Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ο μύλος μπορεί να είναι η πόρτα για... χάι εντ καφέ, αλλά είναι και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο εμπόδιο: πόσο θα βάλεις στο πορταφιλτερ, πόσο και πώς θα τον πατήσεις, πόσο ψιλο/χοντρό θα τον κόψεις, τι θα γίνει αυτός που μένει στο μύλο, πόσο θα πετάξεις μέχρι να μάθεις όλα τα παραπάνω, πόσο θα σπάσουν τα νεύρα σου κοκ. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με μια υποτιθέμενη τέλεια αυτόματη μηχανή της οποίας τις ρυθμίσεις δεν θα χρειαστεί ποτέ να ακουμπήσεις.

Είχα παλιά μια Saeco Go, όλα σε ένα, έβαζες κόκκο, πάταγες το κουμπί, έβγαζε καφέ. Αυτόν τον καφέ που έβγαζε τέλος πάντων. Κάποια αντίστιχη, σύγχρονη πρόταση υπάρχει (με τους περιορισμούς που έγραψα παραπάνω εννοείται, άντε με μια μικρή ελαστικότητα στο κόστος) αν θέλουμε να αποφύγουμε την κάψουλα;

Όπως έχουν γράψει πολλές φορές οι πιο ειδικοί από μένα, ο μύλος είναι πιο βασικός κρίκος στην αλυσίδα απ'τη μηχανή. Οπότε αν έχεις ένα καλό μύλο, με μια Delonghi ίσως να κάνεις αξιοπρεπή δουλειά. Αλλά πάλι τελικά θα κοιτάς 3-4 κατοστάρικα σύνολο.

Έχω κολλητό με καφεκοπτείο φίλε, που είναι και πολύ μερακλής και γνώστης, εκεί θα αλέθω.. Άρα για μηχανάκι; Έχω στο εστιατόριο της κυράς το κτήνος (wega) αλλά στο σπίτι τη βγάζω με delievery..

Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Παραβλέπεις όπως όλοι που δεν την έχουν πάθει, το #1 παράγοντα: Εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο καφέ.
Αν δεν βρίσκεις εύκολα φρέσκο & καλό καφέ καλύτερα να πάρεις κάψουλες.
Σε νορμάλ καταστάσεις θέλεις 1 σακουλάκι των 250 γραμμαρίων την εβδομάδα (για 15 διπλούς εσπρέσσο). Πρέπει κάθε βδομάδα να ψωνίζεις καφέ. Αν είναι στο δρόμο σου για τη δουλειά ή κοντά στο σπίτι, έχει καλώς. Διαφορετικά αργά ή γρήγορα βαριέσαι.
Υπάρχει και η λογική "παραγγέλνω σε μαγαζί κάθε 15 ημέρες δύο σακουλάκια" και πληρώνεις τα courier. Και επειδή ο καφές πρέπει να καταναλωθεί την 3 - 4 εβδομάδα από την ημ/νια καβουρδίσματος, δεν μπορείς να στοκάρεις σακουλάκια να βρίσκονται. Θα καταλήξεις να διαβάζεις αν μπορείς να φυλάξεις τον καφέ στην κατάψυξη, και να ψάχνεις για δοχεία με μονόδρομες βαλβίδες. Μπλέξιμο.

Ξέρεις πόσες μηχανές των 900 πουλήθηκαν μετά από 3 χρόνια στα 300 μόνο και μόνο από αυτό?
Μην το παραγνωρίζεις. Πρέπει ο καφές να μπει στη ρουτίνα σου.
Κι η ρουτίνα δεν χωρά εύκολα επιπλέον δρομολόγια.

Κι ο Ελληνικός πάντως είναι ωραιότατος καφές. Με ένα ωραίο μπισκοτάκι από το φούρνο ή μιράντα, είσαι άρχοντας.

Ναι βέβαια, υπάρχει και αυτός ο παράγοντας!

Ο μύλος μπορεί να είναι η πόρτα για... χάι εντ καφέ, αλλά είναι και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο εμπόδιο: πόσο θα βάλεις στο πορταφιλτερ, πόσο και πώς θα τον πατήσεις, πόσο ψιλο/χοντρό θα τον κόψεις, τι θα γίνει αυτός που μένει στο μύλο, πόσο θα πετάξεις μέχρι να μάθεις όλα τα παραπάνω, πόσο θα σπάσουν τα νεύρα σου κοκ. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με μια υποτιθέμενη τέλεια αυτόματη μηχανή της οποίας τις ρυθμίσεις δεν θα χρειαστεί ποτέ να ακουμπήσεις.

