Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Υπάρχουν 5 γεύσεις (classico, intenso, Brasil, Ethiopia, Guatemala), ένας decaf και ένας lungo (μάλλον ίδιος με τον classico). Πήρα 2-3 τεμάχια απ' όλα και σήμερα δοκίμασα τα μισά, Brazil & Guatemala εσπρεσάκια και classico capuccino. Ωραίοι είναι όλοι :BDGBGDB55:, νομίζω ότι ο Guatemala μού άρεσε λίγο περισσότερο.

Oταν λες 2-3 τεμαχια, εννοεις καψουλες??
Απο που ρε φιλε??
Στα S/M ,εχουν μονο τις μεταλλικες συσκευασιες με τα 11-13 ευρω!

Oταν λες 2-3 τεμαχια, εννοεις καψουλες??
Απο που ρε φιλε??
Στα S/M ,εχουν μονο τις μεταλλικες συσκευασιες με τα 11-13 ευρω!
Σου στέλνω pm.

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Με την ζυγαριά κουζίνας που έχω, μέτρησα σε 3 διαφορετικά κοψίματα το ίδιο αποτέλεσμα: 23 γραμμάρια. Δεν ξέρω ποσό ακρίβειας είναι η ζυγαριά μου, αλλά από ότι φαινεται η μηχανή κόβει τα ίδια γραμμάρια κάθε φορά (με τον συγκεκριμένο καφέ, στο ίδιο grind setting).

Sent from my iPad using Tapatalk

Update: Χρησιμοποιωντας ένα αλενακι, κατέβασα την δόση στα 20 γρ.

Με χρόνους και ποσότητα νερού όμως πως τα πάει Τάκη;
Μειώθηκαν ή απλά το βγάζει πιο αραιό;

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Με χρόνους και ποσότητα νερού όμως πως τα πάει Τάκη;
Μειώθηκαν ή απλά το βγάζει πιο αραιό;

Οι χρόνοι αναμενόμενα άλλαξαν λίγο. Η εκχύλιση ξεκινά στα 9 Δευτερόλεπτα από 10-11 και έχω το ίδιο espresso shot volume στα 30 συνολικά δευτερόλεπτα από κοντα 40 πριν.

Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Οι χρόνοι αναμενόμενα άλλαξαν λίγο. Η εκχύλιση ξεκινά στα 9 Δευτερόλεπτα από 10-11 και έχω το ίδιο espresso shot volume στα 30 συνολικά δευτερόλεπτα από κοντα 40 πριν.
Είσαι πιο κοντά στο ιδανικό τώρα, γευστικά κατάλαβες αλλαγή?

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

Είσαι πιο κοντά στο ιδανικό τώρα, γευστικά κατάλαβες αλλαγή?

Μικρές διαφορες. Νομίζω οτι έχει ενα κλικ λιγότερη οξύτητα. Βεβαια, χρειάζεται να πιω αρκετά καφεδάκια για να είμαι σίγουρος, αλλά το βρίσκω ισορροπημένο γευστικά.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα ό

Μικρές διαφορες. Νομίζω οτι έχει ενα κλικ λιγότερη οξύτητα. Βεβαια, χρειάζεται να πιω αρκετά καφεδάκια για να είμαι σίγουρος, αλλά το βρίσκω ισορροπημένο γευστικά.
Η οξύτητα πάντως, ανάλογα με την ποικιλία, είναι επιθυμητή. Έχει να κάνει με το προφίλ του καφέ και διαφέρει από την ξυνίλα που λένε λόγω υποεκχύλισης.
Πολλοί βέβαια, ειδικά στα πρώτα τους βήματα, αυτά τα δύο τα μπερδεύουν.
Ένα μικρό τιπ που βοηθάει πολύ, είναι να επιλέγεις ένα ποιοτικό χαρμάνι, που ταιριάζει στα γούστα σου και μένεις εκεί μέχρι να εξοικιωθεις με τη γεύση του και να αντιλαμβάνεσαι τις διαφορές όταν αλλάζεις τις παραμέτρους εκχύλισης.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση

Η οξύτητα πάντως, ανάλογα με την ποικιλία, είναι επιθυμητή. Έχει να κάνει με το προφίλ του καφέ και διαφέρει από την ξυνίλα που λένε λόγω υποεκχύλισης.
Πολλοί βέβαια, ειδικά στα πρώτα τους βήματα, αυτά τα δύο τα μπερδεύουν.
Ένα μικρό τιπ που βοηθάει πολύ, είναι να επιλέγεις ένα ποιοτικό χαρμάνι, που ταιριάζει στα γούστα σου και μένεις εκεί μέχρι να εξοικιωθεις με τη γεύση του και να αντιλαμβάνεσαι τις διαφορές όταν αλλάζεις τις παραμέτρους εκχύλισης.

Αυτο κάνω το τελευταίο 5 μηνο :)
Και ναι έχεις δίκιο, ακόμα ο ουρανίσκος μου δεν ειναι ακόμα τόσο εκπαιδευμένος ώστε να διακρίνω την καλη από την καλη οξύτητα...
Επίσης, δεν βοηθάει το οτι πίνω ως επί το πλειστον cappuccinos

Πάντως τώρα που έχω λίγο ισορροπήσει ως προς διαδικασίες και αποτελέσματα, βλέπω ότι το αρχικό μου θέμα (που σας είχα πρήξει επί μέρες) δεν ήταν η καφετιέρα ή η μπαγιατίλα του καφέ, αλλά το γεγονός ότι, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, είμαστε συνηθισμένοι σε λιγότερο ή περισσότερο dark roasts.

Ενώ μου αρέσουν και είναι στις γεύσεις μου, ψάχνομαι να δω και για άλλα, και σήμερα πήρα ένα medium που βρήκα αρκετά φρέσκο (1 βδομάδας = ό,τι πρέπει). Ε, η ξινή γεύση φαινόταν από τη στιγμή που άλεσα τον καφέ, στη μυρωδιά, δε χρειαζόταν καν να τον πιω για να καταλάβω! Η εκχύλιση πήγε απολύτως προβλεπέ (~19gr καφέ σε ~38gr υγρό, 30κάτι sec εκχύλιση, υφή όσο έπεφτε σα μέλι κλπ), το αποτέλεσμα ήταν στα όρια του μη πόσιμου για μένα. Τον ήπια βέβαια (no pun intended), και μετά λίγο με ανακάτευε το στομάχι μου (όπως πάντα συμβαίνει σε τέτοιες γεύσεις για μένα).

Φανταστείτε να πήγαινα και σε light....!

Είναι μεγάλο πράγμα η συνήθεια.

Πάντως τώρα που έχω λίγο ισορροπήσει ως προς διαδικασίες και αποτελέσματα, βλέπω ότι το αρχικό μου θέμα (που σας είχα πρήξει επί μέρες) δεν ήταν η καφετιέρα ή η μπαγιατίλα του καφέ, αλλά το γεγονός ότι, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, είμαστε συνηθισμένοι σε λιγότερο ή περισσότερο dark roasts.

Ενώ μου αρέσουν και είναι στις γεύσεις μου, ψάχνομαι να δω και για άλλα, και σήμερα πήρα ένα medium που βρήκα αρκετά φρέσκο (1 βδομάδας = ό,τι πρέπει). Ε, η ξινή γεύση φαινόταν από τη στιγμή που άλεσα τον καφέ, στη μυρωδιά, δε χρειαζόταν καν να τον πιω για να καταλάβω! Η εκχύλιση πήγε απολύτως προβλεπέ (~19gr καφέ σε ~38gr υγρό, 30κάτι sec εκχύλιση, υφή όσο έπεφτε σα μέλι κλπ), το αποτέλεσμα ήταν στα όρια του μη πόσιμου για μένα. Τον ήπια βέβαια (no pun intended), και μετά λίγο με ανακάτευε το στομάχι μου (όπως πάντα συμβαίνει σε τέτοιες γεύσεις για μένα).

Φανταστείτε να πήγαινα και σε light....!

Είναι μεγάλο πράγμα η συνήθεια.

Ακριβώς!

