Pass Zen based Headphone Amp

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,629
p4.jpg

p3.jpg

p2.jpg

p1.jpg

Η συγκεκριμένη πλακέτα ενισχυτή ακουστικών κυκλοφορεί πολύ στο ebay και στα κινεζομαγαζα τύπου aliexpress. Βασίζεται στο zen του Pass, και θα τη βρείτε ψάχνοντας για PASS ZEN high-end Class A Headphone amp 5W Power / Class A Hi End 5W / και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Σε προσφορές (11/11) την έχω δει να πέφτει και κάτω από $20 μαζί με το κιτ με τα υλικά.

Παρόλο που δεν ακούω και πολύ με ακουστικά … με έξυνε το χέρι μου … και έριξα μια παραγγελία. Δε ξέρω και γιατί δεν την πήρα κολλημένη έτοιμη, και προτίμησα χύμα υλικά … θα σκεπτόμουν ότι μπορεί να βάλω και καλύτερα υλικά. Όπως και να έχει είναι εμφανές ότι θέλει κάποιες ώρες για να κολληθεί.
Καλλίτερα υλικά τελικά δεν έβαλα με τη μια. Κύρια τους πυκνωτές παρόλο που είχα σπίτι, γιατί είπα να δοκιμάσω ότι παίζει πρώτα και δεν θα έχουμε απρόοπτα.

Εντωμεταξύ θέλει και κάποιες ώρες να προετοιμάσεις το κουτί… κουτί μετασχηματιστής και λοιπά υπήρχαν σπίτι και άρα το ξεκίνησα το έργο …
Επίσης όπως θα παρατηρήσετε το γεγονός ότι τροφοδοσία και ποτ και in/out είναι μπροστά στη φάτσα, κάνει το χωροταξικό λίγο δύσκολο.
Η ψήκτρα είναι λίγο οριακή, αυτή είχα να ταιριάζει γάντι στο σπίτι, άλλα για την ώρα δεν προβληματίζει. Μπορώ να βάλω μια λίγο μεγαλύτερη πιο ψηλή, γύρω στα 7 ευρώ από banzai και θα είναι υπεραρκετή εάν το αποφασίσω, και εάν δεν κόψω ράψω καμία άλλη.
Η ρύθμιση του ήταν εύκολη τα ρεύματα του έρχονται εύκολα με λίγες μετρήσεις.

Γενικά ηχητικά, από την πρώτη στιγμή φάνηκε να έχει ένα γρέζι στα πρίμα. Η ισχύς του σίγουρα είναι ικανοποιητική, και το μπάσο καλό. Ένα buffer που δοκίμασα φαίνεται να κάνει λίγη δουλειά. Αλλά στις υψηλές κάτι ξύνει που δεν θα έπρεπε και μου χαλάει το γλυκό.

Οπότε μετά από τις πρώτες δοκιμές, θα το ξανά σκεπτώ τι θα κάνω.
Γενικά με βλέπω να δοκιμάζω καλύτερους πυκνωτές στην είσοδο, κάποιες αντιστάσεις (έρχεται με 2χ2Ω παράλληλα αντί για 1Ω σε κρίσιμο σημείο) μπορεί και αυτές. Άντε και το προσωρινό καλώδιο εξόδου. Και άντε θα τον δοκιμάσω και σαν ενισχυτή σε ένα ζευγάρι ευαίσθητων fostex, να ακούσω και από ηχείο τα 5W του. Για την ώρα δεν σύνδεσα καν τον on off διακόπτη, αρκεί και όπως είναι για δοκιμές.

Όπως και να έχει φθηνό είναι σαν project, εφόσον φυσικά τα υπόλοιπα βρίσκονται στο συρτάρι και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε επόμενα project.
Οποίος συχωριανός θέλει να τον δοκιμάσει πριν να μπει και αυτός στην διαδικασία ευχαρίστως να βρεθούμε να τον ακούσουμε ή όποια άλλη δοκιμή ευχαρίστως.

