Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Σύμφωνα μ αυτά που λέει και ο Tzimisce θα δεις διαφορά με έναν μύλο και φρέσκο καβουρντισμένο καφέ σε σχέση με το μπρίκι.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Όπως και να κάνεις τον καφέ, διαφορά μπαγιάτικου ήδη κομμένου με φρεσκοκομμένο θα δεις.
Παίζει να δεις μεγαλύτερη διαφορά έτσι από το να αλλάξεις μηχανή.
 
Όλα είναι θέμα χρημάτων όπως πάντα. Ακριβός καφές + κόψιμο επιτόπου κάνει τρελή διαφορά είτε με Brikka, είτε με απλή μόκα, είτε με Aeropress είτε ακόμη και Pour over.
Pour over δεν μου αρέσει και ενώ η Aeropress βγάζει πολύ ωραίο καφέ δεν είναι του στυλ μου.
Για αυτό κατέληξα στη brikka με το φθηνιάρικο μύλο που δεν μπορεί να κόψει για εσπρέσσο, αλλά για τη brikka μια χαρά είναι. Για μένα η Brikka φτιάχνει καλύτερο καφέ από τις απλές μόκες.
 
Όλα είναι θέμα γούστου και το ζητούμενο είναι να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί. Ο καφές είναι απόλαυση, κοίτα να τον απολαμβάνεις όπως σ αρέσει!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
  • Like
Reactions: greekBruin
Όλα είναι θέμα γούστου και το ζητούμενο είναι να κάνεις αυτό που σε ευχαριστεί. Ο καφές είναι απόλαυση, κοίτα να τον απολαμβάνεις όπως σ αρέσει!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Καλά θα μου άρεσε να έχω το σεταπ της Αθήνας και στο εξοχικό, αλλά είπαμε, δεν παίζει :P
 
Έχω καλή μηχανή, έχω βρει καφέ που μου αρέσει, εδώ και χρόνια πίνω δύο καπουτσίνο χωρίς ζάχαρη κάθε πρωί όπως ακριβώς μου αρέσουν, όλα τέλεια, αλλά τώρα έχω ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα!

Όποτε πάω διακοπές δεν μπορώ να βρω καφέ της προκοπής και μου χαλάει όλη τη διάθεση για ώρες κάθε μέρα! Πίνω καφέ και μου φαίνεται αηδία, ότι και αν δοκίμασα. Έχουν γίνει και οι τιμές πολύ υψηλές και με εκνευρίζει ακόμη περισσότερο η σκέψη ότι πληρώνω για μια αηδία που δεν μου αρέσει.
 
Αν πάς διακοπές και σου χαλάει η διάθεση για ώρες δεν είναι το πρόβλημα ο καφές :p

Μου έχει τύχει και εμένα να αγοράσω καφέ και να τον πετάξω κατευθείαν.
Οπότε είτε βρίσκω καφετέρια σχετικά κοντά με ανεκτό αποτέλεσμα είτε φτιάχνω κάποιον στιγμιαίο όπως μου αρέσει.
 
Εδώ που είμαι διακοπές, ένας φούρνος με ταπεινό jacobs espresso φτιάχνει αποδεκτό καφέ που τον πίνω χωρίς καθόλου ζάχαρη.
Είναι και ένα άλλο μικρό καφέ με ταφ που όταν φτιάχνει καφέ η μία βάρδια είναι πολύ καλός ο καφές ενώ στην άλλη δεν πίνεται. Εικάζω ότι η μία βάρδια δεν ανοίγει τη ντουζιέρα καθόλου μεταξύ των καφέδων...Σε όλα τα άλλα θέλει μισή κουταλιά ζάχαρη για να πιεις το ρόφημα ή να πιεις κάτι ξινοπικρό...
Πάντως θα παίξω και φέτος με τον μονοποικιλιακό νες για φραπέ και τη brikka με το μύλο και μονοποικιλιακό από coffee island.
 
