PayPal (Ερωτήσεις - Βοήθεια - Γενικές πληροφορίες)

Κι εγώ PayPal ψηφίζω, δεν υπάρχει λόγος να μην το χρησιμοποιήσεις (εκτός από κάνα δυο καταστήματα που έχω δει να χρεώνουν extra προμήθεια σε PayPal πληρωμές, αλλά μιλάμε για πολύ μικρή εξαίρεση).

Πάντως αν θες κάρτα, αντί για προπληρωμένη που παίρνει προμήθεια μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια debit που να συνδέεται με λογαριασμό που θα έχεις για το συγκεκριμένο σκοπό (βασική προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει τέτοιος λογαριασμός). Τον έχεις δηλαδή άδειο και μεταφέρεις όσα χρειάζεται για την αγορά. Το είχα κάνει παλιότερα και μάλιστα μια φορά είχα ξεχάσει να βάλω το απαιτούμενο ποσό και απλά δεν πέρασε η πληρωμή, χωρίς κάποια extra χρέωση (αναμενόμενο βέβαια αλλά κατά λάθος το είδα και στην πράξη).

Απάντηση: Re: PayPal (Ερωτήσεις - Βοήθεια - Γενικές πληροφορίες)

Κι εγώ PayPal ψηφίζω, δεν υπάρχει λόγος να μην το χρησιμοποιήσεις (εκτός από κάνα δυο καταστήματα που έχω δει να χρεώνουν extra προμήθεια σε PayPal πληρωμές, αλλά μιλάμε για πολύ μικρή εξαίρεση).

Πάντως αν θες κάρτα, αντί για προπληρωμένη που παίρνει προμήθεια μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια debit που να συνδέεται με λογαριασμό που θα έχεις για το συγκεκριμένο σκοπό (βασική προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει τέτοιος λογαριασμός). Τον έχεις δηλαδή άδειο και μεταφέρεις όσα χρειάζεται για την αγορά. Το είχα κάνει παλιότερα και μάλιστα μια φορά είχα ξεχάσει να βάλω το απαιτούμενο ποσό και απλά δεν πέρασε η πληρωμή, χωρίς κάποια extra χρέωση (αναμενόμενο βέβαια αλλά κατά λάθος το είδα και στην πράξη).

Μιας και προμοτάρεις τη χρεωστική της ΕΤΕ, να υπενθυμίσω ότι από 15/9/2017 χρεώνει προμήθεια 1% τις αγορές σε συνάλλαγμα.
Η μόνη που εξακολουθεί χωρίς προμήθεια είναι η πιστωτική της.

Re: Απάντηση: Re: PayPal (Ερωτήσεις - Βοήθεια - Γενικές πληροφορίες)

Μιας και προμοτάρεις τη χρεωστική της ΕΤΕ, να υπενθυμίσω ότι από 15/9/2017 χρεώνει προμήθεια 1% τις αγορές σε συνάλλαγμα.

Say again; Πότε μίλησα εγώ για χρεωστική της ΕΤΕ; Πόσο μάλλον να την προμοτάρω. Άλλες τράπεζες δεν έχουν χρεωστική; Σε παρακαλώ ν' ανακαλέσεις γιατί αυτό που λες (ότι προμοτάρω δηλαδή) πολύ απλά δεν ισχύει.

Πάντως αυτό που αναφέρεις για τη χρεωστική της ΕΤΕ δεν το γνώριζα και καλώς το αναφέρεις. Θα μπορούσες όμως να το κάνεις με καλύτερο τρόπο.

PS: η αγορά σε ευρώ από κατάστημα εντός ΕΕ αλλά εκτός Ελλάδας θεωρείται συνάλλαγμα; Εν ολίγοις χρεώνεται προμήθεια;

Last edited:
For your information
debit = χρεωστική (ξαναδιάβασε το post σου)

Το "προμοτάρεις' δεν σημαίνει ότι έχεις κέρδος από τη συγκεκριμένη πρόταση που κάνεις αλλά ότι προτείνεις, με την καλή έννοια, σαν συμβουλή σε συμφορουμίτη.

Η αγορά σε από τρίτη χώρα δεν συνεπάγεται χρέωση προμήθειας από την τράπεζά σου αλλά φορτώνεσαι με τη δυσμενή (για τον αγοραστή) ισοτιμία που χρησιμοποιεί ο πωλητής για τη μετατροπή του νομίσματος που πουλάει σε .
Σε αγορές μικρής αξίας, μάλλον, δεν έχει σημαντική επίπτωση στη τσέπη μας, αλλά σε μεγάλης έχει, και είναι σημαντική.

