Περί βαπτίσεως και λοιπών αποριών

Status
Not open for further replies.
Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Αυτο που αναγνωριζω παντως στην Χριστιανικη πιστη ειναι πως ειναι αψογα δομημενη..Υπαρχουν φιγουρες/καταστασεις κλειδια. Υπαρχει ο απιστος Θωμας ο οποιος τελικα επεισθη και δεν τρεχει καστανο,υπαρχει ο καλος Σαμαρείτης ο οποιος μου μοιαζει σαν διαχωρισμος του καλου με το υπερτατο καλο που ειναι ο Θεος κ.α.
Αληθεια..Υπαρχει μετρο στο καλο; Μπορουμε να βαλουμε ορια στην αγαπη; Ειναι αγαπη οι ομοειδεις συμπραξεις με σκοπο την εξοντωση του αλλοθρησκου,ειναι ιδεατη η επικρατηση μιας και μονον ιδεας;

Ειναι πολλα τα ερωτηματα παιδες και ο χρονος λιγοστος.

Ναι. Η μετάνοια παραγραφει τα πάντα. Το θέμα είναι οτι δεν είναι ευκολο να μετανιώσεις. Έτσι απλα. Μετάνοια σημαίνει βασικά ακριβως αυτό. Να σπασεις όλα εκείνα τα στοιχεια της ψυχής σου που σε έχουν οδηγήσει στο όποιο έγκλημα και να τα απομακρυνεις απο αυτήν ώστε να γίνει και παλι αγνή. Αυτό δεν πετυχαίνεται έτσι απλα. Συνήθως έρχεται σε βάθος χρονου μέσα απο δυνατές και δυσάρεστες εμπειρίες.
Αν η ψυχή εν τέλει γίνει παλι αγνή δεν μένει πανω της το βαρος. Και μιλάω με φιλοσοφικό πρίσμα όχι με θρησκευτικό.

Σε φιλοσοφικο επιπεδο θα απαντησω και εγω.Σιγα μην πηγαν στον παραδεισο οι Ναζι, επειδη μετα τον πολεμο την κοπανησαν και κρυφτηκαν σε μοναστηρια του Φρανκο , οπου ''ανακαλυψαν'' τον Θεο (λιγα πριν την ξανακοπανησουν για την λατινικη αμερικη )

Να σπασεις όλα εκείνα τα στοιχεια της ψυχής σου που σε έχουν οδηγήσει στο όποιο έγκλημα και να τα απομακρυνεις απο αυτήν ώστε να γίνει και παλι αγνή. Αυτό δεν πετυχαίνεται έτσι απλα. Συνήθως έρχεται σε βάθος χρονου μέσα απο δυνατές και δυσάρεστες εμπειρίες.

Εδώ μιλάνε για τελευταία στιγμή να ζητήσεις συγχώρεση.
Το να αφιερώσεις τη μισή ζωή σου για να διορθώσεις τα κακά που έχεις κάνει, ναι, συμβαδίζει κάπως με τις δικές μου ηθικές αξίες.
Αλλά την ώρα που σου βγαίνει η ψυχή να ζητήσεις συγχώρεση και να την πάρεις, ούτε για πλάκα.

Η δυσκολία δεν είναι να τη πάρεις τη συγχώρεση, η δυσκολία είναι να μετανοήσεις!

Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Δηλαδή,καταστρέφουμε ανθρώπους,βασανίζουμε παιδιά,ζωάκια,κοιτάμε την πάρτη μας και να πάνε να πνιγούν οι υπόλοιποι......τραβάμε και μια ειλικρινή μετάνοια,και όλα καλά
Το ζήτημα είναι η παιδεία που μας δίνεται,να μην έχει ανάγκη,το μυστήριο της μετάνοιας

