Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

...Και άρχισα να καλομαθαίνω γιατί το νέο μωρό που κάνει τέτοια κόλπα, έφτασε και στολίζει ήδη την κουζίνα!
(Ναι, αυτή από την οποία εκδιώχθηκε η Silvia γιατί έπιανε χώρο... :unsure:🤣🤣🤣:coffee:)

Στιγμιότυπο οθόνης 2026-04-22, 1.08.55 μμ.pngΣτιγμιότυπο οθόνης 2026-04-22, 1.09.26 μμ.png
Διαφορετικό είδος & άλλη κατηγορία.
Τώρα φυσικά είμαστε σε περίοδο γνωριμίας, να τη μάθουμε και να μας μάθει..!
Δυο πράγματα μου έχουν κάνει εντύπωση μέχρι στιγμής.
1. δεν έχουμε πετάξει ακόμη καφέ βγάζοντας απλά τη μια μηχανή και βάζοντας στη θέση της τη νέα, παρότι μου έλεγαν πως θέλει υπομονή η μετάβαση.
2. Πόσο εύκολο μου ήταν να πετύχω αφρόγαλα για καπουτσίνο της συζύγου. (ποτέ δεν το είχα αυτό)

Περιμένω εντός των ημερών και τον Eureka Mignon 55s να πάρει τη θέση του ascaso i2 που έχει μείνει στο σπίτι και ένα γυμνό portafilter ώστε να κάνουμε fine tuning.
(+ διάφορα ψιλικοκό, βελόνες κλπ από την άπω Ανατολή)

Δείχνει πάντως πως είναι ότι πρέπει για "παιχνιδάκια" και πειραματισμούς.

Πάντως όσο το σκέφτομαι, τόσο πιστεύω ότι με την αναβάθμιση της Lelit με το dimmer/thyristor τόσο δεν έχει νόημα μικρή αναβάθμιση, στο βαθμό που τελικά δεν υπάρχει λογική για αναβάθμιση.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Η Anita έχει PID για θερμοκρασιακό έλεγχο, OPV στα 9 Bar, μπρούτζινο μπόιλερ. Τις έχω κάνει και τις αναβαθμίσεις ντουζιέρας (IMS Competition), το καλαθάκι (IMS Competition) και το γυμνό πορταφίλτερ της Lelit.
Θα μπει και ο έλεγχος στροφών, οπότε γίνεται εφικτό το Pre-infusion, προφανώς χειροκίνητα με χρήση του μανόμετρου μπροστά και των χρονομέτρων. Σίγουρα δεν είναι εφικτή η 100% επαναληψιμότητα, αλλά μπορεί να έρθει σε ένα καλό επίπεδο.

Και μετά σκέφτομαι. Αξίζει πχ να πάω σε μια μηχανή τύπου Lelit Bianca;
- Ναι έχει διπλό boiler αλλά δεν με ενδιαφέρει γιατί φτιάχνω σπάνια ροφήματα με γάλα
- Ναι έχει μεγαλύτερο boiler, αλλά καθημερινά φτιάχνω 1 διπλό εσπρέσσο το πρωί και ένα το απόγευμα και αυτό είναι.
- Έχει δυνατότητα για αυτόματο pre-infusion.
- Έχει λεβιέ για προφάιλινγκ της ροής. Αλλά και αυτό χειροκίνητα γίνεται στην τελική.

Άρα για πάνω από 2000 ευρώ ναι παίρνω μια κορυφαία μηχανή, αλλά οικονομοτεχνικά έχει νόημα; Νομίζω όχι, ειδικά αν σκεφτούμε ότι δεν πίνω καφέδες light roast λεμονάδες.

Εκεί που αποκτά τρελό νόημα είναι στα 3500+ ευρώ για να πάρεις μια Decent. Εκεί ανοίγει άλλου τύπου παιχνίδι και αν είχα τα λεφτά θα το έκανα...

Αν βγει καμιά κινέζικη (πχ WPM KD-330) με 1000 ευρώ (αγορά εντός ΕΕ) που να κάνει χοντρικά κάτι παρόμοιο με την Decent θα το ξανασκεφτώ (ίσως). Μέχρι τότε τίποτα.

Φάγανε το πρώτο κιλό hausbrandt με την sage the barista express . Στα χρήματα που τη βρήκα (590 από κοτσω ) ενώ κάνει κανονικα 730 είναι σούπερ . Ο καιρός θα δείξει

Sent from my iPhone using Tapatalk

...Και άρχισα να καλομαθαίνω γιατί το νέο μωρό που κάνει τέτοια κόλπα, έφτασε και στολίζει ήδη την κουζίνα!
(Ναι, αυτή από την οποία εκδιώχθηκε η Silvia γιατί έπιανε χώρο... :unsure:🤣🤣🤣:coffee:)

View attachment 270526View attachment 270527
Διαφορετικό είδος & άλλη κατηγορία.
Τώρα φυσικά είμαστε σε περίοδο γνωριμίας, να τη μάθουμε και να μας μάθει..!
Δυο πράγματα μου έχουν κάνει εντύπωση μέχρι στιγμής.
1. δεν έχουμε πετάξει ακόμη καφέ βγάζοντας απλά τη μια μηχανή και βάζοντας στη θέση της τη νέα, παρότι μου έλεγαν πως θέλει υπομονή η μετάβαση.
2. Πόσο εύκολο μου ήταν να πετύχω αφρόγαλα για καπουτσίνο της συζύγου. (ποτέ δεν το είχα αυτό)

Περιμένω εντός των ημερών και τον Eureka Mignon 55s να πάρει τη θέση του ascaso i2 που έχει μείνει στο σπίτι και ένα γυμνό portafilter ώστε να κάνουμε fine tuning.
(+ διάφορα ψιλικοκό, βελόνες κλπ από την άπω Ανατολή)

Δείχνει πάντως πως είναι ότι πρέπει για "παιχνιδάκια" και πειραματισμούς.
Καλοτάξιδη....σε λίγο πάνε βάλε και το paddle για real time pressure profiling και θα κάνεις τα πάντα... σωστά..το κυριότερο.

Καλοτάξιδη....σε λίγο πάνε βάλε και το paddle για real time pressure profiling και θα κάνεις τα πάντα... σωστά..το κυριότερο.
Ευχαριστώ πολύ!
Έχει paddle για pressure profiling και είναι και η σημαντικότερη διαφορά απο το προηγούμενο μοντέλο.
(αν παρατηρήσεις στην αριστερή μεριά ψηλά έχει ένα μοχλουδάκι με μια τρύπα)
Απλά τώρα το ονομάζουν pagaia (που στα ιταλικά σημαίνει paddle 🤣)

Και η αλήθεια είναι πως από τις πρώτες δοκιμές δείχνει να είναι κάτι πολύ εξυπηρετικό.