Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Σούπερ!!! Κατανομή και πάτημα κάνει η μηχανή σου αυτόματα??

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ναι! Μόνο κόψιμο ρυθμίζω και ποσότητα νερού.

Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Για εμενα μόνο iperespresso της illy. Πάρε μια Francis Francis μηχανή και είσαι κομπλέ.

https://www.illyshop.gr/michanes/mi...rancis-francis-x7-1-iperespresso-mavri_32696/
Την μικρουλα της iperespresso εχω.
Την αλλη, την εχει ο κουνιαδος μου στο πανω σπιτι και δεν εχω καταλαβει και καμμια διαφορα ,οταν φιαχνουμε ( με τις ιδιες καψουλες) καφε.
Αρα μενω στα αυγα μου
Ευχαριστω πολυ ,ξαναμανα!!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

Την μικρουλα της iperespresso εχω.
Την αλλη, την εχει ο κουνιαδος μου στο πανω σπιτι και δεν εχω καταλαβει και καμμια διαφορα ,οταν φιαχνουμε ( με τις ιδιες καψουλες) καφε.
Αρα μενω στα αυγα μου
Ευχαριστω πολυ ,ξαναμανα!!!!

Μια χαρά είσαι!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφ

Ναι! Μόνο κόψιμο ρυθμίζω και ποσότητα νερού.
Τι εννοείς ποσότητα νερού? Χρόνους? Έχει ζυγαριά και του λες πχ σταματά στα 40gr?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και

Τι εννοείς ποσότητα νερού? Χρόνους? Έχει ζυγαριά και του λες πχ σταματά στα 40gr?

Ναι, χρόνο εκχύλισης. Η δόση του διπλού είναι σταθερή στα 22gr, αλλά μπορείς να την αλλάξεις (με εργαλείο, όχι μέσω software).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση

Ναι, χρόνο εκχύλισης. Η δόση του διπλού είναι σταθερή στα 22gr, αλλά μπορείς να την αλλάξεις (με εργαλείο, όχι μέσω software).
22gr καφέ εννοείς??? Τα χωράει το καλαθάκι σου?

Επίσης, η μηχανή έχει τη δυνατότητα να ζυγίσει το ρόφημα και να σταματήσει την εκχύλιση ανάλογα το βάρος?

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Επίσης, η μηχανή έχει τη δυνατότητα να ζυγίσει το ρόφημα και να σταματήσει την εκχύλιση ανάλογα το βάρος?

Όχι, σου δίνει 2 baskets, ενα για μονο και ενα για διπλο (οποτε κοβει τα αντιστοιχα γραμμαρια ανα basket).
Η εκχύλιση σταματάει αναλόγως του χρόνου που ορίσεις ή manually.

Πάντως διαφορετικοί καφέδες και διαφορετικές κοπές δεν έχουν το ίδιο βάρος/όγκο. Οπότε πιθανολογώ ότι βάζει μια ποσότητα (22gr που λες) και μετά 'σκουπίζει' και κρατάει όσο πρέπει για να γεμίζει χωρίς να υπερχειλίζει. Κάτι αντίστοιχο κάνω κι εγώ με το doser που έχει η δικιά μου.

Πάντως διαφορετικοί καφέδες και διαφορετικές κοπές δεν έχουν το ίδιο βάρος/όγκο. Οπότε πιθανολογώ ότι βάζει μια ποσότητα (22gr που λες) και μετά 'σκουπίζει' και κρατάει όσο πρέπει για να γεμίζει χωρίς να υπερχειλίζει. Κάτι αντίστοιχο κάνω κι εγώ με το doser που έχει η δικιά μου.
Πιθανότατα. Πρεπει να υπολογίζει την ποσοτητα βάσει του όγκου του basket.

Francis X1 Anniversary με κάψουλες τελικά η επιλογή μου. Keep it simple. Πήρα διάφορες κάψουλες Illy, αλλά έχω πιει ήδη 2 καφέδες σήμερα, οπότε από αύριο δοκιμές :afro:

Γιώργο η μηχανή του Τάκη παρέχει ένα προγραμματισμό πιθανών όσον αφορά το χρόνο εκχύλισης και όχι του όγκου εκχύλισης (αυτό που κάνει πχ η Black Eagle της Victoria Arduino ή η Synesso Hydra, δηλαδή να ειναι gravimetric).

Να καταλαβαίνει δηλαδή το group οτι έχουν περάσει τη σίτα 25gr και να σταματάει ειναι δυνατότητες επαγγελματικών Hi-end μηχανών, 5ψηφιου κόστους.

Sent from my iPad using Tapatalk

Γιώργο η μηχανή του Τάκη παρέχει ένα προγραμματισμό πιθανών όσον αφορά το χρόνο εκχύλισης και όχι του όγκου εκχύλισης (αυτό που κάνει πχ η Black Eagle της Victoria Arduino ή η Synesso Hydra, δηλαδή να ειναι gravimetric).

Να καταλαβαίνει δηλαδή το group οτι έχουν περάσει τη σίτα 25gr και να σταματάει ειναι δυνατότητες επαγγελματικών Hi-end μηχανών, 5ψηφιου κόστους.

Σωστά, μου το είπε και Τάκης πριν.
Τα 22gr στη δόση είναι υπερβολικά, εκτός αν ισχύει αυτό που λέει ο maestro ότι 2-3 γραμμάρια τα σπαταλά στο leveling.

Ναι όντως τα 22 είναι πολλά. Πάντως σε συζητήσεις που έχω κάνει με ανθρώπους πολύ έμπειρους στο θέμα εσπρέσσο, όλοι τους είναι υπέρ σε δοσολογιες 20-21γρ και σύντομες εκχυλισεις, γύρω στα 25-28max δευτερόλεπτα.

Προσωπικά στο δικό μου ουρανίσκο ταιριάζουν εκχυλισεις των 19gr in, 34-38ml out, σε χρόνους 33-40 δευτερόλεπτα.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Ναι όντως τα 22 είναι πολλά. Πάντως σε συζητήσεις που έχω κάνει με ανθρώπους πολύ έμπειρους στο θέμα εσπρέσσο, όλοι τους είναι υπέρ σε δοσολογιες 20-21γρ και σύντομες εκχυλισεις, γύρω στα 25-28max δευτερόλεπτα.

Προσωπικά στο δικό μου ουρανίσκο ταιριάζουν εκχυλισεις των 19gr in, 34-38ml out, σε χρόνους 33-40 δευτερόλεπτα.

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Με την ζυγαριά κουζίνας που έχω, μέτρησα σε 3 διαφορετικά κοψίματα το ίδιο αποτέλεσμα: 23 γραμμάρια. Δεν ξέρω ποσό ακρίβειας είναι η ζυγαριά μου, αλλά από ότι φαινεται η μηχανή κόβει τα ίδια γραμμάρια κάθε φορά (με τον συγκεκριμένο καφέ, στο ίδιο grind setting).

Francis X1 Anniversary με κάψουλες τελικά η επιλογή μου. Keep it simple.

Σιγά την απλότητα ρε Νάσο.
Αυτήν έπρεπε να πάρεις....πατ-κιουτ:grinning-smiley-043
Αρχίζεις το βραδάκι και αν όλα πάνε καλά κατά τις δέκα το πρωί έχεις πιεί το εσπρεσάκι σου:tee:
https://youtu.be/6I42nXIqsOQ

Για πες τι κάψουλες πήρες?
Εγώ κατέληξα στην κλασική κόκκινη σκευασια (που τώρα η κάψουλα είναι...μπλε) ,αφού δοκίμασα ότι είχε στο σούπερ μάρκετ.
Λουγκο ,Μαδαγασκάρης και κάτι που δεν θυμάμαι.......εχει και άλλες επιλογές?
Πάντως δεν τις λες και φτηνές....50λεπτα το εσπρεσακι κοστίζει.

Για πες τι κάψουλα πήρες?
Εγώ κατέληξα στην κλασική κόκκινη σκευασια (που τώρα η κάψουλα είναι...μπλε) ,αφού δοκίμασα ότι είχε στο σούπερ μάρκετ.
Λουγκο ,Μαδαγασκάρης και κάτι που δεν θυμάμαι.......εχε ι και άλλες επιλογές?

Υπάρχουν 5 γεύσεις (classico, intenso, Brasil, Ethiopia, Guatemala), ένας decaf και ένας lungo (μάλλον ίδιος με τον classico). Πήρα 2-3 τεμάχια απ' όλα και σήμερα δοκίμασα τα μισά, Brazil & Guatemala εσπρεσάκια και classico capuccino. Ωραίοι είναι όλοι :BDGBGDB55:, νομίζω ότι ο Guatemala μού άρεσε λίγο περισσότερο.