Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Κοίτα αν δεν στραβώσει κάτι θα έχω 3D printer στο σπίτι σε πολύ λίγες ημέρες.
Επίσης δεν ξεκινώ από το μηδέν, υπάρχει αυτό:
Σκεφτόμουν να το χρησιμοποιήσω ως βάση γιατί λογικά το κάτω μέρος κουμπώνει στον μύλο που είναι το πιο σοβαρό.
Από εκεί και πέρα νομίζω δεν θα είναι τρελά δύσκολο να μειώσω το πάνω μέρος για να ταιριάζει κάποια φυσούνα από το Aliexpress και επίσης να τυπώσω και ένα anti-popcorning disc.
Λογικά θα μπορεί να με βοηθήσει και το chatgpt με το tinkercad ή κάποιο αντίστοιχο.

Α, δεν ξέρω αν έχεις δει το παρακάτω που έψαχνες ;)

• Like
Reactions: Tzimisce
Παρελαβα την εντελως καινουργια Gaggia classic UP σε αντικατασταση της DeLonghi που παρεδωσε πνευμα στα 2 περιπου χρονια χρησης...

Ελπιζω να καταλαβω διαφορα, διοτι και η τιμη της ειναι αρκετα υψηλοτερη.... το πρωτο ρηβιου δεν το λες και ενθαρυντικο.

IMG_02E5C4381499-1.jpeg

• Like
Reactions: nickolas
26 χρονια με καφετερια εχω φτιαξει καφεεεεδες.....
Στο σπιτι παντα nespreso αλλα πλεον ηθελα κατι καλυτερο
Σημερα παρηγγειλα την κατωθι μετα απο πολυ ψαξιμο...
και ενω στο επισημο σαιτ την εχει 729 ...την βρηκα στον κοτσω με 599 και την παρηγγειλα
Σε αναμονη λοιπον να ξεκινησουν και οι δοκιμες
την εχειο κανεις η παρεμφερες μοντελο της sage να μου πει εντυπωσεις?

• Like
Reactions: ilias
και ενω στο επισημο σαιτ την εχει 729 ...την βρηκα στον κοτσω με 599 και την παρηγγειλα

Εγώ έχω την μεγάλη την Oracle Touch και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Στην Αμερική και εκτός ΕΕ έχει άλλο όνομα, Breville.
Μάλλον κάτι παίζει με πνευματική ιδιοκτησία του ονόματος.
Πολύ καλή εταιρεία είναι, αν θυμάμαι καλά από Αυστραλία.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Την είχα για κάποιο διάστημα πριν χρόνια. Δεν είμαι σίγουρος αν έχει αλλάξει το μοντέλο αλλά στη φάτσα ήταν ίδιο. Βέβαια εδώ είχε στάμπα Breville (η ίδια εταιρία λέγεται έτσι στην Αμερική).

Μια χαρά ήταν, βέβαια όλα τα all in one έχουν περιορισμούς. Ο μύλος δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για να πειραματίζεσαι με δύσκολους bright καφέδες, η απουσία διπλού boiler δεν είναι ό,τι καλύτερο, δεν υπάρχει PID για έλεγχο θερμοκρασίας, γενικώς ό,τι πληρώσεις παίρνεις, αλλά καφέ μια χαρά θα πιείς.

Την είχα για κάποιο διάστημα πριν χρόνια. Δεν είμαι σίγουρος αν έχει αλλάξει το μοντέλο αλλά στη φάτσα ήταν ίδιο. Βέβαια εδώ είχε στάμπα Breville (η ίδια εταιρία λέγεται έτσι στην Αμερική).

Μια χαρά ήταν, βέβαια όλα τα all in one έχουν περιορισμούς. Ο μύλος δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για να πειραματίζεσαι με δύσκολους bright καφέδες, η απουσία διπλού boiler δεν είναι ό,τι καλύτερο, δεν υπάρχει PID για έλεγχο θερμοκρασίας, γενικώς ό,τι πληρώσεις παίρνεις, αλλά καφέ μια χαρά θα πιείς.
Οχι....ότι πληρώνεις παίρνεις.!!!!....δεν έχει το ένα δεν έχει το άλλο περιορισμοί κλπ, και κάνει και πάνω από 2000 ????....οπα στακα....δεν είναι ευκαιρία και καλή μηχανουλα. Επειδή έχει μύλο και fancy οθόνη....????!!!!

• Like
Reactions: Tzimisce
Οχι....ότι πληρώνεις παίρνεις.!!!!....δεν έχει το ένα δεν έχει το άλλο περιορισμοί κλπ, και κάνει και πάνω από 2000 ????....οπα στακα....δεν είναι ευκαιρία και καλή μηχανουλα. Επειδή έχει μύλο και fancy οθόνη....????!!!!

Για την Barista express έγραφε ο άνθρωπος.

Παρελαβα την εντελως καινουργια Gaggia classic UP σε αντικατασταση της DeLonghi που παρεδωσε πνευμα στα 2 περιπου χρονια χρησης...

Ελπιζω να καταλαβω διαφορα, διοτι και η τιμη της ειναι αρκετα υψηλοτερη.... το πρωτο ρηβιου δεν το λες και ενθαρυντικο.

View attachment 268351

καλόπιοτη ηλια!
θα την χαρεις, ειναι απο τα καλυτερα κομματια που κυκλοφορουν.
εχει τα παντα , σωστο μποϊλερ (ορειχαλκινο) , σωστη αντισταση για τον ογκο νερου, pid (βασικο αυτο) , opv , προεγχυση κλπ
τι αλλο να ζητησει κανεις?
και επιπλεον μια τεραστια κοινοτητα gaggia classic fans απο πισω.
με εναν καλο μυλο , θα απογειωσεις την γευστικη σου εμπειρια με καλους κοκκους
ζηλευω αλλά φτου να μη στη ματιασω ;)

υγ
επειδη η μηχανη αυτη απογειωνει τις γευσεις, εχει σημασια το τι νερο θα της βαζεις. προτιμησε πολυ μαλακο. ειναι ενα-δυο εμφιαλωμενα που ειναι πραγματικα με λιγα αλατα. ψαξε στις ετικετες.
σε καλες μηχανες , επαγγελματικου επιπεδου γευστικα οπως αυτη, εχει σημασια η σκληροτητα του νερου καθως η μηχανη θα σου δειξει και τη παραμικρη λεπτομερια
προτιμησε καφεδες απο μικρους παραγωγους που αναγραφουν ημ/νιες και βελτιστες εκχυλισεις καθως ο καλος καφες θελει τη δικη του θερμοκρασια και ταχυτητα εκχυλισης.
προτιμησε αναλογιες κοντα στο 1/2.5- 1/2.75 (in-out) και θα με θυμηθεις

Last edited:
καλόπιοτη ηλια!

υγ
επειδη η μηχανη αυτη απογειωνει τις γευσεις, εχει σημασια το τι νερο θα της βαζεις. προτιμησε πολυ μαλακο.
Σε ευχαριστω.

Για το νερο που λες, απο την πρωτη στιγμη πηρα μια κανατα BRITA , ελπιζω να κανει δουλεια.

Στις δυο βδομαδες χρησης ακομα ειμαι στις δοκιμες, αν και φαινεται σχετικα ευκολο να τη σεταρεις.... ειδικα γιατι νομιζω οτι η μηχανη απο την πλευρα της εχει σταθεροτητα στις θερμοκρασιες της και στις πιεσεις της.... στον χρηστη μενει να βρει ποιες ειναι αυτες.

Ειμαι και απο τους περιεργους που προτιμουν single dose με γαλα σε μικρο ποτηρι !!!!

Προς το παρον εχω καταληξει στα 9,5 γραμμαρια ιn, 20 out, στους 90-91 βαθμους και στα 9 σχεδον bar στα 25 με 35 δευτερολεπτα.... εδω, για το χρονο, δεν εχω καταλαβει εαν και ποσο ρολο παιζουν τα 2 διαφορετικα screen pack που χρησιμοποιω η το pack prep η και τα δυο μαζι η και κατι αλλο που δνε το αντιλαμβανομαι.... θα δειξει.

Καφε εχω χρησιμοποιησει ενα ειδος, αυτον που μου εκαναν δωρο με τη μηχανη, που ειναι ψιλοφρεσκος 2μηνων και dark roast.
Ο επομενος θα ειναι midle roast μαλλον και θα δω τι θα αλλαξει στις ρυθμισεις.

Tη ρυθμιση προεκχυλισης δεν τη χρησιμοποιησα καθολου προς το παρον, αφου με τη μονη δοση μαλλον δεν εχει δυσκολιες η εκχυλιση.