Θα σου πω εγώ. Για πολλά χρόνια που έπινα μόνο Ελληνικό και Φραπέ (ή Νες αν ήταν η θερμοκρασία τουλάχιστον 0-5 βαθμούς κελσίου) απλά τους καφέδες της καφετέριας τους ανεχόμουν. Δεν μπορούσα να κάνω κι αλλιώς. Έφτιαχνα και φτιάχνω εξαιρετικό φραπέ (και μην πει κανείς ότι "φραπές" και "εξαιρετικός" δεν πάνε στην ίδια πρόταση, σφάλει) στο σέϊκερ πάντα με το χέρι με αποτέλεσμα οι χτυπημένοι με το μίξερ και ο άθλιος τρόπος παρασκευής τους έξω να με αηδιάζουν πλέον σήμερα.
Το 2010 αποφάσισα να ξεκινήσω freddo espresso και espresso. Όλα ωραία και καλά ώσπου πήρα την Gaggia Classic οπότε και 10 μήνες περίπου μετά (που κατέληξα στο χαρμάνι και στην παρασκευή του) να μην μπορώ να πιω ούτε freddo (ή espresso) έξω. Σε ελάχιστα καφέ μου αρέσει. Στην αρχική ενασχόλησή μου με τον espresso δοκίμασα διάφορους καφέδες από 17 ευρώ το κιλό, 25, 35, 44 κλπ και όσο μπορούσα φυσικά. Πάντα το ίδιο κόψιμο και πάντα ο ίδιος απλός τρόπος παρασκευής ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή (είπαμε αυτοί ξέρουν καλύτερα). Ήπια τους ίδιους καφέδες και στα καφέ που τους πουλάνε (για να σιγουρευτώ πως δεν κάνω κάτι λάθος). Ακόμη και σκέτους δοκίμασα. Εδώ λοιπόν έρχομαι και θα συμφωνήσω με τον greekBruin. Δεν βρήκα παρά ελάχιστες διαφορές. Στην ουσία καμία που να δικαιολογεί τις διπλάσιες τιμές των "επώνυμων" καφέ. Έτσι κατέληξα σε ένα συγκεκριμένο χαρμάνι από καφεκοπτείο του κέντρου και το χρησιμοποιώ χρόνια. Καφέ έχουν πιει από μένα δεκάδες άτομα. Όλοι τους συμφωνούν πως είναι πολύ καλός. Και να ξέρεις δεν είμαι από αυτούς που μετράνε, αφήνουν 2 ώρες να ζεσταθεί η μηχανή, πετάνε 1-2 καφέδες στην αρχή, βάζουν ποντεσιόμετρα, θερμόμετρα και μετά θέλουν και πιεσόμετρα.
Πλέον έξω πίνω μόνο espresso/freddo espresso από μαγαζιά που ξέρω και Ελληνικό από μαγαζιά που το κάνουν νορμάλ ή χόβολη και όχι με αέρα.
Ανάλογο δρόμο ακολούθησα και εγώ. Ίσως με κάπως μεγαλύτερη ποικιλία (Jura super auto, rancilio silvia, jamaica blue mountain) και διάβασα και διάφορα.
Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι στο ίντερνετ υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ανήκουν στις παρακάτω δύο κατηγορίες:
Κατηγορία 1. Φουσκώνουν διάφορα γιατί βγάζουν λεφτά. Δηλαδή δεν είναι ψωνάρες, απλώς κοιτάνε την τσέπη τους.
Κατηγορία 2. Πάσχουν από το λεγόμενο OCD (αν δεν το έχετε ακούσει, δείτε στο ιντερνετ τι είναι). Συχνά αυτοί κολλάνε, και ακολουθούν τους ανήκοντες στην κατηγορία 1.
Μετά από αυτήν την ... "επιφοίτηση" (!), παράτησα τα "ψαγμένα" και ησύχασα! (Κάπου φταίει και η σύζυγος βέβαια χαχαχα!) Βεβαίως πίνω ακόμη εσπρέσο, και βεβαίως στο σπίτι κάνω "καλύτερο" από το 99% των μαγαζιών (αλίμονο!) ... αλλά πλέον δεν το ψηλιάζω καθόλου. Ο αδερφός μου πίνει μόνο φραπέ γλυκό με γάλα, και τώρα πλέον δεν μου φαίνεται καθόλου κακό (ε, ναι, είχα περάσει μια περίοδο "πως το πίνεις αυτό ρε!"). Τελικά κατάλαβα ότι ο καφές απλώς είναι ένας εθισμός στην καφεΐνη και τίποτα παραπάνω, οπότε αν ο άλλος είναι ευχαριστημένος ... τέλος. Οι "ψαγμένοι" 9 φορές στις 10 δεν είναι ευχαριστημένοι!
Ε, καθώς περνάνε τα χρόνια μαθαίνουμε. Εγώ αυτό που έχω μάθει είναι ότι πολλοί παθιάζονται με σαχλαμάρες και έχουν μεγάλη δυσκολία για κριτική σκέψη... και ειδικά για αυτοκριτική...
Τροφή για σκέψη: Έστω ότι είστε 20 ετών και δεν έχετε πιει ποτέ καφέ στην ζωή σας. Αν σας δώσουν να πιείτε εσπρέσο -φτιαγμένο από "ψαγμένο" με θερμόμετρα, κόκκους από την κορυφή του βουνού κλπ- .... πως πιστεύετε θα σας φανεί ο εσπρέσο;;; Θα τον κατεβάσετε ή θα τον φτύσετε;