Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Υπάρχει καμιά πρόταση για χειροκίνητο μύλο για εσπρέσσο στα 100€;

Η χρήση είναι καθημερινή για ένα με δύο διπλά εσπρεσάκια.

Τώρα έχω μία gruppe Italiana.
Τίποτα σπουδαίο δηλαδή, αλλά το έτερον ήμισυ θα μου κάνει δώρο για τα γενέθλιά μου μια De'Longhi dedica.

Έχω ήδη προμηθευτεί νέο γκρουπ και καλαθάκι και λέω να πάρω κι ένα μύλο χειρός και να αντικαταστήσω το "μύλο" με λεπίδες της De'Longhi που έχω τώρα.

Αυτοι θεωρουνται καλοι, αλλα γιατι χειροκινητο ? Ειχα κι εγω και με κουρασε, επισης για ενα-δυο χρησεις καθημερινα και πηγα σε ηλεκτρικο και μου φαινεται καλη αναβαθμιση και σε κοψιμο και σε εργονομια τελικα.

• Like
Reactions: tonal
Βλέπω τον timemore c3 esp και επίσης τον king grind k6.
Πάνω κάτω στα ίδια χρήματα είναι.

Μου έκανε πολύ εντύπωση το παρακάτω βίντεο και να πω την αλήθεια με έβαλε σε σκέψεις να την πάρω για αντικατάσταση της brikka στο εξοχικό.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Και εδώ Ελλάδα 95 ευρώ έχει η καφετιέρα και νομίζω είναι πολύ χαμηλή τιμή για αυτά που προσφέρει.
Μάλλον είναι μόδα, ή η τάση του καιρού.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Φτάνουμε σε ένα σημείο που η μέση εσπρεσιέρα μπορεί να είναι πλήρως αποδεκτή από ότι φαίνεται. Φυσικά όλα έχουν να κάνουν με το μύλο. Κοινώς με 150 ευρώ ίσως μπορείς να έχεις ένα δεύτερο σετ για το εξοχικό με μια φθηνή καφετιέρα συν ένα αποδεκτό χειροκίνητο μύλο ή για ένα εισαγωγικό σετ πριν είσαι έτοιμος να ξοδέψεις 400+ ευρώ για το πρώτο καλό εισαγωγικό σετ.
Για μένα, από όταν ξεκίνησα με τον καφέ τα 100 ευρώ (50 brikka, 50 μύλος) σε συνδυασμό με καλό καφέ ήταν ο φθηνότερος συνδυασμός που μου έδινε ευχάριστο καφέ (brikka 1ης και 2ης γενιάς με βαράκι, όχι την τρίτης γενιάς με την βαλβίδα από καουτσούκ). Είχα δει στο internet ένα hack για τον μύλο που έχω στο εξοχικό για να κόβει τόσο λεπτοκομμένα όσο απαιτείται για εσπρέσο. Προφανώς δεν περιμένω κορυφαία ποιότητα, αλλά με καλή προετοιμασία του πακ μήπως θα έχω πιο απολαυστικό καφέ από το συνδυασμό brikka+μύλος+μονοποικιλιακός από coffee island?

• Like
Reactions: Tzimisce
Αυτοι θεωρουνται καλοι, αλλα γιατι χειροκινητο ? Ειχα κι εγω και με κουρασε, επισης για ενα-δυο χρησεις καθημερινα και πηγα σε ηλεκτρικο και μου φαινεται καλη αναβαθμιση και σε κοψιμο και σε εργονομια τελικα.
Οι χειροκίνητοι είναι κουραστικοί αν έχουν μαχαίρια κεραμικά και όχι ατσάλινα. Ο τελευταίος που πήρα κόβει τα 19γρ σε λιγότερο από 30".. και μπορεί να λέω και πολλά

• Like
Reactions: ilias
Η delonghi στο site της έχει σε καλή τιμή την dedica arte. Με καινούρια εγγραφή στο site υπάρχει και επιπλέον έκπτωση 10% οπότε έρχεται στα 180€ και περιλαμβάνει τάμπερ και κανατάκι για αφρόγαλα.
Ήρθε από Ιταλία με δωρεάν μεταφορικά μέσα σε 4 ημέρες από την παραγγελία!!!

