Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση

Μάλιστα! Κάτι αντίστοιχο σε ηλεκτρικό δηλαδή πάει 1000+;
Δεν ξέρω. Μην σε παρασύρω. Θα ήταν πιο απλό να γράψω ότι φοράει τα ίδια μαχαίρια με επαγγελματικούς μύλους.
Αλλά προσωπικά μου φαίνεται τελείως παράλογο να δίνεις πάνω από 300 για μύλο. Γιατί στα λεφτά αυτά ουσιαστικά το 90% του κόστους είναι το μοτέρ και τα τυλίγματά του. Και σου μένει κι ένα ματσούκι στο πάγκο της κουζίνας να εκνευρίζει τη σύζυγό/σύντροφο/μάνα του σπιτιού λες κι έχεις ανοίξει καφετέρια στο σπίτι.

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Το θετικό του βέβαια είναι ότι στις γυναίκες περνάει για πολύ πιο φτηνός...
Σου λέει, ένας μύλος χεριού είναι, πόσο να κάνει. 50; 60; :flipout:
Wife Acceptance Factor 10/10.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλ

Αλλά προσωπικά μου φαίνεται τελείως παράλογο να δίνεις πάνω από 300 για μύλο.

Και σε μένα ρε φιλαράκι γιατί μου λες να αλλάξω τον graef; :flipout:
140 πάει... αν πάω και σκάσω καμιά 500άρα για μύλο, άδικο θα έχει η γυναίκα να μου ζητάει μίξερ του χιλιάρικου; :eviltongue:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύ

Και σε μένα ρε φιλαράκι γιατί μου λες να αλλάξω τον graef; :flipout:
140 πάει... αν πάω και σκάσω καμιά 500άρα για μύλο, άδικο θα έχει η γυναίκα να μου ζητάει μίξερ του χιλιάρικου; :eviltongue:
Γιατί 500αρα? Από που προέκυψε αυτό?

Ο graef κάποια στιγμή πήγαινε κοντά στα 180.
Που να πήγαινα;
Για ποιον λες;
Εγώ τον niche ζαχαρώνω...

Ο graef κάποια στιγμή πήγαινε κοντά στα 180.
Που να πήγαινα;
Για ποιον λες;
Εγώ τον niche ζαχαρώνω...
Αυτός είναι ο Niche ? https://www.indiegogo.com/projects/niche-zero-the-best-conical-burr-coffee-grinder#/updates/all
577
Ωραίος φαίνεται και μαζεμένος, αλλά ήδη σου έγραψα ποιος πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος μύλος για σπίτι. Pharos 245 + 55 = 300 USD. Αν έχεις τρόπο να τον πάρεις χωρίς τελωνείο, είναι ότι καλύτερο (εγώ τον πήρα το 2013 και πέρασε χωρίς τελωνείο. Τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα). Best value for money κι εξηγώ:
Ο Niche έχει κωνικά μαχαίρια 63 mm. Ο Pharos εχει κωνικά στα 67 mm, ίδια με αυτού του Mazzer που κάνει 1.500 !
Τα κωνικά μαχαίρια είναι καλύτερα από τα επίπεδα. Όσο μεγαλύτερο το μαχαίρι, τόσο περισσότερο καφέ αλέθει σε μια στροφή. Λιγότερες στροφές σημαίνει ότι δεν ζεσταίνεται ο καφές την ώρα που τον αλέθεις. Αυτά ξέρω ότι ακούγονται γραφικές λεπτομέρειες, αλλά αυτή είναι η διαφορά ποιτότητας στο μύλο. Τα μαχαίρια, αν έχει κατακράτηση ο μύλος, αν καθαρίζεται εύκολα. Στα πάντα ο Pharos υπερτερεί. Άσε που είναι και cult όλη η φάση. Ο τύπος που τον ανακάλυψε είναι μορφή.
Θέλεις να δεις βίντεο πως τον χρησιμοποιώ, για να καταλάβεις ? Mην σε τρομάζει το γεγονός ότι είναι χειροκίνητος.
Τέλος πάντων, δεν επιμένω άλλο γιατί η αγορά αυτή θέλει πολύ ψάξιμο κι έχω να κάνω έρευνα αγοράς 8 χρόνια. Στη φάση του espresso στην Ελλάδα η αγορά μεταχειρισμένων έχει μεγάλη κινητικότητα. Δεν θα πάει χαμένος ο graaf.

Πόση ώρα όμως γυρίζεις για 2 3 μερίδες καφέ;
Και πόσο κουραστικό είναι;
Μην μας ζητάνε καφέ και το σκεφτόμαστε! :D

O niche είναι σε χαμηλές στροφές, αθόρυβος και δεν ζεσταίνει τον καφέ.
Επίσης έχει σχεδόν 0 κατακράτηση, την μετράνε κάπου στα 0,1 με 0,2 γραμμάρια.
Από εκεί και το zero στο όνομα του.

o niche είναι vfm, είναι ηλεκτρικός, κάνει σούπερ άλεση, και γενικά για εμάς τους Έλληνες που δεν έχουμε 2-3000 για μύλο είναι ότι πρέπει! με κλειστά τα μάτια...

προσοχή όμως, η τιμή είναι 549 GPB (=προσοχή σε έξοδα συναλλάγματος) και υπάρχουν και 50GBP ταχυδρομικά οκ;

Πόση ώρα όμως γυρίζεις για 2 3 μερίδες καφέ;
Και πόσο κουραστικό είναι;
Μην μας ζητάνε καφέ και το σκεφτόμαστε! :D

O niche είναι σε χαμηλές στροφές, αθόρυβος και δεν ζεσταίνει τον καφέ.
Επίσης έχει σχεδόν 0 κατακράτηση, την μετράνε κάπου στα 0,1 με 0,2 γραμμάρια.
Από εκεί και το zero στο όνομα του.
Και κάνει τα διπλάσια λεφτά.
Με τον Pharos θέλεις max 15 δευτερόλεπτα ανά διπλό εσπρέσσο. Κούραση σαν να ξύνεις ένα μολύβι στη ξύστρα με θόρυβο αντίστοιχης έντασης.
Αν είναι να φτιάχνεις τακτικά εσπρεσσο για 4 άτομα μαζί, κοίταξε κάτι άλλο.

Τα Σάββατα το πρωί φτιάχνω 6 7 espresso για την παλιοπαρέα.
Τις άλλες μέρες 2.
15 δευτερόλεπτα δεν είναι πολλά αν δεν απαιτεί μπράτσα. :smile:

Τα Σάββατα το πρωί φτιάχνω 6 7 espresso για την παλιοπαρέα.
Τις άλλες μέρες 2.
15 δευτερόλεπτα δεν είναι πολλά αν δεν απαιτεί μπράτσα.
Δεν θέλει μπράτσα, θέλει πόδια! Θα σου ανεβάσω video αύριο, για να καταλάβεις (αν έχει όρεξη η γυναίκα μου να το τραβήξει).

Σε ποδήλατο το έχεις συνδέσει; :chinscratch:

Να έρθεις και εσύ ένα Σάββατο για καφέ να μας το δείξεις.

Ε, ο pharos είναι για αρχόντους...
Μετά στήνεις και κατσαρόλι να ψήνεις μόνος σου τον καφέ. :D
Που προβλέπω να μου έρχεται πλάκα πλάκα ένας φίλος από Βραζιλία τον Σεπτέμβρη με χλωρό καφέ και να μην ξέρω τι να τον κάνω...

Κανένα σοβαρό forum υπάρχει αλήθεια;
Έχω βρει δύο, το ένα δεν το διαβάζει κανείς, στο άλλο ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει.
Δογματικοί από την μία (του στυλ "έτσι είναι το espresso" ενώ στα fora του εξωτερικοί γράφουν απλά "this is the ideal espresso"), ο καθένας κάνει ότι τον βολεύει από την άλλη! :flipout:
Ο ένας "μην χτυπάτε το portafilter, κάντε απλά leveling με το δάχτυλο", ο άλλος "χτυπήστε το με το tamper", ο τρίτος "κάντε leveling με κάτι ίσιο".
Άλλος μετράει τον χρόνο από την ώρα που ανοίγεις το Pump, άλλος από την πρώτη σταγόνα.
Οι χρόνοι παίζουν από τα 20'' έως τα 30''
Άκρη δεν...
Άσε που μου δίνουν την εντύπωση ότι από κάπου τα παίρνουν με αυτή την εμμονή σε συγκεκριμένες μάρκες καφέ και hardware...

παρακολουθώ το θέμα στο εδώ φόρα, με ενδιαφέρον, σχεδόν από την αρχή του. Όμως και στο άλλο φόρα παρακολουθώ τι γράφεται και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω μαζί σου 100%.