Είχα παλιά μια Saeco Go, όλα σε ένα, έβαζες κόκκο, πάταγες το κουμπί, έβγαζε καφέ. Αυτόν τον καφέ που έβγαζε τέλος πάντων. Κάποια αντίστιχη, σύγχρονη πρόταση υπάρχει (με τους περιορισμούς που έγραψα παραπάνω εννοείται, άντε με μια μικρή ελαστικότητα στο κόστος) αν θέλουμε να αποφύγουμε την κάψουλα;

https://www.skroutz.gr/s/4500706/Krups-EA8108.html

έχω μία σαν αυτή (σχεδόν ίδια εμφανισιακά, προφανώς παλιότερο μοντέλο, 6 χρόνια περίπου, μπορεί και 8)
πίνω καπουτσίνο και όχι εσπρέσσο - αν έχει σημασία στην αίσθηση της γεύσης του καφέ,
ο καφές μου φαίνεται καλύτερος σε σχέση με νεσπρέσσο που έχουμε στη δουλειά

Για να δούμε πως τα πάμε σύμφωνα με τους γνώστες... :smile:
Ok, πήρα έναν φτηνό μύλο, αλλά σηκώνει μόντα και σίγουρα θα την κάνω για να έχω πιο ψιλό καφέ.
Ο Delonghi τον κόβει πιο χοντρό από ότι θέλω, προς το παρόν το φέρνω κάπως πατώντας περισσότερο τον καφέ.
Αύριο θα γίνει η μόντα και θα είναι καλύτερα τα πράγματα πιστεύω.

Κρατώντας την μηχανή σαν σταθερά:

Από το έτοιμο τριμμένο σε κουτί, πηγαίνοντας σε κόκκους από το κουτί και τρίψιμο στο σπίτι υπάρχει σίγουρα αναβάθμιση.
Θέλω να πιστεύω ότι όταν θα γίνει ακόμη πιο λεπτός θα είναι καλύτερα τα πράγματα.

Κόψιμο από καφεκοπτείο και βουρ στη μηχανή, είναι ο καλύτερος καφές που έχω πιει (στη δική μου μηχανή τουλάχιστον).
Μετά όμως από 2-3 ημέρες, πάει στο σημείο που είμαι με κόκκους από το καφεκοπτείο και τρίψιμο σε δικό μου μύλο.
Σε γεύση, γιατί ακόμη κάνει καλύτερη κρέμα και έχει καλύτερο σώμα από αυτό που τρίβω εγώ.

Αν δεν τα καταφέρω με βλέπω να παίρνω τελικά καλύτερη μηχανή (Παναγιά βοήθα εκεί γιατί με τη βλακεία που με δέρνει θα το παρακάνω πάλι) και θα κόβω τον καφέ μου μια φορά την εβδομάδα σε κανένα coffee island (έχω σε απόσταση 200 μέτρων από το σπίτι μου).

Τώρα για τον καφέ.
Έχω πάρει ένα κιλό Hausbrandt gourmet.
Έχω κρατήσει έξω τον καφέ της εβδομάδας (κάπου στα 200 γραμμάρια) και έχω βάλει τον υπόλοιπο σε μερίδες 200 γραμμαρίων, σε αεροστεγή σακουλάκια στην κατάψυξη.
Από την κατάψυξη, ανοίγει το σακουλάκι, αδειάζει σε κουτί για καφέ και καταναλώνεται σε μία εβδομάδα.
Τα αεροστεγή σακουλάκια κάνουν δουλειά σίγουρα.
Η κατάψυξη είναι καλή ιδέα;

