=53210&page=5

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=50152&highlight=Sony+DSC-W1&page=2

Επίσης καλό θα ήταν να μπείς εδώ:

http://www.dkamera.de/testbericht/bildqualitaet.html

Είναι στα Γερμανικά, αλλά οι φωτογραφίες δεν χρειάζονται μετάφραση...
Δες συγκριτικά τυπικές φωτό από τις μηχανές που σε ενδιαφέρουν, με τις ίδιες συνθήκες φωτισμού, ευαισθησίας κ.λ.π.

Καλημέρα. Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο ήταν τα σχόλιά σας για τα συγκριτικά του RAM. Τελικά 4 τεύχη έβγαλε, Φεβ με τις super zoom, Μαρ μέχρι 150 , Απρ 150-200 και Μάϊος 200-300 . Και επειδή έχει άμεση σχέση με το θέμα του thread, θα ήθελα να μας πείτε αν και κατά πόσο συμφωνείτε με όλα όσα γράφονται, ειδικά στο τελευταίο που με ενδιαφέρει προσωπικά.
Όσον αφορά τις κάμερες που γράφεις έχω διαβάσει πολλά για την fuji f200EXR. Μάλιστα την αγόρασε φίλος πριν λίγο καιρό και είδα φωτογραφίες. Δεν τρελάθηκα με αυτές του τοπίου, βλέπω μία θαμπάδα και δεν έχει έντονα χρώματα. Επίσης στο imagingresource δεν πήρε dave's pick (αντίθετα με την CANON Ixus 110 IS). Όμως ομολογώ πως στο γερμανικό site μου άρεσε πολύ περισσότερο στο συγκριτικό μεταξύ τους η Fuji. Στο imagingresource συγκριτικό, στη φωτο με το σπίτι μου άρεσε το σπίτι περισσότερο στην canon (τα τούβλα τα βλέπω πιο καθαρά), όμως στα δέντρα και λουλούδια γύρω γύρω την fuji.
Ήμουν (και μάλλον είμαι ακόμα) ανάμεσα σε αυτές τις 2. Κατέταξα την canon λίγο παραπάνω λόγω HD video 720p, 16Χ9 οθόνης, hdmi εξόδου και μεγέθους. Φυσικά, από την άλλη, με προβληματίζει αυτό που λες για την fuji πως είναι από τις καλύτερες low light compact. Ευτυχώς δεν το βιάζομαι πολύ. Έχω ακόμα 1-2 εβδομάδες πριν προχωρήσω σε παραγγελία (θα προτιμούσα eshop αν είναι δυνατόν).
Όσον αφορά την sony που λες, ομολογώ πως δεν είχα διαβάσει τίποτα γι'αυτήν. Και ο λόγος είναι ότι το ram την κατέταξε 14η από σύνολο 16. Κορυφαία σε χρώμα αλλά προβλήματα στην εστίαση, στην ποιότητα φωτογραφίας και στο θόρυβο.
Το RAM είναι και αυτός ένας μπούσουλας για εμάς που ζούμε στην επαρχία και δεν έχουμε την ευχέρεια να πάμε στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και να δούμε από κοντά αυτές τις μηχανές. Και φυσικά το avclub είναι άλλος ένας.
Συγγνώμη αν σας κούρασα.
Δημήτρης

Το RAM κάνει αρκετά φάουλ τόσο σε αυτόνομα τεστ όσο και σε συγκριτικά. Μάλλον δείχνει μια προτίμηση σε σετ χαρακτηριστικών, παρά σε τελικό αποτέλεσμα. Π.χ. δεν είδα ποτέ να κατακρίνει κάποια εντελώς απαράδεκτα interface φωτογραφικών μηχανών κόμπακτ, όπωςς ήταν οι NIKON E990, 995,8700, 8800, OLYMPUS 5060, 7070, 8080, μηχανές κορυφαίες για την εποχή τους, αλλά με τόσο κακοσχεδιασμένα μενού, που σε απωθούσαν να τιςς χρησιμοποιήσεις.

Τώρα... αν θέλεις πορτρέτα, για μένα υπάρχουν δυο λύσεις:

Η πρώτη είναι να πάρεις μια ή την καλύτερη κόμπακτ και με αυτή να συνεχίσεις.

