FINIX
AVClub Fanatic
- 22 November 2010
- 12,546
Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.
Ενω εχεις μηχανη που μπορεις να φτιαξεις καλο εσπρεσο δεν την γνωριζεις τοσο καλα επειδη αρκεισαι στον φρεντο ο οποιος δεν εχει απαιτησεις, γιατι ζαχαρη και παγακια κανουν τον εσπρεσο κατι αλλο..γι αυτο μην τα ριχνεις στον ακριβο καφε εαν δεν εισαι σιγουρος οτι τα κανες ολα σωστα.
Καταρχην οποτε εχω βαλει την gaccia Για ζεσταμα μονο 5-10 λεπτα παντα βγαινει χαλια ο καφες,η θερμοκρασια για μενα ειναι ο ν01 παραγοντας που βγαινει ο καφες ξινος η πικρος,τουλαχιστον 20λεπτο ζεσταμα,τα πιο πολλα προβληματα με τους καφεδες μου μου τα βγαζει η θερμοκρασια γι αυτο σκεφτομαι να την πινταρω..λυση υπαρχει εαν βαριεσαι να περιμενεις να ζεσταθει η ξυπνας πρωι,πριζα με χρονοδιακοπτη ..5-6 ευρω κανει..
επισης η ,μηχανη σου πρεπει να ρυθμιστει στα 9bar που ειναι η ιδανικη πιεση για εσπρεσο,ενω εργοστασιακα ειναι ρυθμισμενη πιο ψηλα λογω οτι δεχεται μεριδες που εχουν αλλες προδιαγραφες...
επισης, ζεσταινεις 6 λεπτα και μετα ριχνεις νερο μισο μπολ?ναι μεν ζεσταινεται το πορταφιλτερ αλλα το νερο εκχυλισης ουτε 70 βαθμους δεν θα πιανει μετα,το πορταφιλτερ για να ζεσταθει το χεις πανω στην μηχανη απο την αρχη..τεσπα ουτε εγω ειμαι κανας ειδικος και απο την στιγμη που σου αρεσει αυτο που πινεις εμενα μου περισευει,απλως στο λεω για να ξερεις για να χεις σταθερα αποτελεσματα σε καπουτσινους και φρεντους που συχγωρουν πολλα λαθη μεν,πρεπει να μαθεις να φτιαχνεις καλους εσπρεσσο σε σταθερη βαση, εκει μαθαινεις τα μυστικα,οι υπολοιποι καφεδες κουκουλωνουν λαθη και το πιθανοτερο ειναι να πλανασαι για διαφορα συμπερασματα...
Έχω μια Gaggia Classic από τις αρχές του 2011, ακούγονται και λέγονται πολλά σχετικά με το πως θα φτιάξεις εσπρέσο.
Για θερμοκρασίες και θερμόμετρα, πιέσεις και bar, χρόνο αναμονής για να ζεσταθεί η μηχανή (άλλος 30 λεπτά ζέσταμα, άλλος 60), κάποιος έλεγε ότι πετάει πάντα τον πρώτο καφέ που βγαίνει, ακούς για καφέδες πανάκριβους αλλά "πλούσιους σε αρώματα και γεύσεις" αλλά αυτά σε μια ιδανική ζωή που δεν κάνουμε τίποτε άλλο στον κόσμο παρά να φτιάχνουμε και να απολαμβάνουμε καφέ.
Η δική μου εμπειρία, λέει το εξής: αφήνω τη μηχανή 7-8 λεπτά να ζεσταθεί (6 λέει ο κατασκευαστής, κάτι θα ξέρει αυτός δε μπορεί), αφήνω κατόπιν να τρέξει νερό με το portafilter και το basket επάνω γεμίζοντας 3/4 ενός μπολ (έτσι ώστε να ζεσταθούν τα μέταλλα) βάζω τον καφέ (14 γραμμάρια με τίποτα δεν βγαίνει, 18-20 μου παίρνει), τον πατάω ανάλογα το κόψιμο (συνήθως ελαφρά θέλει για να μην στουμπώνει ο καφές που βγαίνει και καεί), αφήνω να βγουν 50-60 ml στο φλιτζάνι και προσπαθώ ο χρόνος να είναι το λιγότερο 24-25 seconds. Μετά στο σέικερ για να γίνει φρέντο εσπρέσο. Κάποιες κρύες νύχτες ή ξημερώματα του χειμώνα τον πίνω όπως είναι ζεστό.
Ο καφές που παίρνω είναι από καφεκοπτείο στο κέντρο της Αθήνας. Δυστυχώς δεν έχω αξιωθεί να πάρω μύλο ακόμη (αλλά θα τον πάρω που θα πάει, κάτσε να φύγει ο αποστειρωτής των μπιμπερό από τον πάγκο) οπότε τον παίρνω κομμένο. Είναι value for money καφές, τον έχω δοκιμάσει σε διάφορες εκδόσεις (ποσοστά βαρύ-κανονικού) και έχω καταλήξει στο 50-50. Είναι λίγο πικρός αλλά δεν με πειράζει. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω καφέ πανάκριβο από τα πολυδιαφημισμένα καφέ του κέντρου. Με αυτόν απολαμβάνω φρέντο εσπρέσο πραγματικά εξαιρετικό, σίγουρα καλύτερο από την πλειοψηφία των καφετεριών της Αττικής (ειδικά αυτών με τις κανάτες) και καμία σχέση με τις μηχανές με τις κάψουλες (όπου εκεί πίνεις ρόφημα με γεύση καφέ).
Θα πει κάποιος πως θα μπορούσα να πίνω καλύτερο καφέ. Ναι συμφωνώ. Δεν ζούμε σε ιδανικό κόσμο όμως οπότε δεν μπορώ να δώσω 500-1000 ευρώ για μηχανή, έδωσα 205 (την βρήκα σε ευκαιρία από ιταλικό μαγαζί). Δεν μπορώ να περιμένω 30 και 60 λεπτά να ζεσταθεί. Οι καφέδες μου δεν είναι πάντα προαποφασισμένοι. Ακόμη και έτσι, δεν μπορώ να θυμάμαι να ανοίγω τη μηχανή τόσο νωρίς. Το θερμοσίφωνα ανάβουμε τόση ώρα. Επίσης δεν μπορώ να δίνω 25 & 30 ευρώ το κιλό για καφέ (ίσως και παραπάνω με τον νέο φόρο). Μια μέρα που ξέμεινα και είχα άδεια, πήρα από γνωστή αλυσίδα..νησιών της περιοχής μου, πλήρωσα 7 τα 250γρ. και ήταν λες και έπινα ελληνικό με το κατακάθι μαζί. Απαίσιος (ο ελληνικός μου αρέσει, πίνω κάθε πρωί στη δουλειά).
Αυτά από μένα και χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης. Την εμπειρία μου γράφω. Συμβιβάζομαι για να μπορώ να απολαμβάνω αυτό που απολαμβάνω.
Ενω εχεις μηχανη που μπορεις να φτιαξεις καλο εσπρεσο δεν την γνωριζεις τοσο καλα επειδη αρκεισαι στον φρεντο ο οποιος δεν εχει απαιτησεις, γιατι ζαχαρη και παγακια κανουν τον εσπρεσο κατι αλλο..γι αυτο μην τα ριχνεις στον ακριβο καφε εαν δεν εισαι σιγουρος οτι τα κανες ολα σωστα.
Καταρχην οποτε εχω βαλει την gaccia Για ζεσταμα μονο 5-10 λεπτα παντα βγαινει χαλια ο καφες,η θερμοκρασια για μενα ειναι ο ν01 παραγοντας που βγαινει ο καφες ξινος η πικρος,τουλαχιστον 20λεπτο ζεσταμα,τα πιο πολλα προβληματα με τους καφεδες μου μου τα βγαζει η θερμοκρασια γι αυτο σκεφτομαι να την πινταρω..λυση υπαρχει εαν βαριεσαι να περιμενεις να ζεσταθει η ξυπνας πρωι,πριζα με χρονοδιακοπτη ..5-6 ευρω κανει..
επισης η ,μηχανη σου πρεπει να ρυθμιστει στα 9bar που ειναι η ιδανικη πιεση για εσπρεσο,ενω εργοστασιακα ειναι ρυθμισμενη πιο ψηλα λογω οτι δεχεται μεριδες που εχουν αλλες προδιαγραφες...
επισης, ζεσταινεις 6 λεπτα και μετα ριχνεις νερο μισο μπολ?ναι μεν ζεσταινεται το πορταφιλτερ αλλα το νερο εκχυλισης ουτε 70 βαθμους δεν θα πιανει μετα,το πορταφιλτερ για να ζεσταθει το χεις πανω στην μηχανη απο την αρχη..τεσπα ουτε εγω ειμαι κανας ειδικος και απο την στιγμη που σου αρεσει αυτο που πινεις εμενα μου περισευει,απλως στο λεω για να ξερεις για να χεις σταθερα αποτελεσματα σε καπουτσινους και φρεντους που συχγωρουν πολλα λαθη μεν,πρεπει να μαθεις να φτιαχνεις καλους εσπρεσσο σε σταθερη βαση, εκει μαθαινεις τα μυστικα,οι υπολοιποι καφεδες κουκουλωνουν λαθη και το πιθανοτερο ειναι να πλανασαι για διαφορα συμπερασματα...
Last edited: