Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

στα 31-32 σταματάω αφού φτάνει περίπου το περίπου 1:1 (μάζα καφέ στο ΠΦ: μάζα καφέ στο φλυτζάνι).

Σόρρυ, άλλο σκεφτόμουν, άλλο έγραφα: 1:2 είναι η αναλογία που στοχεύω.
 
Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

από τη στιγμή που βγει η 1η σταγόνα.

εγώ συνήθως ξεκινώ από το 1:2 στα γραμμάρια και μετά πειραματίζομαι και περισσότερα λιγότερα στο χρόνο 25''-35'' στη θερμοκρασία ανάλογα με το ψήσιμο κλπ κλπ κλπ

Εγώ από την πρώτη σταγόνα είμαι στα 20sec μέχρι το 1:2. Οπότε θέλω λίγο πιο fine θεωρητικά, έλα όμως που η ροή είναι ήδη αρκετά αδύναμη στην αρχή...
 
Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Ελληνικο νερο βρισκεις εκει? Αν οχι δοκιμασε Evian ή Fiji (που θα βρισκεις σιγουρα). Ετσι για τη δοκιμη... Σε εμενα κανει διαφορα το ελληνικο νερο (Βικος) τοσο στον ελληνικο, οσο και στον φραπε! Το Poland Spring για παραδειγμα ειναι επισης λιγακι πικρο...Σαν το νερο βρυσης της ΝΥ ενα πραγμα

Τι Fiji βρε, αυτό κοστίζει το μισόλιτρο όσο τα 12 λίτρα απ'αυτό που παίρνω εγώ :BDGBGDB55: (Ice Mountain ή Crystal Geyser Alpine - αμφότερα spring). Ελληνικά προφανώς ούτε για δείγμα εδώ.
 
Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

από τη στιγμή που βγει η 1η σταγόνα.

εγώ συνήθως ξεκινώ από το 1:2 στα γραμμάρια και μετά πειραματίζομαι και περισσότερα λιγότερα στο χρόνο 25''-35'' στη θερμοκρασία ανάλογα με το ψήσιμο κλπ κλπ κλπ

Διαφωνώ κάθετα :-)

Ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που πατάς το κουμπί και ανοίγει η αντλία, ποτε από την πρώτη σταγόνα.


Sent from my iPad using Tapatalk
 
Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Που είσαι βρε Μαεστρο και δεν έχει ελληνικό νερό; Στην Αυστραλία;
 
Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Η εκχύλιση ξεκινά από τη στιγμή που πατάμε το κουμπί και αρχίζει να δουλεύει η αντλία (maestro προσοχή, το pre infusion δεν προσμετράται στο συνολικό χρόνο της εκχύλισης). Οι παράμετροι που επηρεάζουν το τελικό προϊόν είναι τρεις: θερμοκρασία νερού, ποσότητα καφέ, βαθμός άλεσης καφέ. Εμείς μπορούμε, με διάφορους τρόπους, να επέμβουμε και να αλλάξουμε και τις τρεις αυτές παραμέτρους. Αν όμως αλλάξουμε ταυτόχρονα παραπάνω από μία παράμετρο, πχ αυξήσουμε την ποσότητα και κόψουμε ποιο χοντρά, δε θα ξέρουμε ποια ακριβώς και πόσο επηρέασε το αποτέλεσμα.
Κρατάμε λοιπόν τη θερμοκρασία (94ο) και την ποσότητα (17gr) σταθερές και μεταβάλλουμε αναλόγως το βαθμό άλεσης.
Αυτό που αναζητούμε προσεγγιστικά είναι να πάρουμε μια αναλογία 1:2 έως 1:2,5, δηλαδή 34-42gr καφέ, σε 25-35sec.
Η ποιότητα του καφέ που χρησιμοποιούμε δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο, τα ίδια ισχύουν είται έχουμε μπαγιάτικο από το sm, είται ακριβό single origin.
Έχουμε φροντίσει να αφήσουμε τη μηχανή μας να ζεσταθεί επαρκώς, απαραίτητη προϋπόθεση για σωστό αποτέλεσμα.
Κόβουμε λοιπόν 17gr, κουμπώνουμε το portafilter, και πατάμε το start. Η μηχανή μας αρχίζει και πρεσάρει με σταθερή πίεση 9bar, ο καφές, που έχουμε φροντίσει τη σωστή κατανομή του και τον έχουμε συμπιέσει, δημιουργεί φυσική αντίσταση στο νερό, η πανάκριβη μηχανή μας όμως εξακολουθεί και πιέζει με 9bar (1η προϋπόθεση που δεν πληρούν οι φτηνές μηχανές τύπου Krups, Delongi) και μέσω της τρίοδης βαλβίδας διατηρεί την πίεση και επιστρέφει το πλεονάζον νερό στο δοχείο.
Η αντίσταση του καφέ στην πίεση του νερού κρατάει για μερικά sec (7-12) και σιγά σιγά αρχίζει και ρέει καφές, σταγόνα σταγόνα στην αρχή, με σταθερή ροή στη συνέχεια. Όσο προχωρά η εκχύλιση και εισέρχεται κρύο νερό στο boiler η θερμοκρασία του νερού αρχίζει και πέφτει πράγμα που θα ήταν καταστροφικό εάν η πανάκριβη μηχανή μας δεν ήταν σε θέση να τη διατηρήσει σταθερή μέσω των χοντρών ορειχάλκινων μετάλλων που διαθέτει καθόλη τη διαδρομή του νερού, από το boiler στην κεφαλή και τέλος στο portafilter (2η προϋπόθεση που δεν πληρούν οι μηχανές τύπου espresso).
Η εκχύλιση μας λοιπόν προχωράει και μετά από κάμποσα δευτερόλεπτα σταθερής ροής αρχίζει και γίνεται πιο γρήγορη, τρεμουλιαστή και το χρώμα του καφέ ξανθαίνει αρκετά (blonding time). Αυτό λοιπόν είναι το σημείο που πρέπει να σταματήσουμε την εκχύλιση. Αν όλα έχουν πάει καλά πρέπει το χρονόμετρο μας να έχει σταματήσει στα 25-35sec.

Αυτά για σήμερα, αύριο θα το συνεχίσω με πιο πρακτικά ζητήματα για το πως αντιμετωπίζουμε την υποεκχύλιση και την υπερεκχύλιση.


Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

έχεις κλειδώσει καλά το Portafilter έτσι;
 
Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Εδώ είναι άλλη μια απορία μου: Το κλειδώνουμε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο με τίποτα, ή μέχρι εκεί που το νιώθουμε να σφίγγει αρκετά; Στο ψάξιμο που έκανα για καφετιέρεα διάβαζα και κάτι ιστορίες για αγρίους με ΠΦ που χάλαγαν από το πολύ σφίξιμο και μετά από λίγο καιρό δεν έκλειναν καλά.
 
Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Εδώ είναι άλλη μια απορία μου: Το κλειδώνουμε μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο με τίποτα, ή μέχρι εκεί που το νιώθουμε να σφίγγει αρκετά; Στο ψάξιμο που έκανα για καφετιέρεα διάβαζα και κάτι ιστορίες για αγρίους με ΠΦ που χάλαγαν από το πολύ σφίξιμο και μετά από λίγο καιρό δεν έκλειναν καλά.
Να το κλείνεις μέχρι εκεί που νιώθεις ότι σφίγγει, μην το ζορίζεις παραπάνω. Ειδικά τώρα που η μηχανή και οι τσιμούχες είναι καινούργιες, το portafilter "σφραγίζει" εύκολα.
Έχεις βρει κομμένο portafilter για τη μηχανή?
 
Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Αχ τι μου κάνατε πάλι, πάλι αγόρασα καφέ, να δώσω μια ευκαιρία στην Wega. Έχει να κάνει καφέ από τον Μάιο, έχω φάει το μάλωμα της ζωής μου γιατί δεν την πάω στην αποθήκη, τώρα θα βρω δικαιολογία ότι την χρησιμοποιώ.
 
Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

17γρ βαζεις? δοκιμασε και με 18 να χεις στον ιδιο χρονο λιγοτερα ml αρα πιο σταθερη θερμοκρασια στο pack
η προθερμανση της μηχανης παντα με το πορταφιλτερ φορεμενο..
 
Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

17γρ βαζεις? δοκιμασε και με 18 να χεις στον ιδιο χρονο λιγοτερα ml αρα πιο σταθερη θερμοκρασια στο pack
η προθερμανση της μηχανης παντα με το πορταφιλτερ φορεμενο..
Όχι πάνω από 17 για τον Lavazza που χρησιμοποιεί, και τα 17 είναι υπερβολή. Βασικά, για να παίρνει ξυνό καφέ από το συγκεκριμένο χαρμάνι που περιέχει πολύ ρομπούστα, οι ρυθμίσεις του πρέπει να είναι κουκουρούκου!

Maestro σου το ξαναλέω, η εκχύλισή σου είναι πολύ γρήγορη!! Κόψε ποιο fine! Να πέφτει η πρώτη σταγόνα μετά τα 15sec από τη στιγμή που πατάς το κουμπί.
Ξέχνα προς το παρόν το χρονόμετρο, βάλε τη ζυγαριά σου από κάτω, όπως πολύ καλά κάνεις, και σταματά την εκχύλιση μόλις πάρεις 40gr.
Αν εφαρμόσεις αυτά, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις ξυνό αποτέλεσμα!!

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Παληκάρια δε βγάζω άκρη.

Ξαναπιάνοντας τον Lavazza μέχρι να φτάσει ο φρέσκος, έκοψα πιο λεπτό, η καφετιέρα σχεδόν μπούκωσε, έπεφτε μια τρίχα απ'τη μια μεριά ενώ η άλλη έβγαλε 5-6 δευτερόλεπτα αργότερα, τελείωσε η εκχύλιση στα 50 φεύγα, το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν λασπώδες, αλλά μαντέψτε, η γεύση ήταν και πάλι ξινή :P

Εκτός κι αν ξέχασα στα 37 μου τη διαφορά ξινού και πικρού (και μάλιστα το ίδιο έπαθε και η γυναίκα μου), κάτι κουφό συμβαίνει.
 
Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Ρε συ, μήπως απλά είναι ο συγκεκριμένος καφές πικρός; Τον έχει πιει άλλου;
 
Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@Maestro, το σπορ του εσπρέσσο θέλει υπομονή, δεν είναι γρήγορο.
Καταρχάς πρέπει να βρεις ένα φρέσκο καφέ της προκοπής. Φρέσκο, φρέσκο, φρέσκο!
Κατά προτίμηση έναν εύκολο ουδέτερο καφέ, κατά προτίμηση Βραζιλίας, μέτρια ψημένο.
Αφού το βρεις αυτό, τότε αρχίζεις να μαθαίνεις τον εξοπλισμό σου.
Αλλιώς θα απογοητευτείς και δεν είμαστε για τέτοια. Καταρχάς να είσαι σίγουρος ότι ο εξοπλισμός σου είναι super, μην μπεις σε mood αμφισβήτησης.
Η γνώμη μου είναι ότι το preinfusion είναι πολύ σημαντικό. Ο βρεγμένος καφές, φουσκώνει και αφραταίνει όσο χρειάζεται για να βγάλει το πρώτο του λάδι με την εκχύλιση που ακολουθεί. Η γνώμη μου είναι να μην κόψεις το pre-infusion.
Πήγαινε αγόρασε ένα φρέσκο βραζιλιάνικο καφέ. Αυτόν εδώ τον βρίσκεις?

https://www.intelligentsiacoffee.com/black-cat-classic-espresso

Μείνε με αυτόν τον καφέ μέχρι να μάθεις τον εξοπλισμό σου.

Νομίζω ότι πρέπει να ανοιχθεί άλλο thread. Αυτό το 120 , λειτουργεί παραπλανητικά.
 
Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Νομίζω ότι πρέπει να ανοιχθεί άλλο thread. Αυτό το 120 , λειτουργεί παραπλανητικά.
Πράγματι, κάθε φορά που βλέπω νέο μήνυμα μπαίνω στο thread με την ελπίδα να διαβάσω κάποια νέα πρόταση για μηχανή έως 120 ή τέλος πάντων εκεί γύρω που να φτιάχνει καφέ της προκοπής άμεσα, όχι μετά από 6 μήνες.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@NassosT αυτό που γράφεις "καφέ της προκοπής", δεν σημαίνει για όλους το ίδιο.