Η δυσκολία είναι να καταλάβω γιατί αυτός που έχει κάνει κακό να πάει στον παράδεισο επειδή είναι Έλληνας Χριστιανός και μετάνιωσε την τελευταία στιγμή, ενώ ένα παιδάκι που πέθανε από πείνα στην Αφρική να μην πάει επειδή γεννήθηκε στην Αφρική!
Άλλη δυσκολία είναι να καταλάβω πως υπάρχουν νοήμονα όντα που πιστεύουν σε τέτοιο θεούλη.
Δηλαδή, βγάζω τη σκατοψυχιά μου σε όντα πιο αδύναμα από εμένα, όπως τα σκυλάκια και τα γατάκια, βασανίζοντας και ακρωτηριάζοντάς τα, αλλά θα πάω στον παράδεισο επειδή λίγο πριν ψοφήσω και καθαρίσει η κοινωνία από το τομάρι μου, μετάνιωσα;

Αυτά δηλαδή είναι πραγματικά λόγια του θεού ή τα έγραψαν κάποια καθίκια επειδή έτσι τους βόλευε;

Απάντηση: Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Ο λόγος του Θεού που υπάρχει στο Ευαγγέλιο ισχύει για πάντα, για κάθε εποχή. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα μηνύματα και τα λεγόμενα της Π. Διαθήκης. Η Κ. Διαθήκη απλά συμπληρώνει-εμπλουτίζει το Θείο Λόγο με νέα στοιχεία προς κατανόηση του έργου της Σωτηρίας.

Τι σχέση έχει ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης (μυθολογία των Εβραίων για μένα) με τον Θεό του Χριστιανισμού; Ο πρώτος είναι τιμωρός (Κατακλυσμός, Σόδομα και Γόμορα, Πληγές του Φαραώ κτλ κτλ), ο δεύτερος είναι Θεός της Αγάπης. Δεν έχουν καμία σχέση.

Σε λίγο θα μας πεις ότι πιστεύεις και τον πύργο της Βαβέλ.

O ίδιος Είναι, σου αρέσει δεν σου αρέσει...

Θα μπορούσα να σου εξηγήσω αλλά δεν υπάρχει η βάση.

Ε, αφού είναι ο ίδιος και αφού ο λαός του είναι ο λαός του Ισραήλ, εμείς γιατί ασχολούμαστε; :chinscratch:

Το δικό μου συμπέρασμα, απ' το νήμα, είναι ότι: "εντάξει το αβάπτιστο μωρό επιτρέπεται να μπεί στην εκκλησιά" , αλλά "τα βαπτισμένα μωρά και ενήλικοι μάλλον δεν πατάνε στην εκκλησία.....". Άντε σε 2~3 μέρες φτάνουμε το "Που πάει η χώρα".....

Η δυσκολία είναι να καταλάβω γιατί αυτός που έχει κάνει κακό να πάει στον παράδεισο επειδή είναι Έλληνας Χριστιανός και μετάνιωσε την τελευταία στιγμή, ενώ ένα παιδάκι που πέθανε από πείνα στην Αφρική να μην πάει επειδή γεννήθηκε στην Αφρική!
Άλλη δυσκολία είναι να καταλάβω πως υπάρχουν νοήμονα όντα που πιστεύουν σε τέτοιο θεούλη.
Δηλαδή, βγάζω τη σκατοψυχιά μου σε όντα πιο αδύναμα από εμένα, όπως τα σκυλάκια και τα γατάκια, βασανίζοντας και ακρωτηριάζοντάς τα, αλλά θα πάω στον παράδεισο επειδή λίγο πριν ψοφήσω και καθαρίσει η κοινωνία από το τομάρι μου, μετάνιωσα;

Αυτά δηλαδή είναι πραγματικά λόγια του θεού ή τα έγραψαν κάποια καθίκια επειδή έτσι τους βόλευε;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη σωτηρία.

Η οδός όμως (της σωτηρίας) είναι 1 όχι πολλοί. Το Ευαγγέλιο λέει ότι ο δρόμος προς το Θεό μόνο μέσω του Χριστού.

Ο άνθρωπος έχει το αυτεξούσιο και έτσι μπορεί να επιλέξει τη ζωή του και το δρόμο του.

Πολλά εξηγούνται και πολλά διαπιστώνονται όταν κανείς 1. κατανοήσει τη φύση του "έκπτωτου" και τις ενέργειές του, και 2. το άπειρο έλεος του Θεού για το κάθε πλάσμα του.

O ίδιος Είναι, σου αρέσει δεν σου αρέσει...

