Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Δοκίμασε να την αφήσεις παραπάνω περί τα 20 και έχοντας το κλείστρο έτοιμο με τον καφέ για κούμπωμα στη μηχανή βάλε την κούπα σου από κάτω να τρέχεις σκέτο νερό περί το 1/3 (για να την ζεστάνεις κιόλας) και με τον που κλείσεις το διακόπτη βάλε αμέσως το κλείστρο άδειασε την κούπα με το νερό και κατευθείαν άνοιξε πάλι να κάνεις την εκχύλιση.

Ps και το 94 κάνε το 91 στο pid

Παιδιά λίγο να πούμε για το offset γιατί πολύς λόγος γίνεται...
Η συγκεκριμένη παράμετρος δεν δύναται να οριστεί από τον κάτοχο της μηχανής καθώς αφενός δεν έχει το εργαλείο να μετρήσει το νερό εξόδου ΑΚΡΙΒΏΣ...και μη μου πείτε θερμόμετρο στο φλυτζάνι...!!!!
Αφετέρου δεν μπορεί με κανένα τρόπο να βρει τι θερμοκρασία έχει το ριμαδι το νερό μέσα στο μποιλερ πάνω στην αντίσταση....
Έτσι λοιπόν την ακριβή τιμή του offset μπορεί να την ξέρει μόνο ο κατασκευαστής ο οποίος αν θέλει κατά το τεσταρισμα της μηχανής πριν την βγάλει σε παραγωγή το έχει βρει και το έχει βάλει στο σετ του pid.
Τα pid που φοράνε οι lelit είναι της cigar η οποία τα κατασκευάζει για διάφορες λειτουργίες εκτός του καφέ... βιομηχανικές και μη. Τα παίρνει η lelit και απλά τα βάζει ΑΣΕΤΑΡΙΣΤΑ στις μηχανές της. Αυτό που μπορεί κάποιος και οφείλει να σεταρει είναι οι παράμετροι p I d οι οποίοι έχουν να κάνουν με τον χρόνο και την απόκριση - ακρίβεια με την οποία φτάνει η μηχανή την επιθυμητή θερμοκρασία. Το offset και να έχει δυνατότητα ρύθμισης δεν μπορεί ο πελάτης να το βρει. Υπάρχουν μηχανές με δύο ή τρία σημεία δειγματοληψίας θερμοκρασίας πάνω στο μποιλερ που μετά από αλγόριθμο σου βγάζει στην οθόνη την θερμοκρασία του νερού....
Το μόνο που μπορεί κανείς εύκολα λοιπόν να κάνει κατόπιν εμπειρίας και παρατήρησης είναι αφού ανοίξω την μηχανή και φτάσει στον ενδεδειγμένη θερμοκρασία το νερό περνάνε 10 λεπτά και κάνω καφεδάκι. Η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της εκχύλισης σε αυτά τα 25-30 δευτερόλεπτα πέφτει ακόμα και στο 80???? Το έχω δει δεν σας το λέω έτσι....
Αν ναι το μόνο που έχω να κάνω είναι να περιμένω να ζεστάνει καλύτερα μήπως και πέσει στο 84-86...από το 91-92 έτσι??? Εκεί είναι καλά δεδομένων των 300 ml μποιλερ που έχουν αυτές οι μηχανές και της γεωμετρίας τους.
Αν για να πιείτε σωστό καφέ στη μηχανή σας αρχίζετε μαγγανείες με οφσετ βάλε 98 να πάρεις 92 και 99 για 94 αφήστε ή την μηχανή ή το σπορ...
Φιλικά ΠΆΝΤΑ....
ελπίζω να μην κούρασα

Καλό καλοκαίρι καλά καφεδάκια.

• Like
Reactions: takisot
Για τις Lelit ειδικά όντως η θερμοκρασία στην οθόνη του PID πέφτει κατακόρυφα μάλλον επειδή ο αισθητήρας είναι κοντά στην είσοδο νέου νερού στο boiler.
Στο βίντεο που έβαλα έχει το εργαλείο/αισθητήρα που απαιτείται για να μετρήσεις τις πραγματικές θερμοκρασίες και από εκεί φαίνεται ότι στο portafilter το νερό ποτέ δεν έχει την πτώση της θερμοκρασίας που δείχνει το PID.
Το 10λεπτο (ή και παραπάνω) είναι απαραίτητο για το ζέσταμα σε κάθε περίπτωση. Από εκεί και πέρα το να πειράξεις το offset είναι για το τι θέλεις να βλέπεις. Αν δεν σε ενοχλεί να βλέπεις πχ 103 το αφήνεις ως έχει.

• Like
Reactions: pankostas
ψωνισα δυο 250ρια απο draculi και ηρθαν με ημερομηνιες 5ος και 4ος ...

πηρα τηλ βεβαια και μου λεει ευγενικα μια κυρια ...'δεν παθαινει κατι ο καφες , ισα ισα που ωριμαζει'😆

τις λεω αγοράζουμε απευθειας απο εσας για να παρουμε φρεσκο καφε , αν ήταν ψωνιζαμε και απο SM...

μου απανταει ..'αν θελετε να σας στειλω φρεσκο ...χθεσινό😂 και να γυριστε αυτον πισω αυτον που παραλαβατε...'

Της λεω οτι πως γινεται να εχετε 4,5 μηνων και μετα φρεσκο , δεν εχετε πχ ενος μηνα...?

Εκει στριμωξε η κουβεντα και για αυτο στο καπακι μου προτεινε να στειλει Δωρεαν 2 250ρια....

Αυτα για να γνωριζεται και εσεις...

• Like
Reactions: cretan
Μια μικρή βοήθεια παρακαλώ πολύ από τους μύστες του σπιτικού espreeso ;)
Στην αναζήτηση για νέα μηχανή espresso στο όριο των 500 ευρώ, να προτιμήσω την αγορά της Bambino Plus ή το Bambino Bundle που δίνει η εδω αντιπροσωπεία με την απλή Bambino και τον φθηνότερο grinder?

Προτιμώ το μέγεθος των μηχανών αυτών για τον περιορισμένο χώρο στην κουζίνα μας.
Ωραία η Barista Express αλλά πολύ πάνω από το οικονομικό μας όριο αλλά και μεγαλύτερη σε όγκο.

Προέρχομαι από μηχανή illy με κάψουλες και γνωστοί μου προτείνουν την αγορά Nespresso για τον καθημερινό μας πρωινό καφέ.
Έχοντας δοκιμάσει nespresso σε μπουτίκ αλλά και σε φίλους δεν μπορώ να πω ότι είχε διαφορά από ότι είχα κι εγώ με τον illy.

Προτιμώ να αναβαθμίσω τον καφέ μου λοιπόν και αποδέχομαι όποιες γνώμες και σκέψεις...

Προέρχομαι από μηχανή illy με κάψουλες
Εγω θα ελεγα να ξανασκεφτεις την ολη διαδικασια που θα απαιτειται πηγαινοντας σε πιο χειροκινητη διαδικασια παρασκευης, ειδικα αν θα εχεις να φτιαχνεις πανω απο ενα καφε ταυτοχρονα, πχ για σενα και τη συζυγο η καποιο φιλο κτλ

Η καλυτερη γευση και η ποικιλια δεν αμφισβητειται, αλλα η διαδικασια.... θελει γερα νευρα :cool: και αυτοσυγκρατηση ή γερη τσεπη λογω -σιγουρων- επερχομενων αναβαθμισεων :D

☕🍵🧉

Εγω θα ελεγα να ξανασκεφτεις την ολη διαδικασια που θα απαιτειται πηγαινοντας σε πιο χειροκινητη διαδικασια παρασκευης, ειδικα αν θα εχεις να φτιαχνεις πανω απο ενα καφε ταυτοχρονα, πχ για σενα και τη συζυγο η καποιο φιλο κτλ

