Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Αν όντως έχεις μεγάλη χρήση, δεν παίρνεις ένα τηλέφωνο στη Nespresso για επαγγελματική; Είναι δωρεάν αν έχεις μια ελάχιστη κατανάλωση ανά μήνα. Και οι κάψουλες (που δεν μπαίνουν στις οικιακές) έχουν περισσότερο καφέ! Και δεν θα κυνηγάς τους υπαλλήλους να κρατάνε τον χώρο καθαρό.

Το βρήκα, ελάχιστη κατανάλωση 200 καφέδες τον μήνα:
https://www.nespresso-pro.gr/shop/o...nespresso/zenius/mixani-kafe-espresso-zenius/

Κι αν περάσεις το όριο, έχουν βγει και συμβατές.

Καλύτερα έστω μια μηχανή με ESE pods από Illy, Portioli κλπ Την δίνουν χρησιδάνειο. Δεν ξέρω αν έχουν επαγγελματικές λύσεις με illy iperespresso pods που είναι και καλύτερα.

Σκεφτομουν κατι να γλυτωσουμε τις καψουλες και το κακο που κουβαλανε. Και σε ποιοτητα ροφηματος και σε κοστος καφε. Για κατι τετοιο ισως; Ή κατι αντιστοιχο;

Άμα είναι να φτάσεις εκεί, πας και σε lelit με graef.
Που δεν θα κολλήσεις σε έναν μύλο αν θέλεις να κάνεις αναβάθμιση ή αν σου χαλάσει.

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Άμα είναι να φτάσεις εκεί, πας και σε lelit με graef.
Που δεν θα κολλήσεις σε έναν μύλο αν θέλεις να κάνεις αναβάθμιση ή αν σου χαλάσει.

Βρε συ γραφειο είναι, σιγά μην κάθονται να κόβουν και να ταμπονάρουν!

IMG-20200412-185454.jpg

Καμία ιδέα γιατί βγάζει μπουρμπουλίθρες στο κέντρο;
Dimello aroma στους 93 βαθμούς, με ροή 1g/sec.

@Tzimisce
Δύο εκδοχές.
Οι φυσαλίδες δεν είναι υποχρεωτικά κακές.
Είτε είναι πολύ φρέσκος ο καφές είτε να σταματάς την εκχύλιση λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα.

Πολύ φρέσκος δεν νομίζω, ο συσκευασμένος της dimello είναι.
Αυτόν τον έβγαλα με ζυγαριά και όχι με χρονόμετρο και βγήκε 34gr από 17gr καφέ.
Μετά είδα ότι ο χρόνος ήταν κάπου στα 34 δευτερόλεπτα.

μου αρέσουν τα espressaκια όμως δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα
κάνω κατά καιρούς κάποιες δοκιμές χωρίς να χάνω το μυαλό μου ή να κρατάβω σημειώσεις κλπ

Κάτι που δούλεψε σε εμένα για το θέμα των φυσαλλίδων είναι οτι φροντίζω το εκχύλισμα όπως βγαίνει από το portfilter, δεν καταλήγει στο κέντρο του φλυτζανιού, αλλά κοντά στο στόμιο του φλυτζανιού και ρέει στην πορσελάνη. Φυσικά με λίγο καφτό ατμό λιγο πριν την εκλύλιση, έχω θερμάνει το φλυτζάνι.

Κομπιογιανίτικο σίγουρα και δεν λύνει το πρόβλήμα, απλά το αντιμετωπίζει.

Ατμό δεν παίζει.
Να ρίξω νερό ναι, αλλά μετά θα περιμένω το pid να ξαναφέρει τη θερμοκρασία εκεί που πρέπει.
Άσε που δεν θα πιάνεται το φλιτζάνι. :flipout:

Ένα από τα σπαστικά της νέας Gaggia 2019 είναι η ύπαρξη timer (σε εναρμονισμό με την ευρωπαϊκή οδηγία) που απενεργοποιεί την μηχανή στα 20 λεπτά, πάνω που έχει προθερμανθεί δλδ! Ευτυχώς υπάρχει τρόπος να παρακάμψει κάποιος τον περιορισμό αυτό όπως και έκανα. Επόμενο βήμα η αλλαγή της πίεσης στην OPV Valve από 12 σε 9 bar και το αποτέλεσμα με δικαίωσε πραγματικά. Τέλος με την ενσωμάτωση ενός μικρού WiFi διακόπτη της sonoff έγινε πραγματικότητα η απομακρυσμένη διαχείριση της! Έχω ορίσει χρονοδιακόπτη να ανάβει 25 λεπτά πριν σηκωθώ το πρωί, έτσι ώστε να έχω μηχανή έτοιμη για εσπρεσάκι χωρίς να περιμένω μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πόσο εύκολη είναι στο χειρισμό - καθαρισμό και συντήρηση την κάνει vfm για entry level μηχανή. Πραγματικά αξίζει και το τελευταίο που έχω δώσει γι αυτή. Επόμενο και τελευταίο στάδιο η τοποθέτηση ενός PID kit, και νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί σαν μηχανή!

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ένα από τα σπαστικά της νέας Gaggia 2019 είναι η ύπαρξη timer (σε εναρμονισμό με την ευρωπαϊκή οδηγία) που απενεργοποιεί την μηχανή στα 20 λεπτά, πάνω που έχει προθερμανθεί δλδ! Ευτυχώς υπάρχει τρόπος να παρακάμψει κάποιος τον περιορισμό αυτό όπως και έκανα. Επόμενο βήμα η αλλαγή της πίεσης στην OPV Valve από 12 σε 9 bar και το αποτέλεσμα με δικαίωσε πραγματικά. Τέλος με την ενσωμάτωση ενός μικρού WiFi διακόπτη της sonoff έγινε πραγματικότητα η απομακρυσμένη διαχείριση της! Έχω ορίσει χρονοδιακόπτη να ανάβει 25 λεπτά πριν σηκωθώ το πρωί, έτσι ώστε να έχω μηχανή έτοιμη για εσπρεσάκι χωρίς να περιμένω μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πόσο εύκολη είναι στο χειρισμό - καθαρισμό και συντήρηση την κάνει vfm για entry level μηχανή. Πραγματικά αξίζει και το τελευταίο που έχω δώσει γι αυτή. Επόμενο και τελευταίο στάδιο η τοποθέτηση ενός PID kit, και νομίζω ότι θα ολοκληρωθεί σαν μηχανή!

Kαι εγώ πείραξα την δική μου, έχει ενα ρυθμιστικό εσωτερικά πρέπει να την ανοίξεις και μπορείς να μειώσεις την πίεση, μείωσα ελάχιστα και τώρα φτιάχνει όχι καφεδάκια espresso φτιάχνει καφεδάρες espresso, νομίζω πέτυχα το απόλυτο.

Εγώ πάντως ενώ έχω βρει στα νούμερα και στην υφή το απόλυτο (σωστοί χρόνοι, μελιστάλακτη ροή, όμορφη όψη στο τέλος με κρέμα όσο πρέπει κλπ), έχω την εντύπωση ότι οι dark roast μου βγαίνουν αρκετά βαριοί (σε πυκνότητα).

Τελικά είναι φοβερό πράμα αυτό, ψάχνεις, ψάχνεις, βελτιώνεσαι, νομίζεις ότι έπιασες αυτό που θες, και μετά αρχίζουν και σε χαλάνε άλλα, κι άλλα, και ψάχνεις ακόμα παραπάνω :D

Εμεις στη δουλεια τελικα "νικησαμε". :)
Παραγγειλαμε αυτη. Τωρα για καφε, για αρχη, ελεγα για αυτον. Να τη σεταρω. Οποιαδηποτε βοηθεια ως προς το μυλο και τους χρονους χονδρικα ευπροσδεκτη.

Ο μοναδικός lavazza που μου αρέσει είναι ο pienaroma.
Σε φτηνό και καλό έχω ακούσει για τον gimoka και τον περιμένω αυτή την εβδομάδα.
Μην ξεκινήσεις με φρέσκο, δεν θα ρυθμίσεις ποτέ τον μύλο! :flipout:

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

@cretan, ποια Gaggia εννοείς ? Τη Classic ?

Ακριβώς, Classic Pro ή 2019 τέλος πάντων

Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Kαι εγώ πείραξα την δική μου, έχει ενα ρυθμιστικό εσωτερικά πρέπει να την ανοίξεις και μπορείς να μειώσεις την πίεση, μείωσα ελάχιστα και τώρα φτιάχνει όχι καφεδάκια espresso φτιάχνει καφεδάρες espresso, νομίζω πέτυχα το απόλυτο.

Αν μιλάμε για την ίδια μηχανή, υπάρχει κιτ μετατροπής που σου επιτρέπει να την ρυθμίσεις στα 9, 6·5 και 5 bar! Απλά με μια αλλαγή στο ελατήριο της βαλβίδας! Α! Και βάζεις και επιτέλους και ένα δεύτερο σωληνάκι ώστε το νερό να μην φεύγει στο dip tray (όπως είναι στις περισσότερες αμερικανικές -τώρα εδώ γιατί το κατάργησαν δεν ξέρω-)

Εμεις στη δουλεια τελικα "νικησαμε". :)
Παραγγειλαμε αυτη. Τωρα για καφε, για αρχη, ελεγα για αυτον. Να τη σεταρω. Οποιαδηποτε βοηθεια ως προς το μυλο και τους χρονους χονδρικα ευπροσδεκτη.

Καλή εύχρηστη επιλογή, οι αυτόματες σε χώρο εργασίας βολεύουν. Τώρα αυτή έχει ενσωματωμένο μύλο έτσι; Δυστυχώς δεν θα πάρεις και τρομερά αποτελέσματα, στην παλιά την δικιά μου την Jura j5 είχα βάλει το πιο λεπτό κόψιμο και πάλι δεν. Νομίζω ότι από κατασκευής και το πιο ψιλό κόψιμο να επιλέξεις δεν θα έχεις πρόβλημα. Από εκεί και πέρα μόνο οι δοκιμές θα σε πείσουν για το ποιο κόψιμο σου αρέσει περισσότερο.

Ίσως και να ρυθμίζεται το πόσο ψιλό τον κόβει.
Αν δεν βγάζει καϊμάκι όπως λένε ο μύλος είναι για πέταμα.
Αλλά για την ρύθμιση, θέλεις μια ζυγαριά.
Μετράς να σου βγάλει 2/1 καφέ /κόκκους μεταξύ 20 και 30 δευτερολέπτων και εκεί κρατάς την πρώτη (χονδρική) ρύθμιση στον μύλο.

Έχει το eshop μια briel... ES33... επί του παρόντος πίνω μια φορά τη μέρα, μόκκα (από "μπρίκι" Bialetti, τον καφέ τον τρίβει ο μεγάλος σε χειροκίνητο μύλο Zassenhaus).
Θα φάω ...παντόφλα εάν πάρω "ακόμη μία καφετιέρα", και καθώς πίνω μόνο εγώ (και από λίγο ο μεγάλος) δεν θα ήθελα να επενδύσω πολύ, ούτε σε χρήμα ούτε σε ψάξιμο. Το βασικό ανασταλτικό είναι ο καθαρισμός και η συντήρηση.... λέτε να το αποτολμήσω μια τέτοια φθηνούλα και όπως φαίνεται τίμια; Μπλοκ έχει ανοξείδωτο ατσάλι.