Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Έχει το eshop μια briel... ES33... επί του παρόντος πίνω μια φορά τη μέρα, μόκκα (από "μπρίκι" Bialetti, τον καφέ τον τρίβει ο μεγάλος σε χειροκίνητο μύλο Zassenhaus).
Θα φάω ...παντόφλα εάν πάρω "ακόμη μία καφετιέρα", και καθώς πίνω μόνο εγώ (και από λίγο ο μεγάλος) δεν θα ήθελα να επενδύσω πολύ, ούτε σε χρήμα ούτε σε ψάξιμο. Το βασικό ανασταλτικό είναι ο καθαρισμός και η συντήρηση.... λέτε να το αποτολμήσω μια τέτοια φθηνούλα και όπως φαίνεται τίμια; Μπλοκ έχει ανοξείδωτο ατσάλι.

πίνεις αφάνταστα καλύτερο καφέ από το μπρίκι

μην πάρεις την briel γιατί δεν έχει boiler = όχι σταθερή θερμοκρασία = καφές για πέταμα

τα 19 bar μόνο για αστείο μπορώ να το εκλάβω! εδώ περιμένω πως και πως να λήξει η εγγύηση και αν ρυθμίσω τα 11 bar σε 9 bar...

ελπίζω ο μύλος σου να είναι καλός δεν τον γνωρίζω και είσαι εντάξει ή πάρε συχνά αλεσμένο καφέ και πάλι είσαι καταλυμένος σε αυτά τα κυβικά

αν θες να πιεις καφέ μη μαρτυράς τα πάντα και απλά πες ότι βρήκες μεταχειρισμένη ευκαιρία-χώμα αλλιώς δεν θα πας μπροστά και κοιτάς μικρές μηχανές όπως οι lelit προκειμένου να τις μπάσεις στο σπίτι....αυτά...

Γιατί λες ότι δεν έχει μπόιλερ; Λέει ότι έχει από ανοξείδωτο ατσάλι. Τι θα είχε δλδ εάν δεν είχε μπόιλερ; Θερμοκρασία για εσπρέσσο έχει λέει προρρυθμισμένη στους 95c

https://www.tiletechniki.gr/product...resso-i-monadiki-me-19bar,1200w-briel-es-33w-

ναι το έψαχνα και γω προκειμένου να σου απαντήσω καλύτερα, το επίσημο website στην Πορτογαλία δεν το έχει το μοντέλο αυτό πλέον.

Απλά αν ήταν σοβαροί θα ανέφερε και το μέγεθός του πράγμα που δεν το κάνει.

Τέλος πάντων δεν έχει βρεθεί ακόμα πατέντα ώστε με 90 ευρώ να πάρεις καλό φλυτζάνι και είναι απελπιστικό να βλέπεις κόσμο να χτυπιέται χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δεν πρόκειται να πετύχει ποτέ. Αν θες να μπεις σε μια τέτοια διαδικασία εσύ το αποφασίζεις.

Εγώ πάντως θα έμενα με το μπρίκι.

Έχει βγει η 35 που αλλάζει από ό,τι κατάλαβα μόνο κοσμητικώς. Αλλά κάνει και 150 ευρώ. Εξάλλου όλα τους τα μοντέλα έχουν μπόιλερ. Αυτό που θα ήθελα να ξέρω περισσότερο είναι, στον καθαρισμό και συντήρησή τους, είναι εύκολες; Γιατί αυτό μου φαίνεται περισσότερο το μανίκι.

Έχει βγει η 35 που αλλάζει από ό,τι κατάλαβα μόνο κοσμητικώς. Αλλά κάνει και 150 ευρώ. Εξάλλου όλα τους τα μοντέλα έχουν μπόιλερ. Αυτό που θα ήθελα να ξέρω περισσότερο είναι, στον καθαρισμό και συντήρησή τους, είναι εύκολες; Γιατί αυτό μου φαίνεται περισσότερο το μανίκι.

πρέπει να επενδύσεις πολύ χρόνο και χρήμα για να φτιάξεις εσπρέσο, έχω μήνες που διαβάζω εντατικά και ακόμη είμαι πίσω.

αν δεν έχεις σωστή μηχανή = σωστή θερμοκρασία και πίεση -> εσπρέσο δεν θα πιεις = για μένα χαμένος χρόνος και χρήμα

το boiler Που έχει είναι γελοίο για να μπορέσει να κρατήσει σωστή θερμοκρασία και μια τέτοια μηχανή που έχει το μίνιμουμ σοβαρό boiler ξεκινά στα 400+

τώρα τι συντήρηση να έχει μια τέτοια μηχανή αφού δεν χρησιμεύει πουθενά.

Χρειάζονται τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια εμπειρία κατά την γνώμη μου για να φτιάξεις ένα καλό espresso. Έχει δίκιο ο φίλος από πάνω δεν είναι απλά πράγματα.

Χρειάζονται τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια εμπειρία κατά την γνώμη μου για να φτιάξεις ένα καλό espresso. Έχει δίκιο ο φίλος από πάνω δεν είναι απλά πράγματα.

έχεις το δικαίωμα να εκφράσεις την άποψή σου και εγώ την δικιά μου...

Ε όχι και 15-20 χρόνια! Απλά χρειάζεσαι καλό εξοπλισμό και μεράκι.

Ε όχι και 15-20 χρόνια! Απλά χρειάζεσαι καλό εξοπλισμό και μεράκι.

βασικά όσες περισσότερες παραμέτρους έχεις εξασφαλισμένες τόσο καλύτερο καφέ πίνεις

και το αντίθετο όσο πιο χάλια είναι ο εξοπλισμός τόσο πιο αδύνατο θα είναι να πάρεις κάτι καλό

από κει και πέρα ο καθένας πράττει όπως μπορεί και νομίζει

η δικιά μου άποψη δεν είναι παγκόσμια σταθερά!

Δεν ισχύει αυτό. Ο Ιάσονας σε λιγότερο από 2 μήνες φτιάχνει καφεδάρες.
Με μια αξιοπρεπή μηχανή και μύλο σε 1 βδομάδα πίνεις καλύτερο καφέ απô τη μέση καφετέρια.
Το 'αξιοπρεπής" είναι συζητήσιμο.
Το σίγουρο είναι ότι οι μηχανές που δηλώνουν πολλά bar πίεσης είναι της πλάκας.

Έχει το eshop μια briel... ES33... επί του παρόντος πίνω μια φορά τη μέρα, μόκκα (από "μπρίκι" Bialetti, τον καφέ τον τρίβει ο μεγάλος σε χειροκίνητο μύλο Zassenhaus).
Θα φάω ...παντόφλα εάν πάρω "ακόμη μία καφετιέρα", και καθώς πίνω μόνο εγώ (και από λίγο ο μεγάλος) δεν θα ήθελα να επενδύσω πολύ, ούτε σε χρήμα ούτε σε ψάξιμο. Το βασικό ανασταλτικό είναι ο καθαρισμός και η συντήρηση.... λέτε να το αποτολμήσω μια τέτοια φθηνούλα και όπως φαίνεται τίμια; Μπλοκ έχει ανοξείδωτο ατσάλι.
Θα πετάξεις τα λεφτά σου. Και 150 είναι πολλά λεφτά για να τα πετάξεις.
Έχω κάνει την ίδια διαδρομή. Baleti μετά ημιαυτόματη μηχανή Saecco στα 200 (η χειρότερη αγορά που έχω κάνει τα τελευταία 16 χρόνια) και μετά κανονική μηχανή. Τα 200 της Saecco + η απογοήτευση του μάπα γεύση ο καφές + αναλώσιμα = ζημιά πολύ μεγαλύτερη από το να πάρω μια καλύτερη μηχανή & μύλο από την αρχή.

Ειχα δωσει 610 ευρω για μια μεγαλη αυτοματη Saeco στο μακρινο 2006
Δεν την καταφερα να μου βγαλει καλο καφε. Πιο καλα οι iperespresso. Και ο μοκκα, σιγουρα.

Δεν ισχύει αυτό. Ο Ιάσονας σε λιγότερο από 2 μήνες φτιάχνει καφεδάρες.
Με μια αξιοπρεπή μηχανή και μύλο σε 1 βδομάδα πίνεις καλύτερο καφέ απô τη μέση καφετέρια.
Το 'αξιοπρεπής" είναι συζητήσιμο.
Το σίγουρο είναι ότι οι μηχανές που δηλώνουν πολλά bar πίεσης είναι της πλάκας.
Κάνε την ίδια ερώτηση στον Maestro σε ένα χρόνο εντατικής ενασχόλησης, να δεις ποια θα είναι η άποψη του για τους καφέδες που έπινε στα αρχικά του βήματα :-)

Sent from my ONEPLUS A6013 using Tapatalk

Απάντηση: Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Κάνε την ίδια ερώτηση στον Maestro σε ένα χρόνο εντατικής ενασχόλησης, να δεις ποια θα είναι η άποψη του για τους καφέδες που έπινε στα αρχικά του βήματα :-)

Εννοείται....
Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο κι η μηχανή του έχει τα specs να διευκολύνει τη διαδρομή προς το καλύτερο.

Παιδιά, τα πράγματα είναι απλά:

αν θες εσπρέσσο που να είναι εύκολο και consistent, πας σε μια καλή καφετέρια που γνωρίζεις πως θα σου βγει. Μη σας πω ότι βγαίνει και οικονομικότερη σα λύση.

Σπίτι σου πάντοτε θα έχεις διαφοροποιήσεις, που τελικά είναι και μέρος του χαβαλέ. Ίσως μια μέρα να σου βγει λίγο βαρύς, ίσως λίγο ξινός/πικρός. Αλλά αυτό που κατάφερα μετά από αρκετό πόνο είναι τουλάχιστον να είναι πολύ σπάνιες οι φορές που κερνάω το νεροχύτη. Και είναι και μερικές που είναι σκέτη απόλαυση, οπτικά και γευστικά (με το πρώτο να'ναι πιο συχνό!)

Μα δεν είναι αυτονόητο αυτό; Η καλή μηχανή, ο καλός μύλος, ο καλός καφές, ακόμα και το μεράκι και ο χρόνος που θα διαθέσει κάποιος στο σπίτι του δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν την πείρα και τη γνώση ενός (καλού) επαγγελματία που φτιάχνει 100 καφέδες την ημέρα.
Από κει και πέρα, είναι ένα ενδιαφέρον χόμπυ που μπορεί κάποια στιγμή να δώσει αποτελέσματα άνω του μέσου όρου που κυκλοφορεί εκεί έξω.

ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ότι ο εσπρέσο εκχυλίζεται μέσα σε 20'' περίπου σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο να τον βρεις σε κάποια καλή καφετέρια έξω (εάν υπάρχει τριγύρω σου κάποια).

ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι αυτός που δοκιμάζει ένα καλό εσπρέσο και αρχίζει να ξεχωρίζει πότε ήπιε κάτι καλό και πότε κάτι μάπα και ειδικά αγοράζοντας τον δικό του εξοπλισμό εξελίσσεται συνέχεια.

από τη στιγμή που φύγαμε από το στιγμιαίο καφέ περάσαμε σε μια νέα εποχή.

έχασα αρκετά χρόνια με καφετιέρες εσπρέσο σε τιμές ευκαιρίας των 40 ευρώ και "μπαγιάτικο" αλεσμένο καφέ των 2,5 τα 250g αλλά όλη αυτή η λογική ήταν τελείως λάθος.

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Παιδιά, τα πράγματα είναι απλά:

αν θες εσπρέσσο που να είναι εύκολο και consistent, πας σε μια καλή καφετέρια που γνωρίζεις πως θα σου βγει. Μη σας πω ότι βγαίνει και οικονομικότερη σα λύση.

Σπίτι σου πάντοτε θα έχεις διαφοροποιήσεις, που τελικά είναι και μέρος του χαβαλέ. Ίσως μια μέρα να σου βγει λίγο βαρύς, ίσως λίγο ξινός/πικρός. Αλλά αυτό που κατάφερα μετά από αρκετό πόνο είναι τουλάχιστον να είναι πολύ σπάνιες οι φορές που κερνάω το νεροχύτη. Και είναι και μερικές που είναι σκέτη απόλαυση, οπτικά και γευστικά (με το πρώτο να'ναι πιο συχνό!)

Πάντως με την Oracle Touch δεν έχω ουσιώδεις διαφοροποιήσεις, προφανώς επειδή όλα τα critical steps (συμπεριλαμβανομένου του tamping) τα κάνει η μηχανή.
Και είμαι σίγουρος πως in the long run βγαίνει πιο οικονομικός ο καφές από το να έπινα συνεχώς σε καφετέρια.

Gadget υψηλών επιδόσεων με το αντίστοιχο budget:

https://decentespresso.com/overview
Και με πάρα πολύ υψηλό learning curve. Αν δεν είσαι αποφασισμένος να πειραματίζεσαι βλέποντας διαγράμματα σε κάθε εκχύλιση, τότε είναι πολύ λάθος μια τέτοια επιλογή.