Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

To Σάββατο, κλασσική ώρα, το σπίτι ξέρεις που είναι, με μία επιφύλαξη.
Πάρε με τηλέφωνο αύριο το απόγευμα. :smile:

Από την προετοιμασία μέχρι το καθάρισμα, 3-4 λεπτά;
Δεν το έχω μετρήσει να σου πω την αλήθεια, αλλά δεκάλεπτο δεν είναι σε καμία περίπτωση.
Νεράκι στον βραστήρα και τη μηχανή, ζέσταμα όσο αλέθεται ο καφές (1 λεπτό; ), γέμισμα το καλαθάκι, καφεδάκι, πλύσιμο (άλλα 2; )
Ε, αν θέλεις και καλό αφρόγαλα μπορεί να πάρει άλλα 2 λεπτά.

Με κάψουλες ασχολήθηκα όλες τις γιορτές και αποφάσισα να κάτσω στα αυγά μου.

Λοιπόν μάστορες για δώστε λίγο φως στον αδαή.

Ήρθε το κτήνος (περί τέτοιου πρόκειται, παραλίγο να φάω παντόφλα). Επειδή ήξερα ότι στην αρχή θα παιδευτω να βγάλω αποτέλεσμα, για να μην πετάω στο νεροχύτη ένα κιλό καφέ που εδώ κάνει $50, πήρα μαζί και ένα κιλό Lavazza qualita oro, έχοντας επίγνωση του ότι είναι μπαγιάτικος κλπ.

Σε διπλό εσπρεσσο, όλα φαίνονται να πηγαίνουν ορθώς (χρόνοι, πίεση 9 bar, ροή καλούτσικη, οπως φαίνεται παρακάτω:

https://youtu.be/qVG1fqrYi58

Ομως το αποτέλεσμα είναι σχετικά (έως αρκετά) ξινό, ειδικά αν το κανεις σε εσπρεσσακι με 1:1., ενώ φαίνεται και λίγο νερουλό όταν πέφτει (που με κάνει να αναρωτιέμαι αν έκοψα παραπάνω fine απλά για να πετύχω μικρότερη ροή). Υπόψιν ότι ο Baratza Sette είναι σχεδόν στα όρια του (ενώ είναι μύλος σχεδιασμενος κατα βάση για espresso, από τα 270 settings είμαι στο 11 από το πιο fine.)

Το πτώμα του καφέ φαίνεται μια χαρά, άρα δεν έχω channeling κλπ:

d88cd79413bbc9533fa54d0f843b9572.jpg

Λέτε να φταίει απλά η μπαγιατίλα του Lavazza και τσάμπα ανησυχώ;

Last edited:
Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@Maestro, καλορίζικη η μηχανή και Καλή Χρονιά! Μπορείς να ανεβάσει τη θερμοκρασία ?

Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@Maestro, καλορίζικη η μηχανή και Καλή Χρονιά! Μπορείς να ανεβάσει τη θερμοκρασία ?

Ευχαριστώ Στέλιο, καλή χρονιά!

Είναι στο τέρμα (205F = 96C)

@Maestro,
Ιάσονα, την αφήνεις τη μηχανή να ζεσταθεί καθόλου ?
Πρέπει να ξέρεις ότι οι μηχανές και οι μύλοι θέλουν λίγο καιρό για στρώσιμο.
Μην περιμένεις να βγάλεις συμπέρασμα με μπαγιάτικους καφέδες.

Αμα επαιρνες ξινο με καθε μπαγιατικο δεν θα πουλαγαν ποτε και καθολου
η εκχυλιση δεν μου φαινεται οκ,πρεπει να ρεει συνεχομενα σαν μελι,ουτε σαν μελι ρεει ουτε συνεχομενα
κοιτα πατημα κοψιμο ποσοτητα,υπαρχουν κατι ειδικα μικρα κοσκινακια,(κοστιζουν γιατι εχουν ακριβεια χιλιοστων),που σου δειχνουν κατα ποσο ο μυλος σου κοβει ομοιομορφο,συγκρατωντας τα ανομοιομορφα χοντρα αλεσματα..
ο μυλος εχει πιο πολυ σημασια απο την μηχανη που μετα απο μια κατηγορια και πανω,ολες τηρουν τις προδιαγραφες
οπως δεν θα παρεις πικαπ με ενσωματομενο ενισχυτη
ετσι δεν πρεπει να παρεις μηχανη με ενσωματομενο μυλο...
οσο για τα reviews ...δεν υπαρχει εξιδικευμενο φορουμ που να προτεινει μια τετοια μηχανη με ενσωματομενο μυλο,(σαν μηχανη εσσπρεσο δεν βλεπω να υστερει καπου)
εαν βλεπετε reviews του τυπου οι δεκα καλυτερες οικιακες μηχανες παγκοσμιως και λοιπα ψαχνετε λαθος ...
ασε που η συγκεκριμενη εταιρια στην Ελλαδα εχει σερβις ανυπαρκτο..
γινομαι κακος αλλα τα χουμε πει χιλιες φορες...

Αμα επαιρνες ξινο με καθε μπαγιατικο δεν θα πουλαγαν ποτε και καθολου
η εκχυλιση δεν μου φαινεται οκ,πρεπει να ρεει συνεχομενα σαν μελι,ουτε σαν μελι ρεει ουτε συνεχομενα
κοιτα πατημα κοψιμο ποσοτητα,υπαρχουν κατι ειδικα μικρα κοσκινακια,(κοστιζουν γιατι εχουν ακριβεια χιλιοστων),που σου δειχνουν κατα ποσο ο μυλος σου κοβει ομοιομορφο,συγκρατωντας τα ανομοιομορφα χοντρα αλεσματα..
ο μυλος εχει πιο πολυ σημασια απο την μηχανη που μετα απο μια κατηγορια και πανω,ολες τηρουν τις προδιαγραφες
οπως δεν θα παρεις πικαπ με ενσωματομενο ενισχυτη
ετσι δεν πρεπει να παρεις μηχανη με ενσωματομενο μυλο...
οσο για τα reviews ...δεν υπαρχει εξιδικευμενο φορουμ που να προτεινει μια τετοια μηχανη με ενσωματομενο μυλο,(σαν μηχανη εσσπρεσο δεν βλεπω να υστερει καπου)
εαν βλεπετε reviews του τυπου οι δεκα καλυτερες οικιακες μηχανες παγκοσμιως και λοιπα ψαχνετε λαθος ...
ασε που η συγκεκριμενη εταιρια στην Ελλαδα εχει σερβις ανυπαρκτο..
γινομαι κακος αλλα τα χουμε πει χιλιες φορες...

Που τον είδες τον ενσωματωμένο μύλο ρε αδερφέ; Τον Sette χρησιμοποιώ. Άσε που δεν έχει καν μύλο η συγκεκριμένη. Και στο home-barista τη βρήκα, όχι στις 10 καλύτερες μηχανές παγκοσμίως. :operator:

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

@Maestro,
Ιάσονα, την αφήνεις τη μηχανή να ζεσταθεί καθόλου ?
Πρέπει να ξέρεις ότι οι μηχανές και οι μύλοι θέλουν λίγο καιρό για στρώσιμο.
Μην περιμένεις να βγάλεις συμπέρασμα με μπαγιάτικους καφέδες.

Την άφησα ένα μισαωράκι, έτρεξα και λίγο νερό στην κεφαλή όπως προτείνει.

Απλά στο κουτί είχε και μια καρτέλα που έδειχνε ότι αν είναι λίγο νερουλός παίζει να φταίει η μπαγιατίλα. Απ'την άλλη όμως, σε χρόνους είναι ψιλο-οκ, απλά φοβάμαι ότι με το συγκεκριμένο κόψιμο την έχω μπουκώσει λίγο με το ζόρι, ώστε να πετυχαίνω τους χρόνους, ενώ στην πραγματικότητα είναι λάθος κοπή.

Καλορίζικο το setup Maestro, πάμε στο βίντεο που ανέβασες.

Στο βίντεο φαίνεται ότι η κατανομή που έχεις κάνει στο πορταφιλτερ δεν είναι καλή, μιας και αρχίζει πολύ νωρίς να νερουλιαζει και να τρέμει η εκχύλιση σου. Το νερό βρίσκει πάντοτε τον ευκολότερο δρόμο για να διαφύγει από το εμπόδιο που του έχεις βάλει (το puck).

Δες την παρακατω τεχνική κατανομής:

https://youtu.be/II8v2eEJlRY

Σε γενικές γραμμές προσπάθησε να είσαι προσεκτικός στις παραμέτρους, δηλαδή μην κάνεις αλλαγές σε όλες τις μεταβλητές παραγωγής του εσπρέσσο. Μέτρα οπωσδηποτε και κρατά σταθερά την ποσότητα του καφε.

