Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Έχω μια Gaggia Classic από τις αρχές του 2011, ακούγονται και λέγονται πολλά σχετικά με το πως θα φτιάξεις εσπρέσο.

Για θερμοκρασίες και θερμόμετρα, πιέσεις και bar, χρόνο αναμονής για να ζεσταθεί η μηχανή (άλλος 30 λεπτά ζέσταμα, άλλος 60), κάποιος έλεγε ότι πετάει πάντα τον πρώτο καφέ που βγαίνει, ακούς για καφέδες πανάκριβους αλλά "πλούσιους σε αρώματα και γεύσεις" αλλά αυτά σε μια ιδανική ζωή που δεν κάνουμε τίποτε άλλο στον κόσμο παρά να φτιάχνουμε και να απολαμβάνουμε καφέ.

Η δική μου εμπειρία, λέει το εξής: αφήνω τη μηχανή 7-8 λεπτά να ζεσταθεί (6 λέει ο κατασκευαστής, κάτι θα ξέρει αυτός δε μπορεί), αφήνω κατόπιν να τρέξει νερό με το portafilter και το basket επάνω γεμίζοντας 3/4 ενός μπολ (έτσι ώστε να ζεσταθούν τα μέταλλα) βάζω τον καφέ (14 γραμμάρια με τίποτα δεν βγαίνει, 18-20 μου παίρνει), τον πατάω ανάλογα το κόψιμο (συνήθως ελαφρά θέλει για να μην στουμπώνει ο καφές που βγαίνει και καεί), αφήνω να βγουν 50-60 ml στο φλιτζάνι και προσπαθώ ο χρόνος να είναι το λιγότερο 24-25 seconds. Μετά στο σέικερ για να γίνει φρέντο εσπρέσο. Κάποιες κρύες νύχτες ή ξημερώματα του χειμώνα τον πίνω όπως είναι ζεστό.

Ο καφές που παίρνω είναι από καφεκοπτείο στο κέντρο της Αθήνας. Δυστυχώς δεν έχω αξιωθεί να πάρω μύλο ακόμη (αλλά θα τον πάρω που θα πάει, κάτσε να φύγει ο αποστειρωτής των μπιμπερό από τον πάγκο) οπότε τον παίρνω κομμένο. Είναι value for money καφές, τον έχω δοκιμάσει σε διάφορες εκδόσεις (ποσοστά βαρύ-κανονικού) και έχω καταλήξει στο 50-50. Είναι λίγο πικρός αλλά δεν με πειράζει. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω καφέ πανάκριβο από τα πολυδιαφημισμένα καφέ του κέντρου. Με αυτόν απολαμβάνω φρέντο εσπρέσο πραγματικά εξαιρετικό, σίγουρα καλύτερο από την πλειοψηφία των καφετεριών της Αττικής (ειδικά αυτών με τις κανάτες) και καμία σχέση με τις μηχανές με τις κάψουλες (όπου εκεί πίνεις ρόφημα με γεύση καφέ).

Θα πει κάποιος πως θα μπορούσα να πίνω καλύτερο καφέ. Ναι συμφωνώ. Δεν ζούμε σε ιδανικό κόσμο όμως οπότε δεν μπορώ να δώσω 500-1000 ευρώ για μηχανή, έδωσα 205 (την βρήκα σε ευκαιρία από ιταλικό μαγαζί). Δεν μπορώ να περιμένω 30 και 60 λεπτά να ζεσταθεί. Οι καφέδες μου δεν είναι πάντα προαποφασισμένοι. Ακόμη και έτσι, δεν μπορώ να θυμάμαι να ανοίγω τη μηχανή τόσο νωρίς. Το θερμοσίφωνα ανάβουμε τόση ώρα. Επίσης δεν μπορώ να δίνω 25 & 30 ευρώ το κιλό για καφέ (ίσως και παραπάνω με τον νέο φόρο). Μια μέρα που ξέμεινα και είχα άδεια, πήρα από γνωστή αλυσίδα..νησιών της περιοχής μου, πλήρωσα 7 τα 250γρ. και ήταν λες και έπινα ελληνικό με το κατακάθι μαζί. Απαίσιος (ο ελληνικός μου αρέσει, πίνω κάθε πρωί στη δουλειά).