Παράτησα και εγώ την μηχανή εσπρέσσο, και λόγω ζέστης, κάνω στιγμιαίους παγωμένους.
Ο καφές είναι εθισμός και συνήθεια και φέτος έκανα δραστική ενέργεια.
Κάθε εβδομάδα άλλο μικρό κουτάκι στιγμιαίου. Είναι τόσες εταιρίες και τόσα χαρμάνια, φραπέ, instant espresso, που όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις.
Έκανα και πολλές χειρωνακτικές εργασίες που θέλουν ενέργεια, και εκτίμησα το πιο απλό energy drink, φραπέ με γάλα. Ενέργεια και καφεΐνη παγωμένα και γίνεσαι Οβελίξ μασάς και στίβεις πέτρες σκάβεις χωράφια βέβαια γίνεσαι και σαν τον Οβελίξ σε πάχος..... Αλλά ξυπνάνε και 80s 90s αναμνήσεις ....
 
Κάτι σημαντικό με τα χαρμάνια γιατί έχω πειραματιστεί πολλές φορές.
Ποτέ δεν κάνουμε χαρμάνι από έναν καφέ που μας αρέσει και έναν που δεν μας αρέσει.
Στο χαρμάνι όσο μικρή αναλογία να είναι αυτό που δεν μας αρέσει "κυριαρχεί" και χαλάει και τον "καλό".

Δύο καλοί μπορεί να κάνουν έναν καλό.

Ένας καλός και ένας κακός κάνουν πάντα έναν κακό.
 
Φραπεδάκι στις διακοπές.

Θα συμφωνήσω. Όταν έχουμε συνηθίσει τη γεύση του καφέ που φτιάχνουμε εμείς είναι από λίγο έως πολύ δύσκολο να μας ικανοποιήσει κάτι εκεί έξω, ιδιαίτερα σε μη τουριστική περιοχή.. επομένως η φραπεδιά είναι σταθερή αξία, δε μπορείς να κάνεις λάθος!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Υπάρχει κάτοχος lelit anna να βοηθήσει από εμπειρία; Ψάχνω τα παρακάτω αξεσουαρ:
-κοντό μαγνητικό Dosing funnel για portafilter 57mm
-bottomless portafilter με καλή απόδοση
-εργαλειο ισοκατανομης 57mm

Επίσης σε τι θερμοκρασία αποδίδει καλύτερα;

Κάποιες φορές αναβοσβήνει η λυχνία. Τι σημαίνει;
 
Υπάρχει κάτοχος lelit anna να βοηθήσει από εμπειρία; Ψάχνω τα παρακάτω αξεσουαρ:
-κοντό μαγνητικό Dosing funnel για portafilter 57mm
-bottomless portafilter με καλή απόδοση
-εργαλειο ισοκατανομης 57mm

Επίσης σε τι θερμοκρασία αποδίδει καλύτερα;

Κάποιες φορές αναβοσβήνει η λυχνία. Τι σημαίνει;
- Μαγνητικό δεν είχα βρει, πήρα ένα μη μαγνητικό από Aliexpress ανοξείδωτο ατσάλι και είναι μια χαρά.
- Πάρε το αυθεντικό της Lelit γυμνό, παίρνεις δώρο και το τριπλό καλαθάκι για μονοποικιλιακούς με προτεινόμενες συνταγές στα 20+ γραμμάρια.
- Εγώ δουλεύω τόσο με βελόνες στην αρχή (μια χαρά από Aliexpress και κάτω από 10 ευρώ με ωραίες λαβές από ανοξείδωτο ατσάλι) και έχω και ένα σαν το παρακάτω.
Οι βελόνες είναι που κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά.
Επίσης πάρε και μια σίτα.