@Tzimisce o μύλος δεν αρκεί να κόβει ψιλά. Πρέπει να κόβει ομοιόμορφα χωρίς να ζεσταίνει πολύ το καφέ την ώρα που τον τρίβει.
Αυτός ο καφές που πήρες, κάνει γύρω στα 30 το κιλό. Τι ημερομηνία λήξης γράφει ?
Γιατί δεν δοκιμάζεις αυτόν εδώ που σου έρχεται και φθηνότερα και θα είναι και εγγυημένα φρέσκος και εξαιρετικός καφές?
Για το θέμα της κατάψυξης, κάνει δουλειά. Πρόσεξε όμως να μην υπάρχει καθόλου υγρασία στο σακουλάκι και να αφήνεις και λίγο χώρο διαθέσιμο στο σακουλάκι.
(Χώρο αφήνεις, γιατί ο φρέσκος καφές απελευθερώνει σιγά σιγά αέρια που εγκλωβίστηκαν στον κόκκο κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος. Αυτά σιγά σιγά φεύγουν από τον κόκκο. Degas το λένε αυτό. Για αυτό το λόγο οι καλές συσκευασίες καφέ έχουν μια μονόδρομη βαλβίδα, για να μπορεί να φεύγει το CO2 από τον καφέ. Μονόδρομη βαλβίδα, για να αφήνει το CO2 να βγαίνει έξω από τη συσκευασία, και να μην μπαίνει μέσα αέρας από το περιβάλλον.)

Πάντως μην περιμένεις θαύματα από την κατάψυξη. Μόλις τον βγάλεις σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ο καφές θα αρχίσει να μπαγιατεύει σε πολύ γρήγορο ρυθμό. Άρα καλύτερα είναι στα σακουλάκια να βάλεις μικρές ποσότητες, που θα καταναλώσεις σε 1 ή 2 ημέρες.

Ημερομηνία λήξης δεν είδα να σου πω την αλήθεια, αλλά τον πήρα από μαγαζί που έχει κατανάλωση (coffees) και δεν νομίζω ότι του μένει για πολύ καιρό.
Σε μύλο πήρα τον Delonghi KG89 και θα του κάνω μία μόντα (αύριο) που τον κάνει να κόβει πιο ψηλό τον καφέ.
Βέβαια, όπως έχει, κόβει τον hausbrandt όπως είναι στο κουτί του. Δηλαδή λίγο πιο χοντρός από άλλους καφέδες που έχω δοκιμάσει.
Και η εκχύλιση, αν πατήσω καλά, βγάζει περίπου 2ml / sec.

Το σακουλάκι θα φουσκώσει υποθέτω αν βγάλει αέρια ο καφές.
Υγρασία, όση έχει ο χώρος την ώρα που τον κλείνω.
Δηλαδή, με τον αφυγραντήρα, κάπου στο 55%

Οι μερίδες είναι των 200 γραμμαρίων, δηλαδή τόση όση θα καταναλώσω σε μία εβδομάδα.
Ανοίγει το Σάββατο το πρωί, που μέσα στο ΣΚ θα κάνω τους περισσότερους καφέδες και ο τελευταίος αν δεν είναι μέσα στην εβδομάδα, είναι στην χειρότερη την Παρασκευή.

Σε καφέδες ψάχνομαι, αλλά ρε φίλε είναι τόσοι πολλοί που έχω χαθεί! :D
Ούτε καν σε μαγαζί δεν έχω καταλήξει!

Αν η καθημερινότητα δεν επιτρέπει καθόλου χρόνο εκμάθησης, τότε η κάψουλα είναι μια καλή επιλογή. Προσωπικά προτιμώ τον καφέ της Nespresso, κάνει συνήθως καλό καϊμάκι.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

+1
Eιμαι υπερ της καψουλας και για την περιπτωση αστοχιας (του να κοψεις, φτιαξεις, καρβουνησεις, ζυγισεις, κοκ)
Εχω ενα φτηνο μοντελο, με σχετικα οικονομικες καψουλες Lavazza.
Tις συγκρινω προσωπικα ανετα με Nesspresso χωρις κανενα κομπλεξ και εχω μια τεραστεια βενταλια προτασεων για γευσεις και γουστα σεβιρισματος.
Με το καϊμακι του και ολα τα σχετικα.

Αυτα για τη γευση.

Αν θελω τωρα ποσοτητα για αυπνια (οπως οι Αμερικανοι η ακομα και οι Γαλλοι) περναω απλα στον αλλο στα πακετα με φιλτρο.
Και επανερχομαι στον εξπρεσσο μονο για την μικρη απολαυση.

