Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

...Και άρχισα να καλομαθαίνω γιατί το νέο μωρό που κάνει τέτοια κόλπα, έφτασε και στολίζει ήδη την κουζίνα!
(Ναι, αυτή από την οποία εκδιώχθηκε η Silvia γιατί έπιανε χώρο... :unsure:🤣🤣🤣:coffee:)

Στιγμιότυπο οθόνης 2026-04-22, 1.08.55 μμ.pngΣτιγμιότυπο οθόνης 2026-04-22, 1.09.26 μμ.png
Διαφορετικό είδος & άλλη κατηγορία.
Τώρα φυσικά είμαστε σε περίοδο γνωριμίας, να τη μάθουμε και να μας μάθει..!
Δυο πράγματα μου έχουν κάνει εντύπωση μέχρι στιγμής.
1. δεν έχουμε πετάξει ακόμη καφέ βγάζοντας απλά τη μια μηχανή και βάζοντας στη θέση της τη νέα, παρότι μου έλεγαν πως θέλει υπομονή η μετάβαση.
2. Πόσο εύκολο μου ήταν να πετύχω αφρόγαλα για καπουτσίνο της συζύγου. (ποτέ δεν το είχα αυτό)

Περιμένω εντός των ημερών και τον Eureka Mignon 55s να πάρει τη θέση του ascaso i2 που έχει μείνει στο σπίτι και ένα γυμνό portafilter ώστε να κάνουμε fine tuning.
(+ διάφορα ψιλικοκό, βελόνες κλπ από την άπω Ανατολή)

Δείχνει πάντως πως είναι ότι πρέπει για "παιχνιδάκια" και πειραματισμούς.

Πάντως όσο το σκέφτομαι, τόσο πιστεύω ότι με την αναβάθμιση της Lelit με το dimmer/thyristor τόσο δεν έχει νόημα μικρή αναβάθμιση, στο βαθμό που τελικά δεν υπάρχει λογική για αναβάθμιση.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Η Anita έχει PID για θερμοκρασιακό έλεγχο, OPV στα 9 Bar, μπρούτζινο μπόιλερ. Τις έχω κάνει και τις αναβαθμίσεις ντουζιέρας (IMS Competition), το καλαθάκι (IMS Competition) και το γυμνό πορταφίλτερ της Lelit.
Θα μπει και ο έλεγχος στροφών, οπότε γίνεται εφικτό το Pre-infusion, προφανώς χειροκίνητα με χρήση του μανόμετρου μπροστά και των χρονομέτρων. Σίγουρα δεν είναι εφικτή η 100% επαναληψιμότητα, αλλά μπορεί να έρθει σε ένα καλό επίπεδο.

Και μετά σκέφτομαι. Αξίζει πχ να πάω σε μια μηχανή τύπου Lelit Bianca;
- Ναι έχει διπλό boiler αλλά δεν με ενδιαφέρει γιατί φτιάχνω σπάνια ροφήματα με γάλα
- Ναι έχει μεγαλύτερο boiler, αλλά καθημερινά φτιάχνω 1 διπλό εσπρέσσο το πρωί και ένα το απόγευμα και αυτό είναι.
- Έχει δυνατότητα για αυτόματο pre-infusion.
- Έχει λεβιέ για προφάιλινγκ της ροής. Αλλά και αυτό χειροκίνητα γίνεται στην τελική.

Άρα για πάνω από 2000 ευρώ ναι παίρνω μια κορυφαία μηχανή, αλλά οικονομοτεχνικά έχει νόημα; Νομίζω όχι, ειδικά αν σκεφτούμε ότι δεν πίνω καφέδες light roast λεμονάδες.

Εκεί που αποκτά τρελό νόημα είναι στα 3500+ ευρώ για να πάρεις μια Decent. Εκεί ανοίγει άλλου τύπου παιχνίδι και αν είχα τα λεφτά θα το έκανα...

Αν βγει καμιά κινέζικη (πχ WPM KD-330) με 1000 ευρώ (αγορά εντός ΕΕ) που να κάνει χοντρικά κάτι παρόμοιο με την Decent θα το ξανασκεφτώ (ίσως). Μέχρι τότε τίποτα.

• Like
Reactions: nickolas
Φάγανε το πρώτο κιλό hausbrandt με την sage the barista express . Στα χρήματα που τη βρήκα (590 από κοτσω ) ενώ κάνει κανονικα 730 είναι σούπερ . Ο καιρός θα δείξει

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like
...Και άρχισα να καλομαθαίνω γιατί το νέο μωρό που κάνει τέτοια κόλπα, έφτασε και στολίζει ήδη την κουζίνα!
(Ναι, αυτή από την οποία εκδιώχθηκε η Silvia γιατί έπιανε χώρο... :unsure:🤣🤣🤣:coffee:)

View attachment 270526View attachment 270527
Διαφορετικό είδος & άλλη κατηγορία.
Τώρα φυσικά είμαστε σε περίοδο γνωριμίας, να τη μάθουμε και να μας μάθει..!
Δυο πράγματα μου έχουν κάνει εντύπωση μέχρι στιγμής.
1. δεν έχουμε πετάξει ακόμη καφέ βγάζοντας απλά τη μια μηχανή και βάζοντας στη θέση της τη νέα, παρότι μου έλεγαν πως θέλει υπομονή η μετάβαση.
2. Πόσο εύκολο μου ήταν να πετύχω αφρόγαλα για καπουτσίνο της συζύγου. (ποτέ δεν το είχα αυτό)

Περιμένω εντός των ημερών και τον Eureka Mignon 55s να πάρει τη θέση του ascaso i2 που έχει μείνει στο σπίτι και ένα γυμνό portafilter ώστε να κάνουμε fine tuning.
(+ διάφορα ψιλικοκό, βελόνες κλπ από την άπω Ανατολή)

Δείχνει πάντως πως είναι ότι πρέπει για "παιχνιδάκια" και πειραματισμούς.
Καλοτάξιδη....σε λίγο πάνε βάλε και το paddle για real time pressure profiling και θα κάνεις τα πάντα... σωστά..το κυριότερο.

Καλοτάξιδη....σε λίγο πάνε βάλε και το paddle για real time pressure profiling και θα κάνεις τα πάντα... σωστά..το κυριότερο.
Ευχαριστώ πολύ!
Έχει paddle για pressure profiling και είναι και η σημαντικότερη διαφορά απο το προηγούμενο μοντέλο.
(αν παρατηρήσεις στην αριστερή μεριά ψηλά έχει ένα μοχλουδάκι με μια τρύπα)
Απλά τώρα το ονομάζουν pagaia (που στα ιταλικά σημαίνει paddle 🤣)

Και η αλήθεια είναι πως από τις πρώτες δοκιμές δείχνει να είναι κάτι πολύ εξυπηρετικό.

• Like
μεγεια τα νεα σας εργαλεια παιδια! καλοπιοτα να ειναι ;) πανεμορφα !

γιωργο μετα το ντιμμερ, γνωμη μου μην πειραξεις τιποτα αλλο. σωστα το σκεπτεσαι , δεν χρειαζεται να ξοδευτεις .
απο αυτο το σημειο και μετα (αν το ντιμερακι λειτουργησει καλα οπως ειναι αναμενομενο) , τι αλλο να ζητησεις?
εχεις ενα ζηλευτο εργαλειο για εσπρεσσο. ποσο μαλλον που πινεις ελαχιστους ανα ημερα.

απο ενα σημειο και μετα , τα παραπανω χρηματα θα ξοδευτουν πολυ αλλά η διαφοροποιηση στη ποιοτητα θα ειναι ελαχιστη. εσυ εφτασες σε αυτο το σημειο , ποσο μαλλον που δεν χρειαζεσαι γαλα.
περισσοτερο αξιζει να δωσεις το χρημα σου για ακομα καλυτερους καφεδες ποιοτικα ή αν θες να παιξεις με την ποιοτητα του μυλου.
ή ακομα αν εχεις χωρο και σου περισσευουν χρηματα , να παρεις μια υπεραυτοματη για τα πρωϊνα ξυπνηματα με τη τσιμπλα στο ματι που λενε. για πρακτικους λογους...

