Περί DxO OpticsPro/DxO PhotoLab/PureRaw επεξεργαστής Raw.

Για όσους δουλεύουν κατά βάση με κάποιον άλλο raw editor ή απλά θέλουν να πάρουν jpeg καθαρισμένα από θόρυβο και με οπτικές διορθώσεις ειδικά για τον εξοπλισμό τους, κυκλοφόρησε η τέταρτη έκδοση του DxO PureRaw, που κάνει ακριβώς αυτό:

Today DxO announced their new PhotoLab 8 (Click here to check out all new features). The main improvements are:
    • the latest DeepPrime XD2(s) denoising
    • Large live preview magnifier showing noise reduction and all other edits
    • Hue Range Masks for local adjustments
    • Enhanced Tone Curve with on-image control, presets, and visual aids
    • Luma channel in Tone Curve for adjustments that preserve saturation
    • Upgraded lens softness compensation, free of fringing and artifacts
    • Compare with reference image
    • Hover preview (Color renderings, LUTs, Tone Curve Presets, etc.)
    • browsing and image loading is now faster across the board

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Περιμενω εντυπώσεις από cacau που ως συνήθως θα τεστάρει την free trial version.

Για εμένα είναι μονόδρομος το update φέτος μιας και έκανα skip την περσινή v7 και για να μην χάσω τη δυνατότητα upgrade πρέπει φέτος να αναβαθμισω. Θα περιμένω όμως τις προσφορές που συνήθως γίνονται σε κανα δίμηνο.

• Like
Reactions: cacau and waroo
Το denoise της εκδοσης 6 παιρνει αιωνες αν δεν εχεις γρηγορο μηχανακι, αναρωτιεμαι ποσο καλυτερο το εχουν κανει τωρα - δε μπορει να εχει μεγαλη διαφορα

Καλο το lens softening compensation αλλά δεν ξερω αν δινουν κατι για τις ελαφρως κουνημενες - οχι απολυτα sharp - φωτος

Θα το δωσει black friday 69 ευρω και θα αναβαθμιστουμε

• Like
Reactions: kbouk
Καλα στο παλιο μηχανημα δεν κανω ποτε το τελευταιο denoise , συνηθως τα ριχνω μετα στο σπιτι που εχω γρηγορότερο αν και δεν εχω συνηθως αρχεια που θελουν τοσο αποθορυβοποιηση.

Ειναι τραγικα αργο το 6 και δεν νομιζω η νεα εκδοση να ειναι πολυ ταχυτερη.

Βλέπω ενδιαφέρουσες δυνατότητες, θα τις δοκιμάσω όταν προλάβω - αλλά θα αναβαθμίσω κι εγώ όταν το βγάλει προσφορά, αφού τώρα είμαι στην 6.xxx

Δοκιμάζω την 8η έκδοση, μου φαίνεται ότι το NR κάνει λίγο καλύτερη δουλειά αλλά δεν είχα τον χρόνο να επεξεργαστώ τα ίδια αρχεία και να τα βάλω διπλα-δίπλα, πόσο μάλλον για τις επιπλέον δυνατότητες. Επίσης κάτι γενικό, όλα τα προγράμματα για τις δύσκολες δουλειές θέλουν PC "τέρατα", άλλαξα CPU πέρισυ και με βλέπω σύντομα για καινούριο πακετάκι CPU+GPU. Το μόνο θετικό είναι ότι οι ενεργειακές ανάγκες πέφτουν - έχεις πιο δυνατό μηχάνημα χωρίς να χρειάζεται να ξηλώσεις τα πάντα...

• Like
Reactions: aspromavros
90 ευρω αντί για 70 - βαρβατη αύξηση ποσοστιαία αλλά μονόδρομος για όποιον θέλει να παραμείνει στο παιχνίδι

Κάθε χρόνο το τσιμπάνε και λίγο πιο πάνω στην BF και το βαφτίζουν γενναία έκπτωση , εμένα μου βγαίνει 45 τον χρόνο μιας και κάνω το update κάθε 2 χρόνια. Δυστυχώς δεν κόβουν και τιμολόγιο στο upgrade , είχα κάνει αλληλογραφία προπερυσι και μου το απέκλεισαν.