Αυτά από μένα και χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης. Την εμπειρία μου γράφω. Συμβιβάζομαι για να μπορώ να απολαμβάνω αυτό που απολαμβάνω.

Ενω εχεις μηχανη που μπορεις να φτιαξεις καλο εσπρεσο δεν την γνωριζεις τοσο καλα επειδη αρκεισαι στον φρεντο ο οποιος δεν εχει απαιτησεις, γιατι ζαχαρη και παγακια κανουν τον εσπρεσο κατι αλλο..γι αυτο μην τα ριχνεις στον ακριβο καφε εαν δεν εισαι σιγουρος οτι τα κανες ολα σωστα.
Καταρχην οποτε εχω βαλει την gaccia Για ζεσταμα μονο 5-10 λεπτα παντα βγαινει χαλια ο καφες,η θερμοκρασια για μενα ειναι ο ν01 παραγοντας που βγαινει ο καφες ξινος η πικρος,τουλαχιστον 20λεπτο ζεσταμα,τα πιο πολλα προβληματα με τους καφεδες μου μου τα βγαζει η θερμοκρασια γι αυτο σκεφτομαι να την πινταρω..λυση υπαρχει εαν βαριεσαι να περιμενεις να ζεσταθει η ξυπνας πρωι,πριζα με χρονοδιακοπτη ..5-6 ευρω κανει..
επισης η ,μηχανη σου πρεπει να ρυθμιστει στα 9bar που ειναι η ιδανικη πιεση για εσπρεσο,ενω εργοστασιακα ειναι ρυθμισμενη πιο ψηλα λογω οτι δεχεται μεριδες που εχουν αλλες προδιαγραφες...
επισης, ζεσταινεις 6 λεπτα και μετα ριχνεις νερο μισο μπολ?ναι μεν ζεσταινεται το πορταφιλτερ αλλα το νερο εκχυλισης ουτε 70 βαθμους δεν θα πιανει μετα,το πορταφιλτερ για να ζεσταθει το χεις πανω στην μηχανη απο την αρχη..τεσπα ουτε εγω ειμαι κανας ειδικος και απο την στιγμη που σου αρεσει αυτο που πινεις εμενα μου περισευει,απλως στο λεω για να ξερεις για να χεις σταθερα αποτελεσματα σε καπουτσινους και φρεντους που συχγωρουν πολλα λαθη μεν,πρεπει να μαθεις να φτιαχνεις καλους εσπρεσσο σε σταθερη βαση, εκει μαθαινεις τα μυστικα,οι υπολοιποι καφεδες κουκουλωνουν λαθη και το πιθανοτερο ειναι να πλανασαι για διαφορα συμπερασματα...

Last edited:

Καλά τα λες φίλε μου, αλλά σκέψου ότι έχεις μηχανή gaggia classic, πόσο "συμβιβασμό" το θεωρείς αυτό?
Εγώ ήμουν ευχαριστημένος με μια arielli από το eshop του πενηντάρικου, απλά "ασχολιόμουν" λίγο παραπάνω, πλυσίματα, ζέσταμα κλπ κλπ κλπ.

Οπότε είσαι τυχερός κατά κάποιον τρόπο και μη ξεχνάς ότι το θέμα είναι να απολαμβάνεις αυτό που θέλεις να απολαύσεις.

Η φάση του καφέ είναι περίεργη.
Όπως και στα στέρεα.
Έχει ο άλλος ένα σύστημα του 3χίλιαρου σωστά μελετημένο και στημένο και ονειρεύεται τα συστήματα των πολλών χιλιάδων ευρώ, αλλά δε ξέρει τι δεν του αρέσει στο δικό του, ούτε και τι να περιμένει από ένα μεγάλο σύστημα.