Τέλος ο κάθε καφές θέλει άλλη θερμοκρασία για να βγάλει το καλύτερο αποτέλεσμα...Πρέπει να δεις πόσο περίπου είναι το offset γιατί η θερμοκρασία του PID είναι η θερμοκρασία στο boiler και όχι στη ντουζιέρα. Η Anna από την Anita έχουν διαφορές. Πάντως πάνω από 94 ποτέ...
Αυτό που κάνω είναι ότι ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις του PID ανοίγω την ντουζιέρα πέφτει πχ στους 88 και ανοίγω το διακόπτη όταν φτάνει στη θερμοκρασία που επιθυμώ (πχ 93) γιατί εκεί δεν έχει κλείσει το στοιχείο στο Boiler και έτσι είναι λίγο μικρότερη η πτώση θερμοκρασίας επειδή τραβάς νερό. Λεπτομέριες πάντως.

Αν θυμάμαι καλά από το manual αναβοσβήνει για τις μηχανές που δεν έχουν PID όταν έχει φτάσει στη θερμοκρασία και είναι έτοιμη για καφέ.
 
  • Like
Reactions: mech_eng
Για dosing funnel σκέφτομαι αυτο
Σχετικά με το portafilter προτείνεις αυτό;
Οι μονοπικοιλιακοι θέλουν μεγάλη ποσότητα;
Βελόνες τις χρησιμοποιώ και θεωρώ ότι είναι σημαντικό εργαλειο
Πειράματα κάνω σε πρώτη φάση με illy σε default ρύθμιση 95 βαθμών
Τέλος με προβληματίζει ότι το Puck είναι υγρό και πάντα κολλάει στη ντουζιέρα
 
Last edited:
Πρώτα από όλα, υπάρχει μια διαφορά 3-5 βαθμούς στην Anita και 4-5 βαθμούς στην Anna μεταξύ της θερμοκρασίας που μετράει το PID στο boiler και της θερμοκρασίας του νερού στο portafilter. Δες το παρακάτω βίντεο, δεν παίζει πιο κατατοπιστικό:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Σημαντικό από το βίντεο ότι ενώ η θερμοκρασία στο boiler πέφτει γρήγορα, το οποίο είναι λογικό γιατί μπαίνει μέσα νερό από το δοχείο που είναι σίγουρα πιο κρύο, υπάρχει χρονική υστέρηση στην πτώση της θερμοκρασίας στο πακ και στην ουσία μένει σχεδόν σταθερή στη ρυθμισμένη για τα 25-30 δευτερόλεπτα της εκχείλισης. Πολύ σημαντικό να έχει ζεσταθεί η μηχανή τουλάχιστον για 10 λεπτά για να έχουν κάψει όλα τα μέρη της μηχανής. Οι άλλες ρυθμίσεις του PID έχουν να κάνουν με το πόσο γρήγορα φτάνει την ρυθμισμένη θερμοκρασία η μηχανή και πόσο σταθερή την κρατάει αφού τη φτάσει. Με κάποιες ρυθμίσεις μπορείς να πετύχεις τη θερμοκρασία σε 1-2 λεπτά, αλλά μετά πάει πάνω κάτω +/- 5 βαθμούς χωρίς να σταθεροποιεί ουσιαστικά ποτέ, με άλλες ρυθμίσεις μπορείς να πετύχεις μετά από 10 λεπτά τη θερμοκρασία που έχεις ζητήσει και να μένει σταθερή εκεί. Ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι...

Για το μαγνητικό γράφει σε άλλο σημείο 57 - 58 και αλλού σκέτο 58 mm. Αν έχεις δυνατότητα να το δοκιμάσεις ή έστω να το επιστρέψεις αν δεν ταιριάζει όλα είναι μια χαρά.

Το ίδιο portafilter που έχεις βάλει λινκ έχω και εγώ. Απροβλημάτιστο και το προτείνω γιατί έχεις και το τριπλό καλαθάκι.

Αν πας στο site του taf θα δεις ότι οι περισσότερες συνταγές σε μονοποικιλιακούς θέλουν >19 γραμμάρια καφέ in και έχει μπουκώσει πάρα πολύ το διπλό καλαθάκι σε αυτές τις ποσότητες, θέλεις το τριπλό.

Για το πόσο υγρό είναι το πακ δεν θα ασχολιόμουν ιδιαίτερα με δεδομένο ότι παίρνεις τους χρόνους που πρέπει και η γεύση είναι καλή. Θα σου δώσω άλλο παράδειγμα. Αν βάλω στο τριπλό καλαθάκι 17 γραμμάρια καφέ είναι σχεδόν πάντα υγρό το πακ σε σχέση με το διπλό καλαθάκι στα 17 γραμμάρια που το βγάζει σαν μπισκότο. Πάντως αν κολλάει στη ντουζιέρα πρέπει να κάνεις backflash κάθε φορά που γίνεται αυτό να την καθαρίζεις, γιατί αλλιώς θα πίνεις και τους παλιότερους καφέδες σου μαζί και το ξέπλυμμα μόνο με νερό δεν το καθαρίζει. Πάρε μια σίτα να ξενοιάσεις. Δεν έχω ακούσει ούτε έναν να μην προτείνει σίτα. Κανείς δεν έχει πει ότι μπορεί να "χαλάσει" τη γεύση του καφέ και ακόμη και αυτοί που λένε ότι δεν κάνει τίποτα στη γεύση, καταλήγουν ότι και μόνο για την διατήρηση της καθαριότητας της ντουζιέρας αξίζει και με το παραπάνω.

Τέλος θα σου πρότεινα να αλλάξεις καφέ. Υπάρχουν αρκετά χαρμάνια που έχουμε δοκιμάσει και λογικά θα σου αρέσουν πολύ περισσότερο αν πίνεις illy.

- https://draculi.gr/shop/espresso-in-beans-250g
- https://blackbartcoffee.com/roastery/kafedes/kokkos/seven-seas-coffee-blend-kokkos-250gr/ ή https://blackbartcoffee.com/roaster...s-call-100-arabica-coffee-blend-kokkos-250gr/
- https://bridgecoffeeroasters.com/proion/cuchavira-espresso-blend/
- https://cafetaf.gr/shop/coffee/espresso-blends/taf-sustainability-blends/pianeta-blue.html

Δεν νομίζω να μην σου αρέσει κάποιο από τα παραπάνω και είναι εύκολα και δεν γίνονται χάλια αν ξεφύγεις λίγο σε θερμοκρασία ή χρόνο εκχείλισης. Παίξε αρκετά και βελτιστοποίησε τη ρουτίνα σου και μετά πήγαινε σε κάποιον μονοποικιλιακό θα σου πρότεινα. Επίσης θα δεις τι σου αρέσει εσένα. Πχ εγώ έχω καταλήξει να κυνηγάω στα χαρμάνια 17 gr in / 40-42 gr out...στα όρια του εσπρέσσο πριν αρχίσει να γίνεται lungo, ενώ πχ ο καφές του bridge αν τον ανεβάσεις στους 93-94 αντί για πχ 89-90 κόβει όλη την οξύτητα και γίνεται απίστευτα γευστικός για τα γούστα μου χωρίς να βγάζει καμμένη γεύση (έχω βάλει offset 5 βαθμούς στο PID).
 
Χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, νομίζω ότι δε μου αρέσουν οι καφέδες με οξύτητα και αυτοί που μου έχουν μείνει ειναι ο mrs rose και ο goppion jbm
Λόγω κόστους πηγαίνω σε illy ως μια ασφαλή επιλογή για μένα

Αυτές τις ημέρες δοκιμάζω tigrato και έχω την αίσθηση ότι πλησιάζει σε προφίλ rose αλλά έχει οξύτητα

Τι θα προτείνατε σε φρέσκο για αντικατάσταση rose;

Επίσης παλαιότερα είχα δοκίμασει σε άλλη μηχανή τον saint eustachio και θα ήθελα να δώσω μια ευκαιρία με lelit
 
Last edited: