Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Έχω κάνει εγώ αλλά δεν είμαι τόσο του "φτιάξε καφέ να έχεις για αύριο".
Σου είχα γράψει νομίζω και τι διαδικασία εδώ μέσα.

• Like
Reactions: mdvq
Αγαπητοί μια ερώτηση για επισκευή μιας ascaso dream του 2006.
Δεν βρίσκω πια ανταλλακτικά στο solino λόγω παλαιότητας της μηχανής και έλεγα αν ξέρει κάποιος που και αν θα καταφέρω να βρω.
Πιθανόν έχει βλάβη στην αντλία, κάνει θόρυβο όταν την ανοίγω,δεν περνάει όμως το νερό.
Εάν δεν φτιάχνει να την δώσω για ανταλλακτικά.
Έβγαλε πολλούς ωραίους καφέδες, με υπηρέτησε καλά για χρόνια.

Ευχαριστώ.

Τι μυλους έχετε;
Θα σκεφτόσασταν αγορά κινέζικου πχ varia vs3 ή σειρά df;
Υπάρχει κάποιος κάτοχος να μας πει εντυπώσεις;

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτές τις γιορτές είναι στο νησί τι ποικιλία καφέ σε κόκκους βρήκα σε γνωστό κατάστημα αλυσίδας super market.
Αυτό που συνήθως κάνω είναι να αγοράζω κάποιον single origin από το coffee island που έχει εδώ, αλλά φέτος ήταν κλειστό όλες τις γιορτές. Πήγα βαριεστημένα στο super market ελπίζοντας να βρω κανένα illy σε κόκκους να πάρω και έμεινα με το στόμα ανοικτό. 8 διαφορετικές ετικέτες καφέ σε κόκκους - συγγνώμη αλλά ούτε στην Αθήνα δεν βρίσκεις τόση ποικιλία σε κόκκους σε ράφι super market.
Αφού πήγαινα πέρα-δώθε μιας και δεν είχα δοκιμάσει τους περισσότερους. Τελικά -και μάλλον τυχαία- πήρα τον Perla Brazil. Μου άρεσε γιατί ήταν light-medium roast αν αποκρυπτογράφησα σωστά την κλίμακα που είχε.
Στο ταπεινό σεταπ του εξοχικού (μύλος Delonghi και Bialetti Brika) βγάζει πολύ ωραίο καφέ, τόσο που αν μείνει θα τον πάρω να τον φτιάξω στο σπίτι κανονικό εσπρέσο να δω αν όντως είναι τόσο καλός ή αν απλά έδεσε καλά με το μπρικάκι.
Έχει πιει κανείς άλλος;

1735896689332.png

Τι μυλους έχετε;
Θα σκεφτόσασταν αγορά κινέζικου πχ varia vs3 ή σειρά df;
Υπάρχει κάποιος κάτοχος να μας πει εντυπώσεις;
Προς το παρον εχω εναν χειροκινητο της HARIO των 25 ευρω, αλλα ειναι κουραστικος οταν θελεις να κανεις πανω απο ενα καφε και περνει χρονο αν θες και 2πλη δοση 18 γρ η ρυθμιση του δεν ειναι αδιαλειπτη, οποτε εχεις θεματα στην εκχυλιση, ετσι παρηγγειλα και περιμενω εναν κινεζικο, τον HIBREW G5 που απο χαρακτηριστικα δειχνει καλος αλλα μενει να δοκιμαστει και στην πραξη.

Η τιμη του ηταν βασικο σημειο επιλογης στα 127 ευρω. Κοιτουσα και τους DF64 που -και καλα- θεωρουνται ισαξιοι των NICHE ZERO, οπως και τον EUREKA MIGNON MANUALNE, αλλα τελικα ειπα να παω συντηρητικα.... αφου τα καταφερνα με τον χειροκινητο - εστω και με προσπαθεια- να πινω καφε της προκοπης, πιστευω με τον κινεζικο να τα παω καλυτερα.

Από που τον αγόρασες;
Όταν παραλάβεις και έχεις χρόνο γράψε εδώ 2-3 εντυπώσεις
Θα είχε ενδιαφέρον μιας και πρόκειται και για μηχάνημα με κωνικα μαχαίρια

Απο το geekbuying τον παρηγγειλα γιατι τον ειχε με εκπτωση με κατι κουπονια.

Ναι, θα γραψω σχολια οταν παραλαβω και τον χρησιμοποιησω λιγο.

