PC AUDIO

Η αλήθεια είναι πως το usb interface είναι ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ πιο γρήγορο αλλά το optical είναι πολύ πιο απροβλημάτιστο και πιο ποιοτικό...
Μην ξεχνάμε πως στα mainframes(όπου διακινούνται πολύ αυαίσθητα δεδομένα με τρομερούς ρυθμούς) χρησιμοποιούνται κατά κόρον η optical συνδέσεις...

Το USB είναι θεωρητικά και πρακτικά τάξεις μεγέθους πιο γρήγορο από το s/pdif. Αλλά όπως έγραψα και παραπάνω, αυτό δεν μας επιρρεάζει. Όπως γράφει ο φίλος tonal παραπάνω, είναι η φιλοσοφία της διασύνδεσης USB που μας ενδιαφέρει. Αυτή της η φιλοσοφία, την κάνει (υπό προϋποθέσεις) αναίσθητη σε προβλήματα jitter.

Όσο για τα mainframes, το σαλόνι μας έχει λίγα κοινά σημεία με ένα data center και τις ανάγκες του. Το πιο πρόσφατο πρότυπο fiber channel τρέχει στα 8Gbps. Αλλά τι να το κάνουμε;

Η αλήθεια είναι πως το usb interface είναι ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ πιο γρήγορο αλλά το optical είναι πολύ πιο απροβλημάτιστο και πιο ποιοτικό...
Μην ξεχνάμε πως στα mainframes(όπου διακινούνται πολύ αυαίσθητα δεδομένα με τρομερούς ρυθμούς) χρησιμοποιούνται κατά κόρον η optical συνδέσεις...

Άλλο το spdif και άλλο το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται σε δίκτυα δεδομένων ή δίκτυα san. Μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

Το usb έχει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για να είναι ανώτερο από το spdif.
Αλλά και τα δύο (μάλιστα και το xlr και coaxial) έχουν μια κοινή αδυναμία δεν κάνουν διόρθωση λαθών και δεν ξαναστέλνουν τα ‛χαμένα’ πακέτα.
Λύσεις reclocking για το σήμα και σε επίπεδο usb υπάρχουν και χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχα dac.

Αλλά σε ρώτησα και παραπάνω… Έχεις κάνει σχετικές ακροάσεις?

Γιατί από όση θεωρία έχω διαβάσει το usb υπερέχει, ενώ και στην πράξη τα δικά μου αυτάκια κλείνουν προς usb. Αλώστε αυτό αναφέρουν και οι περισσότεροι.
Ακόμα καλύτερα να είχαμε ένα Interface που θα έκανε και error correction καθώς bandwidth δεν μας λείπει.
(Το error correction δεν είναι απαραίτητο να γίνεται με retransmit αλλά με δισδιάστατα crc, σε αυτή την περίπτωση απλά αυξάνεις το payload και κατά συνέπεια αυξάνεις λίγο το bandwidth… σκέψου κάτι σαν ecc memory)

Ένα βαριβαβάτο transport με ένα έξυπνο dac και μία σύνδεση firewire νομίζω θα φτάσει στα όριά του το CD...
Φτάνει να μη διαβάζουμε ακόμη σύμφωνα με το red book...

anyway το spidf φτιάχτηκε για μεταφορά audio datα , και ως τέτοιο ( θεωρητικά πάντα !) ειναι καλύτερό για audio , τώρα η πράξη βέβαια ει ναι αυτή που μετράει , ένα σίγουρο αβανταζ του spidf είναι η καλύτερη προστασία από emirf παρεμβολές , και η σταθερότητα στο data rate , αυτό που λέει αυτό κάνει
το usb πρωτόκολλο είναι άλλο πράγμα τάχιστο !! ασταθές !! πλην όμως αμφίδρομο με δυνατότητα διόρθωσης της πληροφορίας μετά από διασταύρωση με το source αρχείο ..

Last edited:
το έχω στείλει για φασόλια το κλασικό pcm αυτή τη στιγμή

192 24 κηζ μαστερ υλικό up sample se 384 24 σε direct kernel mode

σε ξενίζει η λεπτομέρεια και ο ´¨ αέρας¨´ που βγαίνει , η σύγκριση με το cd transport ... αστο ..........

το έχω στείλει για φασόλια το κλασικό pcm αυτή τη στιγμή

192 24 κηζ μαστερ υλικό up sample se 384 24 σε direct kernel mode

σε ξενίζει η λεπτομέρεια και ο ´¨ αέρας¨´ που βγαίνει , η σύγκριση με το cd transport ... αστο ..........

με τη συνδεση το κανεις αυτο;

anyway το spidf φτιάχτηκε για μεταφορά audio datα , και ως τέτοιο ( θεωρητικά πάντα !) ειναι καλύτερό για audio , τώρα η πράξη βέβαια ει ναι αυτή που μετράει , ένα σίγουρο αβανταζ του spidf είναι η καλύτερη προστασία από emirf παρεμβολές , και η σταθερότητα στο data rate , αυτό που λέει αυτό κάνει
το usb πρωτόκολλο είναι άλλο πράγμα τάχιστο !! ασταθές !! πλην όμως αμφίδρομο με δυνατότητα διόρθωσης της πληροφορίας μετά από διασταύρωση με το source αρχείο ..

Τα usb dac ΔΕΝ κάνουν error correction αυτή τη στιγμή.

Βασίλη αν δεν κάνω λάθος κάποτε είχες δώσει μια συνέντευξη ενός πρώην στελέχους της Intel περί usb audio. ‛Έψαχνα να το βρω αλλά ότι και να δοκίμασα στο search δεν το κατάφερα.
Μήπως το θυμάσαι το συγκεκριμένο Link? (μπορεί να το είχε δώσει και άλλος)

To spdif.. στην πράξη (όχι βάση θεωρίας) με έχει εντυπωσιάσει και εμένα πολλές φορές επειδή με πολύ φτηνή ίνα κάνεις πολύ καλή δουλειά. Δεν έχω ακούσει διαφορές με κρυσταλλικές ίνες - σε περιπτώσεις που η απλή έπαιζε ήδη καλά. Παλεότερα έκανε διαφορά η καλή ίνα… αλλά σήμερα και με σωστές υλοποιήσεις νομίζω ότι έχει πολύ λιγότερη σημασία.
Αλλά νομίζω ότι το εγγενές πρόβλημα είναι η μετατροπή από coaxial->optical->coaxial και οι πολύ φτηνές αντίστοιχες υλοποιήσεις.

Το firewire θεωρητικά είναι όντος το καλύτερο πρωτόκολλο αυτή τη στιγμή. Έλα ώμος που λίγα DAC το υποστηρίζουν. Μεταξύ αυτόν υπάρχουν και προσιτά άλλα και υψηλής κατηγορίας τιμής.

Τα usb dac ΔΕΝ κάνουν error correction αυτή τη στιγμή.

Βασίλη αν δεν κάνω λάθος κάποτε είχες δώσει μια συνέντευξη ενός πρώην στελέχους της Intel περί usb audio. ‛Έψαχνα να το βρω αλλά ότι και να δοκίμασα στο search δεν το κατάφερα.
Μήπως το θυμάσαι το συγκεκριμένο Link? (μπορεί να το είχε δώσει και άλλος)

To spdif.. στην πράξη (όχι βάση θεωρίας) με έχει εντυπωσιάσει και εμένα πολλές φορές επειδή με πολύ φτηνή ίνα κάνεις πολύ καλή δουλειά. Δεν έχω ακούσει διαφορές με κρυσταλλικές ίνες - σε περιπτώσεις που η απλή έπαιζε ήδη καλά. Παλεότερα έκανε διαφορά η καλή ίνα… αλλά σήμερα και με σωστές υλοποιήσεις νομίζω ότι έχει πολύ λιγότερη σημασία.
Αλλά νομίζω ότι το εγγενές πρόβλημα είναι η μετατροπή από coaxial->optical->coaxial και οι πολύ φτηνές αντίστοιχες υλοποιήσεις.

μμμ δεν το θυμάμαι το άρθρο ..

coaxial παίζω όχι οπτική αλλά εάν σου πω ότι δεν καταλαβαίνω και πολλά σε σύγκριση

coaxial που κλειδώνει 20 bit ( δεν πάει παραπάνω το spdιf απο 20 bit σε αυτή την μορφή του , εξ ων ειδικευμένων καταστάσεων )

ειδικη μορφη ειναι;

γιατι εγω παιζω στα 24/48 ενω στα 24/96 αρχιζω και εχω διακοπες.

ειναι βεβαια και 10 μετρα οποτε ειναι οριακο το μηκος.

Λοιπόν….
Το 20 bit πρέπει να παίζει παντού.
Το 24 bit είναι Optional να το υποστηρίξει ο κατασκευαστής.
Για 192/24 προτείνεται transport που να το υποστηρίζει ΚΑΙ dac που να το υποστηρίζει. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν κοινοποιούν τα στοιχεία αυτά αλλά μπορείτε να ρωτήσετε τον κατασκευαστή.
Στα 192/24 προτιμήστε coaxial και όχι optical. Αυτό μόνον βάση εμπειρίας και με κάθε επιφύλαξη καθώς δεν έχω κάνει και διατριβή… απλά διαπίστωσα ορισμένα προβλήματα σε εγκαταστάσεις φίλων που λύνονταν με χρήση coaxial.