σιτα βαζω παντα , (για τους λογους που λες) ιδιαιτερα στην φτηνη αριελλι που δεν εχει τριοδη βαλβιδα . αλλά και στην gaggia κανει δουλεια!
ιδιαιτερα με τις διπλου τοιχωματος , (τις πιο παχουλες σιτες) , ναι αποτρεπεται αρκετα το τσανελινγκ! το βλεπεις και απο τη καθαριοτητα της μηχανης περιξ του σαουερ
τουτες τις μερες παιζω στην γκατζια το 1: 2.5 σταθερα για να εχω σημειο αναφορας , με καλαθακι AEX 18 g του βαζω συνηθως 20 in , 50 out παντα με σιτα
ειναι λιγο διαφορετικος απο το 18 in, 45 out αρα ο λανς χεντρικ εχει δικιο που λεει για το βαθος του πουκ αλλά και το κενο πανω απο το πουκ , παιζουν ρολο. μικρη η διαφορα ομως.
μικρες διαφορες παλι με τα οριτζιναλ καλαθακια της γκατζια που ειναι μικροτερα κι εκει βαζω 16 ή 18g . στα κοινα μεταξυ των δυο 18 γραμ , το aex μου δινει καλυτερη "εικονα"
ομως μεγαλες διαφορες βλεπω στο χρονο προεκχυλισης. πολλα δευτερολεπτα με την μικροτερη δυνατη πιεση δινει καλυτερα αποτελεσματα και μετα να σηκωνεις τη πιεση αργα-αργα
συνηθως , στα 50 out , πληρη πιεση βαζω μετα τα 15g και αρχιζω να κοβω αργα μετα τα 35 μεχρι τα 50
μου βγαζει ετσι "μαλακο" καφε , πιο ευχαριστο. οχι ομως κοψιμο μεχρι το μηδεν πιεση στο τελειωμα , γιατι χαλα λιγο η γευση ετσι
στον ντεκαφ που ειναι ακομα πιο σκουρος , θελει λιγοτερη προεκχυλιση . απορησα για το γιατι, εβαλα την ΑΙ στο γκουγκλ και πραγματι ετσι ειναι. πιθανα , για να μην ειναι για πολυ ωρα επαφη ο σκουρος καφες με το πουκ , με το καυτο νερο.
δυστυχως μου τελειωσε ο μικρομιλ που ειναι πιο ανοιχτος πρωτου πειραματιστω αρκετα με τα προφιλ που χρειαζεται ., και τωρα παιζω με γιακομπς και μοβενμπικ που ειναι πιο σκουροι. παντα αραμπικα. οπως και με ντεκαφ της νταλμαϊρ
δοκιμασα και 1:2 αλλά μου φαινεται λιγο βαρυς για τα γουστα μου ακομα, ασε που τελειωνει νωριτερα

ετσι ολες οι δοκιμες γινονται με 1: 2.5
αυτο που ειδα παλι , ειναι οτι περισσοτερο μετραει η αργη εκχυλιση με μικροτερη πιεση (αλλά δεν ξερω ποσο καθως δεν εχω μπαρομετρο) προκειμενου να κρατηθει η ροη μικρη, (παρα το να ανεβεις στα 9 μπαρ) και ας βγαινει ο χρονος πιο μακρυς. με χαμηλοτερες πιεσεις ο χρονος δεν ειναι τοσο δεσμευτικος.
δυστυχως ομως , το συγκεκριμενο ντιμερακι που εβαλα, ενεργοποιει την αντλια νερου στο τριτο μερος της διαδρομης του.
ισως φταιει το ντιμερακι , ισως η αντλια της γκατζια να φταει για αυτο και να απαιτει συγκεκριμενο ρευμα για να αρχισει να λειτουργει. και μην εχοντας μπαρομετρο, βαδιζω στα τυφλα οσων αφορα την προεκχυλιση
καποια στιγμη θα αλλαξω ντιμερακι , εχω κι άλλα να δω τι φταιει
θελω να δοκιμασω να βαλω και μια φτηνη λεπτη σιτα μονου τοιχωματος, και στον πατο του πουκ αλλά δεν χωραει η 58 αρα στο aex , και δεν εχει ερθει ακομα μια 53 που παραγγειλα για αυτο το λογο , μηπως κανει μια διαφορα ακομα , αν και υποθετω μικρη. η ιδεα ηρθε απο τα διπλου πατου χρυσα gbx τα οποια δυστυχως ειναι πανακριβα για τη τσεπη μου
ο λανς καπου ελεγε οτι με 58 αρια , καλο καφε εχει πιει με πανω απο 21 γραμ. και το ελεγε για το βαθος του πουκ.
ενταξει , ισως αυτο ειναι πολυ εξεζητημενο...
μεσα στον ιουνη θα δοκιμασω να βαλω και το pid, ελπιζω να μην κανω καμια ζημια .
αλλά να φερω πρωτα εδω την αριελλι μη ξεμεινω απο καφε
παντως για οποιον φιλο εχει μηχανη που παιρνει ανετα τροποποησεις οπως η κλασικ , το να βαλει ενα φτηνο ντιμερακι ειναι εκ των "ουκ ανευ"
κι αν χρησιμοποιει καφεδες απο ταφ ή κουντου ή mrs. rose , ιλλυ κλπ πρωτοκλασατους , θα δει μεγαλη βελτιωση!