Δεν νομιζω να ερχεται ακριβοτερα σχετικα με αλεσμενο αν υπολογισεις μηχανηματα και χρονο για διατριβη για τον δευτερο.

Παιδιά να ξεκαθαρίσω κάτι, γιατί η όλη μου περιπέτεια πιθανόν να οδηγεί σε παρεξηγήσεις: όλα αυτά που γράφω είναι αρχικά πειράματα και σεταρίσματα, μέχρι να καταλάβεις πόσο καφέ χωράει το πορταφίλτερ, πως δουλεύει η μηχανή σου, πως δουλεύει ο μύλος σου, τι καφές σου αρέσει, σε τι θερμοκρασία, τι αναλογία κλπ.

Όταν τα λύσεις αυτά, απλά πατάς κουμπάκι στο μύλο και κόβει, πατάς το πορταφίλτερ, πατάς κουμπάκι στη μηχανή, χαζεύεις την εκχύλιση και πίνεις. Ούτε χρονόμετρα, ούτε ζυγαριές, ούτε τπτ. Μη νομίζετε ότι κάθε μέρα θα περνάτε ολόκληρη Οδύσσεια :D.

Απλά, προφανώς το σπορ δεν είναι plug and play, όπως δεν είναι ακόμα και σε μια υπεραυτόματη. Μόνο στην κάψουλα, με τις γνωστές παραχωρήσεις.

Αν δεν συνηθίσει το χέρι σου πόσο να πιέσεις, πετάς που και που κανένα φλιτζάνι.
Εγώ βλέπω διαφορές ακόμη και από καφέ σε καφέ!
Αλλιώς είναι κομμένος ο illy, αλλιώς ο hausbrandt π.χ.
Μάλιστα, αλλιώς ο κόκκινος, αλλιώς ο μπλε!

Ημερομηνία λήξης δεν είδα να σου πω την αλήθεια, αλλά τον πήρα από μαγαζί που έχει κατανάλωση (coffees) και δεν νομίζω ότι του μένει για πολύ καιρό.
Σε μύλο πήρα τον Delonghi KG89 και θα του κάνω μία μόντα (αύριο) που τον κάνει να κόβει πιο ψηλό τον καφέ.
Βέβαια, όπως έχει, κόβει τον hausbrandt όπως είναι στο κουτί του. Δηλαδή λίγο πιο χοντρός από άλλους καφέδες που έχω δοκιμάσει.
Και η εκχύλιση, αν πατήσω καλά, βγάζει περίπου 2ml / sec.

Το σακουλάκι θα φουσκώσει υποθέτω αν βγάλει αέρια ο καφές.
Υγρασία, όση έχει ο χώρος την ώρα που τον κλείνω.
Δηλαδή, με τον αφυγραντήρα, κάπου στο 55%

Οι μερίδες είναι των 200 γραμμαρίων, δηλαδή τόση όση θα καταναλώσω σε μία εβδομάδα.
Ανοίγει το Σάββατο το πρωί, που μέσα στο ΣΚ θα κάνω τους περισσότερους καφέδες και ο τελευταίος αν δεν είναι μέσα στην εβδομάδα, είναι στην χειρότερη την Παρασκευή.

Σε καφέδες ψάχνομαι, αλλά ρε φίλε είναι τόσοι πολλοί που έχω χαθεί! :D
Έχω την εντύπωση ότι ο μύλος που αγόρασες δεν κάνει για εσπρέσσο.

Ο πιο φτηνός που υπάρχει και πληρεί προδιαγραφές κοπής για εσπρέσσο είναι αυτός

https://www.skroutz.gr/s/4664810/Graef-CM-702.html

Συστήνεται ανεπιφύλακτα για όσους ξεκινούν και όχι μόνο.

Για φτηνότερα μόνο χειροκίνητος.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

...
Δεν είναι τόσα πολλά τα καλά μαγαζιά όσο φαίνεται. Που μένεις ? Καταλαβαίνω ότι στο thread συμμετέχει κόσμος που έχει άποψη, για να προτείνει μαγαζιά.

Taf πριν το Titania ξενοδοχειο,, underdog στο θησειο, redd στο ψυχικο, kudu, foya espresso bar στη Πανεπιστημίου, Kaya στη στοά κάτω από το Attica stores στη Πανεπιστημίου(δίπλα στην αστυνομία), area 51.