Θα μπορούσα να σου εξηγήσω αλλά δεν υπάρχει η βάση.

Όχι δεν είναι ο ίδιος, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι τελείως διαφορετικά. Ο Θεός της ΠΔ έχει ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά (θυμός). Απλώς ο Χριστός γεννήθηκε στο Εβραϊκό έθνος και κάπου έπρεπε να πατήσει η διδασκαλία του.

Δε μου απάντησες όμως, πιστεύεις στο πύργο της Βαβέλ ή δέχεσαι την επιστημονική θεώρηση για την εξέλιξη των γλωσσών; Πιστεύεις στο ότι όλα τα ζώα που ζουν σήμερα προέρχονται από την κιβωτό του Νώε ή δέχεσαι την δαρβινική εξέλιξη των ειδών; Για να ξέρουμε που πατάς δηλαδή.

Η εκκοσμίκευση και εκμοντερνισμός της εκκλησίας έχει δημιουργήσει τεράστιο σκάνδαλο σε πιστούς και μη και είναι ακόμη η αρχή.

Παντως εδω που τα λεμε αν δεν εκμοντερνιζοταν λιγακι η εκκλησια θα ειχαμε ακομα καψιμο μαγισσων και λιθοβολισμους.
Η εκκοσμικευση εγινε για ευνοητους λογους.

Το δικό μου συμπέρασμα, απ' το νήμα, είναι ότι: "εντάξει το αβάπτιστο μωρό επιτρέπεται να μπεί στην εκκλησιά" , αλλά "τα βαπτισμένα μωρά και ενήλικοι μάλλον δεν πατάνε στην εκκλησία.....". Άντε σε 2~3 μέρες φτάνουμε το "Που πάει η χώρα".....

πιστεύω να καταλαβαίνουν κάποιοι τώρα (ή αν το καταλάβαιναν πριν να επιβεβαιώνονται) ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα θρησκευτικά νήματα απαγορεύονται στα περισσότερα φόρα.
Και αν δεν κάνω λάθος....και σ αυτό. Ή κάνω λάθος?

Malakoudi, οι Εβραίοι ήταν ο εκλεκτός λαός του Θεού απ' τον οποίο θα προερχόταν ο Μεσσίας Χριστός.

Η παρακοή του λαού αυτού και η συμπεριφορά του οδήγησε σε παρεμβάσεις που εμάς μας φαίνονται βίαιες, αλλά είχαν διορθωτικό - εκπαιδευτικό σκοπό.

Παντως εδω που τα λεμε αν δεν εκμοντερνιζοταν λιγακι η εκκλησια θα ειχαμε ακομα καψιμο μαγισσων και λιθοβολισμους.
Η εκκοσμικευση εγινε για ευνοητους λογους.

Μπερδεύεις την Ορθοδοξία με αιρέσεις!

Malakoudi, οι Εβραίοι ήταν ο εκλεκτός λαός του Θεού απ' τον οποίο θα προερχόταν ο Μεσσίας Χριστός.

Η παρακοή του λαού αυτού και η συμπεριφορά του οδήγησε σε παρεμβάσεις που εμάς μας φαίνονται βίαιες, αλλά είχαν διορθωτικό - εκπαιδευτικό σκοπό.

Εκπαιδευτικό σκοπό είχε ο θάνατος όλου του πληθυσμού της γης με τον κατακλυσμό; Δεν είχαν δικαίωμα μετάνοιας αυτοί; Δεν υπήρχαν νήπια και παιδιά στα θύματα του κατακλυσμού;

Re: Απάντηση: Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Δε μου απάντησες όμως, πιστεύεις στο πύργο της Βαβέλ ή δέχεσαι την επιστημονική θεώρηση για την εξέλιξη των γλωσσών; Πιστεύεις στο ότι όλα τα ζώα που ζουν σήμερα προέρχονται από την κιβωτό του Νώε ή δέχεσαι την δαρβινική εξέλιξη των ειδών; Για να ξέρουμε που πατάς δηλαδή.

Ναι στο πύργο της Βαβέλ, ναι στη κιβωτό...

Status
Not open for further replies.