Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

• Φωτογραφική συνάντηση στην Αθήνα!

Αυτό το Σάββατο, στις δέκα το πρωϊ (10:00) στο Πάρκο Τρίτση. Λεπτομέρειες και συμμετοχές εδώ.

Η σταθερότητα έχει με το πως έχεις ρυθμίσεις τις παραμέτρους του PID. Εμένα πάντως με τις ρυθμίσεις που έχω βάλει (που δεν τις θυμάμαι απέξω), μετά από 5+ λεπτά είναι σταθερή και δεν παίζει καθόλου η θερμοκρασία. Με τις αρχικές ρυθμίσεις ήταν ασανσέρ στην αναμονή
Η οθόνη του PID δείχνει τη θερμοκρασία στο μπόιλερ, οπότε όταν ξεκινάμε την αντλία και ρουφάει νερό μπαίνει μέσα στο δοχείο νέο νερό από το ντεπόζιτο που ρίχνει τη θερμοκρασία κοντά στην περιοχή του αισθητήρα και για αυτό βλέπουμε άμεση τεράστια πτώση, που όμως δεν επηρρεάζει την θερμοκρασία του νερού στο πορταφίλτερ όπως δείχνει και το βίντεο.

Αυτό ναι, αν το αφήσεις με τις εργοστασιακές ρυθμίσεις στον δεύτερο καφέ κάθεσαι και περιμένεις πότε θα έρθει στη σωστή θερμοκρασία.
Και εγώ το έχω πετύχει τέλεια, μέχρι να καθαρίσω pack, να κόψω τον επόμενο και να τον πιέσω έχει έρθει.

Δες στο 5:00 που μετράει την θερμοκρασία αφού βάλει offset 5, το pid λέει 94 ενώ η πραγματική θερμοκρασία που μετράει ο ίδιος είναι 90.

Πάντως, για να πω και τη δική μου άποψη. Είχα την Lelit PL41 TEM PID για 5 περίπου χρόνια. Ρυθμίσεις, δοκιμές, διάφορες ποικιλίες καφέ, κλπ. Θα είχα πιει και 10 φορές καταπληκτικό καφέ. Τις πιο πολλές φορές μια μου έβγαινε ξινός, μια πολύ βαρύς, μια ελαφρύς και πάει λέγοντας. Επαναληψιμότητα σχεδόν ανύπαρκτη. Οσο για την ώρα που ήθελα για να φτιάξω τον καφέ ή την καθαριότητα , τι να λέμε …
Η οικογένεια εννοείται ούτε που να διανοηθεί να φτιάξει καφέ χωρίς εμένα.
Οποτε, πήρα την απόφαση και αλλαξα σετ. Πηρα μια Jura E8 πριν 2 μήνες περίπου. Πλεον, πίνω τον εσπρεσσο μου ακριβώς το ίδιο κάθε φορά, όπως ρύθμισα την μηχανή τις πρώτες ημέρες. Μην φανταστείτε πως πέρνει πολλές ρυθμίσεις, αλλά αρκούν για να πιεις έναν αρκετά καλό καφέ με λίγο κόπο, εύκολα, γρηγορα και με σταθερή γεύση.
Να τονίσω, πως ακολουθώ ευλαβικά τις οδηγίες καθαρισμού. Αλλωστε είχα μάθει από την Lelit, οπότε τώρα μου φαίνεται παιχνιδάκι.

Καλά, εσύ μιλάς για μηχανή που έχει την πενταπλάσια τιμή. :)
Οι Lelit σου δίνουν τα εργαλεία για να κάνεις καλό καφέ, δεν τον κάνουν μόνες τους.
Με ένα γυμνό portafilter και ένα καλάθι competition μαθαίνεις (με τον δύσκολο τρόπο) πως να φτιάχνεις καλό καφέ με consistency.
Όλη η οικογένεια κάνει (και η κόρη που ξεκίνησε να πίνει καφέ τελευταία) αλλά για να πιούν καλό καφέ αγκαρεύουν πάντα εμένα. 😂

Ακριβώς - έχω την Anita που έχει και το μύλο Fred μαζί.

Πάντως προ competition basket την έπαιζα στα δάκτυλά μου. Είχα απίστευτη επαναληψιμότητα στους καφέδες και μπορούσα εύκολα ακόμη και με ένα καφεδάκι από διαφορετική ποικιλία καφέ να το φέρω εκεί που έπρεπε. Το γυμνό από κάτω χάρμα οφθαλμού, οι εκχειλίσεις και τα γραμμάρια με το χρόνο στο απόλυτο.
Βέβαια είχε περιορισμούς στις γεύσεις που μπορούσα να πάρω, αλλά πίστεψέ με με ένα από τα 2-3 χαρμάνια που είχα ξεχωρίσει έπαιρνα απολαυστικό καφέ κάθε φορά με την ίδια γεύση.

Την μηχανή που έχεις δεν την έχω δοκιμάσει και σίγουρα η ευκολία της δεν παίζεται. Αλλά από μικρή εμπειρία με delonghi Magnifica ο καφές που έπινα ήταν καλύτερος - προσοχή δεν συγκρίνω με τη δική σου.

Αλλά φυσικά μη το άφηνα εκεί...

Και μια μέρα που χρειάστηκε να αλλάξω το διπλό καλαθάκι γιατί οι τρύπες του είχαν γίνει τεράστιες και βαρέθηκα να χρησιμοποιώ το τριπλό καλαθάκι είχα τη φαεινή ιδέα να πάρω καλαθάκι competition μαζί με αντίστοιχη ντουζιέρα. Η ντουζιέρα περιττό να πω είναι ακόμη στο κουτί της γιατί αγκομαχάω για να έχω επαναληψιμότητα με μόνη αλλαγή το καλαθάκι.
Όμως ακόμη και με εκχειλίσεις που στο μάτι είναι άσχημες άρχισα να παίρνω νότες που δεν είχα ξανακαταφέρει να πάρω ποτέ. Θέλει πολύ κόπο και προσπάθεια γιατί το καλαθάκι δεν συγχωρεί τίποτα απολύτως. Ακόμη και 0.3 γραμμάρια διαφορετικό βάρος αλλάζουν πολλά. Ακόμη και 1/4 γύρισμα στο μύλο επίσης τα ίδια. Για τη γεύση, αλλά και για τη ροή έπρεπε να μάθω χειροκίνητο Pre-infusion και ξεκούραση και για πρώτη φορά χρησιμοποιώ ενεργά το μανόμετρο, γιατί αν αφήσω να ανεβάσει πάνω από 2.5 bar μου καταστρέφει μετά το πακ. Και αρχίζω να καταλαβαίνω τη διαφορά των 5 δευτερολέπτων blooming από τα 10.

Δεν ξέρω αν θα το δαμάσω πλήρως. Ίσως με ένα χαρμάνι ναι. Και ναι αν βάλω το τριπλό καλαθάκι όλα όσα είχα μάθει συνεχίζουν ακόμη να ισχύουν, δεν έχει κάποιο θέμα η μηχανή συνολικά.

Αν κάποια στιγμή βαρεθώ μπορώ πολύ εύκολα να γυρίσω σε κλασσικό καλαθάκι και να πίνω κάποια από τις ποικιλίες/χαρμάνια που έχω καταλήξει και μου αρέσουν πολύ, απλά το μικρόβιο δεν ξεπερνιέται. Σε άλλα χόμπυ είναι με κατσαβίδια, σε άλλα με κολλητήρια και εδώ με χρονόμετρα, ζυγαριές ακριβείας και excel.

Καλά, ναι, για να μάθεις το competition συμπεριφέρεσαι σαν τον Monk.
Πίεσα το pack με την ΙΔΙΑ ακριβώς πίεση;
Έκανα σε όλες τις γωνίες του ίσιωμα ή μου ξέφυγε καμία;
Είναι 17 γραμμάρια ο καφές ή πήγαμε στα 17.1 να αφαιρέσω μισό κόκο;
ΦΤΥΣΕ ΤΟ 0.05 ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΠΑΛΙΟΜΥΛΕ! ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΒΓΕΙ Ο ΚΑΦΕΣ!!!