Εγώ πλέον πιστεύω ότι οι "βαθιά ψαγμένοι" για καφέδες και κρασιά ... είναι απλώς θύματα αυθυποβολής.

Δηλαδή αν ξοδέψεις λεφτά και χρόνο σε κάτι, τότε πείθεις τον εαυτό σου ότι αυτό το κάτι είναι καταπληκτικό και ότι απολαμβάνεις ποιότητα. Είναι έτσι όμως;

Σαφώς και υπάρχουν καφέδες καμένοι και καφέδες χάλια. Αλλά από κει και πέρα, οι περισσότεροι από μας δεν καταλαβαίνουμε καμιά διαφορά από ένα καφέ νορμάλ σε μια απλή μηχανή 150 ευρώ και ένα καφέ "τέλειο" σε μηχανή 1500 ευρώ. Η "τελειότητα" σε θερμοκρασίες, χρόνους ψησίματος, κρέμα και τα λοιπά, είναι απλώς για όσους έχουν μανία να ασχολούνται με ανούσιες λεπτομέρειες. Ο "τέλειος" εσπρέσο είναι μια φαντασίωση, δεν έχει διαφορά από τον "απλώς" καλό εσπρέσο.

Τα ίδια ισχύουν και για τα κρασιά. Όμως εκεί υπάρχουν και "double blind" πειράματα που αποδεικνύουν ότι οι "ειδικοί κρασιού" ουσιαστικά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα φτηνό από ένα ακριβό κρασί. Στον καφέ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα γιατί είναι όλα τόσο ασταθή που ούτε καν έχει νόημα να γίνει double blind πείραμα!...

Βασικά έχουμε θύματα μάρκετινγκ που πείθουν τον εαυτό τους ότι ο χρόνος και το χρήμα που πετάνε τους αγοράζει κάποια ποιότητα (που δεν υπάρχει).

Και για όσους τους αρέσουν οι επιστημονικές αναφορές:

https://phys.org/news/2011-04-expensive-inexpensive-wines.html
Expensive and inexpensive wines taste the same, research shows

giphy.gif

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Μπραβο εκχυλιση,πολυ καλη.
Ποιος καφες ειναι? απο γευση?

Είναι το specialty blend του Chain Coffee Company στον Γερακα (70% Βραζιλια, 30% Γουατεμαλα, medium roasted). Εμενα μου αρεσει πολυ το συγκεκριμενο.

Λογικό είναι αν πας με απλούς εθελοντές να μην βγάλεις άκρη...
Σαν να δίνεις στον παππού από το χωριό που έχει συνηθίσει τον χύμα ξυδιά της ταβέρνας να δοκιμάσει καλό κρασί.
Παίζει να σου βγάλει και τον ξυδιά καλύτερο.

Ok, δοκίμασαν Sauvignon Blanc.
Πόσοι από αυτούς ξέρουν τι να περιμένουν από ένα Sauvignon Blanc;
Πόσοι δοκίμασαν ένα πετυχημένο Sauvignon Blanc για να ξέρουν πόσο κοντά έχουν πέσει αυτά που δοκίμασαν;
Σαν να λέμε, έδωσαν σε 400 άτομα που δεν είχαν φάει ποτέ τους καρπούζι να διαλέξουν ανάμεσα σε σταφύλια και πεπόνια ποιο είναι το καλύτερο καρπούζι και τους άρεσαν και τα δύο. :nounder:
Δοκίμασαν σαμπάνια των 5 (προφανώς όχι σαμπάνια αλλά αφρώδες κρασί) και δεν μπορούσαν να την ξεχωρίσουν από την κανονική.
Οποιοσδήποτε ξέρει τα βασικά, μπορεί να ξεχωρίσει τη σαμπάνια από το αφρώδες κρασί ακόμη και από μία φωτογραφία.

Στον καφέ τώρα, είναι πιο εύκολο να παίξεις γιατί είναι πιο φτηνός από ένα κρασί.
Καταλήγεις σε ψήσιμο (εγώ είμαι του middle roast), χαρμάνι (έχω αποφασίσει ότι τα μονοποικιλιακά δεν με τρελαίνουν) και παίζεις.
Το Σάββατο π.χ. δοκιμάσαμε 3 καφέδες με κάποιους φίλους (Lavazza Oro, NY με 5% blue mountain και Starbucks dark roast) και οι διαφορές έβγαζαν μάτι.
Στο κόψιμο, στη θερμοκρασία και στην εκχύλιση η διαφορά είναι από την ξινίλα της γεροντοκόρης στην πικρίλα του θανάτου.
Δεν συζητάμε για διαφορές στο σώμα του καφέ που το βλέπεις με το μάτι...

Ακριβώς!

Εγώ πλέον πιστεύω ότι οι "βαθιά ψαγμένοι" για καφέδες και κρασιά ... είναι απλώς θύματα αυθυποβολής.

Δηλαδή αν ξοδέψεις λεφτά και χρόνο σε κάτι, τότε πείθεις τον εαυτό σου ότι αυτό το κάτι είναι καταπληκτικό και ότι απολαμβάνεις ποιότητα. Είναι έτσι όμως;

Σαφώς και υπάρχουν καφέδες καμένοι και καφέδες χάλια. Αλλά από κει και πέρα, οι περισσότεροι από μας δεν καταλαβαίνουμε καμιά διαφορά από ένα καφέ νορμάλ σε μια απλή μηχανή 150 ευρώ και ένα καφέ "τέλειο" σε μηχανή 1500 ευρώ. Η "τελειότητα" σε θερμοκρασίες, χρόνους ψησίματος, κρέμα και τα λοιπά, είναι απλώς για όσους έχουν μανία να ασχολούνται με ανούσιες λεπτομέρειες. Ο "τέλειος" εσπρέσο είναι μια φαντασίωση, δεν έχει διαφορά από τον "απλώς" καλό εσπρέσο.

Τα ίδια ισχύουν και για τα κρασιά. Όμως εκεί υπάρχουν και "double blind" πειράματα που αποδεικνύουν ότι οι "ειδικοί κρασιού" ουσιαστικά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα φτηνό από ένα ακριβό κρασί. Στον καφέ τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα γιατί είναι όλα τόσο ασταθή που ούτε καν έχει νόημα να γίνει double blind πείραμα!...

Βασικά έχουμε θύματα μάρκετινγκ που πείθουν τον εαυτό τους ότι ο χρόνος και το χρήμα που πετάνε τους αγοράζει κάποια ποιότητα (που δεν υπάρχει).

Και για όσους τους αρέσουν οι επιστημονικές αναφορές:

https://phys.org/news/2011-04-expensive-inexpensive-wines.html
Expensive and inexpensive wines taste the same, research shows

Υπάρχει μία λάθος αντίληψη ότι η όποια μηχανή κάνει την διαφορά, η σημαντική διαφορά είναι στον μύλο και το κόψιμο σε συνάρτηση με την μηχανή γι αυτό και πολλοί στο σπίτι τους βγάζουν χάλια καφέ. Σε αυτό φυσικά πάνε και άλλα όπως καθαρισμος μηχανής, ποιότητα νερου κλπ. Τώρα το θέμα στην γεύση είναι σχετικό σίγουρα μπορεί να σου αρέσει καλύτερα ένα ποτό που κάνει 5ε και σε κάποιον άλλον αυτο των 150ε, το μεγάλο θέμα είναι αν πραγματικά αντισταθμίζεται η χρηματική διαφορά το οποίο είναι κάτι προσωπικό.

Όλα έχουν σημασία, αλλά προφανώς και η μηχανή παιζει τεράστιο ρόλο μιας που πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία και σωστή πίεση νερού. Αυτά κοστίζουν, αλλιώς θα την βγάζαμε όλοι με μηχανές των 150 ευρώ.

Είναι και να ασχοληθείς...
Εμένα δεν μου αρέσει το Whiskey π.χ.
Είτε μου δώσεις των 5 , είτε των 500, πάλι χάλια θα μου φανεί.
Και έχω δοκιμάσει τέτοιο Whiskey.
Δεν είπα ποτέ "τι βλάκας είναι ο άλλος που το πίνει". Το μόνο που είπα είναι "κρίμα οι γουλιές μου, δεν κατάλαβα Χριστό".