Πρώτα από όλα, υπάρχει μια διαφορά 3-5 βαθμούς στην Anita και 4-5 βαθμούς στην Anna μεταξύ της θερμοκρασίας που μετράει το PID στο boiler και της θερμοκρασίας του νερού στο portafilter. Δες το παρακάτω βίντεο, δεν παίζει πιο κατατοπιστικό:
Σημαντικό από το βίντεο ότι ενώ η θερμοκρασία στο boiler πέφτει γρήγορα, το οποίο είναι λογικό γιατί μπαίνει μέσα νερό από το δοχείο που είναι σίγουρα πιο κρύο, υπάρχει χρονική υστέρηση στην πτώση της θερμοκρασίας στο πακ και στην ουσία μένει σχεδόν σταθερή στη ρυθμισμένη για τα 25-30 δευτερόλεπτα της εκχείλισης. Πολύ σημαντικό να έχει ζεσταθεί η μηχανή τουλάχιστον για 10 λεπτά για να έχουν κάψει όλα τα μέρη της μηχανής. Οι άλλες ρυθμίσεις του PID έχουν να κάνουν με το πόσο γρήγορα φτάνει την ρυθμισμένη θερμοκρασία η μηχανή και πόσο σταθερή την κρατάει αφού τη φτάσει. Με κάποιες ρυθμίσεις μπορείς να πετύχεις τη θερμοκρασία σε 1-2 λεπτά, αλλά μετά πάει πάνω κάτω +/- 5 βαθμούς χωρίς να σταθεροποιεί ουσιαστικά ποτέ, με άλλες ρυθμίσεις μπορείς να πετύχεις μετά από 10 λεπτά τη θερμοκρασία που έχεις ζητήσει και να μένει σταθερή εκεί. Ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι...
Για το μαγνητικό γράφει σε άλλο σημείο 57 - 58 και αλλού σκέτο 58 mm. Αν έχεις δυνατότητα να το δοκιμάσεις ή έστω να το επιστρέψεις αν δεν ταιριάζει όλα είναι μια χαρά.
Το ίδιο portafilter που έχεις βάλει λινκ έχω και εγώ. Απροβλημάτιστο και το προτείνω γιατί έχεις και το τριπλό καλαθάκι.
Αν πας στο site του taf θα δεις ότι οι περισσότερες συνταγές σε μονοποικιλιακούς θέλουν >19 γραμμάρια καφέ in και έχει μπουκώσει πάρα πολύ το διπλό καλαθάκι σε αυτές τις ποσότητες, θέλεις το τριπλό.
Για το πόσο υγρό είναι το πακ δεν θα ασχολιόμουν ιδιαίτερα με δεδομένο ότι παίρνεις τους χρόνους που πρέπει και η γεύση είναι καλή. Θα σου δώσω άλλο παράδειγμα. Αν βάλω στο τριπλό καλαθάκι 17 γραμμάρια καφέ είναι σχεδόν πάντα υγρό το πακ σε σχέση με το διπλό καλαθάκι στα 17 γραμμάρια που το βγάζει σαν μπισκότο. Πάντως αν κολλάει στη ντουζιέρα πρέπει να κάνεις backflash κάθε φορά που γίνεται αυτό να την καθαρίζεις, γιατί αλλιώς θα πίνεις και τους παλιότερους καφέδες σου μαζί και το ξέπλυμμα μόνο με νερό δεν το καθαρίζει. Πάρε μια σίτα να ξενοιάσεις. Δεν έχω ακούσει ούτε έναν να μην προτείνει σίτα. Κανείς δεν έχει πει ότι μπορεί να "χαλάσει" τη γεύση του καφέ και ακόμη και αυτοί που λένε ότι δεν κάνει τίποτα στη γεύση, καταλήγουν ότι και μόνο για την διατήρηση της καθαριότητας της ντουζιέρας αξίζει και με το παραπάνω.
Τέλος θα σου πρότεινα να αλλάξεις καφέ. Υπάρχουν αρκετά χαρμάνια που έχουμε δοκιμάσει και λογικά θα σου αρέσουν πολύ περισσότερο αν πίνεις illy.
-
https://draculi.gr/shop/espresso-in-beans-250g
-
https://blackbartcoffee.com/roastery/kafedes/kokkos/seven-seas-coffee-blend-kokkos-250gr/ ή
https://blackbartcoffee.com/roaster...s-call-100-arabica-coffee-blend-kokkos-250gr/
-
https://bridgecoffeeroasters.com/proion/cuchavira-espresso-blend/
-
https://cafetaf.gr/shop/coffee/espresso-blends/taf-sustainability-blends/pianeta-blue.html
Δεν νομίζω να μην σου αρέσει κάποιο από τα παραπάνω και είναι εύκολα και δεν γίνονται χάλια αν ξεφύγεις λίγο σε θερμοκρασία ή χρόνο εκχείλισης. Παίξε αρκετά και βελτιστοποίησε τη ρουτίνα σου και μετά πήγαινε σε κάποιον μονοποικιλιακό θα σου πρότεινα. Επίσης θα δεις τι σου αρέσει εσένα. Πχ εγώ έχω καταλήξει να κυνηγάω στα χαρμάνια 17 gr in / 40-42 gr out...στα όρια του εσπρέσσο πριν αρχίσει να γίνεται lungo, ενώ πχ ο καφές του bridge αν τον ανεβάσεις στους 93-94 αντί για πχ 89-90 κόβει όλη την οξύτητα και γίνεται απίστευτα γευστικός για τα γούστα μου χωρίς να βγάζει καμμένη γεύση (έχω βάλει offset 5 βαθμούς στο PID).