Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Μας αρέσει συνήθως ο Pianeta Light Blue αλλά μάλλον τον βαρεθήκαμε.
Κάποιος που είναι κοντά στις προτιμήσεις μας να μας πεί ποιόν άλλον έχει δοκιμάσει και του αρέσει?

Η γυναίκα πίνει συνήθως freddo espresso σκέτο και εγώ espresso το πρωί και αν δεν βαριέμαι καπουτσίνο το μεσημέρι.
Αν και εμένα ο light blue δεν μου άρεσε τόσο, νομίζω ότι θα σε ικανοποιήσει ο
Ανέβαζα λίγο τη θερμοκρασία στους 95-96 να φέρει τη φρουτώδη επίγευση στα δικά μου γούστα. Πιο χαμηλά νομίζω θα είναι κοντά στη γεύση του light blue.

• Like
Reactions: teodor_ch
Αγόρασα καινούργιο καλαθάκι της IMS competition διπλό (14-16 γρ το δίνει)

Σε κάθε καφέ έχω channeling, το βλέπω από το γυμνό portafilter.
Εγω, απο οταν αγορασα καλαθακι διπλο non pressurized απο το ΤΕΜΟΥ, δηλαδη πιο φτηνη κινεζια δεν υπαρχει, εχω τα εξης θεματα...

Την πρωτη φορα, εβαλα διπλη μεριδα καφε και δεν ετρεξε ποτε το νερο μεσα απο το καλαθακι στο φλυτζανι, εμεινε ολο μεσα στη μηχανη. Ειχα κοψει τον καφε στο τερμα ψιλο που επιτρεπει η χειροκινητη μηχανη που εχω (φτηνη καπου στα 25 ευρω ειχε).

Την δευτερη φορα, εκοψα πιο χοντρο τον καφε, μονη μεριδα και η εκχυλιση ετρεχε πιο πολυ και απο τον Νιαγαρα ποταμο.

Τριτη φορα με λιγη διορθωση στο παχος του καφε και μονη μεριδα 15 γρ, και η προ-εκχυλιση απο τα 10 δευτερολεπτα που κρατουσε πηγε στα 15 και ειχα τσανελινγκ αλλα με jet κατι πως το λενε, δηλαδη εκανε την κουζινα χαλια με πιτσιλισματα.

Χρησιμοποιω και βελονες για ανακατεμα, και ενα αλλο εργαλειο για στρωσιμο της επιφανειας και ταμπερ φυσικα στο τελος... εχω καταληξει οτι φταιει το παχος του κοψιματος και εκει θα επικεντρωσω τις δοκιμες μου να μην πιτσιλαει παντου κυριως κατα την εκχυλιση για αρχη.... για channeling, θα το δω στη συνεχεια αν συνεχιζει να υπαρχει.

Πάντα όταν αλλάζουμε καφέ ή ακόμη και όταν ο καφές μπαγιατεύει (αν έχουμε πάρει 1 kg και φτιάχνουμε μόνο 2-3 καφέδες τη μέρα όσο καλά δοχεία και αν έχουμε θα χρειαστεί να κόψουμε πιο ψιλά στο τέλος) πρέπει να ρυθμίζουμε.

• Like
Reactions: dimitris777
Γιώργο πήγαινε στην ονομαστική χωρητικότητα του καλαθιού όχι στο άνω όριο....15γραμμαρια είναι καλά και δες αν θα σου κάνει....άστο και κάνα μήνα να στρώσει και θα δεις....

Εγω, απο οταν αγορασα καλαθακι διπλο non pressurized απο το ΤΕΜΟΥ, δηλαδη πιο φτηνη κινεζια δεν υπαρχει, εχω τα εξης θεματα...

