Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Μπορείς και έξω να τον αφήσεις δεν είναι απαραίτητο να μπει ψυγείο αρχικά, γίνεται και πιο γρήγορα απλά δε θέλει ζεστό νερό που καταστρέφει τις πολυφαινόλες
 
Όντως, αλλά αν τον αφήσεις έξω, μετά θα του βάλεις παγάκια για να τον κρυώσεις (no no no) ή θα περιμένεις άλλη μία μέρα για να τον πιεις.
 
Επειδή ήδη έχω κουραστεί και που το διάβασα (😃), έχει κάνα μαγαζί να δοκιμάσω έτοιμο?
Αυτός που ήπια ήταν με την διαδικασία που ποσταρισα και όχι με την δική σου και ήταν ποίημα.
Τουλάχιστον έτσι τον κάνουν στην Λάρισα.
Το μαγαζί αυτό είναι του παιδιού που μας τον έφερε και όταν τον ρώτησα πώς παρασκευάζεται, μου είπε μπες στο site μας και δες το.
 
Cold brew είναι Ότι πιο εύκολο…
Απλά φτιάχνεις ποσότητα και έχεις για τις επόμενες μέρες.
Αν το κάνεις και δυνατό όπως προτιμώ, δημιουργείς συμπύκνωμα που αραιώνεις κατά βούληση Είτε με κρύο ή ζεστό νερό.
 
Επειδή ήδη έχω κουραστεί και που το διάβασα
Το να βάλεις νερό και τον καφέ σε ένα θερμός (κάπως έτσι είναι αυτά) και να το βάλεις στο ψυγείο είναι διαδικασία βρε;
Ούτε φραπέ δεν φτιάχνεις; :ROFLMAO:
 
Αν ψάξεις τότε για cold brew, υπάρχουν εταιρίες που φτιάχνουν σε κουτάκια σαν αναψυκτικό. :)
Μέχρι και τρίλιτρο έχω δει στο skroutz
 
  • Like
Reactions: mdvq
Ναι αυτόν εννοώ ....τον κρύο.
Για την γευση μου ,ότι καλύτερο έχω πιει σε κρύο καφέ
Το είχαν φέρει έτοιμο κάτι παλληκάρια από την καφεδομανα Λάρισα, στο περσινό ράλλυ Ακρόπολις που είχαμε συναντηθεί.
Εχουν δικό τους μαγαζί εκεί και μας φέραν και μερικά κουτάκια σαν της κόκα κόλας με τέτοιον καφέ να τον πάρουμε σπίτι μας.
Επειδή βρήκα την διαδικασία πολύ μπελαλιδικη για μένα ... https://www.lasramblas.coffee/BrewGuides/iced-brew ,νόμιζα ότι θα τον βρω κάπου έτοιμο.
Σημερα πήγα στο Λυρόυ για να αγοράσω κάτι και εκεί μέσα έχει ένα μαγαζί με καφέδες (το Μικέλ αν δεν κάνω λάθος.)
Έγραφε η ταμπέλα ότι είχε και brew .
Διαβάζοντας εν τω μεταξύ ότι η παραγωγή του είναι ακόμη πιο δυσκολη από αυτήν που έβαλα παραπάνω (και προφανώς είναι αυτή που ήπια και μου έχει μένει αξέχαστη) ,είχα περιέργεια πως θα τον φτιαχνανε και τι γεύση θα είχε.
Μου ετοίμασαν ,μπροστά στα μάτια μου φυσικά, ένα φρέντο εσπρέσσο και μου τον έδωσαν για brew .
Ήμουν στα καλά μου και δεν είχα καμμία όρεξη να τσακωθω με το κοριτσάκι που τον έφτιαξε, απλά την ρώτησα τι διαφορά έχει αυτός που μου έφτιαξε από ένα φρέντο εσπρέσσο.
Μου είπε λοιπόν ότι έτσι της είπαν ότι φτιάχνεται ο brew και αντί για τέσσερα παγάκια που βάζουν στο φρέντο , βάζουν τρία στον (λεγόμενο) brew.
Αυτή ,μου λέει ,είναι η διαφορά τους😄😄😄🤬

Αν κάνεις έχει πιει τον (έστω και αυτό του las ramplas) σωστό brew πουθενά την Αθήνα , τον παρακαλώ να με ενημερώσει.

Αυτό που δείχνει το link είναι αυτό που λέμε pour over (ή Chemex). Καθόλου μπελαλίδικο δεν είναι, το κάνω καθημερινά για τον απογευματινό μου καφέ και η διαδικασία είναι θέμα 5 λεπτών. Είναι ο καλύτερος τρόπος να πιεις καφέ φίλτρου διατηρώντας τα όποια σπέσιαλ γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ. Φυσικά, χρειάζεται σωστή κοπή (στο σωστό, χοντρό μέγεθος), το οποίο ξέρουν να το κάνουν στα σχετικά μαγαζιά αν δεν έχεις ο ίδιος μύλο.
 
  • Like
Reactions: mdvq
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Εγώ πάντως τον φτιάχνω με τον τρόπο του χόφμαν και τον ευχαριστιέμαι πολύ.
Να αλλάζει η γεύση τόσο δραματικά με την ψυχρή εκχύλιση, να δοκιμάσω ?
 
Μέσα σε δύο ώρες έγινα εξπερ😃😃
Μέχρι και ο Λουμίδης έχει βγάλει .

Θα πάρω τηλ μια ελληνική εταιρεία https://thedelifair.gr/el/exhibitor/4314/first-cold-brew να δω που πουλάει προς Πειραιά μεριά και θα πάω επιτόπου και εδω
https://www.google.com/search?clien...ez_4S4Ag#lkt=LocalPoiReviews&lpg=cid:CgIgAQ==
Όταν με βγάλει ο δρόμος θα πάρω και ενα Λουμίδη για δοκιμή
Τον έχουν μόνο στην Αθήνα .....τον Πειραιά που είναι και πολύ ωραίο κατάστημα ,φτυσμενο....ωραίοι είναι αυτοί 🤬
 
Να αλλάζει η γεύση τόσο δραματικά με την ψυχρή εκχύλιση, να δοκιμάσω ?
Δεν νομίζω ότι χάνεις κάτι να δοκιμάσεις.
Χονδρικά χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα καφέ αλλά η εκχύλιση γίνεται (πολύ) πιο γρήγορα και με ζεστό νερό.
 
Το cold brew ήταν μια ωραία διαδικασία με φαντεζι εξοπλισμό τον οποίο βλέπαμε στα ενημερωμένα καφέ να παρασκευάζεται από το βράδυ και το πρωί να είναι έτοιμος για κατανάλωση φρέσκος και ωραίος. Σαν το φρέσκο φαγητό. Τα τελευταία χρόνια παρασκευάζεται και εμφιαλώνεται για να μπορεί να διακινείται και να είναι διαθέσιμος άμεσα παντού και όποτε ζητηθεί. Με το παλιό τρόπο παρασκευαζόταν κατά περίπτωση τους θερινούς μήνες, και όταν τελείωνε την άλλη μέρα πάλι, και αυτό δεν ήταν πάντα αρεστό. Θεωρώ ότι πέραν της εβδομάδας δεν αξίζει να καταναλώνεται ( όχι ότι χαλάει, γευστικά μιλάω).
Αξίζει αυτή παρασκευή καφέ για λεπτούς και αρωματικούς καφέδες οι οποίοι ξεδιπλώνουν αρώματα και γεύσεις φρούτων λουλουδιών γιασεμιού περγαμόντου σταφυλιού...τέτοια πράγματα. Τώρα να πάρεις καμμενοψημενο lavazza 10 ευρώ το κιλό να κάνεις cold brew.... περί ορεξεως.
 
Πήγα πριν λίγο εδώ https://handpickerscoffee.gr/ και πήρα δύο διαφορετικής γεύσης τενεκακια έτοιμο καφέ και μου έκοψε και 250 gr ,για να τον φτιάξω μόνος μου.
Αύριο θα σας πω τα γευστικά συμπέρασμα μου.

Επίσης περιμένω από εδω https://firstcoldbrew.com/ ,να μου πουν που έχει σημεία διάθεσης των προϊόντων τους να τα δοκιμάσω και αυτά.

Βέβαια 4 περίπου ευρώ το τενεκακι των 250 gr , το θεωρώ απαγορευτικό πόσο για καθημερινή κατανάλωση, οπότε θα πειραματιστω μόνος μου.
Αν αποτύχω θα συνεχίσω τον καλό και πιστό μου σύντροφό...τον Ελληνικό, που μάλιστα τώρα τελευταία βρήκα στο σούπερ μάρκετ ,συσκευασία των coffe island και είναι η γεύση που μου αρέσει.👍
 
Βρε συ, μπορείς απλά να πας σε ένα coffee island και να τους πεις να σου το κόψουν για cold brew και να τελειώνεις.
Βάλε το μετά σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο και την επόμενη μέρα πέρνα το από ένα φίλτρο γαλλικού να φύγουν τα κατακάθια.
Ε, πιο απλό δεν υπάρχει, τι να σου πω; Πιες τον με τα κατακάθια! :ROFLMAO:
 
Ε ναι ρε Μάικ....αυτό έκανα ...πήρα 250 γρ. κόκκους και τον έβαλα να μου τον κόψει για cold brew.
Θα είναι η επόμενη κίνηση μου.
4 ευρώ το τενεκεδακι, δεν λέει 🤬
 
Πρακτικά, αν θεωρήσεις ότι τα 250 γραμμάρια τα παίρνεις κάπου στα 8€ και με αυτά θα κάνεις κάπου 2 λίτρα, πάλι, δεν βγαίνει και πολύ φτηνός ο καφές, αλλά δεν σου βγαίνει και 4€!
Χονδρικά θα σου βγει στο 1€ το καφεδάκι.
 
Mάικ, δεν λέει τελικά.
Πήρα 4 διαφορετικούς καφέδες (16 ευρώ) και οι τρεις είναι .... τρίχες.
Αύριο θα δοκιμάσω και τον τέταρτο αλλά , πλέον, δεν περιμένω και πολλά.
Αυτός που είχα πιει ,μάλλον ήταν κάποιο καλό χαρμάνι ,που άντε να το ξαναβρώ.
Θα φτιάξω και αυτόν που πήρα ,για να μην τον πετάξω και τέρμα η ιστορία.
Άμα ανέβω ποτέ Λάρισα θα πάω στο μαγαζί να τον ζητήσω.
Εξάλλου χειμωνιάτικα ,δεν λέει κρύος καφες☕
 
Και ο τέταρτος καφές, για τα μπάζα σύμφωνα με την δική μου γεύση.
Πολύ ξυνιλα ρε παιδι μου.
Ρε μπας και είναι καλύτερα να παγώσουμε κάνα Jacobs 😀?
 
Αξίζει αυτή παρασκευή καφέ για λεπτούς και αρωματικούς καφέδες οι οποίοι ξεδιπλώνουν αρώματα και γεύσεις φρούτων λουλουδιών γιασεμιού περγαμόντου σταφυλιού...τέτοια πράγματα. Τώρα να πάρεις καμμενοψημενο lavazza 10 ευρώ το κιλό να κάνεις cold brew.... περί ορεξεως.
Πρέπει να έχεις απόλυτο δίκιο👍
Έχεις κατά νου ,κάποια ποικιλία να δοκιμάσω???
 
Πρέπει να έχεις απόλυτο δίκιο👍
Έχεις κατά νου ,κάποια ποικιλία να δοκιμάσω???
Τέτοιοι καφέδες συνήθως είναι φίλτρου από την Αιθιοπία που βγάζουν τέτοια αρώματα.
θα σου πω όμως και μία αλήθεια.
ο τρόπος που παρασκευάζεται το cold brew στις εταιρείες που το εμφιαλώνουν δεν είναι αυτός που χρησιμοποιούμε εμείς μπακαλίστηκα (όπως και εγώ) και σου είπε και ο Μιχάλης στο ψυγείο μας σε ένα κλειστό δοχείο.
διότι το cold brew είναι προϊόν εκχύλισης με κρύο νερό.
όταν τοποθετήσεις τον καφέ και το νερό σε ένα μπουκάλι και το έχεις σφραγισμένο για 12 ώρες στο ψυγείο δεν έχεις εκχύλιση έχεις απλά μία μπακαλίστηκη μέθοδο δημιουργίας του cold brew.
δεν θεωρώ ότι ένας ωραίος καφές, που δεν θα τον πληρώσεις και φθηνά, θα σου βγει όπως πρέπει με τη μέθοδο στο σπίτι
 
  • Like
Reactions: mdvq