Χρησιμοποιώ χειροκίνητο μύλο εδώ και πολλά χρόνια. Αρχικά είχα έναν hario skerton pro με κεραμικές λεπίδες, καλός για αρχικό μύλο, φθηνός αλλά με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των διαβαθμίσεων κοπής με αποτέλεσμα η σωστή κοπή τις εκάστοτε ποικιλίας καφέ να είναι miss or match τίποτα ενδιάμεσο! Επίσης λόγω των κεραμικών λεπίδων, ήταν πολύ αργός και πάνω από 2 καφέδες για παρέα ήταν δύσκολο (κουραστικό) να κόψεις.
Το καλοκαίρι λοιπόν έκανα την αναβάθμιση και πήγα σε έναν 1zpresso τον J ultra. Φοβερή ποιότητα κατασκευής, εξ ολοκλήρου αλουμίνιο με το χώρο κοπής του καφέ να εφάπτεται μαγνητικά με το υπόλοιπο σώμα. Πανεύκολη ρύθμιση και δεν υπάρχει καφές που να μην βρεις τη ρύθμιση κοπής του αφού το κάθε στεπ είναι της τάξης των 8 micron, ενώ έχει 48mm ατσάλινες λεπίδες κάτι που κάνει την κοπή πολύ γρήγορη και ομοιόμορφη.
Επίσης ο καθαρισμός του και η αποσυναρμολόγηση του είναι πανεύκολη και γίνεται σε μερικά λεπτά, ενώ στο επίσημο site έχει και βίντεο που δείχνει την όλη διαδικασία.
Η ευκολία ρύθμισης κοπής, το γεγονός ότι είναι portable, αθόρυβος και single dose με μηδενική retention πραγματικά τον κάνει ένα μύλο που θα τον πρότεινα σε όλους! Αγοράστηκε από το επίσημο site και σε 2 εβδομάδες ήταν Ελλάδα!
Αν θέλει κάποιος κάτι να ρωτήσει πολύ ευχαρίστως να του απαντήσω. Καλή χρονιά να έχουμε!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Από που τον αγόρασες;
Όταν παραλάβεις και έχεις χρόνο γράψε εδώ 2-3 εντυπώσεις
Θα είχε ενδιαφέρον μιας και πρόκειται και για μηχάνημα με κωνικα μαχαίρια
Ηρθε χθες, εκανε 5 μερες για παραδοση απο αποθηκη στην Τσεχια και με πρωτοχρονια ενδιαμεσα, οποτε απο παραδοση ολα οκ.

Μικρος, στιβαρος (καπου 2 κιλα) αρκετο αλουμινιο, αθορυβος, η μηχανη του καφε που εχω πιο πολυ θορυβο κανει, εμφανισιμος (τον πηρα σε μαυρο, ισως σε ασημι η λευκο να εδειχνε ακομα πιο ομορφος αλλα δεν ηταν διαθεσιμος).

Εχει 36 ρυθμισεις, συστηνει για εσπρεσσο απο 4 εως 15, ξεκινησα στο 4 με 18 γρ, εβγαλε 18 αλλα παραηταν ψιλο το κοψιμο και δυσκολευτηκε η μηχανη να φιλτραρει.
Ανεβασα στο 6, πηγε καπως καλυτερα η εκχυλιση αλλα το βλεπω -για τον συγκεκριμενο καφε- να καταληγω καπου στο 8.
Ειναι stepless η διαδρομη και μαλλον ακριβης, αφου ειδα μικρη αλλα υπαρκτη διαφορα απο το 4 στο 6 αρα μεχρι το 15 θα βρω τη χρυση τομη.

Θελει τρομπαρισμα με τη φυσουνα γιατι κραταει πολυ καφε μεσα, παρα το τιλτ (της συμφορας, δεν κανει τιποτα σχεδον).
Επισης καλυτερα να ειναι στη θεση τιλτ, γιατι αλλοιως τον ψιλοσκορπαει τον καφε αν δεν ειναι το στομιο μεσα στο ειδικο δοχειο.
Σταματαει αυτοματα στα 26 δευτερολεπτα αν εισαι στις 500 στροφες (μετρημενο και απο εμενα) και νομιζω στα 36 αν εισαι στις 400 (ετσι λεει το μανιουαλ, θα το δω το απογευμα).
Προλαβαινει δεν προλαβαινει στα 26 δευτερα να κοψει 18 γρ καφε, αλλα ουτως η αλλως θα το ξαναβαλεις μπρος για να τρομπαρεις με τη φυσουνα να φυγουν και τα τελευταια υπολειμματα. Δεν ξερω αν σταματαει αυτοματα πιο νωρις εαν δεν εχει πλεον καφε μεσα να κοψει.... θα το δοκιμασω κι αυτο το απογευμα που θα βαλω 8γρ για κοψιμο.

Με 2 καφεδες που εκανα σημερα, ευχαριστημενος ειμαι με την αγορα μου, τοσο για τα χρηματα που εδωσα, οσο και για το τι.... πηρα (και σε σχεση με τον χειροκινητο που ειχα μεχρι τωρα).... ο χρονος θα δειξει...

Ευχαριστούμε για την παρουσίαση
Πως ειναι η ροή κατά την εκχύλιση;
Υπάρχει ομοιογένεια; πετυχαίνεις αποτέλεσμα εντός 20-30 sec;
Όσον αφορά τη γεύση; υπάρχει διαφορά;
Εντύπωση μου κάνει η ρύθμιση των στροφών για τόσο οικονομικό μύλο

Δεν ειμαι και τοσο ειδικος στα του εσπρεσσο, αλλα ο μυλος δειχνει καλος... θελει να βρισκεις ομως το σωστο κοψιμο αναλογως του καφε και της δοσης που θα χρησιμοποιησεις.