Δε ξέρω εάν τον έχει φτειάξει κι άλλος, και εάν έχει και κανείς την περιέργεια, ή προτάσεις για μικρό επεμβάσεις. Όπως και να έχει όλο και κάτι θα προσπαθήσω να βελτιώσω.

Καλορίζικος!!

Πολύ ωραίο dual mono.

Εγώ πάντως το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα είναι το άθλιο volume pot, με ένα Blue Alps.

Στις δύο κινέζικες κατασκευές τέτοιου τύπου που έχω κάνει, αυτό έκανε την μεγαλύτερη διαφορά.

Επίσης αν το volume pot δεν το βάλεις επάνω στην πλακέτα μπορείς να κάνεις καλύτερη χωροταξία, και να τοποθετήσεις την πλακέτα αλλιώς ώστε μα μην έχεις μακρυά καλώδια ac.

Ή με επιμήκυνση του ποτ με ράβδο ώστε το εμπρός να πάει πίσω.

Άλλη λύση είναι να ξεφορτωθείς την ψήκτρα και να βιδώσεις τα τρανζίστορ στον πάτο του κουτιού.

Μπορείς να βγάλεις και balanced 4pin βύσμα για ακουστικά αφού είναι και καθαρά ξεχωριστά κανάλια.

Φυσικά χρειάζονται όλα τα καλώδια τακτοποίηση.

Καλή συνέχεια!! -bye-

ΥΓ. Πολύ καλή (και προτότυπη) η μόνωση με πιστωτική κάρτα!!:Banane0:

Last edited:
Καλορίζικος!!

Πολύ ωραίο dual mono.

Εγώ πάντως το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα είναι το άθλιο volume pot, με ένα Blue Alps.

Στις δύο κινέζικες κατασκευές τέτοιου τύπου που έχω κάνει, αυτό έκανε την μεγαλύτερη διαφορά.

Επίσης αν το volume pot δεν το βάλεις επάνω στην πλακέτα μπορείς να κάνεις καλύτερη χωροταξία, και να τοποθετήσεις την πλακέτα αλλιώς ώστε μα μην έχεις μακρυά καλώδια ac.

Ή με επιμήκυνση του ποτ με ράβδο ώστε το εμπρός να πάει πίσω.

Άλλη λύση είναι να ξεφορτωθείς την ψήκτρα και να βιδώσεις τα τρανζίστορ στον πάτο του κουτιού.

Μπορείς να βγάλεις και balanced 4pin βύσμα για ακουστικά αφού είναι και καθαρά ξεχωριστά κανάλια.

Φυσικά χρειάζονται όλα τα καλώδια τακτοποίηση.

Καλή συνέχεια!! -bye-

ΥΓ. Πολύ καλή (και προτότυπη) η μόνωση με πιστωτική κάρτα!!:Banane0:

Ναι το ποτ δεν είναι το καλύτερο, alps blue έχω κάβα. Την ώρα που το κολλούσα σκεπτόμουν τη δυσκολία του να το ξεκολλάω μετα :D
Να σου πω την αλήθεια πιθανά η καλύτερη λύση είναι να αφαιρεθεί τελείως, και να παραμείνει ως τελικός ενισχυτής με ένα buffer πριν ή καποιο πρό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ πιστωτική εκεί δίπλα στο διακόπτη, θα το δεις και εδώ http://avclub.gr/forum/showthread.p...υ-Νίκου-Salas-Folded-Simplistic-Phono/page106
:D
Αυτοί οι κόκκινοι διακόπτες είναι σχετικά φθηνοί απο banzai. Ο Φανός παλιότερα έφερνε κάτι άσπρους με πολύ καλύτερο ‛κλικ’. Προχθές που πέρασα δεν τους είχε, πήρα δυο διαφορετικούς μαύρους που είχε για να δοκιμάσω σε επόμενη κατασκευή.
Η ψήκτρα χρειάζεται στη συγκεκριμένη κατασκευή και θα χρειαστεί και μεγαλύτερη, ο πάτος δεν μου φαίνεται αρκετός.
Chriss όταν τον τακτοποιήσω εννοείτε θα στον φέρω, έχεις πια ακούσει τη μισή αγορά εκεί έξω.