Για πείτε μια συμβουλή εδώ: συσκευασμένος (aka σφραγισμένος) καφές με ημερομηνία ψησίματος 4 ημερών. Δε βλέπω να τον χρησιμοποιώ για 3-4 μέρες ακόμα, μέχρι να τελειώσω το προηγούμενο μισόκιλο (τα προβλήματα του να μην έχεις στη γειτονιά σου μαγαζιά).

Να το βάλω ως έχει στην κατάψυξη; Έχει μια κάποια βαλβιδούλα το πακέτο (δείτε φωτό), αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς είναι.

61cc9fd01fbf3b963df36114582a83dd.jpg

Δεν χρειάζεται να τον βάλεις πουθενά, στη θέση σου θα τον άνοιγα να αρχίσει να κάνει πιο έντονα degas. Γενικά μην δοκιμάζετε ως εσπρέσσο καφέδες που εχουν φρεσκοψηθει. Κάποιοι roasters συμβουλεύουν να ανοίγεται ο καφές μετά από 10-21 μέρες από την ημερομηνία ψησίματος.

Για πείτε μια συμβουλή εδώ: συσκευασμένος (aka σφραγισμένος) καφές με ημερομηνία ψησίματος 4 ημερών. Δε βλέπω να τον χρησιμοποιώ για 3-4 μέρες ακόμα, μέχρι να τελειώσω το προηγούμενο μισόκιλο (τα προβλήματα του να μην έχεις στη γειτονιά σου μαγαζιά).

Να το βάλω ως έχει στην κατάψυξη; Έχει μια κάποια βαλβιδούλα το πακέτο (δείτε φωτό), αλλά δεν ξέρω τι ακριβώς είναι.

ούτε εγώ ήξερα τι είναι αλλά έμαθα σήμερα, thanks to stel 67, post no 846

ας απαντήσουν*οι πιο ειδικοί για το αν πρέπει να μπει κατάψυξη

*edit απαντήθηκε ήδη

Δεν χρειάζεται να τον βάλεις πουθενά, στη θέση σου θα τον άνοιγα να αρχίσει να κάνει πιο έντονα degas. Γενικά μην δοκιμάζετε ως εσπρέσσο καφέδες που εχουν φρεσκοψηθει. Κάποιοι roasters συμβουλεύουν να ανοίγεται ο καφές μετά από 10-21 μέρες από την ημερομηνία ψησίματος.

Τώρα σας χάνω πάλι όμως. Τόσες σελίδες δε μιλάμε για τη σημασία του φρέσκου καφέ; Τελικά πως νοείται ο φρέσκος;

Παρεπιπτόντως, να δώσω και ένα update από τη δική μου αναζήτηση...

... πλέον πίνω ακριβώς τον καφέ που ήθελα. Πάντα μιλάω για σκέτο μονό εσπρεσσάκι. Κατέβασα ελάχιστα τη θερμοκρασία (στους 198 F), έκανα ένα κλικ πιο fine την κοπή, και πλέον η γεύση έχει γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα, ενώ συνεχίζει να μην έχει το παραμικρό ύφος ξινίλας και να τον νιώθεις με σχετικά κρεμώδη υφή. Τελικά λοιπόν νομίζω ότι μάλλον dark roast έψαχνα και δεν το'ξερα. Θα δοκιμάσω φυσικά και το medium που προτείνατε, αλλά σε 1-2 βδομάδες όταν τελειώσουν τα αποθέματα.

Τώρα η επόμενη αναζήτησή είναι το πως μπορώ να το περιορίσω στα 2-3 καφεδάκια (μονά) τη μέρα, γιατί όπως και να το κάνουμε, μάλλον παραπάνω δεν πρέπει κιόλας!

Τώρα σας χάνω πάλι όμως. Τόσες σελίδες δε μιλάμε για τη σημασία του φρέσκου καφέ; Τελικά πως νοείται ο φρέσκος;
Φρέσκος καφές σημαίνει ψημένος σήμερα και καταναλώνεται έως ένα μήνα αργότερα.

Μπαγιατικος καφές σημαίνει ψημένος από 3-6 μήνες παλαιότερα( όλοι του σουπερμάρκετ τέτοιοι είναι), οπότε με το που τον ανοίξεις, είναι ήδη τελειωμένος.