Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Ωραίο άρθρο, αλλά όταν ο αρθρογράφος αναφέρει ότι: ‘’The main purpose of this trip was to measure TDS and quantify Italian espresso rather than evaluate quality with a critical palate’’ είναι σαν να λέμε, πήγα και έκανα συγκριτικό ποιο αυτοκίνητο τρέχει πιο γρήγορα, το x πιάνει 100χλμ ενώ το ψ πιάνει 110χλμ, άρα το δεύτερο είναι πιο δυνατό/γρηγορο….

Πολύ απλοϊκός τρόπος σκεψης, για να πει στην ουσία ότι στην Ιταλία ο καφές είναι κουλτούρα των 60 δευτερολέπτων, στα όρθια και κόστος 1.3 ευρώ.

• Like
Reactions: takisot
Ωραίο άρθρο, αλλά όταν ο αρθρογράφος αναφέρει ότι: ‘’The main purpose of this trip was to measure TDS and quantify Italian espresso rather than evaluate quality with a critical palate’’ είναι σαν να λέμε, πήγα και έκανα συγκριτικό ποιο αυτοκίνητο τρέχει πιο γρήγορα, το x πιάνει 100χλμ ενώ το ψ πιάνει 110χλμ, άρα το δεύτερο είναι πιο δυνατό/γρηγορο….

Πολύ απλοϊκός τρόπος σκεψης, για να πει στην ουσία ότι στην Ιταλία ο καφές είναι κουλτούρα των 60 δευτερολέπτων, στα όρθια και κόστος 1.3 ευρώ.
Και επίσης να εξηγήσει το γιατί δεν είναι συμβατή σε μεγάλο βαθμό η κουλτούρα του ιταλικού εσπρέσσο με το τρίτο κύμα καφέ. Ο ένας θέλει ξηροκάρπια, φρυγανισμένα ψωμία, βανίλιες και σοκολάτες και το άλλο φρούτα.

Επίσης είπε ότι για να έχεις το πρώτο δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις πολλές γευστικές επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση έδειξε και αυτός ότι δεν ισχύει ο μύθος ότι καβουρδίζουν μέχρι κάρβουνο τον καφέ (με ίσως εξαίρεση την περιοχή της Νάπολης όπου χρησιμοποιούν και μηχανές με ελατήρια) στην Ιταλία.

• Like
Reactions: takisot
Βλεπω στα σακουλακια του καφε, καποια να εχουν ημερομηνια ληξης σε 1 χρονο, καποια στο 6μηνο και καποια στο 3μηνο.
Τι επιλεγουμε και πως προσδιοριζεται η ημερομηνια ληξης απο τον καθε παραγωγο ?

Μου ειπαν οτι εξαρταται απο τη μεθοδο αποξηρανσης, εαν γινεται με φυσικο τροπο κρατα 3μηνο η 6μηνο και εχει περισσοτερη γευση ενω αν γινεται μεσω μηχανης διατηρειται εως και χρονο με καποια αλλοιωση της γευσης.

Εχετε καποια γνωμη ?

Δυστυχώς λίγοι βάζουν το roasting date πάνω στα σακουλάκια.
Μαθαίνουμε κάθε παραγωγός σε πόσο καιρό ορίζει την ημερομηνία λήξης και χρησιμοποιούμε αυτή την ημερομηνία για να προσδιορίσουμε το πότε καβουρδίστηκε ο καφές για να είμαστε στο Optimal παράθυρο που είναι το ίδιο για όλους τους καφέδες.
Εγώ τουλάχιστον μόνο για αυτό χρησιμοποιώ την ημερομηνία λήξης. Εκτός βέβαια από όταν αγοράζω "μπαγιάτικους καφέδες" που σπάνια μπορείς να τους έχεις σε λιγότερο από 3 μήνες από την παραγωγή.

Και επίσης να εξηγήσει το γιατί δεν είναι συμβατή σε μεγάλο βαθμό η κουλτούρα του ιταλικού εσπρέσσο με το τρίτο κύμα καφέ. Ο ένας θέλει ξηροκάρπια, φρυγανισμένα ψωμία, βανίλιες και σοκολάτες και το άλλο φρούτα.

Επίσης είπε ότι για να έχεις το πρώτο δεν σημαίνει ότι δεν θα έχεις πολλές γευστικές επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση έδειξε και αυτός ότι δεν ισχύει ο μύθος ότι καβουρδίζουν μέχρι κάρβουνο τον καφέ (με ίσως εξαίρεση την περιοχή της Νάπολης όπου χρησιμοποιούν και μηχανές με ελατήρια) στην Ιταλία.
Γενικά ψήνοντας Ιταλικά σημαίνει ψήσιμο dark, όπου και να θέλεις να πάρεις κάτι πιο bright από ένα καφέ είναι αδύνατο, γιατί από ένα σημείο ψησίματος κι έπειτα όλα γίνονται flat, σοκολατένια κλπ. Όλες ανεξαιρέτως οι ιταλικές εταιρίες, lavaza, illy, segafreddo, kimbo ψήνουν πρωτίστως ιταλικά, γιατί αυτή είναι η αγορά τους. Τώρα αν οι εταιρίες αυτές ψήνουν και μερικούς καφέδες ελαφρά πιο light, αυτό δεν αναιρεί την φιλοσοφία τους. Ιδιαίτερα κολοσσοί όπως ο illy, κάνουν βιομηχανικό ψήσιμο, το οποίο είναι μια κουλτούρα από μόνο του, καμία σχέση με το on demand ψήσιμο που κάνουν τα μικρά roasteries. Τα τελευταία ψήνουν τη φορά 15 κιλά/ψησιμο, ενώ το roaster του illy ψήνει τόνους…
Το κομμάτι του roasting είναι άβυσσος, παίζει ρόλο το μηχάνημα ψησίματος, η εμπειρία του ψηστη, τα προφίλ/ curves ψησίματος, η πρώτη ύλη, η υγρασία του πράσινου κόκκου, οι επαγγελματίες roasters σκοτώνονται μεταξύ τους διαχρονικά για το τι είναι σωστό ψήσιμο…

• Like
Reactions: rykios and takisot
Πιστεύετε ότι df64, dc63, vs3 ή eureka single dose θα είναι αναβάθμιση σε σχέση με τον παλαιό compak k3 touch;

Ποιον θα επιλέγατε απο τους 4 για Italian roast κυρίως;

Θα εμπιστευοσασταν τους κινέζικους για αγορά από εξωτερικό;

Γενικά είναι σωστή η κατεύθυνση σου σε single dosing μύλους, μικρή κατακράτηση, απουσία ογκώδους hopper στην κουζίνα, και εύκολη αλλαγή ρυθμίσεων. Η πλειοψηφία τους έχει flat μαχαίρια (οι df64,dc63 κλπ), τα οποία γενικά τονίζουν περισσότερο τις οξύτητες ενός καφέ.
Προσωπικα για ιταλικούς καφέδες θα πήγαινα σε single dosing μύλους με κωνικά μαχαίρια, αρκεί να βρεις κάποιους που δεν είναι πλαστικουρες.
Τα περισσότερα στην Κίνα φτιάχνονται, εκτός από κάτι εξεζητημένες εταιρίες από Αμερική, οπότε δεν θα είχα θέμα προσωπικά να αγοράσω από κινέζους, αρκεί να θυμάσαι ότι θα περάσει τελωνείο.

Για εμάς δηλαδή που σιχαινόμαστε τις οξύτητες στον καφέ για single dosing χωρίς να δώσουμε ένα νεφρό τι κυκλοφορεί;

DC 63 έχει κωνικά μαχαίρια

Επίσης timemore bricks 01s με κωνικά αλλά θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνεται σε espresso

Varia vs3 με κωνικά

Το ερώτημα δεν έχει να κάνει με την κινεζική κατασκευή όσο με το after sales

Για εμάς δηλαδή που σιχαινόμαστε τις οξύτητες στον καφέ για single dosing χωρίς να δώσουμε ένα νεφρό τι κυκλοφορεί;
Νομίζω ότι αν έχεις χρήματα να πάρεις Niche Zero απλά τον αγοράζεις, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο κοντά στα 700-750 ευρώ. Βέβαια είναι τρελά δύσκολο να τον βρεις εντός ΕΕ σε λογική τιμή, ακόμη και τόσο χρόνο μετά την κυκλοφορία του.
Ο DC63 έχει χοντρικά ένα 500ρικό.
Πιο κάτω πας σε DF64 το οποίο σε βάζει στο τριπακι να αλλάζεις μαχαίρια, το οποίο πάντα είναι λαγουδότρυπα και μπορείς τελικά να ξοδέψεις αρκετά χωρίς να πάρεις αυτό που θες. Αυτό και χωρίς να μπλέξεις με τελωνία από Ali το παίρνεις με 400-450 ευρώ. Και είναι και flat που δεν ταιριάζει με τους καφέδες που μου αρέσουν.
Με κάπου 100 ευρώ πιο κάτω παίρνεις τον DF54 που μπορείς να το βρεις και πιο φθηνά με προσφορές από κινέζικα μαγαζιά / υπολογισμούς τελωνείων / κλπ.
Επίσης έχω διαβάσει πολύ καλά reviews για τον Turin SD40 V2 που έχει μόλις 140 ευρώ και είναι single dose...Αλλά πόση διαφορά να έχει με το μύλο που έχεις, με τον Lelit Fred που έχω κλπ. Από όταν πήρα και τη φυσσούνα δεν έχω retention πρακτικά. Προσοχή, δεν τον έχω κάνει single dose γιατί δεν κόβει καλά, θέλει κόκκους μέσα ο hopper αλλά με τη φυσσούνα δεν πίνεις καφέ κομμένο ώρες πριν.

Πριν λίγο καιρό που το έψαξα είδα ότι οι διαφορές για τους καφέδες που μου αρέσουν δεν θα ήταν τρελές αν δεν ανέβαινα στον Niche/DC63 και το να πάω πχ στον SD40 δεν ξέρω αν θα κέρδιζα κάτι. Το άλλο που σκέφτηκα είναι ότι ο Niche Zero έχει μαζέψει τα χρονάκια του και λογικά η Niche κάτι θα βγάλει πέρα από τον Duo και ίσως αυτό πιέσει την τιμή πιο κάτω.
Βέβαια είναι απίστευτο που σήμερα με 140 ευρώ και τον SD40, αγοράζεις και κάποια εσπρεσσιέρα με 200 ευρώ και με 300 πίνεις αξιοπρεπή εσπρέσσο. Ίσως το κάνω και να πάω το ένα σετ εξοχικό.

Homebarista.be θα εμπιστευοσασταν;
Επίσης και amazon.de βρίσκεις κάποια από τα παραπάνω
Κάτοχος υπάρχει να πει εντυπώσεις;

Από Amazon κυρίως το Γερμανικό αγοράζω πολύ συχνά.
Την Lelit Anita που έχω την πήρα από το Ιταλικό Amazon, την είχε σε τρελή προσφορά.

Επίσης βλέπω ότι το Homebarista.be υποστηρίζει PayPal. Οπότε αν η τιμή ήταν καλή δεν θα το σκεφτόμουν ιδιαίτερα. Αν έχεις και εταιρικό ΑΦΜ γλυτώνεις και το ΦΠΑ λόγω ενδοκοινοτικής συναλλαγής.

Μετά από κουβέντα ανακαλύψαμε κάτι - η Hausbrandt έχει αλλάξει τις γεύσεις από όλους τους καφέδες της για να συμβαδίσει προφανώς με τα θέλω των πελατών της. Και αντί να αλλάξει ετικέτες, άλλαξε το περιεχόμενο.
Παράδειγμα ο Academia.
Σήμερα:
Aroma: Biscuits, fruit, chocolate.
Taste: Caramel, hazelnut, milk chocolate.

Από WayBackMachine το 2020:
Fruity aroma and notes of bitter cocoa. (που είναι και η γεύση που θυμόμουν)

Αρκετά ελληνικά καταστήματα ακόμη τον περιγράφουν ως: γεύση του είναι ευγενής με ισορροπημένη οξύτητα, νότες φρούτων και επίγευση από νότες πικρού κακάου. Γεμάτο σώμα με άψογη αρμονία, δηλαδή όπως ήταν παλιά.

Τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους καφέδες. Άλλο παράδειγμα ο Gourmet που τώρα έχει στη γεύση citrus (!!!).

Επειδή οι μπαγιάτικοι κυκλοφορούν για αρκετούς μήνες ή και πάνω από χρόνο στην αγορά μέχρι να τους πάρει ο τελικός πελάτης κανείς δεν ξέρει τι θα πίνει τους επόμενους μήνες και θα αναρωτιέται τι φταίει και η γεύση είναι άλλη...Μακάρι να αρέσουν περισσότερο οι νέες γεύσεις.

Τέλος ξέρει κανείς κανένα κατάστημα που να δηλώνει ημερομηνίες λήξης για μπαγιάτικους;

New York Extra και άσε τους φρεσκούληδες να ψάχνονται για πορτοκαλάδες και βυσινάδες στον καφέ τους.

New York Extra και άσε τους φρεσκούληδες να ψάχνονται για πορτοκαλάδες και βυσινάδες στον καφέ τους.
Επειδή είχα δοκιμάσει 1 κιλό, δεν τον θυμάμαι ως καφέ χωρίς οξύτητα

Φυσικά αυτό είναι υποκειμενικό

Αυτός είναι;

Sent from my iPhone using Tapatalk

Αυτός είναι;

Sent from my iPhone using Tapatalk

Αυτόν εννοεί ο Μιχάλης που έχει και Robusta μέσα. Ωραίος καφές σίγουρα.
Η cafe new york dall'italia είναι από τις λίγες που βγάζει καφέδες ακόμη και με 40% robusta για όσους αντέχουν :LOL:.

Αυτή την εποχή προσπαθώ να βρω φρέσκους καφέδες που να έχουν αρκετές ενδιαφέρουσες νότες, οι οποίες όμως να παίζουν γύρω από την παραδοσιακή γεύση του Ιταλικού εσπρέσσο και όχι από φρούτα. Ο Ταλούμης (TAF) έχει κάποιους ενδιαφέροντες:

Edelmira Mexico: Sweet – creamy – gelato vanilla, balance – smooth (https://cafetaf.gr/product/edelmira-mexico/)

Fazenda Tres Meninas – Brazil: brown sugar, toffee, vanilla, mild acidity, strong body, long lasting sweetness (https://cafetaf.gr/product/fazenda-tres-meninas-brazil/)

Hacienda La Minita El Conquistador – Costa Rica: sweet, dark chocolate flavor (https://cafetaf.gr/product/hacienda-la-minita-el-conquistador-costa-rica/)

Ακόμη και αν δεν τους λατρέψετε δεν θα το μετανιώσετε νομίζω. Έχει και προτεινόμενες συνταγές για τον καθένα. Ο τελευταίος μάλιστα είναι φθηνότερος και από το πιο πάνω μπαγιάτικο.

• Like
Reactions: Tzimisce