Ακριβώς αυτόν έχω κατά νου να φτιάξω εδώ και χρόνια, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχω κάνει και πολλά.
Το σχετικό κύκλωμα είναι από το νήμα από εδώ:

http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/2451-zen-like-headphones-amp.html?highlight=zen-like

Έχω ήδη φτιάξει το τυπωμένο κύκλωμα, συγκεκριμένα, αυτό εδώ:

http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/2451-zen-like-headphones-amp-20.html#post3203423

Επίσης, έχω μαζέψει και όλα τα απαραίτητα υλικά. Απλώς, πρέπει να κάτσω ένα Σ/Κ να τρυπήσω την πλακέτα και να κολλήσω τα υλικά.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ναι πρέπει να βρεθούμε!! -bye-

Αν είναι να βρεθείτε, προτείνω να συμμετέχω με έναν λαμπάτο ακουστικών, να δούμε λιγάκι τις διαφορές τους.

Ακριβώς αυτόν έχω κατά νου να φτιάξω εδώ και χρόνια, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχω κάνει και πολλά.
Το σχετικό κύκλωμα είναι από το νήμα από εδώ:

http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/2451-zen-like-headphones-amp.html?highlight=zen-like

Έχω ήδη φτιάξει το τυπωμένο κύκλωμα, συγκεκριμένα, αυτό εδώ:

http://www.diyaudio.com/forums/pass-labs/2451-zen-like-headphones-amp-20.html#post3203423

Επίσης, έχω μαζέψει και όλα τα απαραίτητα υλικά. Απλώς, πρέπει να κάτσω ένα Σ/Κ να τρυπήσω την πλακέτα και να κολλήσω τα υλικά.

Αν είναι να βρεθείτε, προτείνω να συμμετέχω με έναν λαμπάτο ακουστικών, να δούμε λιγάκι τις διαφορές τους.

Βαγγέλη και εγώ σε σκεπτόμουν αυτές τις μέρες που τον έφτειαχνα.
Χαιρετίσματα από εδώ για αρχή και ναι, πρέπει να τον τακτοποιήσω , και να κανονίζουμε να βρεθούμε από κοντά :-)

Μιας και τον είχα ακούσει ελάχιστα με δοκιμαστικά ακουστικά και ψύρες, ξεκίνησα να τον ξανακούσω, αυτή τη φορά και με τα hd650
Καταρχάς το ποτ το ξήλωσα, γιατί έκανε και χρατς χρουτς, αλλά κύρια γιατί με το που το ακουμπούσα είχα θόρυβο. Έντονo buzz
Έβαλα και καλυτέρους πυκνωτές 10000mF στην είσοδο και άλλαξα τους κόκκινους .22 σε κιτρικούς καλύτερης ποιότητας
Άλλαξα και τον διακόπτη σε νέο μαύρο από Φανό. Πάλι καλά γιατί ο κόκκινος είχε σπάσιμο στο πλαστικό περίβλημα του που δεν είχα δεί

Δυστυχώς και με το αλπς 50κ ποτ, με το που το ακουμπάω έχω θόρυβο.
Έβγαλα τα πάντα από το κουτί, χωρίς καν τις συνδέσεις εισόδου , έχω θόρυβο απλά ακουμπώντας το ποτ. Το πόττ να ακουμπάει στο σασί , το ποτ να μην ακουυμπάει κ.ο.κ.
Ο θόρυβος είναι πολύ μικρότερος όταν δεν ακουμπάω αλλά κάποιος θόρυβος υπάρχει.
Σήκωσα τη γείωση από το σασί, άλλαξα καλώδια ηλεκτρικά, άλλαξα δεξιά αριστερά και ανάποδά τις εισόδους ρεύματος, μέχρι και δεύτερο μετασχηματιστή δοκίμασα (amplimo china 2x25) , έχω πάντα θόρυβο ακουμπώντας το πότ ή το + του line in, ή ακουμπώντας με δάχτυλο τους 0.22

Κοίταξε τη γείωση των RCA στην είσοδο (και που ενώνεται αυτή)!

