Ρωταω λοιπον, προκειται για μηχανη nespresso vertuo, που δεχεται καψουλες μεγαλυτερου μεγεθους:
1) ενω η καψουλα για καφε espesso μικρης ποσοτητας βγαζει εξαιρετικη ποιοτητα , ημεγαλυτερη των 230 γραμ.βγαζει εναν καφε σκετο ξεπλυμμα! Πολυ αραιωμενο, σαν "κομμενο" κλπ. Εννοειται οτι η χρησιμοποιουμενη καψουλα αναφερει καθαρα οτι ειναι για μεγαλου μεγεθους κουπα. Δεν υπαρχει καμια ορατη ρυθμιση για τυχον διορθωση, μηπως υπαρχει κρυφος "τροπος": δε νομιζω πως επιδιωξη της εταιρειας ειναι η παραγωγη αυτου του "πραματος"!
2) Οι επαναχρησιμοποιουμενες καψουλες εχουν καλο αποτελεσμα; δηλ ξεκολλας το τρυπιο πλεον καλυμμα, βαζεις χυμα καφε και τοποθετεις νεο αυτοκολλητο. Δουλευει καλα ετσι ή μηπως με την πιεση της μηχανης να το τρυπησει, ξεκολλαει το νεο καλυμμα οποτε ...αστα να πανε;
2) ποιες καψουλες vertuo προτιματε;
Από την μικρή μου εμπειρία με vertuo αυτό που μου έχει γίνει ξεκάθαρο είναι ότι η Nespresso προσπάθησε όσο περισσότερο μπορούσε να αποτρέψει τρίτους να τις αντιγράψουν. Η κάψουλα περιστρέφεται σαν τρελή και έχει ένα barcode που στην ουσία δίνει στη μηχανή τις ρυθμίσεις για θερμοκρασία, ταχύτητα περιστροφής και όγκο νερού. Θεωρητικά δεν μπορείς να τα πειράξεις αυτά. Επίσης στοχεύουν στο Αμερικάνικο κοινό που θέλει μεγάλους όγκους.
Στις κάψουλες Mug, η Nespresso προσπαθεί να προσομοιώσει τον καφέ φίλτρου και όχι έναν αμερικάνο. Ωστόσο, αν το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, υπάρχουν κάτι που μπορείς να κάνεις:
- Η "Κρυφή" Λειτουργία Επαναπρογραμματισμού Όγκου (Calibration): Μπορείς να ορίσεις χειροκίνητα το σημείο διακοπής της ροής για το συγκεκριμένο μέγεθος κάψουλας.
- Τοποθέτησε την κάψουλα των 230ml που σε ενδιαφέρει.
- Πάτησε το κουμπί για να ξεκινήσει η εκχύλιση, αλλά μην το αφήσεις. Κράτησέ το πατημένο.
- Η μηχανή θα αρχίσει να βγάζει καφέ. Απελευθέρωσε το κουμπί ακριβώς τη στιγμή που η ποσότητα και η πυκνότητα του καφέ στο φλιτζάνι σε ικανοποιούν (π.χ. στα 150ml ή 180ml αντί για 230ml).
- Η μηχανή θα αποθηκεύσει αυτή τη ρύθμιση. Την επόμενη φορά που θα διαβάσει barcode "Mug", θα σταματήσει σε αυτό το νέο όριο. Αυτό θεωρητικά θα αυξήσει το σώμα και την ένταση του καφέ και θα πάψει να μοιάζει ξεπλυμένος.
- Επαναφορά Εργοστασιακών Ρυθμίσεων (Factory Reset): συνήθως πατάς το κουμπί 3 φορές γρήγορα μέσα σε 2 δευτερόλεπτα, αν και εξαρτάται από το μοντέλο Next ή Plus - ψάξε το περισσότερο.
Επαναγεμιζόμενες κάψουλες στην vertuo δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ. Επειδή η κάψουλα περιστρέφεται πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το χαρτί/μεμβράνη/καπάκι ή ότι βάλει ο κατασκευαστής της επαναχρησιμοποιούμενης δεν θα ανοίξει κατά την περιστροφή. Δεν ξέρω πως μπορεί να το καταφέρει αυτό χωρίς να χρησιμοποιήσει επικίνδυνα χημικά πέρα από την επίπτωση στη γεύση...
Ο μόνος διπλός εσπρέσσο που κάπως πίνεται (ε πρέπει να βγάλουμε και λίγο σνομπισμό

) είναι ο Double Espresso Chiaro
Δοκιμάστε τις κάψουλες καφέ Double Espresso Chiaro και αφεθείτε στα έντονα χαρακτηριστικά και ξυλώδη αρώματα του καφέ Arabica.
www.nespresso.com
Είχα πιει και κάτι Limited Edition Χριστουγεννιάτικους πέρισυ που ήταν ωραίοι σαν ρόφημα.
Επίσης τα ροφήματα με γάλα στις μηχανές που τα φτιάχνουν αυτόματα είναι συνήθως καλά. Θεωρώ ότι απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό:
- Που δεν έχει πρόβλημα να πληρώνει τρελά για κάθε καφέ
- Που δεν είναι του κλασσικού εσπρέσσο αλλά θέλει να πειραματιστεί με διάφορους καφέδες/ροφήματα καφέ με γάλα.
- Που δεν θέλει ούτε καν το μπελά μιας πλήρως αυτόματης DeLonghi Magnifica με κόκους και ένα και μόνο χειροκίνητο ρυθμιστικό στο μύλο.