Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Αυτό που συγκράτησα από τον πρώτο μου εσπρέσσο είναι ένα γεμάτο βελούδινο σώμα (έχει παρόμοιο προφίλ με Αιθιοπίες αλλά ασύγκριτα ποιο γεμάτο σώμα), με ξεκάθαρες γεύσεις και οξύτητες εσπεριδοειδών. Πανδεσία γεύσεων και αρωμάτων!!

Ωχ παναϊαμ!

Πορτοκαλάδα; :flipout:

Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

ωραία τα λεέι ο φίλος μας στο video,αλλά θεωρητικά...
Με τα παραδείγματα που μας έδωσε ανατρέπονται τα πάντα. Μιλάει για 19-20 γρ in, για 40 γρ out, σε 25". Μέχρι τώρα, οι γενικοί παράμετροι ήταν, 18 γρ in, 45-50 γρ out, σε 30".

Εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω το εξής: Με 18 γρ in, παίρνω 45-50 γρ out, σε 30". To αποτέλεσμα είναι αρκετά όξινο. Η θερμοκρασία μου είναι 93-95 βαθμοί με offset στο 8. Καμία γνώμη?

ξινός μπορεί να βγει αν είναι Light roasted και πολύ φρέσκος!

ξεκινάς με βάση το 18 in 36 out

δεν μπορούν τα 16γρ να σου δώσουν παραπάνω από 40γρ σε εσπρέσο γενικά εκτός και αν όντως μιλάμε για ακραία συνταγή (όχι ότι δεν μπορεί να τύχει)

αλλά το πιθανότερο είναι να παίζεις από 1:1 έως 1:2

για το όξινο κάνουμε τα γνωστά
1) αυξάνεις θερμοκρασία έως 96 άντε και 97 θερμοκρασία στο group (ρυθμίζεις ανάλογα το PID)

με τη μηχανή που έχεις έχω την εντύπωση ότι είσαι πολύ χαμηλά στο PID αλλά δεν έχω τη μηχανή σου να ξέρω...

2) στα 30''-35'' κατεβάζεις κατά πολύ την αναλογία

3) με το γυμνό κάνεις διάγνωση για channeling

να ξέρεις ότι μεταξύ των 2 άκρων πικρό - ξυνό το χρυσό σημείο θα είναι πολύ συγκεκριμένο

καταλαβαίνεις τώρα ότι κάθε ένα Post Που λέει ότι εγώ βρήκα μύλο με 200 και μεταχειρισμένη μηχανή στα 180 δημιουργεί εκατοντάδες Posts σε φόρουμ για καταλήξουμε σε μύλο με 600

τέλος για να καταλάβεις κάθε μέρα έφτιαχνα πολύ καλή συνταγή στα 17γρ, χθες είπα να αλλάξω καλαθάκι να πάω στα 20γρ (λόγω φρέντο) με ανάλογη ρύθμιση στο μύλο και ο καφές βγήκε μάπα (οκ ίσως έχει μπαγιατέψει κιόλας)

Συνεπώς, για να δω αν κατάλαβα καλά...

για το όξινο κάνω τα εξής

1) κατεβάζω θερμοκρασία 88 - 89 (εφόσον στο PID μου έχω offset 8), άρα πραγματική 96-97. Σωστά?

2) στα 30''-35'' κατεβάζω την αναλογία - Αυτό σημαίνει πως από 18 γρ in, πρέπει να πάρω το πολύ 36 γρ out κι όχι 45 που παίρνω τώρα?

Έχω καταλάβει σωστά αυτά που μου έγραψες PublicDomain?

Σ' ευχαριστώ πολύ!!!

Σεραφείμ, αν βάλεις τη θερμοκρασία στο PID στο 88, με offset 8 θα έχεις πραγματική 80 αν δεν έχεις ρυθμίσει το offset σου.
Αν έχεις καταχωρήσει το offset σου, θα έχεις 88.

Tzimisce μάλλον τα έχω μπερδέψει...

Έχω βάλει Offset (F.04=8) και στο Pid = 95 Αυτό σημαίνει οτι έχω 103 πραγματικούς βαθμούς ή όχι?
Άρα για να πάρω 96 πραγματικούς, δεν πρέπει να βάλω στο Pid = 88 ?

Re: Απάντηση: Re: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Tzimisce μάλλον τα έχω μπερδέψει...

Έχω βάλει Offset (F.04=8) και στο Pid = 95 Αυτό σημαίνει οτι έχω 103 πραγματικούς βαθμούς ή όχι?
Άρα για να πάρω 96 πραγματικούς, δεν πρέπει να βάλω στο Pid = 88 ?

από ότι διαβάζω στα φόρουμ μάλλον είσαι το ανάποδο δε βάζω το χέρι μου στη φωτιά

χάθηκε να πάρεις μια bezzera unica να έχουμε το ίδιο;

το 88 είναι 80 αν έχω καταλάβει συνεπώς πρέπει να το πας πχ 104

εξάλλου το δοκιμάζεις γιατί μετά τους 99 βγαίνει σκέτος ατμός!

Από αυτά που διαβάζω (έχει πήξει το κεφάλι μου, που έμπλεξα...) ισχύουν τα εξής:

Εαν βάλω να φαίνεται στο Pid = 95 βαθμούς και ρυθμίσω offset = 8, αυτό σημαίνει οτι η θερμοκρασία στο boiler είναι 103 και του νερού είναι 95

Εαν βάλω να φαίνεται στο Pid = 95 βαθμούς και ρυθμίσω offset = 0, αυτό σημαίνει οτι η θερμοκρασία στο boiler είναι 95 και του νερού είναι 87

https://www.youtube.com/watch?v=WMSISAyqxyI

οκ!

ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να το διαβάσεις ο ίδιος, όσο και να σου το πει ένας άλλος δεν πείθεσαι! (ειδικά αν είσαι Έλληνας - γενικά μιλάω δε το λέω για σένα!)

μου έχει τύχει πολλές φορές να προσπαθώ να πείσω κάποιον και μετά να καταλήγει σε κάτι αψυχολόγητο!!!

οκ σε καταλαβαίνω. Γι αυτό κι εγώ ρώτησα τον προβληματισμό μου για πιο γενικά, δηλαδή πως αντιμετωπίζουμε την οξύτητα. Κι από αυτά που μου πρότεινες, αν έχω κατλάβω σωστά, σήμερα το απόγευμα που θα γυρίσω σπίτι, θα δοκιμάσω :

1) να κατεβάσω τη θερμοκρασία στο 88 - 89, αφού στο boiler έχω 93-95

2) να κατεβάσω την αναλογία, από 18 γρ in, να πάρω το πολύ 36 γρ out , στα 30''-35''

θερμοκρασία ανεβάζεις

από όσο έχω καταλάβει όταν στο PID γράφει 104 εσύ θα έχεις 96 βαθμούς

ξινίλα = ανεβάζω θερμοκρασία (πόσο? όσο να μην βγαίνει καμένος ο καφές)

2) -> ναι και βλέπουμε

@Σεραφείμ, σημασία έχει η θερμοκρασία του νερού που βγαίνει από το group. Αν ο καφές που χρησιμοποιείς είναι ισορροπημένος (δηλαδή δεν είναι το φυσικό του να βγάζει οξύτητα), τότε οξύτητα σημαίνει ότι πρέπει να ανεβάσεις τη θερμοκρασία.
Η αναλογία που γράφεις έχει να κάνει κυρίως με το σώμα του καφέ, δηλαδή πόσο πυκνό/σιροπιαστό θα είναι.
Για να κατεβάσεις την αναλογία, πρέπει να κόψεις πιο ψιλό τον καφέ.
Έχεις κάποιο θερμόμετρο της πλάκας να μετρήσεις τη θερμοκρασία του νερού που βγάζει το group ?
Αυτά που γράφετε για το Pid / Offset δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω.

θερμοκρασία ανεβάζεις

από όσο έχω καταλάβει όταν στο PID γράφει 104 εσύ θα έχεις 96 βαθμούς

ξινίλα = ανεβάζω θερμοκρασία (πόσο? όσο να μην βγαίνει καμένος ο καφές)

2) -> ναι και βλέπουμε

συμφωνώ, εαν το Pid δείχνει 104, αυτή είναι η θερμοκρασία του boiler κι εφόσον έχω offset = 8, το νερό θα είναι (λογικά) στους 96 βαθμούς. Άρα, ανεβάζω θερμοκρασία. οκ

@Σεραφείμ, σημασία έχει η θερμοκρασία του νερού που βγαίνει από το group. Αν ο καφές που χρησιμοποιείς είναι ισορροπημένος (δηλαδή δεν είναι το φυσικό του να βγάζει οξύτητα), τότε οξύτητα σημαίνει ότι πρέπει να ανεβάσεις τη θερμοκρασία.
Η αναλογία που γράφεις έχει να κάνει κυρίως με το σώμα του καφέ, δηλαδή πόσο πυκνό/σιροπιαστό θα είναι.
Για να κατεβάσεις την αναλογία, πρέπει να κόψεις πιο ψιλό τον καφέ.
Έχεις κάποιο θερμόμετρο της πλάκας να μετρήσεις τη θερμοκρασία του νερού που βγάζει το group ?
Αυτά που γράφετε για το Pid / Offset δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω.

οκ, αλλά αν κόψω πιο ψιλό τον καφέ, τότε θα χάσω τον χρόνο εντελώς...

@Σεραφείμ, δεν ξέρω καθόλου πως δουλεύουν οι μηχανές σας με τις αντλίες.
Στις χειροκίνητες τα πράγματα είναι πιο απλά: Για να αυξήσεις το χρόνο εκχύλισης είτε κόβεις πιο ψιλό τον καφέ είτε αυξάνεις τη ποσότητα του καφέ στο καλαθάκι.

Στις χειροκίνητες τα πράγματα είναι πιο απλά: Για να αυξήσεις το χρόνο εκχύλισης είτε κόβεις πιο ψιλό τον καφέ είτε αυξάνεις τη ποσότητα του καφέ στο καλαθάκι.

τόσο απλά... κλαψ

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

ισχύει σε όλες της μηχανές...

Re: Απάντηση: Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

οκ, αλλά αν κόψω πιο ψιλό τον καφέ, τότε θα χάσω τον χρόνο εντελώς...
Άλλαζε μόνο μια παράμετρο κάθε φορά ειδάλλως θα χαθείς!!!

Με τι είδους καφέ κάνεις δοκιμές?

Στάλθηκε από το Mi 9T μου χρησιμοποιώντας Tapatalk