Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Προσπαθούσα πολύ καιρό να καταφέρω να κάνω χειροκίνητο pre-infusion με τη Lelit Anita. Το κοντυνότερο που είχα καταφέρει ήταν:
- άνοιγμα αντλίας
- αναμονή να φτάσει 1.5-2 bar πίεση
- κλείσιμο αντλίας
-αναμονή 5-10 δευτερόλεπτα
-άνοιγμα αντλίας και κανονική προετοιμασία καφε.

Πολύ προβληματικό, σπάνια έδινε την ίδια γεύση, άλλες φορές καλύτερο, άλλες χειρότερο, άλλες αδιάφορο.
Λογικό γιατί υπήρχε έλξη του πακ προς τα πάνω με ότι αυτό μπορεί να φέρει. Στα 3 bar ήταν καταστροφή με πολύ channeling κλπ.

Οπότε το είχα παρατήσει, μέχρι που επιασα κουβέντα με το ChatGPT. Μου πρότεινε:
- Να βάλω ένα ποτηράκι κάτω από το άκροφυσιο για το αφρόγαλα.
- να κοιτώ με προσοχή το μανόμετρο.
-να ανοίξω την αντλία
- στα 2.5 bar περίπου να αρχίσω να ανοίγω το περίστροφικο για τον ατμό και να προσπαθώ να το κρατήσω κοντά στα 3 bar για 3-6 δευτερόλεπτα με περιστροφή του περιστροφικού.
-μετά να κλείνω το περίστροφικο του ατμού τελείως και να ανέβει στα 9 Bar και να φτιαχτεί ο καφές.
Η βελτίωση ακόμη από την πρώτη φορά ήταν αντιληπτή ακόμη και αν δεν έγιναν όλα τέλεια. Το βασικό καθόλου channeling. Νομίζω πως με έχει κερδίσει ήδη!

Λογικά η μέθοδος δουλεύει σε όλες τις χειροκίνητες μηχανές με τρίωδη.
 
  • Like
Reactions: Tzimisce
Τι ωραίο φρούτο είναι αυτό;

Νομίζω ότι είναι πεταμένα λεφτά, εκτός αν πραγματικά γουστάρεις να το συναρμολογήσεις.
Αν διαβάζω καλά έχει:
- Ρύθμιση θερμοκρασίας με PID. Ok πολλές πιο οικονομικές το έχουν αυτό σαν τη δική μου.
- Ρύθμιση πίεσης μέσω περιστροφικού ρυθμιστικού της OPV. ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης σε πραγματικό χρόνο για περίεργα προφίλ, άρα πάλι λίγα παραπάνω από οποιαδήποτε OPV που έτσι και αλλιώς μπορείς χεράτα να την πας +/- 1 bar.
- Έχει προγραμματιζόμενο pre-infusion, αλλά στα μενού δεν βλέπω να μπορείς να ορίσεις πίεση, παρά μόνο χρόνο.
- Αυτοματοποίηση με βάρος. Πολύ ωραίο να σταματά αυτόματα μετά το βάρος που έχεις ορίσει. Όμως γράφει "Extraction weight: This is the weight you can set for your espresso. After reaching this weight the pump is stopped. (setting not yet activated). Άρα ένα βασικό πλεονέκτημα δεν ξέρουμε πότε (και αν) θα ενεργοποιηθεί.

Σε αυτά τα λεφτά μπορείς να αγοράσεις πολλές πολύ καλές κλασσικές μηχανές.
Και αν σε ιντριγκάρει το κομμάτι του DIY με πραγματικά ρύθμιση προφίλ πίεσης σε πραγματικό χρόνο κλπ αλλά δεν έχεις τα πολλά χιλιάρικα για την Decent Espresso DE1 μπορείς να αγοράσεις μια Gaggia Classic Pro (καινούργια ή μεταχειρισμένη) και να της προσθέσεις μικροελεγκτή με μερικά άλλα updates στο hardware από το project Gaggiuino με σημαντικά λιγότερα χρήματα και πολύ μεγαλύτερη απόλαυση κατσαβιδιάσματος.
 
Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Μια ερώτηση έχω έναν μύλο της Eureka και θέλω να τον πουλήσω,εχουμε εδώ αγγελίες ?
 
Σιμο, σε αυτα τα λεφτα εγω θα επαιρνα μια Illy Iperesresso με 54 καψουλες δωρο και θα τελειωνα


Αυτή υπάρχει πουθενά στην Αθήνα σε demo (εννοώ να πιείς καφέ); Έψαχνα κάτι για το σπίτι στην Αθήνα που να είναι καλύτερο από Νεσπρέσσο (μπλιαχ) αλλά κάτι τέτοιο απλό, όχι να μπλέκω με μύλους κλπ.
 
Αυτή υπάρχει πουθενά στην Αθήνα σε demo (εννοώ να πιείς καφέ); Έψαχνα κάτι για το σπίτι στην Αθήνα που να είναι καλύτερο από Νεσπρέσσο (μπλιαχ) αλλά κάτι τέτοιο απλό, όχι να μπλέκω με μύλους κλπ.

Δεν έχω ιδέα, αλλά είναι η μηχανή που έχω στη Σαντορίνη (αν είχες τότε δοκιμάσει).


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Δίκιο έχεις για τη δοκιμή. Η Illy έχει πέντε καφέδες σε κάψουλες. Στη Nespresso έχει τόση ποικιλία και τόσους παρασκευαστές που όλο και κάτι θα σου κάτσει.