Την πρωτη φορα, εβαλα διπλη μεριδα καφε και δεν ετρεξε ποτε το νερο μεσα απο το καλαθακι στο φλυτζανι, εμεινε ολο μεσα στη μηχανη. Ειχα κοψει τον καφε στο τερμα ψιλο που επιτρεπει η χειροκινητη μηχανη που εχω (φτηνη καπου στα 25 ευρω ειχε).

Την δευτερη φορα, εκοψα πιο χοντρο τον καφε, μονη μεριδα και η εκχυλιση ετρεχε πιο πολυ και απο τον Νιαγαρα ποταμο.

Τριτη φορα με λιγη διορθωση στο παχος του καφε και μονη μεριδα 15 γρ, και η προ-εκχυλιση απο τα 10 δευτερολεπτα που κρατουσε πηγε στα 15 και ειχα τσανελινγκ αλλα με jet κατι πως το λενε, δηλαδη εκανε την κουζινα χαλια με πιτσιλισματα.

Χρησιμοποιω και βελονες για ανακατεμα, και ενα αλλο εργαλειο για στρωσιμο της επιφανειας και ταμπερ φυσικα στο τελος... εχω καταληξει οτι φταιει το παχος του κοψιματος και εκει θα επικεντρωσω τις δοκιμες μου να μην πιτσιλαει παντου κυριως κατα την εκχυλιση για αρχη.... για channeling, θα το δω στη συνεχεια αν συνεχιζει να υπαρχει.
Με χειροκίνητο μύλο είναι πολύ δύσκολο να μην έχεις καναλισμο. Μονόδρομος η χρήση pressurised καλαθιού με χειροκίνητο μύλο... δυστυχώς....

• Like
Reactions: ilias
Είχα αγοράσει από την Normcore, το Espresso Mat V2 για το "home coffee corner" και πρόσφατα έφτασε στα χέρια μου και το compact espresso tamping station της ίδιας εταιρίας.

Με το Mat βολεύομαι λόγω χώρου, αν και το black ashwood του station είναι πανέμορφο!
Το άνοιξα, είδα πως δεν με βολεύει και το ξαναέβαλα στο κουτί του. Δεν χρησιμοποιήθηκε.

Όποιος το χρειάζεται, ας μου στείλει pm για περισσότερες πληροφορίες.

Γιώργο πήγαινε στην ονομαστική χωρητικότητα του καλαθιού όχι στο άνω όριο....15γραμμαρια είναι καλά και δες αν θα σου κάνει....άστο και κάνα μήνα να στρώσει και θα δεις....
Ναι θα πάρω και μπαγιάτικο καφέ (Hausbrandt Nonnetti) να μην σκέφτομαι και πεταμένους καφέδες για πειράματα :)
Στόχος ήταν να βγάζω με αυτό καφεδάκια με 16 γραμμάρια μέσα. Για μονοποικιλιακούς και συνταγές με παραπάνω γραμμάρια έχω το τριπλό εξάλλου που δουλεύει μια χαρά.

Δεν ήξερα πάντως ότι και τα καλαθάκια θέλουν στρώσιμο!

• Like
Reactions: dimitris_av
Όλα λύθηκαν...εν μέρει χαζομάρα δική μου. Το συγκεκριμένο καλαθάκι είναι πολύ πιο εύκολο να βγει έξω από το παράθυρο κοψίματος καφέ που δίνει νορμάλ ροή (έστω αν είναι 15 δευτερόλεπτα ή 35). Έτσι αν χοντροκόψεις πέρα από όριο δεν πέφτει απλά το νερό κάτω, αλλά έχεις και τρελούς ψεκασμούς γύρω γύρω που με μπέρδευαν γιατί στο μυαλό μου είχα ότι πήδακες έχεις μόνο στο λεπτό κόψιμο ή κακή προετοιμασία του πακ και όχι όταν κόβεις πολύ χοντρά.

Σε νέα παραγγελία έβαλα εκτός από τον New York XXXX (εξαιρετικός) και έναν από τους αγαπημένους μου.
Αντρίκιος καφές (60 robusta/40 arabica), τρελό vfm στα 20€ το κιλό με επίγευση πικρής σοκολάτας και φοβερό σώμα, τον Mamma Lucia της Lucaffe.
Εύκολα στο 1/3 αν όχι παραπάνω και οι δύο, ο Lucaffe είναι πολύ καλός για πρωινό ξύπνημα, ο New York για τους επομενους.

Νομίζω ότι με έπιασε και μένα νοσταλγία για μπαγιάτικους. Ίσως γιατί έχω κατά βάση τους τελευταίους 6 μήνες με Cuchavira Blend από Bridge με λίγες διακοπές από άλλους φρέσκους. Λέω να περάσω μέχρι τα Χριστούγεννα με:
- Italian Espresso New York Extra ή τον ΧΧΧΧ. Έχω ξεχάσει ποιον από τους δύο προτιμώ περισσότερο.
- Mrs Rose
- Hausbrandt Nonnetti να δω αν θα καταφέρω να βγάλω συστηματικά στο σπίτι τη γεύση του φρυγανισμένου ψωμιού που λατρεύω με το νέο καλαθάκι και ντουζιέρα

Με αυτά νομίζω θα πιάσω Χριστούγεννα (έχω ακόμη απόθεμα Cuchavira).

Ο ΧΧΧΧ έχει 20% Robusta, είναι πολύ έντονος για να παίξεις 1/2, o Extra είναι 100% Arabica.
O XXXX είναι Blend, ο Extra μονοποικιλιακός.
Δεν θα έλεγα ότι έχουν τόση σχέση μεταξύ τους για να τους μπερδέψεις. :)
Αν παίζεις αυστηρά 1/2, τότε μάλλον ο Extra σου αρέσει.

Για να πετύχω τον Mrs Rose δεν μου φτάνουν τα 250 γραμμάρια, οπότε τον αφήνω στην άκρη. :D
Θα σου έλεγα να δοκιμάσεις και Mamma Lucia, στα 19€ το κιλό είναι τόσο safe που αν δεν σου κάτσει λες απλά ότι ήπιες 4 κακούς καφέδες έξω. :D

Σιγά σιγά θα σας πάω στον αγαπημένο μου 100% Robusta, τον Dulcis Vitae της Gimoka.
Το λες και προσηλυτισμό. :ROFLMAO:

Έτσι και αλλιώς η αρχική συνταγή μου ήταν 17 in --> 44 out λίγο πάνω από το 2.5 για στρογγυλοποίηση.
Τώρα με το καινούργιο καλαθάκι παίζω 15 in --> 40 out.
Πάντα στοχεύω να είμαι κοντά στα 30 δευτερόλεπτα αλλά να μην τα ξεπερνώ.
Με φτάνει αυτό, αλλά μια στο τόσο κάνω ένα μίνι αμερικάνο με νερό στα 60 γραμμάρια αν νιώθω ότι ο συγκεκριμένος καφές είναι πολύ έντονος.

Μετά από 2 μήνες -μικρής εμπειρίας- παρασκευής εσπρέσσο, americano, latte με την barista impress, και με την βοήθεια που αποκομίζω από τις απόψεις όλων των παιδιών του νήματος;)
έχω κατασταλάξει με σειρά προτεραιότητας στα χαρμάνια:
  1. Daily Round- RoundCup
  2. Tusso Epic - Draculis
  3. Brazillian Blend - Conte

Το τρίτο θα το δοκιμάσω σίγουρα, η περιγραφή είναι ότι μου αρέσει!
Τα δύο πρώτα τα έχω δοκιμάσει. Ενώ το δεύτερο μου αρέσει πολύ (δεν το παίρνω συχνά απλά γιατί προτιμώ το Cuchavira που είναι πολύ κοντά γευστικά) το πρώτο δεν κατάφερα μάλλον να το φτιάξω ποτέ σωστά μιας και η οξύτητα που έβγαζα με ενοχλούσε. Βέβαια ήταν ακόμη στις αρχές και ίσως αξίζει να τον ξαναδοκιμάσω.

• Like
Reactions: dimitris777
Οι κουπες μου !!! ............. :cool:

Οι κούπες μου.jpg

O βραστηρας διαφανος (για χαβαδακι ..... να βλεπω τις μπουρμπουληθρες και να λεω "μπρρρρλουμ").
Η πρωτη εκ δεξιων, η κουπιτσα μου για τουλαχιστον 14 χρονια (1986 - 2000), μπορει και παραπανω.
Υπεροχη πινελια ...... η αισθηση χυμενης κρεμας στο χειλος ! Ομως .... λιγα τα ml (νομιζω 275).

H δευτερη εξ αριστερων, η κουπα μου για τουλαχιστον 18 χρονια (2000 - 2018).
Το κιτρινακι εσωτερικα (με κοντραστ το καφε) δινει ρεστα. Αλλα και η φαρδια χειρολαβη .... βολευει πολυ !
Κλασσικος ογκος (νομιζω στα 330 ml, οσο ενα κουτακι coca-cola).

Και στο κεντρο ..................... Η ΜΕΡΑΚΛΟΥ ! (............ τωρα τελευταια την φωναζω και Μπου Μπου)
Ξεκινας να πινεις το πρωι .... και τελειωνεις το απογευμα : 450 ml (...... να τα αφηκω ? αστο μαστορα, δεν πετιεται)
Το μπλεδακι μεσα κανει contrast .... με ΟΤΙ και αν του προσθεσετε. Ομως προσοχη ...... ειναι βαρια η Κυρια.
Θελει ...... αποφασιστικοτητα στο χουφτωμα ! :cool:

(Εχω αλλες εικοσι κουπες ............. αλλα οι ανωθι τρεις κλεψαν την καρδια μου !)

Last edited:
Θα σας περιγράψω ένα γεγονός που έχω παρατηρήσει,από τότε που είμαι συνταξιούχος και κάνω πράγματα που ποτέ πριν δεν τα έκανα.
Το πρωί σιαχνω έναν σκέτο ελληνικό σε ποοοολυ μεγάλη κούπα,που τον πίνω όλη μέρα (μέχρι το βράδυ εννοώ 😸).
Όπως καταλαβαίνετε,ο καφές μετά από λίγο κρυώνει και μετά από άλλο λίγο ,ας πούμε, παγώνει.
Όταν λοιπόν κρυώσει για τα καλά, ειδικά τώρα αυτή την εποχή, μου αρέσει πιο πολύ από ζεστός.
Σαν φρέντο εσπρέσσο,ρε παιδιά ένα πράγμα.
Δεν μπορώ να βρω τον τρόπο να τον φτιάχνω και να βάζω στο ψυγείο το ζουμί και όχι το κατακάθι, ώστε να τον απολαμβάνω έτσι όλη μέρα,αντί του φρέντο.
Έχετε καμμιά ιδέα.
Το μόνο που μου έρχεται πρόχειρο, είναι να πάρω μια σύριγγα,να τον τραβάω από την κούπα και να τον αδειάζω σε μπουκάλι νερού και να τον βάζω στο ψυγείο.

Κάποια φορά θα δοκιμάσω να βάλω παγάκια και μια άλλη να τον χτυπήσω με το μπλεντερακι.
Ως έχει είναι για μένα,μεγάλη απόλαυση.
Ίσως μου αρέσει γιατί είναι κάτι σαν τον cold brew .
Αυτόν τον έχω απορρίψει γιατί ή πίνεται ή δεν πίνεται .
Μόνο μια συσκευασία του έχω βρει που είναι εξαιρετικός, αλλά είναι στην Λάρισα σε 3κιλο και γκρινιάζει η σύζυγος ,γιατί όντως πιάνει χώρο στο ψυγείο.
Όλοι οι άλλοι που έχω πάρει είναι για κλωτσιές και φυσικά 4 ευρώ το τενεκεδακι δεν δίνω με τίποτα .
ps:
Τελευταία ανακάλυψα και πίνω τον καφέ που δίνει στα σουπερμάρκετ το island coffee.
Για μένα ότι καλύτερο έχω δοκιμάσει σε ελληνικό καφέ.