Η καλυτερη γευση και η ποικιλια δεν αμφισβητειται, αλλα η διαδικασια.... θελει γερα νευρα :cool: και αυτοσυγκρατηση ή γερη τσεπη λογω -σιγουρων- επερχομενων αναβαθμισεων :D

☕🍵🧉

Ναι δεν έχεις άδικο σ αυτό αλλά είναι κι ένας λόγος που δεν θέλω να ξεφύγω στο budget.
Η επιλογή - προσφορά του bundle bambino μου φαίνεται πιο λογική και σίγουρα οι καφέδες θα είναι καλύτεροι από την κάψουλα.

Ναι δεν έχεις άδικο σ αυτό αλλά είναι κι ένας λόγος που δεν θέλω να ξεφύγω στο budget.
Η επιλογή - προσφορά του bundle bambino μου φαίνεται πιο λογική και σίγουρα οι καφέδες θα είναι καλύτεροι από την κάψουλα.
Παντως καλυτερο καφε απο Καψουλα θα παρεις και με την safe επιλογη μιας αυτόματης...

Φίλε Δημήτρη μάλλον έχεις αποφασίσει ήδη την αγορά σου οπότε περισσότερο ρωτάς για επιβεβαίωση παρά ζητάς βοήθεια. Θα σε συμβουλέψω λοιπόν και εγώ να μελετήσεις περισσότερο τις επιλογές που έχεις και να μη βιαστείς γιατί τα χρήματα που θα δώσεις είναι αρκετά και είναι κρίμα να μη μείνεις ευχαριστημένος. Στα χρήματα που διαθέτεις είναι μονόδρομος η compo σειρά της Lelit όπως σου πρότειναν και τα παιδιά ποιο πάνω.

• Like
Reactions: dimitris777
Από την κάψουλα του Nespresso θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα ακόμη και με φραπεδάκι.
Η συγκεκριμένη Lelit είναι νομίζω ότι πιο τίμιο μπορείς να πάρεις σε αυτή τη τιμή για σοβαρή μηχανή με μύλο.
Αν βέβαια θέλεις να αλλάζεις καφέ πολύ συχνά επειδή κάποιος στο σπίτι πίνει decaf, άλλος κανονικό, δεν θα σε βολέψει, θα πρέπει να πας σε άλλο μύλο.

• Like
Κόσμημα η Lelit και διαβάζοντας εδω μέσα εχω διαπιστώσει πως είναι παραπάνω από "τίμια" η αξία της.
Στο amazon πάντως που τσεκάρω, υπάρχει μόνο σε μεταχειρισμένη..

Κόσμημα η Lelit και διαβάζοντας εδω μέσα εχω διαπιστώσει πως είναι παραπάνω από "τίμια" η αξία της.
Στο amazon πάντως που τσεκάρω, υπάρχει μόνο σε μεταχειρισμένη..
Ψάξε στο ιταλικό amazon, έχει συνήθως τις χαμηλότερες τιμές. Εγώ από το Ιταλικό την πήρα και τότε χωρίς το ΦΠΑ λόγω ενδοκοινοτικής βγήκε σημαντικά κάτω από 500 ευρώ η Anita.

• Like
Ψάξε στο ιταλικό amazon, έχει συνήθως τις χαμηλότερες τιμές. Εγώ από το Ιταλικό την πήρα και τότε χωρίς το ΦΠΑ λόγω ενδοκοινοτικής βγήκε σημαντικά κάτω από 500 ευρώ η Anita.

Βασικά, πάντα κοιτώ στο Ιταλικό και το Γερμανικό.
Έχω ψωνίσει και απο τα 2 πολλές φορές. Ίσως έχει έλλειψη στο συγκεκριμένο μοντέλο, θα αναμένω να "ανέβουν" οι καινούργιες. Κι εκεί "used" έχει προς πώληση.
Σε καινούργια έχει την PL042EMI στα 635 ευρώ.