Καλημέρες

Την μηχανή την πήρα 205 με τα μεταφορικά σε προσφορά από μαγαζί στην Ιταλία. Όπου αλλού κοιτούσα είχε 300 έως 400. Δεν είναι ακριβή. Δεν θεωρούνται πολλά 205 για τους "ειδικούς" του εσπρέσο. Minimum 400 κοστολογούν την φράση "έχω μια κάπως καλή μηχανή". Οπότε ναι, έκανα συμβιβασμό όσον αφορά την τιμή (μήπως και πάρω μύλο αργότερα).

Γενικά όρεξη να έχεις, η ασχολία με τον καφέ μπορεί πραγματικά να γίνει ατελείωτη.

Μερικές σημειώσεις όμως, χωρίς ίχνος διάθεσης για νουθεσίες και αντιπαραθέσεις.

Ο καφές δυστυχώς όταν αλέθεται, θα πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 10-15 λεπτά. Μετά την πάροδο του χρόνου αυτού δυστυχώς οξυδώνεται, με ότι συνεπάγεται στη γεύση του. Παραδείγματα καφετεριών που μπαίνεις μέσα και βλέπεις ο μύλος να είναι γεμάτος με αλεσμένο καφέ ενώ δεν έχει κίνηση το μαγαζί, είναι προς αποφυγήν. Οπότε για τον φίλο πάνω που του αλέθουν τον καφέ, δυστυχώς μετά από 1 ώρα πίνει μπαγιάτικο καφέ. Η διαφορά με τον αλεσμένο καφέ από σουπερμάρμετ είναι ότι ο καφές του σουπερμάρκετ έχει ηλικία στην καλύτερη μηνών...

Αν θέλουμε να πιούμε απλώς ένα freddo εσπρέσσο, δεν χρειάζεται να το πολυ-ζορίζουμε, έτσι και αλλιώς από τα παγάκια ο καφές γίνεται νερό μετά από λίγη ώρα. Αν θέλουμε όμως να πιούμε specialty cafe, όπως αυτός που αγόρασε ο φίλος από την παραπάνω αλυσίδα, τότε απαιτείται συγκεκριμένος και αυστηρός τρόπος για την παρασκευή του, κοινώς απαραίτητα μύλος, κόψιμο εκείνη τη στιγμή, ζύγιση με ζυγαριά ακριβείας και κάποιες άλλες ενέργειες (ζέσταμα της μηχανής τουλάχιστον 30 λεπτά κλπ).

Οπότε δεν φταίει ο καφές που έκανε και 7 ευρώ αλλά το ότι δεν γνωρίζουμε (αλλά και δεν έχουμε διάθεση να μάθουμε, μιας και το καθημερινό τρέξιμο είναι ατελειώτο) πώς να φτιάξουμε έναν φρέσκο καφέ, ο οποίος έχει ημερομηνία ψησίματος < 30 ημερών.