Ο ψαγμένος αγοραστής καλό είναι να τα υπολογίζει όλα πριν κάνει την αγορά.

Κάτσε γιατί δε συνεννοούμαστε: προφανώς debit = χρεωστική. Είπα πουθενά το αντίθετο; Δεν καταλαβαίνω γιατί το διευκρινίζεις σα να μην ήταν κατανοητό εκ των προτέρων. Μάλλον νόμιζες ότι κόλλησα στο "χρεωστική", ενώ το θέμα είναι με το ότι ανέφερες συγκεκριμένης τράπεζας και όχι γενικά χρεωστικής, όπως το εννοούσα.

Τώρα, το "προμοτάρεις" μπορεί να έχει τη σημασία που λες, το δέχομαι, κι αν το χρησιμοποίησες έτσι δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης (βέβαια, αν "προμοτάρω" κάποιον με την έννοια αυτή αυτό είναι το PayPal κι όχι οι κάρτες - ξαναδιάβασε το post μου: το PayPal προτιμώ κι εγώ απλά λέω ότι αν θέλει κάρτα για τους δικούς του λόγους ας σκεφτεί κι αυτή την επιλογή). Όταν όμως λες ότι προμοτάρω χρεωστική συγκεκριμένης τράπεζας δεν υπονοείται ότι έχω κάποιο όφελος; Εκεί σκάλωσα. Δε θυμάμαι να αναφέρθηκα σε κάρτα της ΕΤΕ ή οποιοσδήποτε άλλης τράπεζας, γενικά μίλησα για debit (=χρεωστικές) κάρτες.

Όσον αφορά μετατροπή ισοτιμίας, ναι ισχύει αυτό που λες, όταν όμως η αγορά είναι σε ευρώ δεν τίθεται θέμα μετατροπής, άρα και επιπλέον χρέωσης. Έτσι δεν είναι; Σε αγορές εκτός ευρώ ναι. Εκεί το PayPal πώς το διαχειρίζεται; Θυμάμαι υπάρχει κάποια επιλογή για το ποιος θα κάνει τη μετατροπή της ισοτιμίας.

Last edited:
Το θέμα του "οφέλους" το ξεκαθάρισα στο προηγούμενο post.
Δεν αντέδρασα, με τη στραβή έννοια που κατάλαβες, αλλά συμπλήρωσα την πρότασή σου (έτσι την κατάλαβα) με την ενημέρωση ότι και η χρεωστική (debit) επιβαρύνεται με προμήθεια 1% στις αγορές σε συνάλλαγμα.

Αυτό το θέμα το κουράσαμε και δεν αξίζει η συνέχισή του.

Στο θέμα της αγοράς σε , που ανέφερες, συμπλήρωσα και το συναφές της (δυσμενούς) ισοτιμίας που επιβαρύνεσαι όταν ο πωλητής πουλάει πχ σε $ αλλά σου προτείνει και τιμή σε . Σ' αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να υπολογίσεις την επιβάρυνση που θα έχεις από την τράπεζά σου για την προμήθεια στην αγορά σε συνάλλαγμα και να τη συγκρίνεις με τη διαφορά που χρεώνεσαι από την ισοτιμία που χρησιμοποιεί ο πωλητής.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι έχεις αποκλείσει τη δυνατότητα του paypal να κάνει τη μετατροπή. Εάν δεν το έχεις κάνει, τότε θα επιβαρυνθείς περισσότερο αφού η ισοτιμία τους είναι ακόμη δυσμενέστερη.

Re: Απάντηση: Re: PayPal (Ερωτήσεις - Βοήθεια - Γενικές πληροφορίες)

Anyway, νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι εκεί που ενοχλήθηκα δεν είναι ότι συμπλήρωσες την πρότασή μου με επιπλέον στοιχεία (αυτό έλειπε) αλλά ότι αναφέρθηκες σε συγκεκριμένη τράπεζα ενώ εγώ μιλούσα για χρεωστικές γενικά.

Τέλοσπάντων, πράγματι το κουράσαμε το θέμα, συνεχίζουμε on topic.

Καλησπέρα. Τελικά κατάφερα να κάνω την πρώτη μου αγορά χωρίς έμβασμα στο peypal, απλά συνδέοντας μια φορτισμένη προπληρωμένη κάρτα εθνικής.

