Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ιάσονα αυτή είναι η βαλβίδα, άστον ως έχει.

Έτσι φαντάστηκα κι εγώ, αλλά εδώ υπάρχει ακόμα και στους πιο της πλάκας καφέδες (ουσιαστικά στάνταρ παντού), οπότε αναρωτιόμουν μήπως μιλάτε για κάτι πιο σοφιστικέ...

Φρέσκος καφές σημαίνει ψημένος σήμερα και καταναλώνεται έως ένα μήνα αργότερα.

Μπαγιατικος καφές σημαίνει ψημένος από 3-6 μήνες παλαιότερα( όλοι του σουπερμάρκετ τέτοιοι είναι), οπότε με το που τον ανοίξεις, είναι ήδη τελειωμένος.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Οπότε μιλάμε ουσιαστικά ότι ψάχνουμε για μια optimal διάρκεια ζωής 1-2 βδομάδων που να ξεκινάει 1-2 βδομάδες μετά το ψήσιμο;

Έχω την εντύπωση ότι ο μύλος που αγόρασες δεν κάνει για εσπρέσσο.

Όντως, θα τον ήθελα 3 4 κλικ πιο ψιλό.
Για αυτό θα κατεβάσω τα μαχαίρια του αύριο.

Δεν είναι τόσα πολλά τα καλά μαγαζιά όσο φαίνεται. Που μένεις ? Καταλαβαίνω ότι στο thread συμμετέχει κόσμος που έχει άποψη, για να προτείνει μαγαζιά.

Αυτό φοβάμαι.
Ότι θα πάω για καλό καφέ και τελικά θα τον πιω.
Μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Νέα Ιωνία είμαι.
Αλλά λογικά στέλνουν όλοι.

Οπότε μιλάμε ουσιαστικά ότι ψάχνουμε για μια optimal διάρκεια ζωής 1-2 βδομάδων που να ξεκινάει 1-2 βδομάδες μετά το ψήσιμο;
Σωστός. Γενικά ο κάθε roaster ψηνει και διαφορετικά, οπότε καλό θα ήταν να παραμένεις για ένα μήνα ας πούμε σε έναν συγκεκριμένο roaster, οπότε και θα "μαθαίνεις" το πώς εκχυλιζονται καλύτερα οι καφέδες του.

Παράδειγμα, οι Nordic roasters(coffee collective, la Cabra) ψήνουν πολλές φορές πολύ light,με αποτέλεσμα να πρέπει πάντα να πηγαίνεις σε μεγάλες σε διάρκεια εκχυλισεις, αλλιώς θα βγάζεις δύσκολα καφέ που θα πίνεται.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Έχω την εντύπωση ότι ο μύλος που αγόρασες δεν κάνει για εσπρέσσο.

Ο πιο φτηνός που υπάρχει και πληρεί προδιαγραφές κοπής για εσπρέσσο είναι αυτός

https://www.skroutz.gr/s/4664810/Graef-CM-702.html

Συστήνεται ανεπιφύλακτα για όσους ξεκινούν και όχι μόνο.

Για φτηνότερα μόνο χειροκίνητος.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αντε, ριξε και μια αντιστοιχη μηχανη να γινει το βασικο σετ ενασχολησης.

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Όντως, θα τον ήθελα 3 4 κλικ πιο ψιλό.
Μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Νέα Ιωνία είμαι.
Αλλά λογικά στέλνουν όλοι.
Τρενάκι, στάση Ομόνοια, ταφ, Εμ. Μπενάκη. Παραγγέλνεις το estate blend ή ένα καπουτσίνο, πληρώνεις λιγότερα από τη χειρότερη καφετέρια. Αφού πιεις το καφέ σου, πηγαίνεις μέσα και ψωνίζεις για το σπίτι. Είναι σημαντικό να πιεις εκεί καφέ, για να καταλάβεις ποια είναι η γεύση του σωστού καφέ, για να κάνεις benchmark.
Αν είσαι γενναίος, ζητάς rosebud και μετά γράψε εδώ μέσα τι σοκ έπαθε ο εγκέφαλος σου πίνοντας αυτό το ποίημα. Δεν θα το πιστεύεις ότι ο καφές έχει τέτοια αρώματα. (Με κατέστρεψες τώρα. Μου τρέχουν τα σάλια).
Αν πατήσεις το πόδι σου εκεί όμως, καλά ξεμπερδέματα. Σε βλέπω την επόμενη βδομάδα να ρωτάς για μηχανές με θερμοκρασιακή σταθερότητα και πόσο καλή είναι η Σίλβια (η Ρανσίλιο, όχι αυτή του Φελίνι) και αν όντως αξίζει το pid τα λεφτά του.
Σε προειδοποίησα, μην μας κατηγορείς μετά.

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ανοίγεις το φακελάκι 10 με 14 ημέρες μετά την ημ/νία ψησίματος. Τον καταναλώνεις δηλαδή την 3η και 4η βδομάδα μετά το ψήσιμο που είναι στο peak του. Νωρίτερα είναι "άγριος", μετά αρχίζει να ξεθυμαίνει. Το sweet spot είναι εκεί μέσα. 3η και 4η βδομάδα.
Κι ακόμα δεν έχεις μπει στη φάση "αφαλάτωση της μηχανής και backflash"
Καλά ξεμπερδέματα και σ´εσένα.

Γάλα δεν βάζω στον καφέ, αλλά λίγη ζάχαρη (ένα χαπάκι ζαχαρίνη στον διπλό).
Μάλλον προβλέπεται μια βόλτα.
Ο gourmet της hausbrandt προς ποιο χαρμάνι πάει;
Καμία εισαγωγική ρε παιδιά δεν παίζει, μη φάμε όλο το δώρο για μια καφετιέρα;
Μη πείτε καμία lelit του πεντακοσάρικου δηλαδή...

Τώρα, γιατί μόλις το έγραψα τις χαζεύω, δεν ξέρω...
Θα ψαχτώ για καμιά μεταχειρισμένη μου φαίνεται αν δεν υπάρχει άλλη!

Αντε, ριξε και μια αντιστοιχη μηχανη να γινει το βασικο σετ ενασχολησης.
Για οικονομικές μηχανές αναγκαστικά θα κινηθείτε προς Lelit μεριά.
Η φτηνότερη είναι αυτή https://www.barista.gr/el/lelit-pl41em-mixani-kafe που είναι μια χαρά για οικιακή χρήση.
Το μόνο αρνητικό της είναι ότι έχει 47cm portafilter αντί του στάνταρ 48, πράγμα που περιορίζει λίγο τις διαθέσιμες επιλογές σε αξεσουάρ (portafilters, tampers κλπ)

Για φτηνότερα μόνο σε μεταχειρισμένες που δεν είναι και κακή εναλλακτική αφού με ένα σερβίς γίνονται καινούριες.

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Και μετά τα χώνεις για pid, μανόμετρα κλπ και σου πάει πιο ακριβά από το να πάρεις αυτή που τα έχει ήδη...
Αυτά έβλεπα και έφτασα στην lelit του πεντακοσάρικου
Και μετά λες, δεν δίνω άλλα 100 να πάρω την άλλη που έχει 28άρι...
Κακό τριπάκι!

Ε τι;
Με το μαύρο της συσκευασίας θα παίζεις;
Όλη η βρωμιά του δικτύου θα μπει στον καφέ σου! :flipout:

όσοι έχετε μηχανές με ενσωματωμένο μύλο,
τι κάνετε όσον αφορά σπόρους καφέ που είναι γυαλιστεροί - ελαιώδεις ( ; ) εξωτερικά ;

η δική μου krups νομίζω έγραφε να μην τους χρησιμοποιώ γιατί δεν κάνουν για τον μύλο

Μετά από διάβασμα του μεγαλύτερου μέρους του νήματος (τι μελετηρός που είμαι), αποφάσισα να ανέβω κατηγορία για μια νέα εμπειρία καφέ!!
Δεν είχα ποτέ espresso καφετιέρα, οι γνώσεις μου είναι σχεδόν μηδενικές. Ήθελα μια που να μην έχει πολλά κουμπιά που δεν θα τα χρησιμοποιήσω και ποτέ και να είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη. Να μην χάνω πολύ χρόνο δηλαδή, αλλιώς χτυπάω και μια φράπα στα γρήγορα...

Nespresso με τις κάψουλες ήθελα να πάρω καθώς είχα δοκιμάσει αλλού και μου άρεσε, αλλά διαβάζοντας κι εδώ, ο αλεσμένος είναι καλύτερος, οπότε πήρα μια που κάνει και τα 2 χωρίς να δώσω μια περιουσία..

Αγόρασα την https://www.skroutz.gr/s/11908493/Delonghi-Dedica-Pump-Espresso-Metal-EC685-M.html στα 150 ευρώπουλα.
Ακόμα δεν την έχω βάλει μπροστά, όταν τη βάλω θα δοκιμάσω με Dimello που έχω πάρει ένα σακουλάκι απ' το σούπερ για αρχή και βλέπουμε!

Αν πάλι θέλει να κάνεις ένα σωρό πράγματα για πριν και μετά τον καφέ, πιθανόν να τη βρείτε και στις αγγελίες σε λίγο καιρό.

Ο καφές που δοκίμασα να κάνω (espresso διπλό ή μονό), μου φαίνεται χλιαρός. Έβαλα στη μνήμη την επιλογή να φτιάχνει ζεστό στο max και την αποθήκευσα, ωστόσο και πάλι μου φαίνεται στην 2η γουλιά, σαν να τον είχα αφήσει 15-20 λεπτά.
Δοκίμασα με που την ανοίγω, να βγάλω μια καλή δόση σκέτο νερό να ζεσταθεί πρώτα, και μετά κανονικά καφέ. Σαν κάτι να έκανε, αλλά πάλι όχι τόσο ζεστό όσο θα ήθελα. Πχ. συγκρίνω με ελληνικό που όταν τον βγάζω καίει στο φλυτζάνι ακόμα και μετά από 5 λεπτά, ενώ ο εσπρέσσο με την καφετιέρα στα 5 λεπτά θα είναι χλιαρός...

Κάνω κάτι λάθος;
Μήπως θέλει κανα μισάωρο προθέρμανση να κάψει καλά η μηχανή;

Αν το βάλεις στο τέρμα θα σου καίει τον καφέ και θα βγαίνει ένα πικρό ζουμί.
Με τη θερμοκρασία πρακτικά ελέγχεις πόσο να ψήσεις τον καφέ. Όχι πόσο ζεστό θα είναι το φλυτζάνι σου.
Βράσε νερό στον βραστήρα και βάλε το στο φλυτζάνι για 1-2 λεπτά, όσο κάνεις για να ετοιμάσεις το καλαθάκι σου.

Να ρωτήσω κάτι, το νέο σύστημα της Nespresso με την φυγοκεντρική εκχύλύση το έχει δοκιμάσει κανένας;

θα ήταν πολύ χρήσιμο να αναφέρει κάποιος που να γνωρίζει (και σίγουρα υπάρχουν πολλοί εδώ μέσα) ποιά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει κάποιος να ψάξει αγοράζοντας μια μηχανή. Ίσως επίσης θα ήταν καλό να υπάρχουν περιοχές τιμών, έτσι ώστε για παράδειγμα να αναφέρεται
από 100 ευρώ α, β, γ
από 300 ευρώ επιπλέον τα δ, ε, ζ
από 500 ευρώ επιπλέον τα η, θ, ι

κάτι που να βοηθάει έναν αρχάριο που θέλει να ασχοληθεί και να αγοράσει μια καλή μηχανή τι πρέπει να γνωρίζει και τι να ψάχνει.
Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω εαν υπάρχουν σεμινάρια ή dvds κατάλληλα για την εκμάθηση της "τέχνης" του barista.
Ότι άλλο που θα βοηθούσε, σαν οδηγός, θα ήταν πολύ χρήσιμο.