Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Μπορείς να δεις και τον porlex.

Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Τελικά ο Άγιος Βασίλης μου έφερε κάτι πιο ταπεινό και ηλεκτρικό για να μην κάνω μπράτσα πρωί πρωί. :silly::silly:
Κάθισε στον πάγκο ο Delonghi KG79. Είναι ο φθηνότερος περιστροφικός (burr) μύλος και όπως τον έβγαλα από το κουτί και έκοψα καφέ είδα ότι έχουν απόλυτο δίκαιο όσοι γράφουν στο internet πως ο καφές στην πιο ψιλή ρύθμιση δεν κάνει για εσπρέσο - είναι πιο χοντροκομμένος από ότι πρέπει. ΟΚ, μπορείς να τον πειράξεις και έρχεται κάπως στα ίσια του, αλλά να θυμίσω ότι εγώ δεν φτιάχνω εσπρέσο, αλλά χρησιμοποιώ το μπρικάκι. Μάλιστα για τη μόκα η πιο ψιλή ρύθμιση είναι πολύ ψιλή και θέλει να γυρίσεις λίγο το ρυθμιστικό στο πιο χοντροκομμένο. Οπότε για τη χρήση που το αγόρασα κάνει τέλεια τη δουλειά του.
Ακόμη πειραματίζομαι για το ιδανικό κόψιμο, αλλά απολαμβάνω φρεσκοκομμένο καφέ, χωρίς ζάχαρη, χωρίς να είναι ιδιαίτερα πικρός, όπως μου αρέσει. Το μόνο κακό είναι ότι αν τελικά θελήσω να πάω σε αυθεντικό εσπρέσο στο σπίτι για να είναι όντως καλύτερος ο καφές από αυτό που πίνω τώρα, θα πρέπει να ξοδέψω πολλαπλάσια χρήματα...

Καλή φαση!
Γενικά αυτό το μπρικάκι, το έχει ξαδερφος, και είναι μεγάλο upgrade απο το μικρό bialetti
Τωρα και με το μύλο θα είσαι αρχηγός!

Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Τελικά ο Άγιος Βασίλης μου έφερε κάτι πιο ταπεινό και ηλεκτρικό για να μην κάνω μπράτσα πρωί πρωί. :silly::silly:
Κάθισε στον πάγκο ο Delonghi KG79. Είναι ο φθηνότερος περιστροφικός (burr) μύλος και όπως τον έβγαλα από το κουτί και έκοψα καφέ είδα ότι έχουν απόλυτο δίκαιο όσοι γράφουν στο internet πως ο καφές στην πιο ψιλή ρύθμιση δεν κάνει για εσπρέσο - είναι πιο χοντροκομμένος από ότι πρέπει. ΟΚ, μπορείς να τον πειράξεις και έρχεται κάπως στα ίσια του, αλλά να θυμίσω ότι εγώ δεν φτιάχνω εσπρέσο, αλλά χρησιμοποιώ το μπρικάκι. Μάλιστα για τη μόκα η πιο ψιλή ρύθμιση είναι πολύ ψιλή και θέλει να γυρίσεις λίγο το ρυθμιστικό στο πιο χοντροκομμένο. Οπότε για τη χρήση που το αγόρασα κάνει τέλεια τη δουλειά του.
Ακόμη πειραματίζομαι για το ιδανικό κόψιμο, αλλά απολαμβάνω φρεσκοκομμένο καφέ, χωρίς ζάχαρη, χωρίς να είναι ιδιαίτερα πικρός, όπως μου αρέσει. Το μόνο κακό είναι ότι αν τελικά θελήσω να πάω σε αυθεντικό εσπρέσο στο σπίτι για να είναι όντως καλύτερος ο καφές από αυτό που πίνω τώρα, θα πρέπει να ξοδέψω πολλαπλάσια χρήματα...
το πείραγμα είναι πολύ απλό γυρίζεις το κουμπί της ρύθμισης τέρμα και σπας την ασφάλεια :). Το πρόβλημα του νομίζω ότι είναι δεν κόβει ομοιόμορφα κι για να τον καθαρίσεις θέλει δουλειά. Τον κράτησα αν θυμάμαι καλά 4-6 μήνες μετά πήγα στον graef 702. Τον τελευταίο μήνα όμως λόγο περισσότερο ευκολίας στον πρωινό καφέ (κόψε ζύγισε, πίεσε το πρωί δεν παίζει... ) το γύρισα για λίγο στον καφέ φίλτρου με την Russell Hobbs Chester 22000 με ενσωματωμένο μύλο (blade αλλά στου φίλτρου δεν παίζει τόσο πολύ ρόλο η ομοιομορφία του κοψίματος) και πίνω μια χαρά καφεδάκια

Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτό το αριστούργημα. Είναι δύσκολο να είναι κανείς απόλυτος σε αυτά, όποτε δε θα πω «το καλύτερο», αλλά σίγουρα μεταξύ των 5 καλύτερων εσπρεσσακιων που έχω απολαύσει στη ζωή μου. Φοβερό σώμα, ούτε η παραμικρή ξινίλα ή πικρίλα, γεύση, υφή, όλα ήταν εκεί.