Βάλε ζυγαριά κάτω από το ποτηράκι σου, πάτησε tare και θα πρέπει σε γενικές γραμμές να έχεις 40γρ ροφήματος σε 30-35 δευτερόλεπτα.

Κάνε γενικά υπομονή, όλα θέλουν στρώσιμο, ιδιαίτερα ο μύλος σου.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Ναι ο καψερός... :bigcry::bigcry::bigcry:

σε μπερδεψα σορρυ,οτι σου λεει ο Βασιλης,με αυτον τον τροπο το κανω και γω απο κεσεδακι απο γιαουρτι για παιδια
πηρα και απο Κινα ενα "χωνι"ενα που στηριζεται πανω στο πορταφιλτερ αλλα μου βγηκε στραβο ,επισης εχω ενα πατητηρι που η περιμετρος του βρισκει πανω στα χειλη του καλαθιου και ενα ισοκατανεμιτη,κατι τετοιο δηλαδη (το συγκεκριμενο ειναι δυο σε ενα).μεταχειρισμενο

Γενικά καφέδες σκούρα ψημμενοι όπως ο Lavazza, θέλουν έως 17-18 γραμμάρια στο portafilter και εκχυλισεις πιο συντομες, μιας και μεγάλες εκχυλισεις οδηγούν σε πικριλες.

Κοινώς, όσο πιο light ψημμενος, συνήθως θέλουμε μεγάλες σε χρόνους εκχυλισεις, προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε αυτά που έχει να δώσει το καφεδάκι και το αντίστροφο για τους dark roasted.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Πόσα ml καφέ είναι? Φαίνονται πολύ λίγα.
Έχεις υποεκχύλιση. Κόψε αρκετά πιο fine, η μηχανή σου αρχίζει και πρεσάρει μετά τα 8 sec. Πρέπει η πρώτη σταγόνα να πέσει από 16sec και μετά. Τράβα την εκχύλιση σου στα 40 sec και βλέπεις.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ξινός καφές = αλεσμένος χοντρά και νερουλός ή χαμηλή θερμοκρασία.
Οι πρώτες σταγόνες καφέ θα πρέπει να πέφτουν (ανάλογα και με τον καφέ) στα 5-9 δευτερόλεπτα, εκτός αν έχεις pre infusion που για αρχη θα πρότεινα να το αποφύγεις.
Η εκχείλιση σου φαίνεται νερουλή, δοκίμασε με πιο πολύ ποσότητα ή να αλέσεις πιο fine. Από την άλλη ο καφές αργεί να βγει...η τεχνική σου στο πάτημα είναι οκ? Εκτός αν ο καφές είναι για τα πανηγύρια....
https://www.youtube.com/watch?v=FUeCLypvlNU

Ξινός καφές = αλεσμένος χοντρά και νερουλός ή χαμηλή θερμοκρασία.
Οι πρώτες σταγόνες καφέ θα πρέπει να πέφτουν (ανάλογα και με τον καφέ) στα 5-9 δευτερόλεπτα, εκτός αν έχεις pre infusion που για αρχη θα πρότεινα να το αποφύγεις.
Η εκχείλιση σου φαίνεται νερουλή, δοκίμασε με πιο πολύ ποσότητα ή να αλέσεις πιο fine. Από την άλλη ο καφές αργεί να βγει...η τεχνική σου στο πάτημα είναι οκ? Εκτός αν ο καφές είναι για τα πανηγύρια....
https://www.youtube.com/watch?v=FUeCLypvlNU
Ο καφές δεν αργεί, αντίθετα βγαίνει πολύ γρήγορα. Αν παρατηρήσεις η μηχανή κάνει pre infusion για 8 sec ( maestro δες αν μπορείς αυτό να το αλλάξεις από τις ρυθμίσεις) και μετά ξεκινά ουσιαστικά την εκχύλιση. Η πρώτη σταγόνα πέφτει στα 4 sec που είναι πολύ νωρίς, πρέπει να επιμηκύνει αυτό το διάστημα στα 7-10 sec.
Αύτο του έχω γράψει και παραπάνω.

Στις πιο μεγάλες Breville (Oracle/ oracle touch) ο κατασκευαστής προτείνει να ξεκινάει το extraction μεταξύ 9-14 δευτερόλεπτων και στα 30 sec να έχει παραχθεί 25-30 ml espresso shot. Φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και σε αυτή:

https://youtu.be/zeHSX_liWmM

Δεν ήμουν σίγουρος αν γίνεται χρήση pre infusion, τότε σαφώς ο καφές βγαίνει γρήγορα.Καλύτερα να απενεργοποιηθεί τουλάχιστον μέχρι να σεταριστούν οι υπόλοιποι παράμετροι (εγώ δεν το χρησιμοποιώ καθόλου). Maestro αν ο Sette είναι ήδη στα όριά του δες την ποσότητα του καφέ και το πάτημα. Το βίντεο που πόσταρα εμένα πάντως με είχε βοηθήσει πολύ.

Στις πιο μεγάλες Breville (Oracle/ oracle touch) ο κατασκευαστής προτείνει να ξεκινάει το extraction μεταξύ 9-14 δευτερόλεπτων και στα 30 sec να έχει παραχθεί 25-30 ml espresso shot. Φαντάζομαι το ίδιο ισχύει και σε αυτή:

https://youtu.be/zeHSX_liWmM
Ναι, ο γενικός κανόνας είναι περίπου αυτός.
Επίσης ξέχνα τα 30ml που λες, πάντα χρησιμοποιούμε double dose και παράγουμε 50-60 ml ροφήματος. Για single dose θες μονό καλαθάκι που είναι πολύ δύσκολο στο χειρισμό του και αρκετή εμπειρία. Άσε που 30 ml είναι στην κυριολεξία μια γουλιά καφές!

Παιδιά ευχαριστώ για τον κόπο σας να γράψετε όσα γράψατε. Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσα ρωτήσατε:

1. Για τη δόση χρησιμοποιώ το εργαλείο της Breville (που μοιάζει σαν μη αιχμηρό ξυραφάκι και σου πετάει ό,τι παραπανίσιο έχει). Στο διπλό καλαθάκι όντως αυτό σημαίνει κάτι σαν 16.5gr, οπότε μάλλον είναι οκ.

2. Το μονό καλαθάκι όντως το παράτησα γιατί δεν έβγαζα άκρη με τίποτα.

3. Βρήκα χθες έναν φτηνιάρικο αλλά -υποτίθεται- φρέσκο καφέ (δυστυχώς εδώ σπανιότατα βρίσκεις ημερομηνίες ψησίματος στη συσκευασία, οπότε μυρίζουμε τα νύχια μας σε σχέση με το κάθε πότε κάνει παράδοση στο SM κλπ), και όντως το αποτέλεσμα ήταν χαωδώς διαφορετικό: Το κόψιμο εκεί που για τον Lavazza ήταν στην 11η πιο fine ρύμιση του Sette, ξαφνικά μεταφέρθηκε 2 δίσκους πιο coarse, ενώ στους ίδιους λίγο-πολύ χρόνους, αυτό που έρρεε είχε σαφώς περισσότερο σώμα. Μάλιστα είχε μια υποψία τιγρέ χρώματος στο τέλος που με ενθουσίασε.

4. Η γεύση πάλι είχε μια υποψία ξυνίλας, όμως τώρα ένιωθες διάφορα αρώματα να βγαίνουν, ενώ πινόταν και άνετα.

5. Έφτιαξα δυο καφεδάκια (λόγω μεγάλου καλαθιού). Το ένα το κατέβασα αμέσως και χάρηκα ότι είμαι σε πολύ καλό δρόμο. Το άλλο το ήπια 5 λεπτά αργότερα που είχε κρυώσει, και εκεί η ξινίλα ήταν εμφανέστατη (το πέταξα). Άρα έχει σημασία και η θερμοκρασία κατανάλωσης;

6. Αυτό για το ανακάτεμμα των κόκκων το'χω ακούσει, και προσπαθώ να το κάνω, μάλιστα έχω ένα εργαλείο από το portafilter της flair που'ναι πολύ μικρότερο, αλλά κουτσοδουλευει και σ'αυτό. Το πάτημα επίσης προσπαθώ να το κάνω σωστά (αν και δεν ξέρω).

7. Δοσομετρικά ποτήρια δεν έχω, μόνο ζυγαριά. Ξέρετε σε πόσα ml αντιστοιχούν τα gr υγρού καφέ; Επίσης, ποιες ειναι οι σωστές ποσότητες για το μονό; Εδώ στις καφετέριες, το one-shot είναι ένα ολόκληρο (φίσκα) ποτήρι εσπρέσσο, στην Ιταλία όσες φορές κι αν ήπια ήταν το πολύ μισό (και ως εκ τούτου πολύ πιο αρωματικό και έντονο, αλλά και ποτέ μα ποτέ ξινό).

8. Η θερμοκρασία όπως ανέφερα είναι στο απόλυτο τέρμα (96)

Last edited: