Περί βαπτίσεως και λοιπών αποριών

Status
Not open for further replies.
Καλή απορία, αλλά αυτό το παράδοξο - δηλαδή της μοναδικότητας του πλανήτη μας μέσα στο αχανές διάστημα - αντιπροσωπεύει στον άνθρωπο τον Άναρχο Θεό (δηλαδή που δεν έχει αρχή και τέλος) καθώς και τη χωρίς όρια αγάπη Του στο καθ' εικόνα και καθ' ομοίωση δημιούργημά Του.

Αν μας έκανε καθ εικόνα και κατ' ομοίωση, ο θεός μοιάζει με Αυστραλοπίθηκο;
Εκτός αν πρέπει να καταρρίψουμε και την θεωρία της εξέλιξης.

Μα ούτε εκεί υπάρχει παρεμβατικότητα.
Είδες κανέναν να σε βάζει να προσκυνήσεις κάτι που δεν θέλεις?
Δεν παίζει αυτό.
Η θρησκεία (κάθε θρησκεία) απευθύνεται μόνο στους πιστούς της.
Δίνει δηλαδή ερμηνείες σε όσους εθελοντικά την ρωτάνε τι να κάνουνε.
Δεν υπάρχει κανένας παρεμβατισμός.

Δηλαδή υπάρχουν διάφοροι παράδεισοι και κολάσεις;
Αν είναι έτσι, τότε προτιμώ αυτόν με τις μπύρες.

Αυτό έρχεται σε σύγκρουση με ότι έχει πει ο Σταύρος όμως.

Μιχάλη, σε έχω δει. Είσαι όμορφος... :)

Το καθ' εικόνα και καθ' ομοίωση σηκώνει μεγάλη κουβέντα.

Εδώ υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων και μεγάλο μέρος συμφορουμιτών έχω την εντύπωση ότι υποστηρίζει την θεωρία του Δαρβίνου...

Μιχάλη, σε έχω δει. Είσαι όμορφος... :)

Μπα... Μάλλον έχεις καιρό να... :flipout:

Το καθ' εικόνα και καθ' ομοίωση σηκώνει μεγάλη κουβέντα.

Εδώ υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων και μεγάλο μέρος συμφορουμιτών έχω την εντύπωση ότι υποστηρίζει την θεωρία του Δαρβίνου...

Ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί ακόμη και από τότε που ήρθε ο Χριστός στη γη.
Ο ίδιος ο Χριστός π.χ. μόνο ψηλός ξανθός γαλανομάτης δεν παίζει να ήτανε.

Άρα, μιλάμε για κάποια άλλη μορφή μας, την οποία οι περισσότεροι δεν μπορούμε καν να δούμε.
Ας πούμε, την ψυχή, της οποίας το σχήμα δεν το γνωρίζει κανείς.

Ποιος μου λέει λοιπόν, ότι σε κάποιον μακρινό πλανήτη, δεν υπάρχει ένα ζωντανό πλάσμα σε σχήμα χταποδιού, σκουληκιού, donut, whatever όπου η ψυχή του έχει το ίδιο σχήμα με τη δική μου, όπως και του ίδιου του θεού;
Γιατί να το βλέπεις τόσο κοντόφθαλμα εν έτη 2017;

Η αγιογράφηση είναι Θεόπνευστη εργασία και απαιτεί ασκητική ζωή (τουλάχιστον στους πρώτους αιώνες μ.χ.).

Τέτοιες απεικονίσεις ούτε μεθυσμένοι δεν θα ζωγράφιζαν...

Μιχάλη, λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω αλλά είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Άλλες ορατές εξωπλανητικές υπάρξεις δεν υπάρχουν...

Μιχάλη, λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω αλλά είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Άλλες ορατές εξωπλανητικές υπάρξεις δεν υπάρχουν...

Γιατί ενώ η θρησκεία είναι κάτι καθαρά πνευματικό, εσύ ψάχνεις για ορατά πράγματα τα οποία ανήκουν καθαρά στην ύλη;
Και γιατί, ενώ στη θρησκεία πιστεύεις σε έναν θεό χωρίς να τον έχεις δει ποτέ, στην περίπτωση εξωγήινων πολιτισμών πρέπει να δεις για να πιστέψεις;

Η αγιογράφηση είναι Θεόπνευστη εργασία και απαιτεί ασκητική ζωή (τουλάχιστον στους πρώτους αιώνες μ.χ.).

Τέτοιες απεικονίσεις ούτε μεθυσμένοι δεν θα ζωγράφιζαν...

Έχω τρεις εικόνες του Αγίου Σπυρίδωνα (κάνω συλλογή: ) ) ..Και στις τρεις απεικονίζεται εντελώς διαφορετικά.. Στην μια μάλιστα μοιάζει αρκετά μοχθηρος. :)

Γιατί ενώ η θρησκεία είναι κάτι καθαρά πνευματικό, εσύ ψάχνεις για ορατά πράγματα τα οποία ανήκουν καθαρά στην ύλη;
Και γιατί, ενώ στη θρησκεία πιστεύεις σε έναν θεό χωρίς να τον έχεις δει ποτέ, στην περίπτωση εξωγήινων πολιτισμών πρέπει να δεις για να πιστέψεις;

Δεν είμαι εγώ αυτός που ψάχνει για εξωγήϊνους. Το ότι δεν υπάρχουν, το γνωρίζω από τα λεγόμενα των Αγίων Πατέρων της εκκλησίας μας.

Επίσης, ΙΜΟ, βάση των λεγομένων των τελευταίων, γνωρίζω ότι υπάρχουν αόρατες υπάρξεις οι οποίες μπορούν, κατά παραχώρηση Θεού, να γίνουν ορατές στους ανθρώπους.

Δε λέγονται όμως "εξωγήϊνοι"...

Στην μια μάλιστα μοιάζει αρκετά μοχθηρος. :)

Ο Σεντ Πίπης είναι γατάκι μπροστά στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. :eviltongue:
Να δεις τον Αρχάγγελο στο μοναστήρι του Χριστού στην Πάρο να σου φύγουν τα τσισάκια.
Phantom Antichrist φάση

Δεν είμαι εγώ αυτός που ψάχνει για εξωγήϊνους. Το ότι δεν υπάρχουν, το γνωρίζω από τα λεγόμενα των Αγίων Πατέρων της εκκλησίας μας.

Οι οποίοι πιστεύουν ότι ο θεός έφτιαξε τα άστρα για να έχουν εκείνοι ωραία θέα από το μπαλκόνι τους;

Συνειδητοποιημένος αγιογράφος ο ένας, λιγότερο συνειδητοποιημένος ο άλλος (βιαστικός αν θέλεις).

Όπως τα εργόχειρα μοναχών.

Ο ένας φτιάχνει ένα κομποσκοίνι το δίωρο π.χ. λέγοντας σωστά την ευχή του Ιησού και ο άλλος αποσκοπεί στο κέρδος φτιάχνοντας στο ίδιο διάστημα δέκα κομποσκοίνια...

@SPYROS.

Απάντηση: Re: Περί βαπτίσεως και λοιπών αποριών

Οι όροι που συζητάμε έχουν αναλυθεί επαρκώς κατ' εμέ από την περιβόητη ένωση αθέων:

http://union.atheia.gr/ένωση-άθεων/ορισμός-αθέου-αθρήσκου-και-αγνωστικι/

- Άθεος είναι όποιος δεν πιστεύει σε θεότητες, δηλαδή όποιος δεν αποδέχεται την ύπαρξη υπερφυσικών οντοτήτων χωρίς αποδείξεις.
- Αγνωστικιστής είναι όποιος έχει την πεποίθηση ότι η ύπαρξη θεοτήτων δεν είναι δυνατόν να γνωσθεί.

Φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι ότι τα (α) και (β) είναι σχεδόν ταυτόσημα. Κάτι για το οποίο υπάρχουν αποδείξεις είναι και δυνατόν να γνωσθεί.
Ο αγνωστικιστής imho γενικώς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε την ύπαρξη ούτε την ανυπαρξία. Αυτό οπωσδήποτε αφήνει ένα κάποιο πεδίο "πίστης" ελεύθερο, κατ' ακριβολογία πεποίθησης, περί υπάρξεως ή ανυπαρξίας του Θείου. Αν μη τι άλλο δεν νοείται να είναι ακραιφνής σε τίποτα. Αντιθέτως υπάρχουν άθεοι όχι απλώς ακραιφνείς, αλλά κανονικοί ζηλωτές. Κάτι που δεν αποδεικνύεται, δεν υπάρχει, και τέλος!
Όπως όμως εύστοχα έλεγε ένας καθηγητής μου στη νομική, όλα τα κοράκια είναι μαύρα μέχρι να βρεθεί και άσπρο κοράκι. Αντίστοιχη (αντίστροφη) ρήση υπήρχε από παλιά για τους κύκνους, και να που στην Αυστραλία βρέθηκαν και μαύροι κύκνοι!

Πλην των όσων αποδεικνύονται λοιπόν, γιατί το να αρνείται κανείς τις αποδείξεις της λογικής και της επιστήμης είναι κατ' εμέ σαν να αρνείται την ίδια την ανθρώπινη φύση του, δεν μπορεί κανείς IMHO να είναι απόλυτος για τίποτα.

Υπάρχει τελικά ελευθερία επιλογής;
Ο θεός (ως παντογνώστης) δεν ξέρει εκ των προτέρων τις επιλογές μας;
Αντίθετα, αν δεν τις ξέρει μήπως δεν είναι παντογνώστης, παντοδύναμος κλπ;
Μη σπεύσεις να χαρακτηρίσεις ως σοφιστική τη συλλογιστική μου διότι δεν απέχει πολύ από τη δική σου.

Μπορεί, αν είναι παντοδύναμος, να φτιάξει μια πέτρα που δεν μπορεί να τη σηκώσει;

Επιμενείδης (ο Κρης) έφη: Κρήτες αεί ψεύσται.

Το ότι έχουμε την ευφυΐα να διατυπώνουμε αντίστοιχα παράδοξα, δεν σημαίνει και ότι μπορούμε να κατανοήσουμε το άφατο.

Όπως λέει το γνωστό θεώρημα, εάν δώσεις σε μια μαϊμού μια γραφομηχανή και άπειρο χρόνο, κάποια στιγμή θα σου γράψει λέξη προς λέξη τον Άμλετ του Σαίξπηρ

monkeys-typing.jpg

Λέμε τα ίδια πράγματα με άλλα λόγια. Ούτε ο άθεος απορρίπτει την ύπαρξη, απορρίπτει την πίστη, το δόγμα, το αξίωμα πως υπάρχει Θεός αναπόδεικτα.

Ο Θειστής αντίθετα υιοθετεί την πίστη, δέχεται ένα αξίωμα, είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από τον Άθεο/Αγνωστικιστή στην βάση του. Τώρα αν θέλουμε να παίζουμε με τις λέξεις είναι άλλο θέμα..

Οχι, δεν λέμε το ίδιο.
Ο άθεος δεν είναι αγνωστικιστής.
Μα τι λέμε βρε παιδιά?
Ο άθεος εκφράζει την βεβαιότητά του και όχι την αμφιβολία του.

Status
Not open for further replies.