Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Έψαχνα αρκετά πριν τις γιορτές να αγοράσω μηχανή εσπρέσο για το σπίτι (μας ενδιαφέρει καπουτσίνο) και έχοντας επιλέξει (λόγω των άριστων κριτικών) την Delonghi Dedica Pump Espresso EC685 περίμενα να την πετύχω σε προσφορά.
Την προμηθεύτηκα πριν 2-3 εβδομάδες στα 150 και έχοντας παρασκευάσει μέχρι τώρα καπουτσίνο δηλώνω αρκετά ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.
Θα αρχίσω πειραματισμούς με φρεσκοκομμένους καφέδες (μέχρι τώρα έχω Illy από σούπερ μάρκετ) και θα επανέλθω με εντυπώσεις.
Πάντως μέχρι τώρα θεωρώ πως για την τιμή της είναι πολύ καλή επιλογή.

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ο καφές που δοκίμασα να κάνω (espresso διπλό ή μονό), μου φαίνεται χλιαρός. Έβαλα στη μνήμη την επιλογή να φτιάχνει ζεστό στο max και την αποθήκευσα, ωστόσο και πάλι μου φαίνεται στην 2η γουλιά, σαν να τον είχα αφήσει 15-20 λεπτά.
Δοκίμασα με που την ανοίγω, να βγάλω μια καλή δόση σκέτο νερό να ζεσταθεί πρώτα, και μετά κανονικά καφέ. Σαν κάτι να έκανε, αλλά πάλι όχι τόσο ζεστό όσο θα ήθελα. Πχ. συγκρίνω με ελληνικό που όταν τον βγάζω καίει στο φλυτζάνι ακόμα και μετά από 5 λεπτά, ενώ ο εσπρέσσο με την καφετιέρα στα 5 λεπτά θα είναι χλιαρός...

Κάνω κάτι λάθος;
Μήπως θέλει κανα μισάωρο προθέρμανση να κάψει καλά η μηχανή;

Μόλις τώρα διάβασα το post σου.
Και γω έχω βάλει τη ζέστη στο max (3 σκάλες έχει) και πριν φτιάξω τον καφέ, ρίχνω ζεστό νερό στην κούπα (όχι από βραστήρα αλλά από το ακροφύσιο της μηχανής που βγάζει και ζεστό νερό).
Η μηχανή δεν θέλει προθέρμανση. Εξάλλου αν την αφήσεις ανοιχτή για ώρα σβήνει μόνη της.
Με όλα τα παραπάνω βγαίνει οκ ο καφές. Όχι τέρμα ζεστός αλλά και πάλι ούτε στις καφετέριες πίνω των καπουτσίνο τέρμα ζεστό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν την καταλαβαίνω αυτή τη συνήθεια που έχουν μερικοί (και πολλές καφετέριες εδώ) να σου σερβίρουν τον καφέ στους 300 βαθμούς Κελσίου, και ουσιαστικά να μην πίνεται για κάνα μισάωρο μέχρι να αρχισει να κρυώνει.

Ο εσπρέσσο έχει συγκεκριμένη θερμοκρασία που πρέπει να εκχυλίζεται (92-96 βαθμούς), και, εφόσον μιλάμε για μικρή ποσότητα, προφανώς κρυώνει πολύ γρήγορα, γι'αυτό εξάλλου και καταναλώνεται λίγο-πολύ σα σφηνάκι.

Η θερμοκρασία εκχύλισης όπως έχουν γράψει κι άλλοι παραπάνω έχει να κάνει με τον βαθμό ψησίματος του καφέ, με τους light να θέλουν λίγο μεγαλύτερη και τους roast λίγο χαμηλότερη. Οι διαφορές στη γεύση δε, ακόμα και στον ένα βαθμό Κελσίου είναι σημαντικές, τουλάχιστον στα dark roasts που πειραματίζομαι αυτές τις μέρες. Χαμηλότερες ρυθμίσεις αναδεικνύουν πολλές γεύσεις που χάνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αντίστοιχα, το αφρόγαλα στον καπουτσίνο πρέπει να έχει θερμοκρασία περί του 60-70 βαθμούς, όπου βγαίνουν οι γλυκές γεύσεις του γάλατος. Παραπάνω κόβει, και χαλάει τόσο η υφή όσο και η γεύση.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι:

(i) αυτό που έγραψε ο @soch, να προθερμαίνεις δηλαδή το φλυτζάνι με καυτό νερό (ή να αφήνεις τα φλυτζάνια πάνω στη μηχανή, αν έχει χώρο για τέτοιο σκοπό)
(ii) να χρησιμοποιείς πορσελάνινα φλυτζάνια ώστε να μειώνεις έστω και λίγο τις απώλειες στα πλάγια.
(iii) για το αφρόγαλα, να χρησιμοποιείς κρύο γάλα και να φυλάς το κανατάκι στο ψυγείο, ώστε να έχεις χρόνο για αρκετή περιδίνηση στο γάλα πριν ζεσταθεί παραπάνω απ'οσο πρέπει.

Last edited:
οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στο αφρόγαλα το οποίο το καίνε εντελώς

για τον καφέ δεν μπορούν να ξεπεράσουν τους 97-98 βαθμούς άρα ακόμα και εκεί να έχουν την θερμοκρασία δε μπορεί να κάνει διαφορά σε σχέση με το 91-95

Και όμως έχουν προθερμασμένα τα φλυτζάνια στους 60 βαθμούς και έτσι πάντα δεν πέφτει η θερμοκρασία γρήγορα, για εμένα καφές που χρειάζεται να πιείς από το φλυτζάνι μετά από 5 λεπτά σημαίνει καμένος καφές.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Μόλις τώρα διάβασα το post σου.
Και γω έχω βάλει τη ζέστη στο max (3 σκάλες έχει) και πριν φτιάξω τον καφέ, ρίχνω ζεστό νερό στην κούπα (όχι από βραστήρα αλλά από το ακροφύσιο της μηχανής που βγάζει και ζεστό νερό).
Η μηχανή δεν θέλει προθέρμανση. Εξάλλου αν την αφήσεις ανοιχτή για ώρα σβήνει μόνη της.
Με όλα τα παραπάνω βγαίνει οκ ο καφές. Όχι τέρμα ζεστός αλλά και πάλι ούτε στις καφετέριες πίνω των καπουτσίνο τέρμα ζεστό.

Τελικά εφάρμοσα το ακροφύσιο και όντως βγάζει ζεστό νερό αμέσως και το κρατάει μέχρι να προετοιμάσω τον καφέ.
σιγά σιγά θα μάθω που θα πάει.

Βγάζω διπλή δόση καφέ αλλά δε μου φτάνει, θα πατάω μια φορά το διπλό και στο καπάκι μία το μονό να γεμίζει (για να μην πω το διπλό άλλη μία).
Μετά που τα νεύρα θα είναι στο peak θα παίρνω τηλ τον τσουκαλά να μου λέει που θα πέφτει ξύλο...

Θα πατάς μια το διπλό και στο καπάκι το μονό (ή πάλι το διπλό), με τον ίδιο καφέ στη μηχανή;

βασικά έχετε καταργήσει οποιοδήποτε κανόνα παρασκευής εσπρέσο! (εκτός από το ζέσταμα του ποτηριού!)

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Θα πατάς μια το διπλό και στο καπάκι το μονό (ή πάλι το διπλό), με τον ίδιο καφέ στη μηχανή;

ναι έχω πατήσει μια φορά το διπλό και στο καπάκι τον μονό, τριπλός δλδ.

Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

ναι έχω πατήσει μια φορά το διπλό και στο καπάκι τον μονό, τριπλός δλδ.

Τριπλό δεν τον λες με τον ίδιο καφέ στο portafilter. Τριπλή ποσότητα νερού, ναι.

Μπορείς απλά να βάζεις ζεστό νερό.
Δεν υπάρχει λόγος να καις τον καφέ και να παίρνεις και καφεΐνη στον θεό. :smile:
Ψευτοαμερικάνο δηλαδή.
Βέβαια, υφή, γεύση κλπ πάνε περίπατο.

Πήρα το thread παραμάζωμα από την αρχή του. Αυτό που έχω να πω είναι πως μπορεί το αμαξάκι μου να είναι παλιό, αλλά το θέλω ακόμη. Γιατί με κάνετε να το πουλήσω και να πάρω κάποιο από τα θηριάκια που έχετε μερικοί; :P
Πέρα από την πλάκα, ξεκίνησα με τον κλασικό φραπέ (μια στο τόσο παίζει πάλι κι αυτός), πήγα στο πιγκουινάκι με τις κάψουλες (το έστειλα σχετικά γρήγορα) και πλέον είμαι με μια Delonghi Magnifica (ολοκαίνουρια, σφραγιστό κουτί, με αποδείξεις κλπ στα 150 , ήταν no-brainer). Άντε να δούμε που θα με βγάλει κι αυτό όμως με όσα διαβάζω εδώ μέσα!

Υ.Γ. Πρώτο ποστ μετά από 10ετία+... :damnyou:

Αν σου αρέσει αυτό που πίνεις, τα υπόλοιπα είναι για εγκυκλοπαιδική γνώση.

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Αν σου αρέσει αυτό που πίνεις, τα υπόλοιπα είναι για εγκυκλοπαιδική γνώση.

Απλά αν δεν πιεις το καλύτερο, δεν ξέρεις τι χάνεις ;)

Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απλά αν δεν πιεις το καλύτερο, δεν ξέρεις τι χάνεις ;)

Πάντα υπάρχει το καλύτερο (μηχανές, γυναίκες, αυτοκίνητα, καφετιέρες, κινητά κ.λπ.). Αν είσαι τύπος που σου αρέσει να το κυνηγάς, πάσο.
Το θέμα είναι να είσαι καλά με αυτό που έχεις. Άρα έχει να κάνει πρώτα με σένα και μετά με το τι υπάρχει εκεί έξω...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

Πάντα υπάρχει το καλύτερο (μηχανές, γυναίκες, αυτοκίνητα, καφετιέρες, κινητά κ.λπ.). Αν είσαι τύπος που σου αρέσει να το κυνηγάς, πάσο.
Το θέμα είναι να είσαι καλά με αυτό που έχεις. Άρα έχει να κάνει πρώτα με σένα και μετά με το τι υπάρχει εκεί έξω...

Σε φόρουμ σαν και αυτό, συχνάζουν τέτοιοι τύποι που το κυνηγούν σαν και εμένα :p
Αλλιώς, θα μέναμε σε κάψουλες για καφέ και lcd τηλεοραση 😂

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

Τριπλό δεν τον λες με τον ίδιο καφέ στο portafilter. Τριπλή ποσότητα νερού, ναι.

εντάξει παίρνει και λίγο καφέ που υπάρχει.
διαβάζοντας το νήμα δεν ήξερα τι είναι το porta πως το λένε (για σας που είστε απ' το Μονακό), το ματσούκι το λέω εγώ, κόλα το από κάτω

Βασικά τώρα πρέπει να μάθω πως φτιάχνω τον εσπρέσσο σε μορφή φρέντο (παραγγελία απ' έξω; ). Μέχρι εδώ καλά πειραματιστήκαμε.

Για όσους θέλουν να μάθουν τα μυστικά παρασκευής παντός είδους καφέ, μπορούν να δώσουν εξετάσεις για πρόσληψη στα μικέλ. είχε πάει γνωστός και έχει διάβασμα, διαγώνισμα στο τέλος κτλ. αν περάσεις τότε μπορεί να σε πάρουν.
Οπότε διαβάζεις, δίνεις εξετάσεις και περάσεις δεν περάσεις απλά δεν πας για δουλειά.

Για όσους θέλουν να μάθουν τα μυστικά παρασκευής παντός είδους καφέ, μπορούν να δώσουν εξετάσεις για πρόσληψη στα μικέλ. είχε πάει γνωστός και έχει διάβασμα, διαγώνισμα στο τέλος κτλ. αν περάσεις τότε μπορεί να σε πάρουν.
Οπότε διαβάζεις, δίνεις εξετάσεις και περάσεις δεν περάσεις απλά δεν πας για δουλειά.

Χωρίς παρεξήγηση, ο καφές του Μίκελ είναι χάλια, όποτε δεν θα ήταν η πρώτη επιλογή μου για εκπαίδευση barista ;)