Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Γιατί βρε το έχουμε και το ιντερνετ? Με μερικά κλικ μαθαίνεις ένα σωρό πράγματα χωρίς να σηκωθείς ούτε από τον καναπέ, όρεξη να υπάρχει. :)

Χωρίς παρεξήγηση, ο καφές του Μίκελ είναι χάλια, όποτε δεν θα ήταν η πρώτη επιλογή μου για εκπαίδευση barista ;)

δεν ξέρω τι είναι, είπα ένα τρόπο να μάθει κανείς να φτιάχνει. μπορεί να φταίει ο καφές τους αν είναι κακός. Πάρτε μαζί τον δικό σας.

Ο καφές απο μικελ μέτριος.
Για τα δικά μου γούστα θεωρώ κορυφή τον καφέ του Ταλουμη(taf), και τον καφε απο την αλυσίδα detox (dimello cento).
Φοβερό καπουτσίνο απο taf, και εξαιρετικό φρέντο απο detox.

Λοιπόν τώρα που ξεμπέρδεψα με τα του εσπρέσσο (γελάει ο κόσμος, έχω μέλλον ακόμα, αλλά λέμε τώρα), ασχολούμαι λίγο με τα του αφρόγαλου, αφού ακόμα εκεί δεν είμαι ικανοποιημένος.

Το πρόβλημα μέσες άκρες είναι ότι το φλυτζάνι του καπουτσίνο είναι σχετικά μικρό, οπότε δεν χωράει τόνους γάλατος. Κοινώς, γεμίζω το κανατάκι ελάχιστα (2-3cm), ώστε αφενός να μη σπαταλάω τα κερατά μου σε γάλα κάθε φορά, αφετέρου να έχω όλο το φάσμα στο φλυτζάνι, εννοώ και λίγο γάλα και λίγο αφρό από πάνω.

Το θέμα είναι ότι βάζοντας ελάχιστο στο κανατάκι, παίρνει θερμοκρασία μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα, οπότε φοβούμενος μην το κάψω, σταματάω. Τελικά λοιπόν, οι στροβιλισμοί είναι λιγότεροι απ'οσοι θα ήθελα, και δεν με ενθουσιάζει η υφή.

Τι κάνουμε;

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Λοιπόν τώρα που ξεμπέρδεψα με τα του εσπρέσσο (γελάει ο κόσμος, έχω μέλλον ακόμα, αλλά λέμε τώρα), ασχολούμαι λίγο με τα του αφρόγαλου, αφού ακόμα εκεί δεν είμαι ικανοποιημένος.

Το πρόβλημα μέσες άκρες είναι ότι το φλυτζάνι του καπουτσίνο είναι σχετικά μικρό, οπότε δεν χωράει τόνους γάλατος. Κοινώς, γεμίζω το κανατάκι ελάχιστα (2-3cm), ώστε αφενός να μη σπαταλάω τα κερατά μου σε γάλα κάθε φορά, αφετέρου να έχω όλο το φάσμα στο φλυτζάνι, εννοώ και λίγο γάλα και λίγο αφρό από πάνω.

Το θέμα είναι ότι βάζοντας ελάχιστο στο κανατάκι, παίρνει θερμοκρασία μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα, οπότε φοβούμενος μην το κάψω, σταματάω. Τελικά λοιπόν, οι στροβιλισμοί είναι λιγότεροι απ'οσοι θα ήθελα, και δεν με ενθουσιάζει η υφή.

Τι κάνουμε;

Παίρνεις ένα μικρότερο κανατακι και βάζεις πιο πολύ γάλα (αναγκαστικά πετάς όσο περισσεύει). Στη δικια μου, το ακροφύσιο έχει μια γραμμή που δείχνει μέχρι ποσο πρέπει να είναι βυθισμένο στο γαλα για να βγάλει σωστά microfoam.

Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Παίρνεις ένα μικρότερο κανατακι και βάζεις πιο πολύ γάλα (αναγκαστικά πετάς όσο περισσεύει). Στη δικια μου, το ακροφύσιο έχει μια γραμμή που δείχνει μέχρι ποσο πρέπει να είναι βυθισμένο στο γαλα για να βγάλει σωστά microfoam.

Το ακροφύσιο είναι στάνταρ πόσο πρέπει να'ναι μέσα (το καταλαβαίνεις κι απ'τον ήχο, όπου πρέπει να ακούς και αέρα εκτός από νερό). Το θέμα είναι νομίζω πέρα απ'το ακροφύσιο, αυτός ο στροβιλισμός που συμβαίνει μέσα και πόσο χώρο θέλει μέσα στο γάλα για να γίνει πηχτό μεν, αλλά όχι στερεό.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

Το ακροφύσιο είναι στάνταρ πόσο πρέπει να'ναι μέσα (το καταλαβαίνεις κι απ'τον ήχο, όπου πρέπει να ακούς και αέρα εκτός από νερό). Το θέμα είναι νομίζω πέρα απ'το ακροφύσιο, αυτός ο στροβιλισμός που συμβαίνει μέσα και πόσο χώρο θέλει μέσα στο γάλα για να γίνει πηχτό μεν, αλλά όχι στερεό.

Για να γίνω πιο σαφής, το σημάδι που λέω είναι η άσπρη γραμμή.
Αν έχεις γεμίσει το κανατακι έως εκεί, έχεις μπόλικο γάλα για τουλάχιστον 2 cappuccino.
0df9b4d653a9ce85bf21cf60c74a541b.jpg

Sent from my iPad using Tapatalk

Νερό και σαπούνι κύριοι είναι η λύση.

Στο pitcher όπου βάζετε κανονικά το γάλα βάζετε νερό (όσο θα βάζατε γάλα) και μια σταγόνα fairy.

Μετά ξεκινάτε τους στροβιλισμούς κλπ (δείτε βίντεο στο youtube), έως ότου μάθετε να ομογενοποιειτε το σαπούνι με το νερό. Όταν το καταφέρετε αυτό, το γάλα θα σας φαίνεται εύκολο.

Οπότε για να μην πετάτε γάλα (κρίμα είναι), βγάλτε τη νοικοκυρά απο μέσα σας. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=KxAvYoymUbM

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ενταξει, σιγά το κόστος για το φρέσκο γαλα, άσε που αν δεν το καταναλώσεις γρήγορα χαλάει έτσι και αλλιώς. Προσωπικα δεν με πειράζει να πετάξω λίγο γαλα, εφόσον η μηχανή βγάζει αυτόματα πολύ καλο microfoam (αρκεί να έχει βυθιστεί σε σωστό βάθος το ακροφύσιο). Παντως θα δοκιμάσω το κόλπο με το σαπούνι, έτσι για την πλακα :)

Τώρα που πήραμε λίγο ρυθμό, να πως ξεκινάει κάθε πρωί αξημέρωτα... (ή αλλιώς γιατί ήθελα όλη αυτή την ευχάριστη φασαρία να με ξυπνάει κάθε πρωί...)

https://youtu.be/F1Fy5y7bX2A

(Sorry για τα σκόρπια artifacts, ο λόγος είναι ότι το iMovie έχει θέματα στο render με τα βίντεο του iPhone 11 Pro. Όχι, δεν αστειεύομαι.)

Last edited:
μια χαρά! μην ξεχνάς να εκτονώνεις ατμό αμέσως μετά το αφρόγαλα και να σκουπίζεις!

Έλα, του παίρνουμε τον αέρα σιγά σιγά...

848d0119362e807765baa715ecc29a26.jpg

Αν κάτι με χαλάει λίγο, είναι ότι μου φαίνεται λίγο βαρύς στη γεύση. Στο συγκεκριμένο κόψιμο, το ΠΦ χωράει πολύ (κάτι παραπάνω από 20γρ). Φυσικά έχω αλλάξει τη ροή για να'χω περίπου 40γρ καφέ στο φλυτζάνι, αλλά πάλι βαρούτσικος είναι. Μπορώ να βάλω λιγότερο θεωρητικά, αλλά πρέπει να βρω άλλο πάτημα. Α ρε φασαρίες... :BDGBGDB55:

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Από εμφάνιση φαίνεται εξαιρετικός. Τίγρης!
Ποιος καφές είναι αυτός ?

Αυτός εδώ είναι. Είπα να ξεκινήσω τους medium σιγά σιγά τώρα που κάπως έστρωσε η διαδικασία. Φυσικά έχω ακόμα διάφορα θέματα (πχ το πάτημα και η ομοιογένειά του (ποτέ δε βγάζουν τα δυο ακροφύσια ακριβώς τον ίδιο μονό, ούτε σε ποσότητα ούτε σε ποιότητα).

Εν τω μεταξύ, στα brewing methods δεν αναφέρει καθόλου espresso (ενώ σε άλλους το κάνει). Υπάρχουν τελικά καφέδες που ΔΕΝ κάνουν για εσπρέσσο, ανεξαρτήτως κοψίματος;