Η δεύτερη είναι να πάρεις την πιο βασική DSLR (π.χ. μια OLYMPUS E420/450) ακόμα και μεταχειρισμένη είτε με το φακό του κιτ είτε χωρίς. Αγοράζεις επίσης κι έναν φακό φωτεινό 50άρη (δηλ. κάποιον από τους CANON 50 1.8, NIKON AFD 50 1.8, PENTAX 50 1.7 κλπ.) και τον δουλεύεις με διάφραγμα 2.8. Το μικρό βάθος που έχει ένα τέτοιο φακό (δες σχετικά με CANON 50 1.8
http://www.pzimages.com/8Reviews/lenses/canon_50_18/samples/IMG_1408-01.jpg
http://www.pzimages.com/8Reviews/lenses/canon_50_18/samples/IMG_1359-01.jpg
με διάφραγμα 2.8 και με ΝΙΚΟΝ 50 1.8
http://www.pzimages.com/8Reviews/lenses/nikkor_50_18/samples/DSC_0053-01.jpg με διάφραγμα 3.5)

αναδεικνύουν το πορτρέτο όπως δεν μπορεί να κάνει καμιά κόμπακτ διότι ο αισθητήρας της είναι πολύ μικρός, επομένως έχει τεράστιο βάθος πεδίου, άρα το πορτρέτο θα είναι κολημμένο με το φόντο (όλα εστιασμένα, νετ).

Επίσης οποιαδήποτε DSLR θα σου δώσει εύρος δυναμικού πεδίου που δεν φθάνει καμιά κόμπακτ (τουλάχιστον από αυτές που κοιτάς) και ποιότητα χρώματος. Και αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, καθώς στο ποτρέτο θέλουμε πιστά κι όχι εντυπωσιακά χρώματα. Η χλωμή επιδερμίδα θα πρέπει να είναι χλωμή κι όχι ηλιοκαμμένη, η σκούρη να είναι σκούρη κι όχι μελαμψή.

Θα πρότεινα να ξαναδείς τις πιθανές αγορές σου με βάση τις ανάγκες σου (πορτρέτο) κι όχι με βάση κάποια τεστ.

Τα όσα αναφέρει ο Βλάσης για το Ram, πρέπει να σε κάλυψαν. Όπως αντιλαμβάνεσαι και άλλα περιοδικά (αλλά και site) έχουν κριτήρια που απέχουν από την "φωτογραφική" προσέγγιση.
Επίσης, εάν δεν έχεις θέμα βάρους, όγκου και χρήσης φακών, φλάς κ.λ.π. αξεσουάρ, η εναλλακτική οδός της αγοράς μεταχειρισμένης DSLR, ακόμα και στα 6mp (ώστε να την βρείς φτηνά), θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες. Η διαφορά ποιότητας είναι πολύ μεγάλη, ειδικά αν αφιερώσεις λίγο χρόνο. Καθοριστικός παράγοντας είναι και η χρήση για πορτρέτα, όπου ο Βλάσης τα λέει αναλυτικά.
Αν βέβαια παραμείνεις στην άποψη σου για compact, πέραν των δύο που ανέφερα στο προηγούμενο post, υπάρχει και η Fuji f70EXR, η οποία λόγω αντικατάστασης από την (φωτογραφικά χειρότερη) f80, ξεστοκάρεται από διάφορους: http://www.pixmania.gr/gr/gr/3684249/art/fuji/finepix-f70exr-ioea-aene.html?srcid=7255&Partenaire=skroutz&CodePromo=oui&aftrack=TWpJMk1EczFNakE1OzEyNzQwMjIxMjA7UGFydGVuYWlyZT1za3JvdXR6JkNvZGVQcm9tbz1vdWk=

Όπως κι άλλες compact έχει ειδικό mode για πορτραίτα, αλλά κυρίως το "pro focus" το οποίο προσομοιώνει το χαρακτηριστικό bokeh των DSLR. Αυτό το τελευταίο βέβαια , από αναφορές χρηστών άλλοτε δουλεύει, άλλοτε όχι.
Πιστεύω να σε βοηθήσαμε, κι ότι θές εδώ είμαστε!

Από καιρό το έψαχνα για μια τσεπάτη super zoom, και με το πρόβλημα που μου έβγαλε η PEN, προχώρησα στην αγορά της TZ7, πιστός στο δόγμα ότι το νέο δεν είναι απαραίτητα καλύτερο, και έχοντας GPS και Panoramio στο iPhone...
Παραγγελιά στο Pixmania Τετάρτη στις 9 το βράδυ, ήρθε την μεθεπόμενη το πρωϊ με Fedex. 245 όλα μέσα. Πρώτες εντυπώσεις πολύ καλές (το made in Japan μετράει ακόμα), καταπληκτική οθόνη με μεγάλα γράμματα και πανεύκολα μενού - ήταν εξ άλλου το δεύτερο κριτήριο αγοράς λόγω αυξανόμενης πρεσβυωπίας (το γήρας ού γάρ...).
Το πρώτο κριτήριο, φυσικά ήταν η φωτογραφική ποιότητα (στην κατηγορία), όπου συγκρίνοντας samples από διάφορα reviews, και το γερμανικό comparometer, κατέληξα στην Panny. Η άλλη υποψήφια Fuji f70EXR , παρά τον μεγαλύτερο αισθητήρα, δεν με έπεισε τουλάχιστον από τα δείγματα που μπόρεσα να μαζέψω, παρά την πολύ συμφέρουσα τιμή (180 ).

Χθές ξαμολήθηκα παρά την συνεφιά, και σύντομα θα ανεβάσω δείγματα...

Απάντηση: Re: Παρουσίαση: top 3 compact ανά κατηγορία τιμής

Η άλλη υποψήφια Fuji f70EXR , παρά τον μεγαλύτερο αισθητήρα, δεν με έπεισε τουλάχιστον από τα δείγματα που μπόρεσα να μαζέψω, παρά την πολύ συμφέρουσα τιμή (180 ).

Δεν σου κρύβω πως είχα αρχίσει να πιστεύω πως έχεις κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στις Fuji , παρακολουθώντας τα ποστ σου και στο DPGR , λάθος μου .

Χθές ξαμολήθηκα παρά την συνεφιά, και σύντομα θα ανεβάσω δείγματα...

Αναμένω με ενδιαφέρον .

πολύ τίμια αγορά η TZ7...θα τις απολαύσεις.

το μόνο που τις λείπει είναι τα χειροκίνητα mode.

Η Panasonic παρουσίασε την FX70 (FX75 στο Αμέρικα), με βασικό σημείο ενδιαφέροντος τον εξαιρετικά φωτεινό για την κατηγορία ευρυγώνιο24-120mm/f2.2-5.9 με υπογραφή Leica. Τα κακά νέα είναι τα συνήθη πλέον 14mp. Κατά τα άλλα 720p video, iAuto κ.λ.π.
Περισσότερα εδώ:

http://www.dpreview.com/news/1006/10060102panasonicfx70.asp

attachment.php

Photo DPReview

Με την ευκαιρία να σας πώ ότι από την μέχρι τώρα εμπειρία μου με την TZ7, η Panny έχει πιάσει το νόημα:

Μηχανές κατασκευαστικά state of the art (ανάλογα με την κατηγορία βέβαια), πανεύκολες στην χρήση με εξαιρετικό "πακέτο" αισθητήρας-φακός-επεξεργαστής, που σε βγάζουν ασπροπρόσωπο παντού.

Αδύνατο σημείο τα σκοτάδια, όπου μόλις διανοηθείς να ανεβάσεις λίγο ευαισθησία η εικόνα χαλάει ήδη στα 200, στα 400 είναι κατάλληλη μόνο για snapshots, και μετά το χάος... Οπότε?

α)Τριποδάκι και night scenery (βγάζει εκτός τον σταθεροποιητή, κατεβάζει Iso100 και βάζει χρόνους έως 8 δευτρόλεπτα). Πολύ καλά αποτελέσματα για ακίνητα θέματα, δείγματα στο thread Νυχτερινή φωτογραφία:http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=6841&page=102

β)Σταθεροποιητής on , με λίγη τύχη τραβάει "ακούνητα"
μέχρι και 1/8! Και με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στο 1/15. Δείγματα στο thread Microstock agencies:http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=22368&page=12

Υποθέτω ότι λίγο ως πολύ ισχύουν τα ίδια και για τις νέες TZ8, TZ10...

Attachments

• fx75-front.jpg
    fx75-front.jpg
    47.4 KB · Views: 245
Η άλλη υποψήφια Fuji f70EXR , παρά τον μεγαλύτερο αισθητήρα, δεν με έπεισε τουλάχιστον από τα δείγματα που μπόρεσα να μαζέψω, παρά την πολύ συμφέρουσα τιμή (180 ).

Η τιμη αυτη ειναι σε ιντερνετικο καταστημα εξωτερικου ή υπαρχει και σε φυσικο στην Ελλαδα?

Γενικως γνωριζουμε αν υπαρχουν σε διαθεσιμοτητα τοσο η F70 οσο και η F200 σε καταστηματα και σε τι τιμες παιζουν?

Σε κανον, κοντα και κατω απο τα 200Ε κυκλοφορει μονο η ixus 110 αυτη τη στιγμη?

Η τιμη αυτη ειναι σε ιντερνετικο καταστημα εξωτερικου ή υπαρχει και σε φυσικο στην Ελλαδα?

Γενικως γνωριζουμε αν υπαρχουν σε διαθεσιμοτητα τοσο η F70 οσο και η F200 σε καταστηματα και σε τι τιμες παιζουν?