6db49eab8cf7a66ae9ed18e85e4927cd.jpg

Το κατάστημα είναι το zibetto στη Νέα Υόρκη, το οποίο και αυτή τη φορά μέσα σε τρεις μέρες πρέπει να τίμησα γύρω στις 10-12 φορές. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι όλες τις φορές ήταν το ίδιο εξαιρετικό, παρ'ολο που άλλαξαν 3-4 μπαρίστες.

http://www.zibettoespresso.com

Στην πρώτη μάλιστα, με κέρασε γνωστό και μη εξαιρετέο μέλος του φόρουμ. :ernaehrung004:

Άντε τώρα να ξαναγυρίσεις στην κωλονεσπρεσσο...

Last edited:

Χα χα χα! Αυτό έβγαλες φωτογραφία τελικα; Βλέπω επέστρεψες ασφαλώς. Ελπιζω να βρήκες λιγότερο κρυο...

Στο επανιδείν Μαέστρο!☺

Ωπς τι βλέπω ,υπερατλαντικές συναντήσεις μελών του avclub .
Δηλαδή μόνο στο καφεδάκι μείνατε ή υπήρξε και συνέχεια ;
Καλή χρονιά να έχετε και οι δύο .

Το Avclub μας φέρνει πιο κοντά... καλή χρόνια σε όλους!

Χα χα χα! Αυτό έβγαλες φωτογραφία τελικα; Βλέπω επέστρεψες ασφαλώς. Ελπιζω να βρήκες λιγότερο κρυο...

Στο επανιδείν Μαέστρο!☺

Η φωτογραφία είναι από ένα απ'τα τελευταία πριν φύγω!

Από κρύο χέστα, έφυγα απ'τους -10 κι ήρθα στους -22. Τουλάχιστον εδώ δε χρειάζεται να γυρνοβολάω όλη μέρα έξω!

Χάρηκα πολύ που τα'παμε, το σχέδιο είναι να ξανάρθουμε σύντομα γιατί μας έμειναν πολλά απωθημένα λόγω κρύου και πεθεράς! Τότε σου χρωστάω κέρασμα σε γνωστό undisclosed location με τρελά καλαμαράκια.:flipout::flipout::flipout:

Last edited:

Ωπς τι βλέπω ,υπερατλαντικές συναντήσεις μελών του avclub .
Δηλαδή μόνο στο καφεδάκι μείνατε ή υπήρξε και συνέχεια ;
Καλή χρονιά να έχετε και οι δύο .

Καλή χρονιά Πέτρο!

Αυτή τη φορά μόνο στο καφεδάκι μείναμε, λόγω ειδικών συνθηκών. Είχαμε μαζί την πεθερά μου, που δε μιλάει ούτε Ελληνικά ούτε Αγγλικά, οπότε προτίμησα να τις αφήσω για ψώνια και να τα πούμε οι δυο μας λίγο βιαστικά μεν, σαν άνθρωποι δε! (μ'ενα σμπάρο δυο τρυγώνια, και τα'παμε με την ησυχία μας, και γλίτωσα την Οδύσσεια της 5th Avenue με δύο γυναίκες να ψωνίζουν :flipout: )

Την επόμενη φορά που θα'μαστε οι δυο μας μόνο θα κάνουμε κάτι καλύτερο.

Το Avclub μας φέρνει πιο κοντά... καλή χρόνια σε όλους!

Γι αυτό έγραφα τις προάλλες πώς το κλαμπ είναι η καθημερινή ενημέρωση κ παρέα για πολλούς από εμας! Καλή χρονια να έχετε παιδιά και ελπίζω να τα πούμε και επι ελληνικού εδάφους

Απάντηση: Re: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

Γι αυτό έγραφα τις προάλλες πώς το κλαμπ είναι η καθημερινή ενημέρωση κ παρέα για πολλούς από εμας! Καλή χρονια να έχετε παιδιά και ελπίζω να τα πούμε και επι ελληνικού εδάφους

Έτσι! Όταν βρεθείτε επί Ελληνικού εδάφους, δώστε στίγμα!

Και για να επανέλθω στο θέμα...

Έχει δοκιμάσει κανείς ποτέ κάτι τέτοιο;

Η τιμή είναι ιδιαίτερα ελκυστική, οι κριτικές ενθαρρυντικές, και τα βιντεάκια δείχνουν (οπτικά) καλό αποτέλεσμα.

Τελικά ψάχνοντας έπεσα πάνω σε κάτι αντίστοιχο με βελτιώσεις στα σημεία. Πχ, δεν υπάρχει πλέον πλαστικό δοχείο για το βραστό νερό (κάτι που με χάλαγε πολύ στη ROK).

Τελική τιμή μαζί με tamper, και έξτρα stainless steel piston (για να μην υπάρχει πλαστικό σε κανένα σημείο της διαδικασίας), 180$, όσο δηλαδή μισή απλή Breville, και με 30 μέρες εγγύηση επιστροφής χρημάτων. Οπότε αξίζει το ρίσκο, παραλαμβάνω σε λίγες μέρες και θα σας πω εντυπώσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=X1rrSfzPc-o

Συγνώμη, αλλά αυτο το ζουμί που έβγαλε ο τύπος, ειναι εσπρέσο;
Πρώτον, θέλεις μύλο για αυτό το εργαλείο και δευτερον και σημαντικότερο, ακομα και μύλο να εχεις ή βρεις κάποιο φοβερό χαρμανι έτοιμο τριμμένο, η θερμοκρασία;
Οι πιθανότητες να πάρεις κάτι άλλο από ξινό ή πικρό φλυτζάνι, ειναι απειροελάχιστες.
Γνώμη μου.

Συγνώμη, αλλά αυτο το ζουμί που έβγαλε ο τύπος, ειναι εσπρέσο;
Πρώτον, θέλεις μύλο για αυτό το εργαλείο και δευτερον και σημαντικότερο, ακομα και μύλο να εχεις ή βρεις κάποιο φοβερό χαρμανι έτοιμο τριμμένο, η θερμοκρασία;
Οι πιθανότητες να πάρεις κάτι άλλο από ξινό ή πικρό φλυτζάνι, ειναι απειροελάχιστες.
Γνώμη μου.

Εννοείται ότι ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν σε κάθε εσπρεσσιέρα! Φυσικά χρειάζεσαι μύλο, εννοείται ότι η θερμοκρασία πρέπει να'ναι σωστή, και εννοείται ότι η όλη φάση απαιτεί πειραματισμό μέχρι να βρεις τις σωστές ισορροπίες.

Η θεωρία λέει ότι, εφόσον βρεις τη σωστή ρύθμιση στον μύλο, εφόσον έχεις προθερμάνει το group head (όπως κάνει ο τύπος), και εφόσον έχεις σωστό βραστήρα με θερμοστάτη που τον βάλεις στην ιδανική θερμοκρασία +1-2 ώστε να αντισταθμίσεις την πτώση αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσεις την απόσταξη, μια χαρά καφέ θα πάρεις, και μάλιστα με το πλεονέκτημα ότι λόγω πίεσης με το χέρι μπορείς real-time να αυξομειώνεις τη δύναμη ανάλογα με αυτό που βλέπεις.

Για την πράξη, θα σας πω το ΣΚ, έτσι κι αλλιώς πείραμα είναι, τα 180 απέχουν εντυπωσιακά από τα 680 + 250 το PID που ζητάει η Silivia ή τα 1300 που θέλει μια ΕCM που μου'χε γυαλίσει. Ακόμα και σ'αυτές δε, λόγω θερμοκρασιών και πίεσης οι διαφορές μπορεί να'ναι χαώδεις από φορά σε φορά.

Οπτικά φαίνεται καλός ο καφές, όπως οπτικά φαινόταν σωστός και στην Breville των 450+. Εκεί όμως ήταν είτε ξινός είτε πικρός. Το ίδιο περιμένω και εδώ, με τη διαφορά όμως ότι εδώ έχεις το περιθώριο να προσπαθήσεις να το διορθώσεις, εκεί όχι!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιλογή εσπρεσιέρας για αλεσμένο καφέ εως 120 ευρώ.

@Maestro, καλή χρονιά!
Μην κάνεις βεβιασμένες κινήσεις και πετάς τα λεφτά σου. Στις μηχανές εσπρέσσο ταιριάζει απόλυτα η παροιμία "δεν αγοράζω φθηνά επειδή δεν μου περισσεύουν λεφτά".
Είχα δοκιμάσει τη rok ενός φίλου. Δεν με βόλεψε και σχεδόν τη ράγισα από τη πίεση. Νομίζω ότι είχε και μια ρωγμή από τον ιδιοκτήτη της.
Ο καφές της ήταν πολύ μέτριος και το χειρότερο είναι ότι ακόμα και το tamper της δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για άλλες μηχανές. Αυτές είναι καλές για μια δεύτερη "μηχανή" για ταξίδια, δεν είναι για καθημερινή χρήση στο σπίτι. Άσε που είναι τόσο λεπτοκατασκευές που θα πρέπει να κόβεις πιο χοντρό το καφέ, για να μη τη ζορίσεις στο πάτημα.
Αφού το πήρες το μικρόβιο της manual μηχανής, εγώ θα σε συμβούλευα να μαζέψεις άλλα 180 και να πάρεις μια Europiccola. Στην Ευρώπη το φθηνό μοντέλο το βρίσκεις καινούργιο γύρω στα 370 . Μικρή μηχανή είναι, τη βάζεις στο αεροπλάνο με τις αποσκευές σου ή ζητάς από κάποιο φίλο ή συγγενή που θα σε επισκεφτεί στην Αμερική να στη φέρει. Το σύνηθες είναι να πηγαίνει κάποιος στην Αμερική με άδεια βαλίτσα και να γυρίζει με γεμάτη.
Κοίτα και για καμμία μεταχειρισμένη στις αμερικάνικες λίστες. Επειδή η μηχανή είναι όμορφη μεν, ιδιότροπη δε, πολλοί τις αγοράζουν και σε 6 μήνες τις πουλάνε.

Χρόνια πολλά! Καλά τα λες, αλλά εδώ που κοίταξα η Europiccola είχε στην καλύτερη 700, και όσο να το κάνεις, όσο μικρή και να'ναι, μηχανή δύσκολα κουβαλάς απ'την Ευρώπη. Ήταν η πρώτη που κοίταξα μετά από όσα έχεις γράψει κατά καιρούς, αλλά φεύγει πολύ.

Αυτή η flair υποτίθεται ότι έχει χτιστεί απ'το μηδέν με σκοπό να ξεπεράσει τα θέματα της ROK, οπότε δεν έχει αν μη τι άλλο θέματα αντοχών/ρωγμών (σύμφωνα με τα reviews πάντα). Αν κάτι με προβληματίζει πολύ είναι το θέμα της θερμοκρασίας, και πως μπορείς να "σταθεροποιήσεις" μια ρουτίνα ώστε να ελέγχεις την πτώση απ'τη στιγμή που το νερό φεύγει απ'το μπρίκι μέχρι της στιγμή που πιέζεις.

Δεν αποκλείω να τη γυρίσω πίσω (η return policy ήταν το πρώτο που ρώτησα, κλασσικά :D ), αλλά αν πάρω καφέ λίγο καλύτερο ή έστω αντίστοιχο με αυτόν που παίρνεις με κάτι του τύπου Delonghi/Breville των 100-300, θα το προτιμήσω γιατί βάζει στη ρουτίνα σου λίγο παραπάνω έλεγχο και λίγο χαβαλέ. Αν δεν πίνεται, εννοείται φεύγει όπως ήρθε!

@maestro, ο espresso θέλει 9 bar πίεση. Αν το έκανε καλά η Google αυτό είναι 9.1 kg ανά cm2, στο portafilter του rok, αυτό βγαίνει 173 kg δύναμης (9,1 * π * 2,45 * 2,45).
Στο σταθερό άκρο του μοχλού, δεν θυμάμαι τον τύπο να βρω σε πόσα kg δύναμη αντιστοιχεί, αλλά είναι πολλαπλάσια των 173 kg (κάνε μια επαλήθευση. Η μηχανική δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου).
Κάπως έτσι εξηγούνται οι ρωγμές και οι σπασμένες φλάτζες στις φορητές μηχανές εσπρέσσο.
Άκου με: βάλε τα λεφτά που δίνεις για καφέδες στην άκρη και το Πάσχα παίρνεις μια αληθινή μηχανή, κι όχι παιχνίδια.
Έτσι κι αλλιώς σε 2 ημέρες δεν θα προλάβεις να μάθεις οποιαδήποτε μηχανή. Οι μηχανές που κοιτάζεις τώρα είναι πολύ περίπλοκες. Δεν θα καταφέρεις να ισορροπήσεις καν τις παραμέτρους πίεσης, θερμοκρασίας, χρόνου και κοψιίματος καφέ. Θα πελαγώαεις και θα απογοητευτείς. Σε 20 ημέρες θα κοιτάς πάλι μηχανές. Στο λέω από προσωπική εμπειρία.
Τέσπα, δικά σου λεφτά είναι, κάνε ότι νομίζεις.

Last edited: