Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Διαβάζω σελίδες τώρα, για εσπρέσο, χρησιμοποιώ ένα μπρίκι Bialetti brika, προφανώς και θα ήθελα "μια αναβάθμιση". ένα προσιτό σύστημα καφέ εσπρέσο, όχι με κάψουλες ούτε επαγγελματικό με προϋπολογισμό το πολύ τα 150ευρώ, τι θα μπορούσε να μου προταθεί;
Σίμο, επειδή έχω Brika πολλά χρόνια τώρα, την πρώτη και δεύτερη γενιά - δεν έχω την τελευταία που έχει φύγει το βαράκι και έχει μόνο την πλαστική βαλβίδα.
Αυτό που έχω να σου προτείνω είναι να πάρεις ένα φθηνό ηλεκτρικό μύλο με ~50 ευρώ.
- Ναι ο ήχος δεν είναι απολαυστικός για πολλούς
- Ναι ο στατικός ηλεκτρισμός κολλάει τον καφέ παντού γύρω
- Ναι δεν θα μπορέσεις να τον χρησιμοποιήσεις για τίποτα παραπάνω από moka, brika, φίλτρο και aeropress.
Όμως, ο φρεσκοκομμένος καφές μοσχομυρίζει και ειδικά αν πάρεις ωραίους μονοποικιλιακούς θα έχεις πολύ όμορφα αρώματα και γεύσεις στο φλυτζάνι.

Εγώ έχω τον Delonghi KG79

Αυτό είναι το σετάκι που έχω στο εξοχικό πια και πίνω σχεδόν 2 μήνες κάθε χρόνο. Αγοράζω μονοποικιλιακούς από coffee island που υπάρχει εκεί (συνήθως Περού).

Y.Γ. Αν διαβάσεις τις κριτικές στο skroutz θα δεις ότι όλοι λένε ότι αν τον "πειράξεις" κόβει και για εσπρέσο. Ναι κόβει, το έχω κάνει...κατά λάθος (γύρισα μια μέρα πολύ το ρυθμιστικό και γύρισε ανάποδα χωρίς να σπάσει ευτυχώς), όμως δεν θα το πρότεινα σε κανέναν να τον πάρει και να τον πειράξει για εσπρέσσο. Έχω κόψει καφέ για εσπρέσο και οκ, με πολύ προσπάθεια μπορείς να πάρεις κάτι αποδεκτό, αλλά δεν είναι για τέτοια χρήση ο μύλος. Επίσης στα σχόλια του skroutz υπάρχει μεγάλο μπλέξιμο στους όρους. Μιλάνε πολλοί για γυμνό portafilter ενώ εννοούν για καλαθάκια που έχουν ελεύθερη ροή και όχι pressurized που έχουν οι περισσότερες φθηνές καφετιέρες για να μπορούν να φτιάξουν καφέ από χαμηλής ποιότητας αλεσμένους του σούπερ μάρκετ.

• Like
Reactions: Simos.I
Γιώργο, προφανώς εκτιμώ την απάντηση που μου έδωσες, από την άλλη βέβαια το αρχικό ερώτημα παραμένει.

Γιώργο, προφανώς εκτιμώ την απάντηση που μου έδωσες, από την άλλη βέβαια το αρχικό ερώτημα παραμένει.
Η πρότασή μου είναι ξεκάθαρη:
- Κράτα τη Brika
- Πάρε το μύλο που σου προτείνω (ή κάποιον αντίστοιχο)
- Πάρε καλό καφέ

Ε, είμαι σίγουρος ότι θα βελτιωθεί η εμπειρία σου σε καφέ...

Πριν "τα σκάσω" για να πάρω κάτι ακριβό για εσπρέσσο δοκίμασα αρκετές οικονομικές λύσεις. Έχω Aeropress και δοκίμασα αρκετές μεθόδους παρασκευής καφέ. Δοκίμασα απλή moka. Δοκίμασα Pour Over.
Έχω δοκιμάσει και φθηνούς μύλους (πχ αυτόν που σου προτείνω) με φθηνή μηχανή εσπρέσο. Δεν αξίζει τον κόπο. Η εμπειρία στην Brika είναι για μένα καλύτερη.
Και nespresso έχω πιει πολλούς στην παλιά μου δουλειά πριν τελικά καταλήξω να φτιάχνω εσπρέσσο με μπαγιάτικο καφέ από το σούπερ μάρκετ σε μια καλή μηχανή εσπρέσο που είχε η κουζίνα.
Δυστυχώς νομίζω ότι πρέπει να δώσεις το λιγότερο 350 ευρώ για να πιεις έναν εσπρέσσο που να μπορείς να τον πεις εσπρέσσο.
Η μοναδική άλλη λύση είναι μια καφετιέρα στα 100-150 ευρώ που να έχει μη pressurized καλαθάκι και να αγοράζεις μικρές ποσότητες κομμένου καφέ από το καφεκοπτείο της γειτονιάς σου.

Η φθηνότερη μηχανή που έχω πιει αξιοπρεπή καφέ είναι η De'Longhi Magnifica S στα ~325 ευρώ με ενσωματωμένο μύλο.

• Like
Reactions: Simos.I

Ότι σου είπε ο Γιώργος από πάνω, πολύ μικρός ο προυπολογισμός σου για εσπρέσσο. Κράτα το μπρίκι και πάρε με τα 150 ευρώ ένα μύλο (χειροκίνητο σε αυτά τα χρήματα). Θα δεις αισθητή αναβάθμιση στο φλιτζάνι σου και αρχότερα πας και σε αγορά σοβαρής μηχανής.

Βγαίνω εκτός θέματος, αλλά σιγά μην ανοίξουμε και ξεχωριστό νήμα: Έκανα κάτι προσθήκες πριν κάνα μήνα γιατί ορισμένα απογεύματα άρχισε να μου λείπει ένας καλός καφές φίλτρου. Οπότε μετά από μια αποτυχημένη δοκιμή της Breville/Sage Precision Brewer (που βρωμούσε τόσο πλαστικό που δεν την πάλεψα και τη γύρισα την επόμενη μέρα), τσίμπησα μια Moccamaster Select. Η οποία, εκτός από κούκλα, φτιάχνει και φανταστικό καφέ, ακόμα και αν την αφήσεις στο τελείως αυτόματο (αλλά ακόμα καλύτερο αν κάνεις και 2-3 πραγματάκια κατά τη διάρκεια της εκχύλισης, τύπου blooming, ανακάτεμα κλπ.) Είναι φοβερό πως μια μηχανή με μια μόνο ρύθμιση (half vs full carafe) φτιάχνει τον ίδιο καλό καφέ με ένα supercomputer τύπου Breville.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι αποδείχθηκε πως ο Baratza Sette 270 που είχα για την εσπρεσσιέρα απλά ΔΕΝ μπορεί να κόψει καφέ φίλτρου (αφήνει πολλά fines μέσα που οδηγούν σε λάσπη και μπούκωμα). Οπότε χτύπησα δοκιμαστικά έναν ομόσταβλο Encore ESP, αρκετά φτηνά στα 150 ευρά (με σκοπό να πουλήσω τον Sette και να έχω έναν για όλα). Τελικά αποφάσισα να τους κρατήσω και τους δυο, ώστε να γλυτώσω το purging κάθε φορά που αλλάζω ρύθμιση (δηλαδή κάθε μέρα).

Εν τω μεταξύ στο Αμερικα, όσο δύσκολο είναι να βρεις καλό εσπρέσο (που να μην είναι ξινός), τόσο άπειρες επιλογές έχεις σε φίλτρου, ό,τι ζητήσει η ψυχή σου.

Last edited:
  • Like
Reactions: Βασίλης Α.
Πριν από λίγα χρόνια στο black friday είχα πάρει την παρακάτω
κοντά στα 110 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Φτιάχνει πολύ ωραίο φίλτρου, με μόνη ιδιαιτερότητα ότι θέλει κατά ελάχιστο νερό ίσο με τα 3 τυπικά φλυτζάνια και πάντα κάτι περισσεύει από μια μεγάλη κούπα. Από την άλλη είχα δοκιμάσει καφετιέρες στο παρελθόν που αν δεν έβαζες αρκετό νερό για πολλά φλυτζάνια δεν πινόταν ο καφές, οπότε δεν μπορώ να γκρινιάζω.
Επειδή στην σύζυγο, που το χρησιμοποιεί καθημερινά, αρέσουν καφέδες με αρώματα δεν έχω φτιάξει ποτέ με κομμένο καφέ από το μύλο μου.

Να πω την αμαρτία μου, προτιμώ την aeropress, αλλά η σύζυγος θέλει να πατάει ένα κουμπί και να πίνει καφέ...

Πριν από λίγα χρόνια στο black friday είχα πάρει την παρακάτω
κοντά στα 110 ευρώ αν θυμάμαι καλά. Φτιάχνει πολύ ωραίο φίλτρου, με μόνη ιδιαιτερότητα ότι θέλει κατά ελάχιστο νερό ίσο με τα 3 τυπικά φλυτζάνια και πάντα κάτι περισσεύει από μια μεγάλη κούπα. Από την άλλη είχα δοκιμάσει καφετιέρες στο παρελθόν που αν δεν έβαζες αρκετό νερό για πολλά φλυτζάνια δεν πινόταν ο καφές, οπότε δεν μπορώ να γκρινιάζω.
Επειδή στην σύζυγο, που το χρησιμοποιεί καθημερινά, αρέσουν καφέδες με αρώματα δεν έχω φτιάξει ποτέ με κομμένο καφέ από το μύλο μου.

Να πω την αμαρτία μου, προτιμώ την aeropress, αλλά η σύζυγος θέλει να πατάει ένα κουμπί και να πίνει καφέ...

Αυτός είναι ο λόγος που πήρα τη Select, γιατί αυτή η μόνη ρύθμιση που έχει (half vs full) κάνει ταυτόχρονα δυο αλλαγές: αλλάζει τη ροή (πιο αργή όταν φτιάχνεις μισή κανάτα), καθώς και τη θερμοκρασία της βάσης που κραταέι τον καφέ ζεστό για 1 ώρα (χαμηλότερη για μισή κανάτα, ώστε να μην ψήνεται ο καφές).

Πάντως έχει πλάκα ότι τα cups όπως ορίζονται στις ΗΠΑ είναι τελείως διαφορετικά από την Ευρώπη. Ο 'κανονικός' καφές μου του σχεδόν μισού λίτρου, ισοδυναμεί με 4 cups.

Κι εγώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα Chemex, αλλά να πω την αμαρτία μου κι εγώ βαριόμουν λίγο τη διαδικασία.

Από brikka παιδιά καφεδαρες δεν θα πιείτε. Και μην επενδύσετε σε καλό καφέ γιατί πολύ απλά ο οποιοσδήποτε καφές εκεί μέσα καίγεται....Αν κάνεις ροφήματα με βάση καφέ οκ. Σκέτο εσπρεσσο δεν πίνετε.
Ο φίλος με μπάτζετ 150 ευρώ μπορεί με έναν εισαγωγικό μύλο και ένα βραστηρα με θερμοκρασιακή επιλογή να κάνεις brew με ότι καφέ θέλει φθηνό και ακριβό και όταν μάθει την μέθοδο και το ψάξει περισσότερο ( αν θέλει) να γευτεί καφεδαρες στο 100% της αξίας τους γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.

Από brikka παιδιά καφεδαρες δεν θα πιείτε. Και μην επενδύσετε σε καλό καφέ γιατί πολύ απλά ο οποιοσδήποτε καφές εκεί μέσα καίγεται....Αν κάνεις ροφήματα με βάση καφέ οκ. Σκέτο εσπρεσσο δεν πίνετε.
Ο φίλος με μπάτζετ 150 ευρώ μπορεί με έναν εισαγωγικό μύλο και ένα βραστηρα με θερμοκρασιακή επιλογή να κάνεις brew με ότι καφέ θέλει φθηνό και ακριβό και όταν μάθει την μέθοδο και το ψάξει περισσότερο ( αν θέλει) να γευτεί καφεδαρες στο 100% της αξίας τους γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.
Δημήτρη θα διαφωνίσω. Πίνω καφέ από Brikka πάρα πολλά χρόνια. Ο καφές της ΔΕΝ είναι εσπρέσσο, οπότε δεν πρέπει να τον συγκρίνουμε με αυτό. Αν ήταν δεν θα έφτιαχνα εσπρέσσο ούτε θα έδινα τόσα χρήματα για τον εξοπλισμό. Προφανώς ο σωστός εσπρέσσο είναι καλύτερος καφές με διαφορά συνολικά.

Έχω δοκιμάσει πολλούς καφέδες και φυσικά το μόνο που μπορείς να αλλάξεις είναι ο χρόνος για την εκχείλιση μέσω της φωτιάς στο μάτι ή στο γκαζάκι. Στο γκαζάκι έχεις προφανώς περισσότερο έλεγχο και συνήθως θέλεις να μην κάνει πολύ ώρα. Απλά ανάβεις στο τέρμα το γκαζάκι και μόλις καταλάβεις ότι είναι έτοιμος να εκραγεί το βγάζεις από τη φωτιά.
Με μονοποικιλιακούς καφέδες πίνεις πολύ γευστικό όχι όξινο και όχι πικρό καφέ. Με καφέ από το σούπερ μάρκετ είναι όντως πολύ μουντός ο καφές.
Δεν έχει καμία σχέση η γεύση από τον ίδιο μονοποικιλιακό αν τον φτιάξω εσπρέσο ή αν τον φτιάξω στη brikka. Τελείως άλλο ρόφημα σε όλα τα χαρακτηριστικά του.
Όμως βγάζει πολύ περισσότερες νότες από τις τυπικές μόκες και έχει και καλύτερο σώμα. Πάλι ξαναλέω η σύγκριση δεν είναι με εσπρέσσο, αλλά με μόκα.
Αλλά ξαναλέω πιο δίκαιο να το συγκρίνεις πχ με aeropress. Εκεί βέβαια θα πρέπει να συγκρίνεις αραιωμένο καφέ με νερό στυλ αμερικάνο.

Να πω και κάτι άλλο αστείο. Καφέδες τρίτου κύμματος με πολλές φρουτένιες νότες δεν μπορώ να τις πιω με ευχαρίστηση ως εσπρέσσο. Ναι ξέρω να ξεχωρίζω τη γευστική οξύτητα από την ξινίλα και δεν έχει καμία σχέση, απλά δεν μου αρέσει. Στην Brikka επειδή δεν μπορεί να βγάλει τόση οξύτητα μπορώ να πιω αυτές τις ποικιλίες και ναι δεν ξεχωρίζεις τόσες νότες όσες στον εσπρέσσο, αλλά και πάλι ξεχωρίζεις. Και για το δικό μου ουρανίσκο είναι πολύ πιο ευχάριστος ο καφές αυτός παρασκευασμένος έτσι παρά σε εσπρέσσο.

Αλλά γούστα είναι αυτά...άλλοι θέλουν φρούτα και λουλούδια και άλλοι ξηροκάρπια και φρυγανισμένα ψωμιά. :)

Κοίταξε και εγώ μπρίκι έχω αλλά δεν πίνω φανατικά... μόνο στη δουλειά ή όπου δεν έχω άλλο τρόπο
παρόλα αυτά αν πεις ότι παίρνω έναν καφέ ιδιαίτερο ακριβό μονοποικιλιακό μία κωστά ρίκα μια γουατεμάλα μια αιθιοπία στο μαγαζί που τον πουλάνε πάνε και μου τον φτιάχνουνε σε μία synneso σε μια hydra σε μία μηχανάρα san remo με μύλους ισάξιους και πίνω έναν καφέ.... όνειρο..ακριβώς σαν την περιγραφή στο σακούλι.
Τώρα εάν επιλέξω να αγοράσω αυτών των καφέ τον κάνω για το μόνο λόγο να πιω κάτι παρόμοιο με τον εξοπλισμό μου στο σπίτι για αυτό αγοράζω αυτό τον καφέ αν τον αγοράσω γιατί θα είναι και πολύ ακριβός
Να τον πάρω τώρα και να το βάλω στο μπρίκι και να περιμένω να πιω από αυτόν τι ....άστο ..για αυτό το λέω.
Απλά θεωρώ μη ορθολογική επιλογή να πάρεις έναν καφέ μονοποικιλιακό ο οποίος κοστίζει αρκετά και να μην τον πίνεις όπως πρέπει αλλά κάπως αλλιώς γιατί... σε βολεύει.... γιατί σου βγαίνει με τον εξοπλισμό σου...δεν είναι αυτό που πρέπει.
Είναι σαν να λέμε .."ωχ μου δώσανε αυτόν τον καφέ τώρα και πώς τον πίνουνε, θα βρω έναν τρόπο να τον καταναλώσω..."
τώρα από κει και πέρα ο καθένας όπως κρίνει

Last edited:
Κοίταξε και εγώ μπρίκι έχω αλλά δεν πίνω φανατικά... μόνο στη δουλειά ή όπου δεν έχω άλλο τρόπο
παρόλα αυτά αν πεις ότι παίρνω έναν καφέ ιδιαίτερο ακριβό μονοποικιλιακό μία κωστά ρίκα μια γουατεμάλα μια αιθιοπία στο μαγαζί που τον πουλάνε πάνε και μου τον φτιάχνουνε σε μία synneso σε μια hydra σε μία μηχανάρα san remo με μύλους ισάξιους και πίνω έναν καφέ.... όνειρο..ακριβώς σαν την περιγραφή στο σακούλι.
Τώρα εάν επιλέξω να αγοράσω αυτών των καφέ τον κάνω για το μόνο λόγο να πιω κάτι παρόμοιο με τον εξοπλισμό μου στο σπίτι για αυτό αγοράζω αυτό τον καφέ αν τον αγοράσω γιατί θα είναι και πολύ ακριβός
Να τον πάρω τώρα και να το βάλω στο μπρίκι και να περιμένω να πιω από αυτόν τι ....άστο ..για αυτό το λέω.
Απλά θεωρώ μη ορθολογική επιλογή να πάρεις έναν καφέ μονοποικιλιακό ο οποίος κοστίζει αρκετά και να μην τον πίνεις όπως πρέπει αλλά κάπως αλλιώς γιατί... σε βολεύει.... γιατί σου βγαίνει με τον εξοπλισμό σου...δεν είναι αυτό που πρέπει.
Είναι σαν να λέμε .."ωχ μου δώσανε αυτόν τον καφέ τώρα και πώς τον πίνουνε, θα βρω έναν τρόπο να τον καταναλώσω..."
τώρα από κει και πέρα ο καθένας όπως κρίνει
Βασικά το συνδυασμό με τον φθηνό μύλο (Delonghi KG79) και την Brikka την έχω στο εξοχικό. Είμαι εκεί 40-50 ημέρες το χρόνο σύνολο.
Επίσης το μοναδικό μέρος αν δεν κουβαλήσω καφέ από την Αθήνα εκεί κοντά που πουλάει λίγο πιο specialty κόκκους είναι το Coffee Island (βασικά ή αυτό ή το σούπερ μάρκετ).
Σοβαρό μέρος για καφέ αν και φουλ τουριστικός προορισμός δυστυχώς δεν έχω βρει - το αστείο είναι ότι ο πιο αποδεκτός διπλός εσπρέσσο σκέτος είναι από ένα φούρνο που χρησιμοποιεί Jacobs. Είναι και ένα άλλο μέρος που ξέρει να φτιάχνει καφέ, αλλά ο καφές που χρησιμοποιούν είναι λεμονάδα για τα γούστα μου και δεν παίζει να πιω ευχάριστα από εκεί. Το τι έχω δει από ανθρώπους που να μην ανοίγουν τη ντουζιέρα και να πίνεις τον καφέ του προηγούμενου, να μην καθαρίζουν καλά τα πορταφίλτερ, να πέφτει όλος ο καφές σε 10-15 δευτερόλεπτα κλπ.
Ε, με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ναι θα πάρω Περού ή Κολομβία ή κανένα Microfarm από το coffee island, θα το κόβω με όλες τις ατέλειες στον μύλο αυτό και θα τον φτιάχνω με τη brikka. Και όσο και αν φαίνεται περίεργο, τον απολαμβάνω.

Υ.Γ. Μόνο αν αλλάξω την Lelit Anita στην Αθήνα και την πάω εκεί θα αλλάξει το οτιδήποτε. Αλλά νιώθω ότι για να πάρω κάτι ουσιαστικά καλύτερο από την Anita και με τους καφέδες που μου αρέσει να πίνω θα πρέπει να δώσω τετραψήφιο ποσό για μηχανή/μύλο/αξεσουάρ...Και δεν νιώθω ότι αξίζει να το κάνω αυτό...

Έχεις δίκαιο. Σε κάποιο αεροδρόμιο την είχε πάρει το μάτι μου. Πάντως σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει διαθεσιμότητα σε καταστήματα και online. Περισσότερα δεν ξέρω να πω.