Παρακατω 2 βιντεακια με ιδιο κοψιμο, οσο το δυνατον ιδιο ταμπερινγκ αλλα στο ενα 16γρ σε 2πλο καλαθακι και στο αλλο 7γρ σε μονο. Δεν μπορεσα να κρατησω σωστα το χρονο αφου κοιτουσα και το βιντεο και τηνεκχυλιση, αλλα μια ιδεα θα παρεις πιστευω.
Και ενα βιντεακι με το μυλο εν λειτουργια και διπλα σε ενα μπουκαλι κρασι για scaling.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Και μια φωτο με το κοψιμο

Attachments

• IMG_2923.JPG
    IMG_2923.JPG
    1.9 MB · Views: 13
  • Like
Reactions: mech_eng
Ο καφες που ρησιμοποιησα ειναι ο παρακατω

IMG_2910.JPGIMG_2912.JPG

και θα θελα μια βοηθεια αν καταλαβαινει κανεις απο τις συσκευασιες σε τι διαφερει στο ψησιμο απο τον παρακατω, που μου αρεσει περισσοτερο και τον πετυχαινω και καλυτερο

IMG_2909.JPGIMG_2911.JPG

• Like
Reactions: dimitris777
Το ένα είναι blend το άλλο μονοποικιλιακο
Ο μονοποικιλιακός είναι και πιο φρεσκοψημένος
Για το βαθμό ψησίματος μονο το Α σακουλάκι δίνει πληροφορίες
Περίεργο που πετυχαίνεις το μονοποικιλιακό σε σχέση με το blend. Συνήθως το αντίστροφο συμβαίνει

Η ροή στο Α βίντεο είναι καλή. Στο Β όχι και τόσο. Ούτε εγώ μπορώ να πετύχω μονη δόση

• Like
Reactions: ilias
Ναι, στο 2ο βιντεο με τη μονη δοση, η εκχυλιση ηταν σα βρυση με πολυ channeling, αυριο θα δοκιμασω πιο ψιλο κοψιμο και παλι μονη δοση.
Δεν ξερω αν επαιξε ρολο το πακσκριν, στη 2πλη δοση ειχα ενα 2mm παχος και στη μονη δοση ενα 1mm.
Επισης, τα καλαθακια που χρησιμοποιω ειναι απο το Τεμου, κοινως της πλακας εντελως.

Αρα, να ψαχνω για μονοποικιλιακους απο δω και περα.... το χρωμα των κοκων ειναι ανοιχτο καφε, ενω του blend πολυ πιο σκουρο.
Με τον χειροκινητο μυλο, σε 2 σακουλια blend, δεν πετυχα ουτε μια εκχυλιση της προκοπης, ολες ηταν σαν τη μονη δοση παραπανω και ακομα χειροτερες, γι αυτο ψαχτηκα για αλλαγη μυλου.
Με τον καινουργιο, κατι καλυτερο μου φαινεται καταφερα, θα τη βρω τη ακρη σιγα σιγα φανταζομαι.

Γενικά η σωστή εκχύλιση σε μόνη δόση είναι δυσκολότερη από τη διπλή. Εγώ είδα τεράστια διαφορά από το εργοστασιακό καλαθάκι στο ims που αγόρασα έξτρα. Ίσως παίζει ρόλο και αυτό

• Like
Reactions: ilias
Μου έκανε πολύ εντύπωση το παρακάτω βίντεο και να πω την αλήθεια με έβαλε σε σκέψεις να την πάρω για αντικατάσταση της brikka στο εξοχικό.

Και εδώ Ελλάδα 95 ευρώ έχει η καφετιέρα και νομίζω είναι πολύ χαμηλή τιμή για αυτά που προσφέρει.

• Like
Reactions: Tzimisce
Σωστος!
Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη ,γιατί κάποτε όταν μου τελείωσε ο καφές φίλτρου και έπρεπε να κάνω 40 χλμ για να πάρω άλλον, έβαλα στην καφετιέρα ελληνικό!!
Κάτι μαύρο βγήκε τέλος πάντων,το ήπια μεν δεν το ξανακάνω δε 😸
Φοβάμαι ότι το κατακάθι θα περάσει και θα είναι μια αηδία.
Φυσικά και θα το δοκιμάσω.
Ενώ με μια σύριγγα,θα τραβήξω σιγά σιγά το ζουμί και μόλις φτάσω στο κατακάθι... στοπ.
Μπελαλοδουλεια βέβαια, γι'αυτό είπα να το ερευνήσω, μπας και κανένας φίλος έχει καμμία καλύτερη ιδέα.
Αν θυμάμαι καλά, ο Λουμίδης έβγαζε πριν καμιά 15αρια χρόνια τον frio! Που ταν κρύος ελληνικός. Τον είχα πιεί στα εβερεστ θυμάμαι.

Για ψάξε αν υπάρχει κάτι τέτοιο ακόμα, μάλλον δεν τράβηξε...

• Like
Reactions: mdvq