καπου εχω μια gaggia που της εχει χαλασει ο μυλος πια. οταν δουλευε , οι πρωτες τζουρες καφε ερχονταν απο αυτη μεχρι να ζεσταθει η κανονικη μηχανη και να συντονιστει ο εγκεφαλος με τα ματια και τα χερια :) αλλιως γεμιζα το τοπο καφεδες, εκανα βλακιες στην εκχυλιση και τετοια με την κανονικη μηχανη .
καποια στιγμη θα την φτιαξω αλλά δεν εχω χωρο στη κουζινα πια για την ωρα .

με το πατημα ενος κουμπιου , ετοιμο το πρωτο εσπρεσσακι. ασε που αν εχεις κοσμο , ιδιαιτερα γυναικες , πατανε ενα κουμπι και ετοιμες. χωρις εσυ να φτιαχνεις καφε για τον καθε ενα.
βεβαια ο καφες ειναι υποδιαιστερος αλλά δεν τρεχει τιποτα οταν θες να συνοδευσεις το πρωτο τσιγαρο και μεχρι να ανοιξει το ματι για να φτιαξεις εναν καφε οπως τον θες.

ακομα και η desent θα ηταν υπερβολη για δυο καφεδες τη μερα. και σε σχεση με την ποιοτητα αναφορικά με τη δικη σου με ντιμμερακι.
αν κατι θα εκανε μια διαφορα και παλι οχι τοσο μεγαλη , θα ηταν μια leva X , αλλά αυτο μονο οταν ο αγιος τζοκεριος ο θαυματουργος μας αγγίξει με τη χαρη του :)

οταν εχει κανείς μια "μηχανη-καθρεπτη" , που φανερωνει δηλαδη τα καλα και τα κακα του καθε καφε , απο επιπεδο τροποποιημενης gaggia classic και πανω δηλαδη , τοτε θα δεις την ποιοτητα του ιδιου του καφε , την ποιοτητα του νερου , και την ποιοτητα του μυλου με αυτη τη σειρα .

εννοειται για καφεδες καθαρους αραμπικα και ή το δυνατον μονοποικιλιακους. και τοτε μπορει να πινεις 4 και οχι 2 την ημερα χωρις να σε πειραζουν
αν αρχιζουμε τα μπλεντ με ρομπουστα ή παιρνεις καφεδες μηνων πριν καφουρδισμενους , τοτε τη σκοτωνεις και τη μηχανη σου και το μυλο σου
σαν να εχεις 24 αρι ουισκυ και να του βαζεις κοκακολα :) . ή σαν να εχεις πορσε και να της βαζεις απλη βενζινη...

η πιεση πρεπει να ειναι 9 (και κατω) , το καλαθακι διατρητο , ο καφες αραμπικα 3-4 εβδομαδων το πολυ , η πιεση να ειναι μεταβλητη , το pid να ελεγχει. και τοτε θα βγει καφες αξιωσεων!
το να παρει κανεις μια la marzocco και να της βαζει μεσα καφεδες με ρομπουστα , χειροτερο καφε θα πιεις απο οτι με τη δικη σου και εναν φτηνο καφε απο taf !

Last edited:
οταν εχει κανείς μια "μηχανη-καθρεπτη" , που φανερωνει δηλαδη τα καλα και τα κακα του καθε καφε , απο επιπεδο τροποποιημενης gaggia classic και πανω δηλαδη , τοτε θα δεις την ποιοτητα του ιδιου του καφε , την ποιοτητα του νερου , και την ποιοτητα του μυλου με αυτη τη σειρα .
Μου κάνει εντύπωση που βάζεις τον μύλο τελευαταίο πάντως. Εκτός αν θεωρείς κατώφλι κάτι τύπου Niche Zero...

μα τον καλυτερο μυλο να εχεις , αν τριψεις ρομπουστα μεσα , τι γευσεις και αρωματα θα παρεις?
και αν το νερο εχει χλωριο και ειναι σκληρο , τι επιγευσεις να σου δωσει?
με μια καλη μηχανη , εχοντας αυτα τα δυο , (και φυσικα θα ξοδευτεις για αυτα τα 3) ο μυλος θα κανει το σωστο συμπληρωμα, δεν μπορει να αναπληρωσει ομως τα λαθη στα προηγουμενα. ουτε στην ποιοτητα της μηχανης , ουτε του ιδιου του καφε και του νερου.

οχι δεν μιλω για κατι τοσο ακριβο. εχω βγαλει εξαιρετικα καφεδακια με φτηνους μυλους , στεπλες παντα.
γιατι αν ειναι βηματικοι, το χασαμε το τρενο :) σε μυλους που αλεθουν για χαρτοφιλτρα μεχρι σχεδον ελληνικο. απο βημα σε βημα σε τετοιους μυλους ειναι η μικρη διαφορα που αν εχεις ολα τα αλλα καλα, θα σου δωσει το εξαιρετικο . εκτος και αν εισαι "χεράς" , εμπειρος δηλαδη μπαριστα για να ξερεις ποσο θα παιξεις με το ταμπερ.

προσωπικα ειδα πολυ μεγαλη διαφορα οταν μετετρεψα τον saeco lux σε στεπλες, βρισκοντας τις σωστες θεσεις που πετυχαινα το χρονο ακριβως που ηθελα , αναλογα το ποτε καφουρδιστηκε, το ποσες μερες τον ειχα ανοιξει κλπ ακομα και το ποια εποχη του χρονου τον επινα!
λιγα δευτερολεπτα πανω ή κατω κανουν μεγαλη διαφορα στη γευση οταν εχεις καλη μηχανη, καλο καφε, καλο νερο. αν σε αυτα εισαι καπου χάλια , δεν θα δεις διαφορά.
αν ολα ειναι καλα , θα δεις διαφορά ακομα και στο ποσα λεπτα πιο πριν τον ετριψες!

αρα με εναν μυλο κατι σαν το nemox lux με μοντα στεπλες (+20€ πανω κατω αν θυμαμαι καλα) περι τα 200 ευρω δηλαδη, αν ολα τα άλλα ειναι καλα, εισαι κομπλε!
και απο την αλλη , αν το ταμπερ σου ειναι κλασικο , ρολο εχει και το χερι. το να "μιλα" με το πουκ να ξερει ποσο θα πατησει. αυτο που ειπα πιο πριν.
αυτο ειναι που θα σωσει καποιον με βηματικο μυλο.
αλλά για να μην κανω τη ζωη μου δυσκολη , χρησιμοποιω βασικα ενα ταμπερ με ελατηριο δυναμης για σταθερη πιεση και παιζω με τη ρυθμιση του μυλου

ναι ο καλος μυλος χρειαζεται. για να εχει ακριβεια , καλη επαναληψιμοτητα κλπ αλλά οχι περισσοτερο απο τα προηγουμενα.
και απο ενα σημειο και μετα το "σπορ" ξεφευγει σε τιμες χωρις να μας δινει κατι αισθητα παραπανω . εσυ εχεις πλησιασει πολυ σε αυτο το σημειο και ειναι πολυ ευχαριστο αυτο.
αλλά να τριβεις καφεδες 5-6 μηνων και μαλιστα οχι μονοποικιλιακους ή εστω πουρ αραμπικα , το σκοτωνεις το αποτελεσμα...

Last edited:
μεταξυ μας, δεν εννοειται αποτελεσμα αξιωσεων με κομερσιαλ καφεδες απο το σκρουτζ ή το Σ/Μ. γιατι αν μη τι αλλο , εχουν καφουρδιστει μηνες πριν. περαν της χαμηλοτερης ποιοτητας τους . ποσο μαλλον αν αυτα ειναι μπλεντ με ρομπουστα. ή "βαρανε στο ψαχνο¨ , σε καφουρδισμα .

πολλοι προτιμουν βαρια καφουρδισμενους καφεδες γιατι δεν μπορουν να παρουν καλο αποτελεσμα με τους ελαφρα ή μεσους καφουρδισμενους
και πως να παρουν , με νερο χλωριομενο απο τη βρυση , με πρεσουρ καλαθακια , με θερμοκρασιες χαμηλες και βασικα ασταθεις , χωρις καν προεγχυση νερου?
οπότε τι κανουν? παιρνουν βαρια καφουρδισμενο καφε για να κρυβει τις υπολοιπες ατελειες πισω απο την "απανθρακωση του"
δεν ειναι τυχαιο οτι δυσκολα θα βρεις φουλ αραμπικα με βαρια καφουρδισματα . και αν βρεις θα ειναι φτηνα αραμπικα

ομως με μια καλη μηχανη στα 9 μπαρ και σωστο τριψιμο , σωστη προετοιμασια καφε , μπορεις να αποφυγεις την πικριλα.
ειτε πινεις βαρια καφουρδισμενους ειτε πιο λαιτ.

ετσι μετα απο πολλους πειραματισμους και απο την εμπειρια δεκαετιων πινοντας κοντα 8-10 καφεδες την ημερα, απο διαφορες μηχανες και μυλους δικα μου ή φιλων , εχω καταληξει σε ενα συμπερασμα για να παρεις εξαιρετικο φλυτζανι σε εσπρεσσο, με σειρα βαρυτητας.

1) σωστος χρονος εκχυλισης που μπορει να ποικιλει με το γουστο του καθε ενος και την ποιοτητα του καφε
2) ποιοτητα καφε
3) πιεση μηχανης (ιδανικα 9 μπαρ)
4) σταθεροτητα θερμοκρασιας . pid απαραιτητο , και καποια λεπτα να ζεσταθει καλα η μηχανη.
5) προετοιμασια καφε. (ολα τα παραφερναλια , πχ αυτα που χρησιμοποιει ο γιωργος , να μην αγγιζει ο καφες το σαουερ κλπ) + ενα μυστικο κολπο δικο μου :)
6) ποιοτητα νερου . οχι χλωριο και οσο το δυνατον πιο μαλακο
7) ποιοτητα μυλου
8) ετοιμασια κουπας! ναι μη γελατε , αλλο καφε θα σου δωσει μια κρυα κουπα και αλλο μια ζεστη. η καλυτερη μου ειναι μια πολυ "χοντροφλουδη" και βαρια που την εχω πρωτα ζεστανει καλα εσωτερικα.

το μυστικο κολπο που μου εχει ανοιξει μια αλλη ποιοτητα στο φλυτζανι μου , ειναι καλος διαχωρισμος των πολυ μικρων κοκκων καφε. αυτη η πουδρα η ελαχιστα ορατη.
αυτη προκαλει το τσανελινγκ και βασικα αυτη συμβαλει στη πικριλα . το πεταμε και "γεια".
τουτο το καιρο πειραματιζομαι με αυτο . εχω φτιαξει ενα σχετικα φτηνο παραφερναλι για αυτο και ισως το βγαλω σε βιομηχανικη παραγωγη καποια στιγμη.
τελειως αλλος καφες...
αλλωστε οι ελληνες παντα εψαχναν το καφε. το φραπε και το φρεντο ελληνικες "εφευρεσεις" ειναι. :)

με αυτο το κολπακι , ακομα και με μια τροποποιημενη αριελλι της πλακας , με αλλο ελατηριο στην εξοδο νερου , με νον-πρεσουρ καλαθακι και γυμνο πορταφιλτερ για να βλεπω , ομως χωρις pid , χωρις σοβαρη προεγχυση , χωρις ντιμμερ , με το θερμομπλοκ της αριελλι και καφεδες του εμποριου , σε συνεργασια με εναν παμφθηνο μυλο της wangle (τροποποιημενο ομως και αυτον) , πινω καφε σοβαρο! πόσο μαλλον με την gaggia classic και τον saeco lux και φρεσκους καφεδες απο taf. εκει η γευση απογειωνεται παροτι δεν της εχω ακομα pid και ντιμμερ και ετσι η οποια προ-εκχυλιση γινεται παιζοντας με την εξοδο ατμου

δεν μπορω να πω περισσοτερα για την ωρα, τωρα μαλιστα που πειραματιζομαι ακομα , ομως αν σκεφτειτε το πως θα μπορουσατε να διαχωρησετε την πουδρα απο τους κοκκους , πιθανα να βρειτε τη λυση. ;)

Last edited:
Εννοείς κάτι σαν το Kruve Sifter?

• Like
Πάντως συνεχίζω να ψάχνω φρέσκους μπαγιάτικους καφέδες και δεν τους βρίσκω.
Ξεκάθαρα λόγω ευκολίας ο τελευταίος χρόνος ήταν:
- 55% TAF Pianetta Light Blue
- 35% TAF Pianetta Blue
- 5% Taf Competition
- 5% άλλους καφέδες

Παλιά δεν έπινα τον Light Blue, αλλά από όταν ξεκίνησα (με όλους τους περιορισμούς) να κάνω pre-infusion το αποτέλεσμα μου άρεσε πολύ.

Η ευκολία είναι ότι καφέ 5 λεπτά με τα πόδια από το σπίτι έχει κόκκους που τις περισσότερες φορές τους αγοράζω 1-3 εβδομάδων μετά το καβούρδισμα. Η ξενέρα είναι να είναι μιας εβδομάδας και να μην έχω άλλο καφέ...τότε συνήθως πάω σε κάποιον άλλο.

Όσο αφορά τα περιφερειακά, έχω σχεδόν τα πάντα, όπως πχ δυναμομετρικό τάμπερ.

Για το μύλο το επόμενο project είναι νέα καμπάνα για single dose με anti-popcorning σχεδιασμό (στα χαρτιά τουλάχιστον :p ). Περιμένει να γίνει κάποιους μήνες τώρα.

• Like
εξαιρετικα! δοκιμασε και τον El Quizarra Micrοmill Jardin de Aromas - Costa Rica
λιγο διαφορετικος απο τα μπλεντ που ανεφερες αλλά ισως να σου αρεσει.
εκει μπαινεις στο μονοποικιλιακα , αλλά μην τα φοβασαι , ειναι ολα αραμπικα. και τα μονοποικιλιακα και τα μπλεντ .
και οι αραμπικα εχουν πολυ λιγοτερη καφεϊνη απο τους ρομπουστα ή τους μπλεντ με ρομπουστα. και ειναι και πιο ελαφριοι στο στομαχι
δοκιμασε και τον ντεκαφεινε του, ειναι πολυ καλος! ο λαϊτ μπλου ειναι "μαστ" ;)

υ.γ. χρονια σου πολλα και γελαστα ;)

Έχω δοκιμάσει αρκετά μονοποικιλιακά κατά καιρούς τα τελευταία 3 χρόνια. Το αποτέλεσμα πάντα ήταν να μην μου αρέσουν οι πιο όξινοι καφέδες. Όταν άρχισα να κάνω pre-infusion έστω για 3-5 δευτερόλεπτα με χαμένο νερό από το ακροφύσιο κάποιοι όξινοι γινόντουσαν πιο γλυκόπιοτοι. Όταν εγκαταστήσω και μάθω το dimmer σε ένα καλό επίπεδο θα αρχίσω ξανά δοκιμές.

Αν και όπως έχω πει σε παλαιότερο μήνυμα θέλω φρυγανισμένα ψωμιά και για αυτό ψάχνω να βρω άκρη για "μπαγιάτικους" φρέσκους καφέδες. Οπότε θα διαφωνίσω μαζί σου μερικώς για λίγο robusta. Σε συγκεκριμένα γευστικά προφίλ έχει να προσφέρει.

Υ.Γ. Ευχαριστώ για τα χρόνια πολλά! Να είμαστε καλά!

• Like
Εγώ ρε παίδες που δεν γουστάρω φρουτάκια και ξινίλες δύσκολα βρίσκω φρέσκο καφέ που να μου αρέσει περισσότερο από τον new York.
Τελευταία δοκίμασα και τους two stones.
Ωραίες σοκολάτες, πάρε και την πορτοκαλάδα σου να σου βρίσκεται.
Σαν preinfusion, ζεσταίνω που ζεσταίνω νερό για να ζεστάνω το φλυτζάνι, απλά πριν βάλω το group βάζω 2 κουταλιές του γλυκού, ζεστό νερό στον καφέ.
Και επειδή έχω σίτα δεν χαλάει το πακ.

• Like
καλη ιδεα αλλά δοκιμασε να κανεις και πρε-ινφουσιον μαζι. γιατι με το νερο μεσα , αμεσα θα σου δωσει 9 μπαρ, οπότε τωρα απλα τον νερωνεις με μηδεν πιεση. δεν του κανεις προ-εκχυλιση . βρεχεις απλα την επιφανεια αφηνοντας το μεσα "ψωμι" , αβρεχτο κατα τη διαρκεια αυτης της "προεκχυλισης" .
λογικα η προεκχυλιση πρεπει να φτανει μεχρι να αρχισει να υγραινεται ο πάτος , με χαμηλη ομως πιεση για να φτασει εκει και χωρις πολυ ωρα για να μην καουν τα ελαια της επιφανειας.

τωρα ειμαι στη πατρα οπου εχω την αριελλι. οταν παω χωριο που ειναι η κλασικ θα το δοκιμασω. η gaggia θα μου δειξει το τι και το πως και αν προσφερει κατι αυτο που ειπες τζιμ .
τουτο το σουργελο που εχω εδω , ειναι για τα βασικα :)

• Like
Reactions: Tzimisce
Αγορασα σημερα τον παρακατω αλλα απο τη συσκευασια δνε μπορω να καταλαβω αν αναγραφει καπου το ειδος ψησιματος.... light, medium η dark ? Aν κρινω απο το χρωμα των κοκκων πρεπει να ειναι οχι light roast αλλα.... αψητος εντελως μια και το channeling πηγε συννεφο και στους δυο εσπρεσσο που δοκιμασα να κανω.

Ισως φταιει και το οτι ειχα να χρησιμοποησω τη μηχανη κανα μηνα και της εκανα προετοιμασια σα να ηταν καινουργια και παραζεσταθηκε και ανεβασε πιεση.

Θα δω και αυριο πως θα τα παω... το γαλα παντως το πετυχα κορυφη.... :cool:

IMG_0684 Medium.jpegIMG_0685 Medium.jpeg

Οι Αιθιοπιες συνήθως είναι ψημένες Light- Medium Light. Αν έβγαζες φωτό με τους κόκκους θα μπορούσαμε να σου πούμε τι ψήσιμο έχουν (κατά προσέγγιση).

Βέβαια Αιθιοπια και τύπος κόκκου Bourbon-Typica μου κάνει λίγο περίεργο, συνήθως είναι Heirloom (κοινώς απροσδιόριστου γονιδίου-υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές στη χώρα αυτή).

Οχι οι πιο εύκολοι στην εκχύλιση αλλά κάνοντας pre-infusion και αλέθοντας πολύ ψιλά, κάνουν την κουζίνα να μοσχομυρίζει φρούτα και λουλούδια.

Light roast και από την Αιθιοπία είναι κλασσικός third wave φρουτοχυμός.
Dark δεν νομίζω να τον κάνουν για κανέναν λόγο. Χάνει το νόημα της ύπαρξής του.

Light roast και από την Αιθιοπία είναι κλασσικός third wave φρουτοχυμός.
Dark δεν νομίζω να τον κάνουν για κανέναν λόγο. Χάνει το νόημα της ύπαρξής του.
Οι ντόπιοι ψήνουν dark τους καφέδες που πίνουν στην εγχώρια αγορά πάντως. Και παραδόξως δεν είναι όξινοι αν τους φτιάξεις ψιλά με ωραίες νότες.
Λογικά θα πάω Ιούνιο πάλι, θα δω αν και τι θα φέρω πίσω.

Ο αγαπημένος από Αφρική παραμένει ο γοριλοκαφές από το συναιτερισμό γυναικών της Ρουάντας σε Medium / Medium-Dark Roast. Απίστευτος, για τις δικές μας εμπειρίες θυμίζει Λατινικη Αμερική! O medium με 95 βαθμούς κόβει και τα όξινα και αφήνει πολύ ωραίες γεύσεις/αρώματα.

Την επόμενη φορά που θα τον βρω σκέφτομαι να πάρω όλα τα ψησίματα για να δω πως ο ίδιος ακριβώς κόκκος καφέ μπορεί να αλλάξει τη γεύση του τόσο πολύ. Προσφέρουν Light (καινούργια έκδοση), Medium, Medium-Dark και Dark.

• Like