Σε κανον, κοντα και κατω απο τα 200Ε κυκλοφορει μονο η ixus 110 αυτη τη στιγμη?

Σε canon δεν υπάρχει κάτι συγκρίσιμο σε αυτά τα χρήματα. Η f70 υπάρχει και σε μαγαζιά λίγο πιό τσιμπημένη (μπορεί να δέχονται παζάρι), αλλά έχε υπόψη σου ότι έχω ψωνίσει τρείς φορές από pixmania και είμαι ευχαριστημένος. Η f200 στον Κατερέλο στά 172 (!). Αν έχεις θέμα με fuji κοίτα και την panasonic TZ6 στον Παπαδάκη με 186 , ο Βλάσης είναι πολύ ικανοποιημένος (κι εγώ από την όμοια ΤΖ7). Πρέπει να σκεφθείς αν σε ενδιαφέρει περισσότερο το ζούμ 25-300 της Panny ή οι νυχτερινές λήψεις των fuji...

Last edited:
Αγοραστηκε τελικα η φουτζι Φ200 στα 180Ε. Δοκιμες ομως θα κανω μαλλον το Σαββατο.

Αυτο που ειδα διαβαζοντας το τεστ του dpreview ειναι οτι στο συγκριτικο με την κανον και την πανασονικ αλλα και με την Φ31 στα 800 και 1600 ισο η 200ρα εχει χαμηλη ταχυτητα και μεγαλο διαφραγμα ενω οι αλλες το αντιστροφο... αν θυμαμαι καλα 1/75 με φ12 η 200ρα και 1/1500 και φ3,5 οι αλλες... η κατι τετοιο... ειναι αντιπροσωπευτικα τα αποτελεσματα που βγαζει?

Αγοραστηκε τελικα η φουτζι Φ200 στα 180Ε. Δοκιμες ομως θα κανω μαλλον το Σαββατο.

Αυτο που ειδα διαβαζοντας το τεστ του dpreview ειναι οτι στο συγκριτικο με την κανον και την πανασονικ αλλα και με την Φ31 στα 800 και 1600 ισο η 200ρα εχει χαμηλη ταχυτητα και μεγαλο διαφραγμα ενω οι αλλες το αντιστροφο... αν θυμαμαι καλα 1/75 με φ12 η 200ρα και 1/1500 και φ3,5 οι αλλες... η κατι τετοιο... ειναι αντιπροσωπευτικα τα αποτελεσματα που βγαζει?

Καλορίζικη !!! Περιμένουμε δείγματα, όσο για αυτά που λέει το DPReview, ανοίγοντας τα exif data τα βλέπεις αμέσως... ίσως μάλιστα να στα δείχνει live στην οθόνη κατα την διάρκεια της λήψης. Μην ξεχνάς ότι έχει και manual :2thumb22sup:

Δείγματα της Samsung tl500.

http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/samsung-tl500-preview-samples/slideshow

Πρώιμο συμπέρασμα.
Mάλλον καλύτερη και απο τις G11, S90 σε χαμηλό φωτισμό !!. Τον ίδιο αισθητήρα της Sony φοράνε, έχει και πιό φωτεινό φακό. Αλλά αν δεν δω τα RAW της κρατάω πισινή.

Κι εμένα καλά μου φαίνονται... αλλά υπομονή λίγο ακόμα. Ποιά Sony έχει αισθητήρα 1/1,7" ? Να την δούμε κι αυτήν!!!

η F200 ειναι φανταστικη μηχανη και ειδκα για τα χρημτατα της,Καλοριζικη!

Καλορίζικη !!!

Περιμένουμε δείγματα, όσο για αυτά που λέει το DPReview, ανοίγοντας τα exif data τα βλέπεις αμέσως... ίσως μάλιστα να στα δείχνει live στην οθόνη κατα την διάρκεια της λήψης. Μην ξεχνάς ότι έχει και manual :2thumb22sup:

Ευχαριστω, αν και ειναι για συγγενικο μου προσωπο...

Αυτο που ρωταω ομως ειναι το εξης...

Στα συγκριτικα τεστ του dpreview στα 800 και 1.600 ισο, με τις κανον 960, πανασονικ LX3 και φουτζι F31 τις βγαζει σχεδον ισοδυναμες σε θορυβο/λεπτομερεια....

...ωστοσο, στις συγκρινομενες ληψεις, η 200ρα ειναι με διαφραγμα 12 (δωδεκα) και οι αλλες σε διαφραγματα 3,5 - 4 και 5,6...

...η διαφορα αυτη στο διαφραγμα, εχει διαφορα και στο αποτελεσμα που περνουμε σε θορυβο ή οχι? Και ποιον ευννοει...?

Αυτο με παραξενεψε και ρωταω...!!!!