Αφού έκανα την αγορά μπορώ να αφαιρέσω την συνδεδεμένη κάρτα ή πρέπει να είναι μόνιμα καταχωρημένη στο paypal;

Απάντηση: Re: PayPal (Ερωτήσεις - Βοήθεια - Γενικές πληροφορίες)

Καλησπέρα. Τελικά κατάφερα να κάνω την πρώτη μου αγορά χωρίς έμβασμα στο peypal, απλά συνδέοντας μια φορτισμένη προπληρωμένη κάρτα εθνικής.

Αφού έκανα την αγορά μπορώ να αφαιρέσω την συνδεδεμένη κάρτα ή πρέπει να είναι μόνιμα καταχωρημένη στο paypal;

Μπορείς να συνδέσεις όσες κάρτες θέλεις (και έχεις) και κάθε φορά να επιλέγεις εκείνη που θέλεις να χρησιμοποιήσεις.

Ρε παιδιά εγώ άλλο ρωτάω. Το ότι μπορώ να την έχω καταχωρημένη μέσα είναι προφανές.

Εγώ τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσω το PayPal μετά από 12 μήνες. Δεν μπορώ να την αφαιρέσω και αν κάποτε χρειαστώ το PayPal να την συνδέσω με τον ίδιο τρόπο στον λογαριασμό μου;

Όπως σου είπε και ο Κώστας παραπάνω, τι θα κερδίσεις από την αφαίρεση της κάρτας ή, για να το πω αλλιώς, τι φοβάσαι ότι θα συμβεί α' αυτό το διάστημα των 12 μηνών ή ακόμη και των 12 χρόνων;

Έτσι ακριβώς , μακράν πιο αξιόπιστο το paypal από τις Ελληνικές τράπεζες .

Υπάρχει τροπος οι αγορες μεσω paypal να μην επιβαρύνουν το αφορολόγητο ;
Υποθετω πως αν εχεις στο balance χρήματα, τοτε δεν μπορει να υπαρχει σύνδεση με το τραπεζικο σου λογαριασμό ( αρα και με το ΑΦΜ ) αλλα πως γεμίζεις το balance; Δεν ειναι το ιδιο εφοσον η φόρτωση χρηματων γινεται από ελληνική τραπεζα;
Επίσης εάν στέλνεις χρήματα μεσω paypal με την επιλογή προς «φιλους και οικογενεια» αυτό θεωρείται παλι κίνηση αγορας που επιβαρύνει το ποσο αγορών μεσω καρτας;

Στο balance μπορείς να έχεις χρήματα είτε από έμβασμα είτε από αποστολή από τρίτο μέσω paypal (είτε σαν πληρωμή για προσφερθείσα εργασία είτε από φίλο).

Και οι δύο μέθοδοι φόρτισης του balance, δεν νομίζω ότι έχουν σχέση με τις αγορές από το εξωτερικό.

Στο balance μπορείς να έχεις χρήματα είτε από έμβασμα είτε από αποστολή από τρίτο μέσω paypal (είτε σαν πληρωμή για προσφερθείσα εργασία είτε από φίλο).

Και οι δύο μέθοδοι φόρτισης του balance, δεν νομίζω ότι έχουν σχέση με τις αγορές από το εξωτερικό.
Όταν κάνεις εμβασμα θέλοντας να φορτώσεις το balance σε πρώτη φάση υπάρχει κίνηση από την Τράπεζα προς PayPal.
Αυτό μεν δεν είναι αγορά ( ακόμα) αλλά δεν είμαι σίγουρος αν φορτώνει το αφορολόγητο για αγορές με κάρτα.
Στις άλλες περιπτώσεις πιθανόν να έχεις δίκιο αφού εκεί δεν μεσολαβει η Τράπεζα.

Μα, το έμβασμα που στέλνεις στον τραπεζικό λογαριασμό του paypal, για να φορτίσεις το balance, δεν προορίζεται οπωσδήποτε για αγορές από το εξωτερικό.

Υπάρχει τροπος οι αγορες μεσω paypal να μην επιβαρύνουν το αφορολόγητο ;
Υποθετω πως αν εχεις στο balance χρήματα, τοτε δεν μπορει να υπαρχει σύνδεση με το τραπεζικο σου λογαριασμό ( αρα και με το ΑΦΜ ) αλλα πως γεμίζεις το balance; Δεν ειναι το ιδιο εφοσον η φόρτωση χρηματων γινεται από ελληνική τραπεζα;
Επίσης εάν στέλνεις χρήματα μεσω paypal με την επιλογή προς «φιλους και οικογενεια» αυτό θεωρείται παλι κίνηση αγορας που επιβαρύνει το ποσο αγορών μεσω καρτας;

για αρχή, πρέπει να ξέρεις αν το paypal κάνει report στην εφορία και αν ναι τότε τι λέει στο report