Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.
Η εκχύλιση ξεκινά από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί και αρχίζει να δουλεύει η αντλία (maestro προσοχή, το pre infusion δεν προσμετράται στο συνολικό χρόνο της εκχύλισης). Οι παράμετροι που επηρεάζουν το τελικό προϊόν είναι τρεις: θερμοκρασία νερού, ποσότητα καφέ, βαθμός άλεσης καφέ. Εμείς μπορούμε, με διάφορους τρόπους, να επέμβουμε και να αλλάξουμε και τις τρεις αυτές παραμέτρους. Αν όμως αλλάξουμε ταυτόχρονα παραπάνω από μία παράμετρο, πχ αυξήσουμε την ποσότητα και κόψουμε ποιο χοντρά, δε θα ξέρουμε ποια ακριβώς και πόσο επηρέασε το αποτέλεσμα.
Κρατάμε λοιπόν τη θερμοκρασία (94ο) και την ποσότητα (17gr) σταθερές και μεταβάλλουμε αναλόγως το βαθμό άλεσης.
Αυτό που αναζητούμε προσεγγιστικά είναι να πάρουμε μια αναλογία 1:2 έως 1:2,5, δηλαδή 34-42gr καφέ, σε 25-35sec.
Η ποιότητα του καφέ που χρησιμοποιούμε δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο, τα ίδια ισχύουν είται έχουμε μπαγιάτικο από το sm, είται ακριβό single origin.
Έχουμε φροντίσει να αφήσουμε τη μηχανή μας να ζεσταθεί επαρκώς, απαραίτητη προϋπόθεση για σωστό αποτέλεσμα.
Κόβουμε λοιπόν 17gr, κουμπώνουμε το portafilter, και πατάμε το start. Η μηχανή μας αρχίζει και πρεσάρει με σταθερή πίεση 9bar, ο καφές, που έχουμε φροντίσει τη σωστή κατανομή του και τον έχουμε συμπιέσει, δημιουργεί φυσική αντίσταση στο νερό, η πανάκριβη μηχανή μας όμως εξακολουθεί και πιέζει με 9bar (1η προϋπόθεση που δεν πληρούν οι φτηνές μηχανές τύπου Krups, Delongi) και μέσω της τρίοδης βαλβίδας διατηρεί την πίεση και επιστρέφει το πλεονάζον νερό στο δοχείο.
Η αντίσταση του καφέ στην πίεση του νερού κρατάει για μερικά sec (7-12) και σιγά σιγά αρχίζει και ρέει καφές, σταγόνα σταγόνα στην αρχή, με σταθερή ροή στη συνέχεια. Όσο προχωρά η εκχύλιση και εισέρχεται κρύο νερό στο boiler η θερμοκρασία του νερού αρχίζει και πέφτει πράγμα που θα ήταν καταστροφικό εάν η πανάκριβη μηχανή μας δεν ήταν σε θέση να τη διατηρήσει σταθερή μέσω των χοντρών ορειχάλκινων μετάλλων που διαθέτει καθόλη τη διαδρομή του νερού, από το boiler στην κεφαλή και τέλος στο portafilter (2η προϋπόθεση που δεν πληρούν οι μηχανές τύπου espresso).
Η εκχύλιση μας λοιπόν προχωράει και μετά από κάμποσα δευτερόλεπτα σταθερής ροής αρχίζει και γίνεται πιο γρήγορη, τρεμουλιαστή και το χρώμα του καφέ ξανθαίνει αρκετά (blonding time). Αυτό λοιπόν είναι το σημείο που πρέπει να σταματήσουμε την εκχύλιση. Αν όλα έχουν πάει καλά πρέπει το χρονόμετρο μας να έχει σταματήσει στα 25-35sec.
Αυτά για σήμερα, αύριο θα το συνεχίσω με πιο πρακτικά ζητήματα για το πως αντιμετωπίζουμε την υποεκχύλιση και την υπερεκχύλιση.
Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk