Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Προσπάθησε μήπως βρεις αυτόν http://m.lavazza.gr/gr/away-from-home/professional/products/tierra_intenso/

Στάλθηκε από το ONEPLUS A3003 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τον κοίταξα στο lavazza store και έχει μόνο αλεσμένο. Από περιέργεια πάντως, προτιμώ ο επόμενος να'ναι φρέσκος, να δω πόσο διαφορετικά θα'ναι τα πράγματα. Καλά τα λες, πιθανόν να ζοριστώ παραπάνω, αλλά για (και) τον χαβαλέ την πήρα την καφετιέρα, ψάξιμο, trial and error!

Πρέπει να κατεβάσεις τη θερμοκρασία του νερού.

Στην όψη ωραίος, στον χρόνο σωστός (30-31 sec), στη γεύση λίγο πιο πικρός απ'οσο θα'θελα. Τι αλλάζουμε λέτε;

Caffeine treat by betonven, on Flickr
Πίεση στο tamper, ένα κλικ πιο χοντροκομμένος ή χαρμάνι :). Ο χρόνος είναι από 21-30 οπότε δες σε αυτά τα όρια αλλάζοντας κόψιμο ή πίεση (γευστικό καφέ μπορείς να πάρεις κι έξω από αυτά τα όρια)

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Στην όψη ωραίος, στον χρόνο σωστός (30-31 sec), στη γεύση λίγο πιο πικρός απ'οσο θα'θελα. Τι αλλάζουμε λέτε;

Caffeine treat by betonven, on Flickr
Η συσκευασία του καφέ τι γράφει στο best before?

Τέλη Σεπτ. 2018 γράφει για λήξη, ψήσιμο προφανώς δε γράφει.

Θα κοιτάξω λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία (ευτυχώς αλλάζει, απλά λίγο ανορθόδοξα).

Για την κοπή, αν εμπιστευτώ το μανόμετρο της καφετιέρας, εκεί φαίνεται να πιάνει την ιδανική πίεση. Στο δισκάκι πάντως φαίνεται σα να χωράει και λίγο παραπάνω καφές (αν κοιτάξεις με το λαμάκι που ελέγχει το dose, παίρνει λίγο ακόμα).

Πικρός καφές = overextracting λύση: κόψε λίγο ποιο χοντροκομμένα ή(και) χαμήλωσε τη θερμοκρασία του νερού.
Ξινός καφές = underextracting λύση: κόψε λίγο ποιο ψιλοκομμένα ή(και) ανέβασε τη θερμοκρασία.

Σήμερα άνοιξα αυτόν: Lavazza Crema e Aroma

Αρκετά γευστικός για καφές του εμπορίου σε capuchino που τον δοκίμασα και χωρίς να πικρίζει. Με την δική σου μηχανή θεωρώ πως θα έχεις ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

Problem in Paradise. Γενικά παρατηρούσα ότι ένιωθα κάθε φορά διαφορετική αντίσταση όταν έσφιγγα το portafilter, και εκεί που την καθάριζα προχθες και είδα ότι το grouper από μέσα έχει αρχίσει ήδη να... λιώνει. Έστειλα φωτογραφία στη μαμά και μου είπαν ότι δε δικαιολογείται, και να τη γυρίσω πίσω στο Amazon.

Παράλληλα, σε ψαχτική που έκανα είδα ότι το αμερικανικό μοντέλο της Gaggia Classic ΔΕΝ έχει αλλάξει, γι'αυτό και σε όλα τα καταστήματα έχουν φωτογραφίες της παλιάς.

To λέει καθαρά ο μάστορας στο βιντεάκι στο 1:38.

https://www.youtube.com/watch?v=v-9qJbmCgCQ

Σκέφτομαι λοιπόν... να κάνω απλά αντικατάσταση τη Breville.. ή μήπως να παίξω σε Gaggia Classic + μύλο με <200 ευρά (άρα να μείνω στην ίδια τιμή). Με την Breville δεν έχω απογοητευτεί ούτε ενθουσιαστεί, οι καφέδες οπτικά είναι σούπερ, όμως έχω μια ελαφρά πικρίλα σε σχέση με τη Nespresso, με ό,τι ρυθμίσεις και να βάλω (και με φρέσκους που δοκίμασα).

Τι λέτε; Αν παίξω με Gaggia και μύλο, τι πρέπει να προσέξω στον μύλο;

Last edited:
Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@Maestro περίμενε μέχρι το Δεκέμβριο, να δούμε πόσο θα κάνει ο Pharos 2.

http://www.oehandgrinders.com/OE-Pharos-11-Manual-Coffee-Grinder_p_79.html

Hardcore! Λες έχει τόσο μεγάλη διαφορά από πχ αυτόv; Σε συνδυασμό βέβαια με το αρχάριο χέρι μου μιλάω, μην κοιτάς τι αποτελέσματα θα βγάλει κάποιος μάστορας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Hardcore! Λες έχει τόσο μεγάλη διαφορά από πχ αυτόv; Σε συνδυασμό βέβαια με το αρχάριο χέρι μου μιλάω, μην κοιτάς τι αποτελέσματα θα βγάλει κάποιος μάστορας.
Δεν είναι hardcore. Κάθε άλλο.
Κορυφαία κοπτικά, χωρίς να πληρώνεις για moter και αυτοματισμούς. Μύλος για μια ζωή.
Κι αν βαρεθείς τη φάση του espresso, τον πουλάς. Δεν θα χάσεις τα λεφτά σου.
Περίμενε το Version 2 του Δεκεμβρίου.
Ο τύπος που τους φτιάχνει είναι μορφή, όχι αστεία:

https://youtu.be/Q97Eia6rez8

Αυτός που κοιτάς είναι μάπα.

Problem in Paradise. Γενικά παρατηρούσα ότι ένιωθα κάθε φορά διαφορετική αντίσταση όταν έσφιγγα το portafilter, και εκεί που την καθάριζα προχθες και είδα ότι το grouper από μέσα έχει αρχίσει ήδη να... λιώνει. Έστειλα φωτογραφία στη μαμά και μου είπαν ότι δε δικαιολογείται, και να τη γυρίσω πίσω στο Amazon.

Παράλληλα, σε ψαχτική που έκανα είδα ότι το αμερικανικό μοντέλο της Gaggia Classic ΔΕΝ έχει αλλάξει, γι'αυτό και σε όλα τα καταστήματα έχουν φωτογραφίες της παλιάς.

To λέει καθαρά ο μάστορας στο βιντεάκι στο 1:38.

https://www.youtube.com/watch?v=v-9qJbmCgCQ

Σκέφτομαι λοιπόν... να κάνω απλά αντικατάσταση τη Breville.. ή μήπως να παίξω σε Gaggia Classic + μύλο με <200 ευρά (άρα να μείνω στην ίδια τιμή). Με την Breville δεν έχω απογοητευτεί ούτε ενθουσιαστεί, οι καφέδες οπτικά είναι σούπερ, όμως έχω μια ελαφρά πικρίλα σε σχέση με τη Nespresso, με ό,τι ρυθμίσεις και να βάλω (και με φρέσκους που δοκίμασα).

Τι λέτε; Αν παίξω με Gaggia και μύλο, τι πρέπει να προσέξω στον μύλο;

Παρε την gaccia εαν ειναι η παλια με μυλο μακραν καλυτερη της Breville,εαν το διπλο βρυσακι στο πορταφιλτερ ειναι μεταλλικο και οχι μαυρο πλαστικο και εαν εχει την τριοδη βαλβιδα που ειναι αυτο το εξωτερικο μεταλλικο σωληνακι που βρισκεται αριστερα της μηχανης που ειναι βασικο για να φτιαξεις καλο καφε,παρε την gaccia και μυλο οτι σου προτεινει ο Στελιος η καποιον ascaso, δηλαδη καποιον που ειναι μεν εισαγωγικος αλλα δεν ειναι του πεταματου οπως ο ενσωματωμενος της Breville..
ρυθμιση πιεσης και θερμοκρασιας ομως στην classic για να εχεις πρεπει να την πειραξεις,αλλα γινεται..

Παρε την gaccia εαν ειναι η παλια με μυλο μακραν καλυτερη της Breville,εαν το διπλο βρυσακι στο πορταφιλτερ ειναι μεταλλικο και οχι μαυρο πλαστικο και εαν εχει την τριοδη βαλβιδα που ειναι αυτο το εξωτερικο μεταλλικο σωληνακι που βρισκεται αριστερα της μηχανης που ειναι βασικο για να φτιαξεις καλο καφε,παρε την gaccia και μυλο οτι σου προτεινει ο Στελιος η καποιον ascaso, δηλαδη καποιον που ειναι μεν εισαγωγικος αλλα δεν ειναι του πεταματου οπως ο ενσωματωμενος της Breville..
ρυθμιση πιεσης και θερμοκρασιας ομως στην classic για να εχεις πρεπει να την πειραξεις,αλλα γινεται..

Όταν λέμε πειράξεις; Απλά κολπάκια ή κάτι PID controllers που βλέπω με +200 ευρά; Γιατί αν είναι να ανέβουμε εκεί, δεν αξίζει τον κόπο...

Από ατμό πως τα πάει για αφρόγαλο;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Δεν είναι hardcore. Κάθε άλλο.
Κορυφαία κοπτικά, χωρίς να πληρώνεις για moter και αυτοματισμούς. Μύλος για μια ζωή.
Κι αν βαρεθείς τη φάση του espresso, τον πουλάς. Δεν θα χάσεις τα λεφτά σου.
Περίμενε το Version 2 του Δεκεμβρίου.
Ο τύπος που τους φτιάχνει είναι μορφή, όχι αστεία:

https://youtu.be/Q97Eia6rez8

Αυτός που κοιτάς είναι μάπα.

Αυτό το βιντέακι χάζευα, κορυφή... :grinning-smiley-043

Φασαρία όμως λίγο. Αλλά αν αξίζει χαλάλι του. Ίσως να πάρω την Gaggia και να περιμένω με αλεσμένο, μέχρι να δω το v2.

Όταν λέμε πειράξεις; Απλά κολπάκια ή κάτι PID controllers που βλέπω με +200 ευρά; Γιατί αν είναι να ανέβουμε εκεί, δεν αξίζει τον κόπο...

Από ατμό πως τα πάει για αφρόγαλο;
Η πιεση εαν θυμαμαι καλα ειναι ρυθμισμενη απο μαμα κοντα στα 15b και αυτο διοτι ετσι μπορει να υποστηριξει τα pods ,θελουμε να πεσει στα 9,γινεται με μια σχετικα απλη διαδικασια ανοιγωντας την μηχανη και την αφηνεις μονιμα εκει,εαν θες μανομετρο και αυξομοιωση τοτε θα ανεβει το κοστος αλλα οχι πολυ,δεν ειναι κατι ιδιαιτερο..
για την θερμοκρασια υπαρχουν κινεζικα pid που απ οτι λενε οι χρηστες ειναι εξισου αξιοπιστα και κοστιζουν κατω απο 50αρικο..και οτι παρει ο μαστορας που θα το βαλει εκτος εαν πιανουν τα χερια σου και το βαλεις μονος σου..

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Πόσο κοστίζει αυτος ο μύλος να ερθει στα χέρια μας στην Ελλάδα; Το κόβω για 3,5 - 4 κατοστάρικα;;

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Πόσο κοστίζει αυτος ο μύλος να ερθει στα χέρια μας στην Ελλάδα; Το κόβω για 3,5 - 4 κατοστάρικα;;
Αν ρωτάς για το Pharos, 295$ + 65$ = 360$.
Όταν τον αγόρασα δεν πέρασε τελωνείο. Τώρα δεν ξέρω τι γίνεται.

Η πιεση εαν θυμαμαι καλα ειναι ρυθμισμενη απο μαμα κοντα στα 15b και αυτο διοτι ετσι μπορει να υποστηριξει τα pods ,θελουμε να πεσει στα 9,γινεται με μια σχετικα απλη διαδικασια ανοιγωντας την μηχανη και την αφηνεις μονιμα εκει,εαν θες μανομετρο και αυξομοιωση τοτε θα ανεβει το κοστος αλλα οχι πολυ,δεν ειναι κατι ιδιαιτερο..
για την θερμοκρασια υπαρχουν κινεζικα pid που απ οτι λενε οι χρηστες ειναι εξισου αξιοπιστα και κοστιζουν κατω απο 50αρικο..και οτι παρει ο μαστορας που θα το βαλει εκτος εαν πιανουν τα χερια σου και το βαλεις μονος σου..

Για την πίεση είδα ότι γίνεται εύκολα. Δε νομίζω να υπάρχει λόγος να την ανεβάσεις αργότερα (δεν πρόκειται ποτέ να βάλω pods). Φαντάζομαι (άσχετος ε) αυτή η πίεση δεν έχει καμία σχέση με το steam wand, σωστά; Γιατί εκεί θέλω να έχω αρκετή δύναμη για να φτιάχνω αφρόγαλο για την καλή μου που πίνει πολύ τσάι λάττε (ξεκάρφωμα ότι δεν είναι μόνο για μένα η μηχανή :D)

Διαβάζω από δω κι από κει και δε μπορώ να καταλάβω αν το PID είναι απαραίτητο. Κάποιοι λένε ότι το temperature surfing είναι ψιλοαρκετό, και αν έχεις σωστή πίεση θα έχεις μια χαρά αποτέλεσμα, άλλοι πιο χαρντοκορίλες λένε ότι είναι τελείως απαραίτητο. Επίσης, δεν έχω καταλάβει αν μπορείς να το εγκαστήσεις χωρίς "ζόρια" (κολλητήρια κλπ). Έχω καταστρέψει ένα sensor για raspberry από άγαρμπη κόλληση πρόσφατα, διότι πολύ απλά τελευταία φορά που έκανα κόλληση ήταν 20 χρόνα πριν στο γυμνάσιο... :flipout:

(από τεχνικούς εδώ γύρω μπαααα)