Ακριβώς!
Εγώ πλέον πιστεύω ότι οι "βαθιά ψαγμένοι" για καφέδες και κρασιά ... είναι απλώς θύματα αυθυποβολής.
Δηλαδή αν ξοδέψεις λεφτά και χρόνο σε κάτι, τότε πείθεις τον εαυτό σου ότι αυτό το κάτι είναι καταπληκτικό και ότι απολαμβάνεις ποιότητα. Είναι έτσι όμως;
Σαφώς και υπάρχουν καφέδες καμένοι και καφέδες χάλια. Αλλά από κει και πέρα, οι περισσότεροι από μας δεν καταλαβαίνουμε καμιά διαφορά από ένα καφέ νορμάλ σε μια απλή μηχανή 150 ευρώ και ένα καφέ "τέλειο" σε μηχανή 1500 ευρώ. Η "τελειότητα" σε θερμοκρασίες, χρόνους ψησίματος, κρέμα και τα λοιπά, είναι απλώς για όσους έχουν μανία να ασχολούνται με ανούσιες λεπτομέρειες. Ο "τέλειος" εσπρέσο είναι μια φαντασίωση, δεν έχει διαφορά από τον "απλώς" καλό εσπρέσο.
Τα ίδια ισχύουν και για τα κρασιά. Όμως εκεί υπάρχουν και "double blind" πειράματα που αποδεικνύουν ότι οι "ειδικοί κρασιού" ουσιαστικά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα φτηνό από ένα ακριβό κρασί. Στον καφέ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα γιατί είναι όλα τόσο ασταθή που ούτε καν έχει νόημα να γίνει double blind πείραμα!...
Βασικά έχουμε θύματα μάρκετινγκ που πείθουν τον εαυτό τους ότι ο χρόνος και το χρήμα που πετάνε τους αγοράζει κάποια ποιότητα (που δεν υπάρχει).
Και για όσους τους αρέσουν οι επιστημονικές αναφορές:
https://phys.org/news/2011-04-expensive-inexpensive-wines.html
Expensive and inexpensive wines taste the same, research shows