Όπως είπες όμως μονόδρομος αν δεν θέλεις να χάσεις τη δυνατότητα upgrade

Παρότι έχω το ΑΦΜ μου δώσει κανονικά το invoice τους δεν έχει ΦΠΑ

Last edited:
Αναβάθμισα από v6 - > v8, ισχύουν μέσες - άκρες όσα προαναφέρθηκαν, ενώ επιπλέον ζήλεψαν το "auto" του LR αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμα την δυνατότητα ενσωμάτωσης της σχετικής τεχνολογίας. Οπότε έφτιαξαν ένα προεπιλεγμένο preset "DxO style natural" με λίγο ψευδο HDR, λίγο τσίμπημα vibrance + saturation, 10% clear view, βασική αποθορυβοποίηση, κάποιες άλλες μικροπαρεμβάσεις, και βέβαια τις γνωστές διορθώσεις σώμα+φακός. Προτείνεται - μεταξύ άλλων - κατά το πρώτο άνοιγμα μετά την εγκατάσταση, και αν το επιλέξεις εφαρμόζεται κατά τα γνωστά σε όλα τα raw όταν ανοίγεις έναν φάκελο. Αν δεν σου αρέσει μπορείς να επιλέξεις το standard ή optical corrections only κ.λπ.

Δεν με χαλάει, και φυσικά μπορείς να παρέμβεις με δικές σου ρυθμίσεις μια-μια ή ομαδικά.

Το τσίμπησα και εγώ , στον υπολογιστή που είχα Win11 μου ζήτησε να περάσω αναβάθμιση πρώτα και μετά έκατσε κανονικά. Το έβαλα και στο παλιό laptop του γραφείου σε Win10. Δεν έκανα update στο ViewPoint στην V5.0 , κράτησα την V4.0 και την ενεργοποίησα μέσα στο Photolab v.8.0 , δουλεύει κανονικά.

Δεν πρόλαβα να κάνω κάποιο τεστ , ότι δεις ενδιαφέρον Δημήτρη γράψε. Θα ενεργοποιήσω το νέο profile και θα δω αν βολεύει για start point.

Στο βίντεο γίνεται προσπάθεια να ματσαρει κανείς τα χρώματα από τα jpeg της μηχανής του στο DXO.

Στο τέλος του βίντεο θα βρείτε ένα τρόπο εισαγωγής των Lr camera profile (δηλ. των χρωματικών προφίλ που έχει φτιάξει η Adobe και ματσάρουν υποτίθεται αυτά της κάμερα σας) στο DXO Photolab αλλά μόνο στην βερσιον Elite που επιτρέπει διάβασμα DCP profile.

Φυσικά το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει αν και αυτά της Adobe διαφέρουν σημαντικά από τα jpeg που δίνει απευθείας η μηχανή σας.

Π.χ. Σε μηχανές Olympus που η μηχανή δίνει εξαιρετικά jpeg ο μόνος RAW editor που τα ματσαρει με ακρίβεια είναι το Olympus Workspace. Δυστυχως αυτό δεν συμβαίνει με το Lr ή το DXO , το δεύτερο μάλιστα έχει χειρότερα ενσωματωμένα χρωματικά profile αντίστοιχα μηχανής Olympus. Το παραπάνω τρυκ φέρνει τα ελαφρώς καλύτερα έτοιμα χρωματικά προφίλ του Lr προς χρήση και στο DXO.

Ένας άλλος τρόπος χωρίς προφίλ για να ματσαρεις τα χρώματα στα υπόλοιπα προγράμματα είναι να να κάνεις export Tiff τα RAW αρχεία απο το Olympus Workspace (που έχουν ενσωματωμένα αυτόματα τις ρυθμίσεις με το χρωματικό προφίλ των JPEG) και μετά να εισάγεις τα TiFF στα δύο προγράμματα.

Aν όμως μετά θελεις να καθαρίσεις το θόρυβο σε αυτά τα Tiff το πρόβλημα είναι άλλο.

Τα μεταφερόμενα Tiff αρχεία δεν μπορούν να αποθορυβοποιηθουν με τα τελευταίας γενιάς εργαλεία των δύο προγραμμάτων δηλ. το ΑΙ denoise του Lr και το DeepPrime DR του DXO.

Last edited:
Το άλλο ζόρι είναι ότι η αποθορυβοποίηση των jpeg δεν είναι τόσο καλή όσο των raw - λογικό μεν, αλλά θα ξεμπερδεύαμε χωρίς πολλά - πολλά.

Λοιπόν "φόρεσα" τα προφίλ της adobe για την ΟΜ5 στο DxO, είναι εξαιρετικά απλό. Τα natural, vivid είναι πάρα πολύ κοντά στο έτοιμο jpeg - τα άλλα δεν τα δοκίμασα ακόμα. Νομίζω ότι αν τα πειράξει έστω και λίγο κανείς (φως, κοντραστ κ.λπ.), οι όποιες διαφορές είναι άνευ σημασίας. Καλά θα ήταν να μπορούσαμε να τσιμπήσουμε και καμιά συνταγή από pen-f, OM3...