Ενω εχεις μηχανη που μπορεις να φτιαξεις καλο εσπρεσο δεν την γνωριζεις τοσο καλα επειδη αρκεισαι στον φρεντο ο οποιος δεν εχει απαιτησεις, γιατι ζαχαρη και παγακια κανουν τον εσπρεσο κατι αλλο..γι αυτο μην τα ριχνεις στον ακριβο καφε εαν δεν εισαι σιγουρος οτι τα κανες ολα σωστα.
Καταρχην οποτε εχω βαλει την gaccia Για ζεσταμα μονο 5-10 λεπτα παντα βγαινει χαλια ο καφες,η θερμοκρασια για μενα ειναι ο ν01 παραγοντας που βγαινει ο καφες ξινος η πικρος,τουλαχιστον 20λεπτο ζεσταμα,τα πιο πολλα προβληματα με τους καφεδες μου μου τα βγαζει η θερμοκρασια γι αυτο σκεφτομαι να την πινταρω..λυση υπαρχει εαν βαριεσαι να περιμενεις να ζεσταθει η ξυπνας πρωι,πριζα με χρονοδιακοπτη ..5-6 ευρω κανει..
επισης η ,μηχανη σου πρεπει να ρυθμιστει στα 9bar που ειναι η ιδανικη πιεση για εσπρεσο,ενω εργοστασιακα ειναι ρυθμισμενη πιο ψηλα λογω οτι δεχεται μεριδες που εχουν αλλες προδιαγραφες...
επισης, ζεσταινεις 6 λεπτα και μετα ριχνεις νερο μισο μπολ?ναι μεν ζεσταινεται το πορταφιλτερ αλλα το νερο εκχυλισης ουτε 70 βαθμους δεν θα πιανει μετα,το πορταφιλτερ για να ζεσταθει το χεις πανω στην μηχανη απο την αρχη..τεσπα ουτε εγω ειμαι κανας ειδικος και απο την στιγμη που σου αρεσει αυτο που πινεις εμενα μου περισευει,απλως στο λεω για να ξερεις για να χεις σταθερα αποτελεσματα σε καπουτσινους και φρεντους που συχγωρουν πολλα λαθη μεν,πρεπει να μαθεις να φτιαχνεις καλους εσπρεσσο σε σταθερη βαση, εκει μαθαινεις τα μυστικα,οι υπολοιποι καφεδες κουκουλωνουν λαθη και το πιθανοτερο ειναι να πλανασαι για διαφορα συμπερασματα...

Είναι γνωστό ότι εμείς είμαστε οι ειδικοί που τα ξέρουμε όλα. Ο κατασκευαστής λέει ότι το heat time είναι 6 λεπτά αλλά όχι να τον αμφισβητήσουμε, τι ξέρει αυτός άλλωστε. Τι 6 λεπτά, 30 λεπτά ο ένας, 60 λεπτά ο άλλος. Συμφωνείστε κάπου. Άλλωστε ο κατασκευαστής που την έφτιαξε τη μηχανή και έγραψε το manual είναι άσχετος. Εμείς που ακούσαμε, μας είπαν ή το διαβάσαμε ξέρουμε καλύτερα.

Για να σοβαρευτούμε: εγώ έγραψα την δική μου εμπειρία και πως πίνω καφέ καλύτερο από την συντριπτική πλειοψηφία των καφετεριών της Αττικής. Κάποτε δεν μπορούσα να πιω φραπέ σε καφετέρια γιατί τον έκαναν χάλια. Έτσι αποφάσισα να πίνω φρέντο εσπρέσο. Τρεις μήνες μετά που πήρα τη μηχανή δεν μπορούσα ούτε τον φρέντο εσπρέσο να πιω. Σε ελάχιστες καφετέριες παίρνω καφέ που τις ξέρω. Οπότε ναι, για τα δικά μου γούστα φτιάχνω πολύ καλό καφέ. Και μην τον σνομπάρετε τον φρέντο γιατί εσείς πίνετε "σπεσιάλιτι" (σικ), μια χαρά καφές είναι και ούτε νερό γίνεται αν ξέρεις να βάλεις σωστά παγάκια. Δεν πρόκειται να φάω όλη μου τη μέρα για να φτιάξω έναν καφέ.

Τέλος, γνωρίζω πως ο καφές με το που θα αλεστεί χάνει αρώματα κλπ. Ισχύει. Αυτόν τον "μπαγιάτικο" καφέ που λέτε πως παίρνω, πριν λίγο που είχα ανοίξει το κουτί να φτιάξω, χτύπησε το κουδούνι ένας γνωστός και μόλις άνοιξε την πόρτα είπε "τι μοσχομυρίζει έτσι;".

Αυτά χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης που λέτε -bye-

οταν με το καλο θα φτιαξεις και θα πινεις εσπρεσσο ζεστο με τον δικο σου μυλο θα καταλαβεις ποσο δικιο εχει ο κατασκευαστης,κατ επεκταση για να φτιαξεις σωστο φρεντο πρεπει αρχικα να φτιαξεις σωστο εσπρεσσο,δεν ειναι μονο οτι το διαβασα καπου ειναι οτι το βιωσα κιολας δοκιμαζοντας,ο κατασκευαστης εχει επισης εχει ρυθμισμενη την πιεση πανω απο τα 12bar και κει δικιο εχει ο κατασκευαστης?αφου 9 bar λεει η βιβλος και οι γκουρου του εσπρεσσο...
Παντως να σαι σιγουρος οτι με 6 λεπτα ζεσταμα και πεταμα 3/4 κουπας νερο μεχρι να φτιαξεις εσπρεσο ,πας σε θερμοκρασιες πολυ χαμηλες που βγαζουν συνηθως αδυναμο σωμα και ξινο αποτελεσμα..δηλαδη εχεις υποεκχυλιση,σου αρεσει με αυτη την τεχνικη ζεστος?και τι καλαθακι εχεις?pressurised filter basket η non?
προσωπικα δεν τον σνομπαρω τον φρεντο μου αρεσει..
υπαρχουν ολοκληρα βιβλια με τους παραμετρους του εσπρεσσο που δεν γινεται να τα αγνοεις μια βασικη παραμετρο ειναι εκχυλιση στους 92-96 βαθμους Κελσιου,με 6λεπτα ζεσταμα και μια κουπα πεταμα, ουτε 70 βαθμους δεν πιανεις προσπαθησε να μετρησεις θερμοκρασια και θα δεις..

Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Επειδή ειναι προφανές οτι δεν έχεις διάθεση να μάθεις παρά μόνο να υποστηρίζεις την άποψη ενός κατασκευαστή, χωρίς να γνωρίζεις πρώτα τις ιδιαιτερότητες κάθε τύπου μηχανής, αν ειναι μονού boiler, αν ειναι hx ή αν ειναι dual boiler κλπ, σου εύχομαι καλά καφεδάκια. Μόνο σε παρακαλώ προσπάθησε να μην παραπλανάς αλλά μέλη με την οποία ημιμάθεια σου, μιας και δεν εχεις διάθεση να μάθεις κάτι παραπάνω. Για να γίνω συγκεκριμένος, δυστυχως μας πέρασε στη νοοτροπία να πινουμε τόσα χρόνια νεροπλυματα, τα οποία είχαν μια αίσθηση καμένου και πικρού, τα οποία ονομάσαμε καφε εσπρέσσο. Κατά συνέπεια οποίος πάρει μια μηχανή, οποιαδήποτε προδιαγραφών και βάλει μέσα ένα μπαγιάτικο καφε, αν η γεύση που θα πάρει του θυμίσει καμμενο νεροπλυμα πάει να πει οτι ειναι οκ. :-)
Το οτι πίνουμε specialty καφε δεν αναφέρεται σε κάποια high class συνήθεια, προκειμένου να διαφοροποιηθουμε από κάποιον που πίνει illy espresso. Ο όρος specialty (τον οποίο εννοείται πίνουμε και ως φρεντο το καλοκαίρι) εχει να κάνει σε κάποιες προδιαγραφές που εχει ο καφές αυτός, περισσότερα μπορείς να βρεις μέσω Ίντερνετ εύκολα.

Ειναι βέβαιο οτι αν αφού περάσουν 6 λεπτά αναγκάζεις την αντλία να βγάλει τόσο καυτό νερό από το γκρουπ, η θερμοκρασία του boiler ειναι στον πάτο, κοινώς όταν βάζεις να φτιάξεις καφε, ο καφές δεν εκχυλίζεται όπως πρέπει.

Μόνο λίγο προσοχή γιατί οι εποχές ειναι δύσκολες, μην νομίζει κανένα μέλος οτι με μια μηχανή και με μπαγιάτικο καφε, μπορεί να φτιάξει εσπρεσσο. Νεροπλυμα ναι, εσπρεσσο όχι.

Sent from my iPad using Tapatalk

Είναι προφανές ότι δήλωσα ρητά κ ξεκάθαρα ότι είμαι ευχαριστημένος με τον καφέ που πίνω. Εσύ το θεωρείς νερόπλυμα, εγώ τον θεωρώ απλά καφέ που μου αρέσει. Νερόπλυμα θεωρώ πχ την nespresso και λοιπές του είδους τους.
Είναι επίσης προφανές πως δεν μπήκα να παραπλάνησω κανέναν (δεν ξύπνησα με αυτή την διάθεση). Την εμπειρία μου κατέγραψα. Αν εσύ διαθέτεις πολλά λεφτά κ άπλετο χρόνο δικαίωμα σου. Μπορείς να ξοδέψεις όσο θες για να πιεις το ιδανικό. Δεν έχουμε όμως όλοι 1000αρικα και ώρες για να πιούμε τον ιδανικό καφέ. Γι αυτό είπα όλες τις παραμέτρους.

Αλλά ξέχασα. Οι κατασκευαστές δεν ξέρουν βεβαίως βεβαίως.

υγ: Διαφωνείτε με κάτι. Δε λέω. Σωστό κ ανθρώπινο. Το να διαφωνείτε όμως επιθετικά και να την λέτε στον άλλον είναι το εξοργιστικό. Σας έθιξα μήπως την γνωστή αλυσίδα; Χάλια καφέ έχει. Πως να το κάνουμε. Εχω πιει κ στο μαγαζί τους. Δεν μου άρεσε.

ασε που οι πιο πολλοι σπεσιαλιτι ειναι φθηνοτεροι απο τις καψουλες της ιλι...

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@baspav, ο illy είναι ακριβότερος καφές σε σχέση με πολλούς μονοποικιλιακούς καφέδες ή χαρμάνια που βρίσκεις φρέσκα σε καφεκοπτεία.

Δεν εχω κανένα πρόβλημα να θεωρείς έναν καφε μιας αλυσίδας κακό. Συμφωνώ και εγώ οτι της συγκεκριμένης αλυσίδας, όπως και όλων των αλυσίδων δεν μου αρέσει καθόλου ο καφές, γιατί ειναι σαν να πίνω ένα πικρό νερό.

Με τα γραφόμενα σου δίνεις την εντύπωση σε κάποιον που δεν ξέρει, οτι αγοράζοντας μια μηχανή και καφε μπαγιάτικο, οτι μπορεί να πίνει καλό (φρεντο) εσπρεσσο. Το λάθος αυτό το έχει κάνει πολύς κόσμος, με αποτέλεσμα να χάνει 200αρες επειδή νόμιζε οτι μόνο με μια μηχανή θα έπινε καφε, δεν ειναι έτσι τα πράγματα.
Προσωπικά δεν θεωρώ τον καφε της Νεσπρεσσο νεροπλυμα. Δεν ειναι κανονικός εσπρεσσο, αλλά εχει σώμα και κρέμα, δεν ειναι νερουλός.
Ίσως γιατί περιέχει κυρίως robusta.

Αλλά ξέχασα, οι κατασκευαστές τα ξέρουν όλα.

γιατι αποκλειεται ο κατασκευαστης να δινει 6' προθερμανση,αλλα ως μινιμουμ χρονο;
Κι αυτο γιατι ξερει οτι ο κοσμος ειναι ανυπομονος και δε μπορει να περιμενει με τις ωρες για εναν καφε.
Προφανως και τα 6' ειναι μια ενδεικτικη τιμη κι οχι η βελτιστη.

Έχω και εγώ τρελα με τον καλο καφέ αλλα δυστυχώς δεν έχω τον απαιτούμενο χρόνο για μυλους κλπ
Θέλω ένα καλό cappuccino το πρωί πριν φύγω για γραφείο και espressακια το απόγευμα και το ΣΚ.
Ζητούμενο λοιπόν είναι το consistency, η ταχύτητα παρασκευής και ο λιγότερος δυνατός μπελάς στα καθαρίσματα.
Μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στην Jura Ena 9 την οποια έχω εδώ και δυο χρόνια και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
big_ena9.jpg

Έχει ενσωματωμένο μυλο οπότε ο καφές είναι πάντα φρέσκος. Δεν πρόκειται να βγάλω ποτε το God shot μιας καλής χειροκίνητης μηχανής, αλλα θα έχω πάντα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα, ειδικά με καλά χαρμάνια όπως τον αγαπημένο μου Portioli Il Top.
Επίσης, έχει ένα σύστημα αφρού γάλατος το οποίο είναι εξαιρετικό και πολύ απλό στην χρήση (απλα βάζεις το σωληνάκι στο μπουκάλι του γαλατος και σου κάνει αφρο on the fly).
Από τις μηχανές για pods έχω στο εξοχικό μια Illy iperesresso (Francis-Francis X71) η οποια βγάζει πολύ καλύτερο καφέ από τις αντίστοιχες ESE αλλα και τις Nespresso.

Τάκη οι μηχανές Jura αποτελούν μια κατηγορία από μόνες τους και συμφωνώ με αυτά που ανέφερες.
Το μόνο ίσως μείον τους είναι ο βαθμός αυτοματοποίησης τους, σε περίπτωση βλάβης εκτός εγγύησης το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο, μιας και αποτελείται από πλακέτες-αυτοματισμούς κλπ.

Σίγουρα δεν ανήκει στη κατηγορία nespresso κλπ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

γιατι αποκλειεται ο κατασκευαστης να δινει 6' προθερμανση,αλλα ως μινιμουμ χρονο;
Κι αυτο γιατι ξερει οτι ο κοσμος ειναι ανυπομονος και δε μπορει να περιμενει με τις ωρες για εναν καφε.

Οι κατασκευαστές μπήκαν στο loop του marketing της εποχής, να δηλώνουν όσο το δυνατό λιγότερη κατανάλωση ρεύματος (eco certifications κλπ).

Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

ετσι,εαν ακουστει στην αγορα οτι η ταδε μηχανη θελει μισαωρο ζεσταμα,μην τον ειδατε τον παναγη,ετσι ειναι οι κατασκευαστες κοιταν το κερδος,πως στους προβολεις δινουν κατι φωτεινωτητες που ουτε στα ονειρα τους δεν υπαρχουν,η τα wat στους avr...

Θα εξηγησω λιγο καλυτερα σtον φιλο παραπανω γιατι η τεχνικη του ειναι λαθος,μαλιστα το να πετας νερο πριν την εκχυλιση ειναι το λεγομενο temperature surf,δηλαδη χρησιμοποιειται για κατεβασμα της θερμοκρασιας ,οχι για να ζεσταθει το πορταφιλτερ οπως νομιζει,ειναι δυνατον να ζεσταθει το πορταφιλτερ περνωντας μιση κουπα νερο?το πορταφιλτερ ειναι κουμπωμενο στo γκρουπ απο την αρχη που ανοιγουμε την μηχανη για να ζεσταθει,πρεπει να ειναι καυτο για να ναι ετοιμο,γι αυτο προθερμαινουμε 20 λεπτο,για να ζεσταθουν ολα τα μεταλλα της μηχανης ετσι ωστε το νερο να μην χασει θερμοκρασια στην πορεια,μπορει στο 6λεπτο που λεει ο κατασκευαστης να πιανει την καταλληλη θερμοκρασια στο μποιλερ αλλα τα μεταλλα της μηχανης ειναι κρυα και το ζητουμενο ειναι να φτασει το νερο στην ιδανικη θερμοκρασια στο πορταφιλτερ,στην διαδρομη μποιλερ-πορταφιλτερ εαν τα υπολοιπα μερη ειναι κρυα μπορει να χασει πανω απο 5 βαθμους.
Τωρα στο ζεσταμα πανω απο 20 λεπτο μπορει να ανεβει η θερμικρασια πανω απο το επιθυμητο και γι αυτο κανουμε 4-5 δευτερα temperature surf πριν εκχυλισουμε..

Last edited:

Μα, δεν εχει μπόιλερ η gaggia, και ποια μέταλλα να ζεστάνει βρε παιδιά, λες και έχει Ε61 που ζυγίζει όσο όλη η gaggia. Μια χαρά μηχανάκι ειναι και εχω πάρει καλα φλυτζάνια αλλά δεν εχει συνέπεια.

Δεν έχεις ανοίξει ποτέ σου Gaggia Classic ε?

Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Μα, δεν εχει μπόιλερ η gaggia, και ποια μέταλλα να ζεστάνει βρε παιδιά, λες και έχει Ε61 που ζυγίζει όσο όλη η gaggia. Μια χαρά μηχανάκι ειναι και εχω πάρει καλα φλυτζάνια αλλά δεν εχει συνέπεια.

Τι εννοεις οτι δεν εχει μποιλερ?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τα μεταλλα ειναι κυριως ολο το γκρουπ κ το πορταφιλτερ,επισης και αυτα που ζεσταινουν τα φλιτζανια,τεσπα ας πουμε οτι κανουν λαθος στα εχγωρια και διεθνη φορα,εγω γιατι πηρα με ολιγολεπτη προθερμανση,καφε ξινο χωρις σωμα?δειγμα υποεκχυλισης χαμηλης θερμοκρασιας ως επι το πλειστον,
οι μηχανες με ε61 θελουν μισαωρο και...

@FINIX, άσχετο, τι μηχανή έχεις ?

gaccia εχω και εναν ascaso μυλο..

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

gaccia εχω και εναν ascaso μυλο..
Ωραίος.
Εγώ Europicolla και μύλο Pharos.
Αγορασμένα πριν 6 χρόνια. Τότε που παραπονιόνταν οι αμερικάνοι ότι ήταν ακριβό το Ευρώ (για το μύλο το γράφω αυτό). Ισοτιμία αν θυμάμαι δολ/ευρώ 1,4.

Το έχω παρατήσει όμως το άθλημα τους τελευταίους μήνες και βολεύομαι με ελληνικό.
Μάλλον αύριο θα ανέβω κέντρο να πάρω κανένα καφέ. Αυτός που έχω τώρα έχει ψηθεί 1/11/2016.
ELH_1.png

αυτη ειναι μηχανη για μερακληδες
,εγω ειμαι σχετικα νεος στο αθλημα και πηρα μια εισαγωγικη μεταχειρισμενη που κανεις δουλεια,παντως και ιδιως εαν την μαθεις και δεν κανεις πολλους καφεδες την μερα,μια χαρα ειναι, μιλαμε παντα για τα μοντελα πριν το 15 γιατι μετα την χαλασαν που ανελαβε η philips,καταργησαν την τριοδη βαλβιδα,βαλανε πλαστικο spout ,kok
παλιοτερα ειχα μια χ7 και μια αριελι..
να πω και κατι αλλο για τους κατασκευαστες,απαγορευουν στην gaccia το backflushing,χιλιαδες χρηστες ανα τον κοσμο που κανουν backflushing οχι μονο δεν εχουν κανενα προβλημα στην μηχανη τους αλλα και εχουν καθαρη τριοδη βαλβιδα ετσι ωστε να μην παιρνουν ολη την βρωμια που κατακαθεται στην τριοδη καποια στιγμη στους καφεδες τους,ενω αυτοι που ακουνε τον κατασκευαστη πινουν μετα απο καποιο καιρο μαζι με τον καφε υπολειματα,ενω σε μερικους βουλωνει κιολας απο την βρωμα..ειναι αυτο που λεμε ακου τον κατασκευαστη..