Σε δοκιμές με single origin καφέδες παρατηρώ έντονο chunneling ακόμα και αν χρησιμοποιώ puck screen και wdt tool
Πρέπει να ανεβάσω θερμοκρασία, να χρησιμοποιήσω μεγαλύτερο καλαθάκι, έχει να κάνει με την προετοιμασία;

Να προσθέσω ότι συνήθως τα προβλήματα εμφανίζονται στη διάρκεια της εκχυλισης στα 20 έως 30 sec

Να προσθέσω ότι συνήθως τα προβλήματα εμφανίζονται στη διάρκεια της εκχυλισης στα 20 έως 30 sec
Λες δηλαδή ότι για 20 δευτερόλεπτα πάει καλά και μετά αρχίζει να ψεκάζει; Με γυμνό βλέπεις ότι έχεις channeling?
Channeling τόσο αργά δεν έχω δει ποτέ.

Πόσο γεμάτο είναι το καλαθάκι; Μήπως έχεις βάλει περισσότερα γραμμάρια από όσο παίρνει;

Για δοκίμασε να κόψεις πιο λεπτά να δεις τι γίνεται μειώνοντας πχ μισό γραμμάριο την ποσότητα στο καλαθάκι. Ας πάει και 40 δευτερόλεπτα, αλλά να δεις αν όντως έχει σταματήσει το chanelling.

Με γυμνο ims 14-16, ξεκινάει ανεκτά και στη συνέχεια ψεκάζει, με 16 ή 17 gr δόση και νομίζω μόνο με single origin μου συμβαίνει

Αν μπορείς κάνε ένα καλό καθάρισμα στον μύλο σου...αν δεν έχεις ήδη κάνει.
Είναι το πρώτο που σκέφτηκα και θα γίνει άμεσα
Απλά η αίσθηση είναι ότι συμβαινει με μονοποικιλιακους
Σήμερα έγινε η δοκιμή σε πιο λεπτή κοπή αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πιο αργή ροή αρχικά και στο σύνολο αλλά ψεκασμός από τα μισά και μετά της εκχυλισης

Παίξε με τα γραμμάρια.
Πρόσθεσε 1 γραμμάριο και δες αν βλέπεις διαφορές.
Πάντως και εγώ δεν έχω δει ποτέ channeling μετά από Χ δευτερόλεπτα, συνήθως γίνεται από την αρχή.

• Like
Reactions: mech_eng
Το σπρέι κατά την εκχύλιση σε ακατάστατες χρονικές στιγμές συμβαίνει συνήθως λόγω fines κόκκων τα οποία κατεβαίνουν κατα την ροή του νερού και μισοφραζουν κάποια οπή του καλαθιού. Τα fines οφείλονται στην άλεση αυτή καθε αυτή καθώς και στην διαδικασία ανακατέματος με χτένα ή χτυπήματος του κλείστρου κατά το στρώσιμο του καφέ όπου λόγω του μικρού μεγέθους πούδρας κατεβαίνουν εύκολα και γρήγορα κάτω κάτω...
Ιδανικά οι επαγγελματικοι μύλοι αλέθουν σωστά τον καφέ και τον τοποθετούν στο καλάθι χωρίς να είναι αναγκαία η χρήση χτενας wbt κλπ και απλά και απαλά με ένα ταμπερ παταμε επιτυγχάνοντας Την μικρότερη επιρροή στον καφέ...

• Like
Reactions: mech_eng
Καθάρισμα και αποφυγή χτυπήματος κρατάω
Ο καφές μάλλον δε συγχωρεί λαθη...
Taf μονοποικιλιακός