Δεν μπορώ να βρω τον τρόπο να τον φτιάχνω και να βάζω στο ψυγείο το ζουμί και όχι το κατακάθι, ώστε να τον απολαμβάνω έτσι όλη μέρα,αντί του φρέντο.
Έχετε καμμιά ιδέα.
Το μόνο που μου έρχεται πρόχειρο, είναι να πάρω μια σύριγγα,να τον τραβάω από την κούπα και να τον αδειάζω σε μπουκάλι νερού και να τον βάζω στο ψυγείο.
Δοκίμασε με φίλτρο καφέ για καφετέριες "γαλλικού" που λένε. Με κάποιο χωνί αν έχεις. Με το που βράζει ο καφές στο μπρίκι Άστον να κάτσει το πολύ κατακάθι και ριχτον σιγά σιγά στο φίλτρο.

Για μεγάλη ποσότητα...δεν σου κάνω πλάκα.... κατσαρόλα βράζεις καφέ και μόλις "γίνει" περιμένεις να κάτσει το κατακάθι και μετά σε άδεια κατσαρόλα βάζεις ύφασμα σαν το τούλι που χρησιμοποιείται στην τυροκομία και ρίχνεις εκεί μέσα τον καφέ σιγά σιγά μέχρι το κατακάθι και έχεις μετά σε μπουκάλες στο ψυγείο για μία εβδομάδα...

Last edited:
Τι διαβαζουν τα ματακια μου, τι ακουν τα αυτακια μου !

Κατσαρολα ..... τουλι ..... μπουκαλες ..... μια βδομαδα ......

:LOL::LOL::LOL::LOL::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

(ειστε απο αλλο πλανητη εδω μεσα ...... τα σεβη μου :alien:)

Δοκίμασε με φίλτρο καφέ για καφετέριες "γαλλικού" που λένε. Με κάποιο χωνί αν έχεις. Με το που βράζει ο καφές στο μπρίκι Άστον να κάτσει το πολύ κατακάθι και ριχτον σιγά σιγά στο φίλτρο.

Για μεγάλη ποσότητα...δεν σου κάνω πλάκα.... κατσαρόλα βράζεις καφέ και μόλις "γίνει" περιμένεις να κάτσει το κατακάθι και μετά σε άδεια κατσαρόλα βάζεις ύφασμα σαν το τούλι που χρησιμοποιείται στην τυροκομία και ρίχνεις εκεί μέσα τον καφέ σιγά σιγά μέχρι το κατακάθι και έχεις μετά σε μπουκάλες στο ψυγείο για μία εβδομάδα...
Σωστος!
Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη ,γιατί κάποτε όταν μου τελείωσε ο καφές φίλτρου και έπρεπε να κάνω 40 χλμ για να πάρω άλλον, έβαλα στην καφετιέρα ελληνικό!!
Κάτι μαύρο βγήκε τέλος πάντων,το ήπια μεν δεν το ξανακάνω δε 😸
Φοβάμαι ότι το κατακάθι θα περάσει και θα είναι μια αηδία.
Φυσικά και θα το δοκιμάσω.
Ενώ με μια σύριγγα,θα τραβήξω σιγά σιγά το ζουμί και μόλις φτάσω στο κατακάθι... στοπ.
Μπελαλοδουλεια βέβαια, γι'αυτό είπα να το ερευνήσω, μπας και κανένας φίλος έχει καμμία καλύτερη ιδέα.