ξυλωσα την είσοδο, τα ίδια, βραχυκύκλωσα μεταξύ τους τα - των εισωδων πάνω στην πλακέτα, τα ίδια. δοκίμασα τη γείωση των rca να ακουμπά το πότ μπροστα , τα ίδια.

Τάσο τι τροφοδοσία έχει; Αν δεν είναι σταθεροποιημένη με έστω ένα 317 πιθανόν ο βόμβος είναι από κει. Αν μπορείς δοκίμασε, είναι πολύ πιθανό.

Επάνω στη μπροστά βίδα του ποτ, σφίξε ένα καλώδιο και ένωσε το στη γείωση.

ξυλωσα την είσοδο, τα ίδια, βραχυκύκλωσα μεταξύ τους τα - των εισωδων πάνω στην πλακέτα, τα ίδια. δοκίμασα τη γείωση των rca να ακουμπά το πότ μπροστα , τα ίδια.

Το σασί πρέπει να είναι γειωμένο οπωσδήποτε.

Η πλακέτα, οι γειώσεις των rca και το ποτ δεν πρέπει να έχουν κοινή γείωση με το σασί, πρέπει να είναι μονωμένα, και πολύ σωστά η γείωση των rca κοινή με το ποτ.

Οι μετασχηματιστές που έχεις τι σχέση μεγέθους έχουν με την απαιτούμενη τάση της πλακέτας?

Καπου τώρα τα κατάφερα με το μπαζζζ, θα μεταφέρω και τη γείωση στην πλατη του κουτιου

Tάσο δώσε σε παρακαλώ τα κινεζολινκ

Αυτός βλέπω το έχει τώρα http://www.ebay.co.uk/itm/Headphone...590062?hash=item566af4692e:g:zSAAAOSwfcVULxkz
Ο άλλος κινέζος έκλεισε για τρείς εβδομάδες, και πολλοί κινέζοι κλείνουν για τις γιορτές τους.

Ας το πούμε v2, σε άλλη στιγμή βλέπουμε

Τα πολλά buzz έφυγαν, αυτό που απομένει είναι κάποιος θόρυβος στα 50Ηζ , δεν ενοχλεί σε στάθμες ακρόασης αλλά υπάρχει στις παύσεις αναμεσά στα τραγούδια. Ζεστός ακούγεται, έστρωσαν και οι μεσουψηλές. Τέλος πάντως τώρα μπορώ να κάτσω να τον ακούσω και λίγο.

Στέλιο, εντάξει με τη γείωση στην πλάτη δεν υπάρχει πρόβλημα τώρα, μου έχει ξανατύχει σε αυτά τα κουτιά, ο πάτος δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Δεν έχει 317.

Chriss, πες διπλάσιος είναι ο μετασχηματιστής.

Απάντηση: Re: Pass Zen based Headphone Amp

Τα πολλά buzz έφυγαν, αυτό που απομένει είναι κάποιος θόρυβος στα 50Ηζ , δεν ενοχλεί σε στάθμες ακρόασης αλλά υπάρχει στις παύσεις αναμεσά στα τραγούδια. Ζεστός ακούγεται, έστρωσαν και οι μεσουψηλές. Τέλος πάντως τώρα μπορώ να κάτσω να τον ακούσω και λίγο.

. Δεν έχει 317.
Δυστυχώς μόνο με σταθεροποίηση θα ησυχάσει...