• Like
Reactions: kbouk
Α πολυ ωραία θα τα περάσω και εγώ. Τα επιπλέον color profile των PenF /OM3 μην περιμένεις από Adobe να ασχοληθεί

Tα πέρασα απο το LR τα color profiles του για τις τρεις μηχανες μου ΟΜ1 , PenF , S1R (για την ΟΜ3 δεν βρηκα να εχει η βερσιον που εχω)

εχω μεινει ομως με απορίες με διαφορες επιλογες που υπαρχουν να δοκιμασω στο DXO ως ξεκινημα για χρωματικο προφιλ στο χρωμα (όχι στο Α/Μ)

Η πρωτη επιλογή Α) ειναι το αρχικο Generic renderings (Color mode selected): που δινει στο Rendering dropdown menu, τα ακολουθα :
  • DxO Camera Profile (for the camera used in the selected RAW file).
  • DxO Vibrant, Vivid and Natural renderings.
  • DxO Portrait 1, Portrait 2 and Portrait 3 renderings.

Υπαρχει η δευτερη επιλογη Β) εξτρα μονο στην ELITE edition και την λεει Camera body (οπου διαλεγεις το σώμα που εχεις) και που απο το documention την αναφέρει ως : When selected, this option reveals (in the second drop-down menu) a long list of cameras of different makes and models which DxO Labs has tested and measured, and whose color renderings you can use.

Δηλαδη θεωρητικα ειναι ενα πιο ακριβες χρωματικο προφιλ αποκλεισιτικα για το σωμα που εχεις χωρις να λεει αν εχει διαφορα απο το DxO Camera Profile (for the camera used in the selected RAW file) της πιο πανω Α) περιπτωσης.

Υπάρχει και η τρίτη επιλογη Γ) να κανεις χρηση των DCP χρωματικων προφιλ του LR που και αυτη δεν ειναι μονοσημαντη αλλά εχει παραμετρους απο κατω της

Calibrated Color Profile (ELITE edition) : DxO PhotoLab lets you use DCP input profiles to obtain optimal image rendering and colors, depending on the illuminant used to light the scene, and/or to apply a particular rendering, or even to homogenize the image colors produced by different camera models.

Σε αυτη την επιλογη οταν διαλεξεις το χρωματικο προφιλ του LR που σου αρεσει (εχει ολα οσα εχει η μηχανη σου εκτος απο τα εξτρα της PENF) επισης η πιο σημαντικη παραμετρος είναι ποια καμπυλη θα κανεις χρηση : DxO or Adobe DCP curve ?

1744276093324.png

Μια εξηγηση που δινει το documention για τις δυο επιλογες
  • DxO: this is your choice when you do your image editing fully in DxO PhotoLab. It produces more crispy results and lets you benefit of the full DxO Wide Gamut color space.
  • Adobe: this choice will help you to keep rendering consistency if you edit your photos in Lightroom or Camera Raw (check the Workflow with Adobe Lightroom Classic page for a full desciption of the DxO PhotoLab/Lightroom wokflow).
Eπισης αν διαθετεις καποιο χρωματικο chart μπορεις να φτιαξεις τα δικα σου DCP profile αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια.

Ποτε πρεπει να φορτωσεις ενα DCP προφιλ στο DXO Workflow ? Καταρχήν να πουμε εδω οτι τα DCP profiles αφορουν αποκλειστικα τα RAW αρχεία σε αντιθεση με τα LUT profiles (υπαρχει και αυτη επιλογη στο DXO , εχει ετοιμα αλλα μπορεις να φορεσεις και οποια ψαρεψεις απο το διαδίκτυο) που μπορουν να εφαρμοστουν και σε JPEG

Ideally, you should apply it at the beginning of the workflow, before performing any image corrections:
  • As soon as the image is opened in DxO PhotoLab, after DxO PhotoLab has applied the default preset. This solution, which corresponds to the default operation of DxO PhotoLab, will suit the majority of photographers.
  • When you are applying a custom preset that includes a DCP profile. This method is intended for photographers who want to keep control of the entire image processing workflow.
Καναμε καποιες γρηγορες δοκιμες με αρχεια στον Η/Υ του Δημητρη εχτες τηλεφωνικα με τις παραπάνω επιλογες. Ειναι λιγο βιαστικα για να γραφτουν συμπεράσματα. Θελει να επαναληφθουν και να δουμε ποια ειναι η πιο ευπεπτη και σωστη χρωματικα επιλογη για καποιον που δουλευει τα RAW του αποκλειστικα με το DXO και με καποιον που το χρησιμοποιει μονο για γεωμετρικη διορθωση και καθαρισμα θορυβου και μετα μεταφερει τα αρχεια στο LR ή σε αλλο προγραμμα για περαιτερω δουλιτσα.

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau