Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Πάντως να πω το μεγάλο μου παράπονο ότι όλοι σχεδόν οι εισαγώμενοι μπαγιάτικοι σε κόκκους έρχονται σε συσκευασίες 1 Kg, ενώ οι εταιρίες τους βγάζουν σε συσκευασίες 250 και 500 γραμμάρια πολλές φορές. Για μένα αυτό σημαίνει ότι πρέπει για 1 μήνα να πίνω τον ίδιο καφέ. Αν μου αρέσει κανένα πρόβλημα γιατί πολύ πιθανό να ξαναπάρω. Αν δεν μου αρέσει όμως πρέπει να ξεκινήσω αλχημείες να τον αποθηκεύω και να βάζω εμβόλιμα 250αρια από άλλους καφέδες που το βρίσκω όχι πρακτικό. Και προφανώς δεν είναι λύση να πετάω 15ευρα στα σκουπίδια.

Επειδή είχα δοκιμάσει 1 κιλό, δεν τον θυμάμαι ως καφέ χωρίς οξύτητα

Φυσικά αυτό είναι υποκειμενικό

O xxxx να βγάζει οξύτητα λίγο δύσκολο.
Αλλά ούτε τον extra θυμάμαι να βγάζει οξύτητα και μιλάς σε κάποιον που γουστάρει τους 100% robusta 😂
Είπα όμως να μη σας ρίξω στον xxxx που είναι με robusta και μου γκρινιάζετε

Για εμάς δηλαδή που σιχαινόμαστε τις οξύτητες στον καφέ για single dosing χωρίς να δώσουμε ένα νεφρό τι κυκλοφορεί;
Μπες σε ένα κατάστημα με μεταχειρισμένα είδη εστίασης πάρε ένα super jolly ή major της mazzer που βρωμάει ο τόπος και καθάρισες...

Μπες σε ένα κατάστημα με μεταχειρισμένα είδη εστίασης πάρε ένα super jolly ή major της mazzer που βρωμάει ο τόπος και καθάρισες...
Αυτοί δεν είναι με επίπεδα μαχαίρια; βέβαια πολύ μεγαλύτερης διάμετρου και επαγγελματικοί μύλοι...

Δημήτρη, με την εμπειρία σου, πιστεύεις ότι έχει φτάσει η στιγμή που οι οικιακοί μύλοι έφτασαν στις τιμές μεταχειρισμένων επαγγελματικών που στα ίδια χρήματα δίνουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Μιλάω δηλαδή σε ποσά κοντά στα 500-700 ευρώ. Οι επαγγελματικοί δεν είναι single dose. Θέλουν μήπως αρκετό καφέ στο hopper για να κόψουν καλά; Με το retention τι γίνεται;
Μας απασχολεί στο σπίτι, αλλά σε επαγγελματικό περιβάλλον που ο ένας καφές κόβεται μετά τον άλλο, δεν απασχολεί και καθόλου.

Δημήτρη, με την εμπειρία σου, πιστεύεις ότι έχει φτάσει η στιγμή που οι οικιακοί μύλοι έφτασαν στις τιμές μεταχειρισμένων επαγγελματικών που στα ίδια χρήματα δίνουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Μιλάω δηλαδή σε ποσά κοντά στα 500-700 ευρώ. Οι επαγγελματικοί δεν είναι single dose. Θέλουν μήπως αρκετό καφέ στο hopper για να κόψουν καλά; Με το retention τι γίνεται;
Μας απασχολεί στο σπίτι, αλλά σε επαγγελματικό περιβάλλον που ο ένας καφές κόβεται μετά τον άλλο, δεν απασχολεί και καθόλου.
Είναι όπως τα λές Γιώργο, πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις, όπως θα έχεις καταλάβει.
Προσωπικά ξεκίνησα από ASCASO I2 και τωρα εχω 2 mazzer (jolly και major) τους οποίους πηρα μτχ από καταστήματα τον ένα 240 ευρώ και τον μεγάλο από ιδιώτη 280. με αλλαγή γνήσιων μαχαιριών στα 60 ευρώ βγήκε πολύ οικονομικά. Οι συγκεριμένοι βρίσκονται παντού πλέον στα μτχ και είναι θηρία...όσα χρόνια και σε ότι χρήση να κάνεις δεν παθαίνουν τιποτα. θα πέπει κάποιος να έχει πετάξει κροκάλες μέσα για να φτιάξει άμμο για να τον χαλάσει...τι να πώ...
Σε ένα σεταπ που πρότεινα σε φίλο μου με λελιτ μηχανη και μύλο τον barazza sette, (ωραίος μύλος) αλλά όταν τον επιασα στα χέρια μου με έπιασε η καρδιά μου από την πλαστικούρα. 450 ευρω μυλος και 600 ευρω αν τον πάρει με ζύγιση...
στα 600 ευρώ ο Ξιμυτίδης στο γαλάτσι μπορεί να έχει σχεδον καινούριο fiorenzato f4 ή f6.
Τώρα την κατακράτηση την ελαχιστοποιείς με ένα blower από κινεζομάγαζο πολύ οικονομικά.
Το γεγονός ότι ο μύλος (ο κάθε μύλος έτσι? οικιακός και επαγγελματικός) κόβει καλύτερα με γεμάτες καμπάνες απ'ότι με δόσεις των 18 γραμματίων ισχύει.
αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό...δυστυχώς.

Λόγου χάρη....

Last edited:
Καλά εδώ ο δικός μου πολύ μικρός Lelit Fred κόβει αρκετά χειρότερα αν πας να τον κάνεις single dose και τελικά έχω περίπου 2-2.5 καφέδες κόκκους μέσα στην καμπάνα πριν ξεκινήσω άλεση - πιο πάνω δεν είδα διαφορές. Το μόνο που κάνω είναι με τη φυσούνα να διασφαλίζω ότι φεύγει το δυνατόν περισσότερο από όποια παρακράτηση τουλάχιστον να μην πίνω καφέ που έχει κοπεί 8-10 ώρες πριν.
Έχω κάπως αποδεχθεί ότι εδώ είμαι και δεν θα κάνω τίποτε παραπάνω (δεν νομίζω πως υπάρχει άλλη αναβάθμιση ή αξεσουάρ που δεν έχω ήδη πάρει) πάντως εκτός και αν αποφασίσω να πάρω σετ και για το εξοχικό και εκεί θα μπει το θέμα αν στείλω στο εξοχικό την Lelit Anita και πάω για κάτι άλλο εδώ.

Τελευταία το έχω ρίξει στον New York extra και XXXX (ανάλογα την ώρα).
Αλλά και ο Black Bart βγάζει ωραία χαρμάνια.
Μάλιστα το Cuba του από ότι λέει φίλος (εγώ δεν ξέρω, δεν κάνω πούρα) βγάζει το χαρακτηριστικό άρωμα των πούρων της Κούβας.
To καλοκαίρι κόλλησα με τον Carousel Flying Horses σε medium και light roast που για την τιμή του ήταν πολύ άνω του μετρίου.

Αν είσαι του απόλυτα Ιταλικού espresso, New York.
Αν σου αρέσει να πηγαίνει και λίγο προς τα νέα χαρμάνια (πιο "φρέσκα" με λίγες οξύτητες), Black Bart.
Τελευταία φάγαμε μεγάλη ήτα από τους Hausbrandt, έχουν γυρίσει τα χαρμάνια τους στα πιο "σύγχρονα" και για να μου βγάλει ο Noneti το μελωμένο ψωμί έπρεπε να παλέψω κοντά μισό κιλό και να τον βγάλω τελείως ανορθόδοξο σε μετρήσεις. :D

• Like
Reactions: takisot
Αυτος εδω ειναι;

Αν ναι, απο που ψωνιζεις;

• Like
Reactions: Tzimisce
Αυτός είναι ο Extra, 100% arabica, τον έχω συνήθως για τα απογεύματα.
Υπάρχει και ο XXXX με 20% robusta για το πρωί.
Συνήθως ψωνίζω από coffees, αλλά αν η παραγγελία μου είναι κάτω από 70€ πάω από skroutz για τα δωρεάν μεταφορικά.

• Like
Reactions: takisot
Ρωταω λοιπον, προκειται για μηχανη nespresso vertuo, που δεχεται καψουλες μεγαλυτερου μεγεθους:
1) ενω η καψουλα για καφε espesso μικρης ποσοτητας βγαζει εξαιρετικη ποιοτητα , ημεγαλυτερη των 230 γραμ.βγαζει εναν καφε σκετο ξεπλυμμα! Πολυ αραιωμενο, σαν "κομμενο" κλπ. Εννοειται οτι η χρησιμοποιουμενη καψουλα αναφερει καθαρα οτι ειναι για μεγαλου μεγεθους κουπα. Δεν υπαρχει καμια ορατη ρυθμιση για τυχον διορθωση, μηπως υπαρχει κρυφος "τροπος": δε νομιζω πως επιδιωξη της εταιρειας ειναι η παραγωγη αυτου του "πραματος"!
2) Οι επαναχρησιμοποιουμενες καψουλες εχουν καλο αποτελεσμα; δηλ ξεκολλας το τρυπιο πλεον καλυμμα, βαζεις χυμα καφε και τοποθετεις νεο αυτοκολλητο. Δουλευει καλα ετσι ή μηπως με την πιεση της μηχανης να το τρυπησει, ξεκολλαει το νεο καλυμμα οποτε ...αστα να πανε;
2) ποιες καψουλες vertuo προτιματε;

Αυτος εδω ειναι;

Αν ναι, απο που ψωνιζεις;
Αυτόν πίνω κι εγώ τώρα τελευταία και είναι αρκετά καλός, πλούσιος, με γεύση κι ένταση. Δεν έχω βγάλει ιδιαίτερα αρώματα κλπ αλλά θεωρώ πως είναι αρκετά καλός.

Ρωταω λοιπον, προκειται για μηχανη nespresso vertuo, που δεχεται καψουλες μεγαλυτερου μεγεθους:
1) ενω η καψουλα για καφε espesso μικρης ποσοτητας βγαζει εξαιρετικη ποιοτητα , ημεγαλυτερη των 230 γραμ.βγαζει εναν καφε σκετο ξεπλυμμα! Πολυ αραιωμενο, σαν "κομμενο" κλπ. Εννοειται οτι η χρησιμοποιουμενη καψουλα αναφερει καθαρα οτι ειναι για μεγαλου μεγεθους κουπα. Δεν υπαρχει καμια ορατη ρυθμιση για τυχον διορθωση, μηπως υπαρχει κρυφος "τροπος": δε νομιζω πως επιδιωξη της εταιρειας ειναι η παραγωγη αυτου του "πραματος"!
2) Οι επαναχρησιμοποιουμενες καψουλες εχουν καλο αποτελεσμα; δηλ ξεκολλας το τρυπιο πλεον καλυμμα, βαζεις χυμα καφε και τοποθετεις νεο αυτοκολλητο. Δουλευει καλα ετσι ή μηπως με την πιεση της μηχανης να το τρυπησει, ξεκολλαει το νεο καλυμμα οποτε ...αστα να πανε;
2) ποιες καψουλες vertuo προτιματε;
Από την μικρή μου εμπειρία με vertuo αυτό που μου έχει γίνει ξεκάθαρο είναι ότι η Nespresso προσπάθησε όσο περισσότερο μπορούσε να αποτρέψει τρίτους να τις αντιγράψουν. Η κάψουλα περιστρέφεται σαν τρελή και έχει ένα barcode που στην ουσία δίνει στη μηχανή τις ρυθμίσεις για θερμοκρασία, ταχύτητα περιστροφής και όγκο νερού. Θεωρητικά δεν μπορείς να τα πειράξεις αυτά. Επίσης στοχεύουν στο Αμερικάνικο κοινό που θέλει μεγάλους όγκους.
Στις κάψουλες Mug, η Nespresso προσπαθεί να προσομοιώσει τον καφέ φίλτρου και όχι έναν αμερικάνο. Ωστόσο, αν το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, υπάρχουν κάτι που μπορείς να κάνεις:
  • Η "Κρυφή" Λειτουργία Επαναπρογραμματισμού Όγκου (Calibration): Μπορείς να ορίσεις χειροκίνητα το σημείο διακοπής της ροής για το συγκεκριμένο μέγεθος κάψουλας.
    1. Τοποθέτησε την κάψουλα των 230ml που σε ενδιαφέρει.
    2. Πάτησε το κουμπί για να ξεκινήσει η εκχύλιση, αλλά μην το αφήσεις. Κράτησέ το πατημένο.
    3. Η μηχανή θα αρχίσει να βγάζει καφέ. Απελευθέρωσε το κουμπί ακριβώς τη στιγμή που η ποσότητα και η πυκνότητα του καφέ στο φλιτζάνι σε ικανοποιούν (π.χ. στα 150ml ή 180ml αντί για 230ml).
    4. Η μηχανή θα αποθηκεύσει αυτή τη ρύθμιση. Την επόμενη φορά που θα διαβάσει barcode "Mug", θα σταματήσει σε αυτό το νέο όριο. Αυτό θεωρητικά θα αυξήσει το σώμα και την ένταση του καφέ και θα πάψει να μοιάζει ξεπλυμένος.
  • Επαναφορά Εργοστασιακών Ρυθμίσεων (Factory Reset): συνήθως πατάς το κουμπί 3 φορές γρήγορα μέσα σε 2 δευτερόλεπτα, αν και εξαρτάται από το μοντέλο Next ή Plus - ψάξε το περισσότερο.
Επαναγεμιζόμενες κάψουλες στην vertuo δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ. Επειδή η κάψουλα περιστρέφεται πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το χαρτί/μεμβράνη/καπάκι ή ότι βάλει ο κατασκευαστής της επαναχρησιμοποιούμενης δεν θα ανοίξει κατά την περιστροφή. Δεν ξέρω πως μπορεί να το καταφέρει αυτό χωρίς να χρησιμοποιήσει επικίνδυνα χημικά πέρα από την επίπτωση στη γεύση...

Ο μόνος διπλός εσπρέσσο που κάπως πίνεται (ε πρέπει να βγάλουμε και λίγο σνομπισμό :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:) είναι ο Double Espresso Chiaro

Είχα πιει και κάτι Limited Edition Χριστουγεννιάτικους πέρισυ που ήταν ωραίοι σαν ρόφημα.

Επίσης τα ροφήματα με γάλα στις μηχανές που τα φτιάχνουν αυτόματα είναι συνήθως καλά. Θεωρώ ότι απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό:
- Που δεν έχει πρόβλημα να πληρώνει τρελά για κάθε καφέ
- Που δεν είναι του κλασσικού εσπρέσσο αλλά θέλει να πειραματιστεί με διάφορους καφέδες/ροφήματα καφέ με γάλα.
- Που δεν θέλει ούτε καν το μπελά μιας πλήρως αυτόματης DeLonghi Magnifica με κόκους και ένα και μόνο χειροκίνητο ρυθμιστικό στο μύλο.